03 Mart 2016, Perşembe 12:41:22

İşte ilk yerli paraşüt

Antalya'da yaşayan girişimci pilot Cem Melekoğlu, 6 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından Türkiye'nin ilk yerli personel paraşütünü üretti.
  • paraşüt almak istiyorum ucuz yollu bunun fab. veya satın alabileceğim şirket bilen varmı
  • türkiye için hayırlı kim neyaparsa helal olsun ona
  • Paraşüt konusunda dışa bağımlı olduğumuz doğru, ancak kubbe kumaşının, askı iplerin, kolonların, D halkası, klipsleri, tüm metal parçaları yani dikip o mamul haline getirdiğin paraşütün tüm bileşenlerinin tamamı dış kaynaklı değil mi zaten birader??? Bir dikiş makinesi ile amatörce dikilmiş sadece deneme amaçlı bir prototip! Paraşüt üretmek basit bir konu değildir, bunun ciddi testleri ve sertifikasyon süreci var. Aerodynamic tasarımı, patlatma testleri, mukavemet testleri, rüzgar tüneli testleri, güvenlik testleri vs. Alabiliyorsan FAA veya EASA dan sertifikasına al da öyle ortaya çıkın. Ondan sonra bunun üretim hattını kurmak bile 25+ milyon dolar ister. Hadi onuda buldunuz yaptınız kime satacaksınız? TSK on yılda bir 500 tane alır onuda ihaleyle almaktadır, sonra tamir ederek 15-20 yıl kullanır. Tek çıkar yol ihracattır o da yemez dünyada on tane fabrika vardır 2 marka haricinin hiçbirinin piyasası yoktur. Çin'de Kore'de Malezya'da Hindistan'da kalitesiz kopya T10 paraşütü yapılıyor
  • daha yeni yapmislar parasütü ucagi nasil yapacaklar bunlar
  • Biraz haysiyet sahibi olan bu beyefendinin yaptığı bu paraşüt için şuraya kötü bir şey yazmaz. Ha kanı bozuk olan varsa lafım onlara değil onlar her zamanki gibi buyursun yazsın. Maşallah Allah seni pis nefesten esirgesin yolunu açık etsin Sayın Melekoğlu..
  • Helal olsun emeklerine..Türkoğlu Türk olan yermez düşünür takdir eder,ama içimizde o kadar çok ciğersiz varki....yolunuz açık olsun..
  • Yamaç paraşütüde yapsa ya hemşehrim. İzin günlerinde akro çalışırdım Türk işi olsn yeterki.
  • Olmaması için bir neden yok.Başarılarınızın devamını diliyor tebrik ediyorum.Ayrıca bu işten anlamayıpda pislik atmaya kalkanlara da prim vermeyin...
  • Masallah gurur duydum kendisiyle. Allah utandirmasin.
  • Adam çalışmış yapmış.klavye efendileri burdan B......K atmaya devam etsin dursun

Antalya'da yaşayan girişimci pilot Cem Melekoğlu, 6 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından Türkiye'nin ilk yerli personel paraşütünü üretti. Yurt dışından alınan paraşütlerden daha güvenli ve yarı yarıya daha ucuz olan yerli paraşütü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin(TSK) kullanması durumunda milyonlarca lira Türkiye'de kalacak. T44 ismi verilen paraşüt ayrıca indirmelerde personel sakatlanmalarını ciddi oranda azaltıyor.

Antalya'da yaşayan 43 yaşındaki pilot Cem Melekoğlu'nun uçma tutkusu çocuk yaşlarda başladı. Türk Hava Kurumu'nun açtığı kurslara katılan ve aldığı eğitimleri başarı ile tamamlayan Melekoğlu, uçmada en alt sınır olan 16 yaşında paraşütle atlayışlara başladı. Buna rağmen Melekoğlu, pilotluk yerine yönetim organizasyon ve çeşitli üniversitelerde İngilizce bölüm okudu. Uçma tutkusu hiç bitmeyen Melekoğlu, dışarıdan pilotluk ve paraşütle atlayışlarla ilgili yurt içi ve yurt dışında çeşitli eğitimler aldı. Tüm eğitimlerini başarı ile tamamlayan Melekoğlu, 25 yaşında özel bir hava yolunda pilot oldu. Halen yurt içi ve yurt dışına uçuşlar yapan başarılı pilot Cem Melekoğlu, bilgi ve birikimini ülkesinde yatırıma dönüştürmek amacıyla Paraşüthane isimli bir firma kurdu.

"YERLİ PARAŞÜT T44"

Tüm dünyadaki yenilikleri yakından takip eden Melekoğlu, dışa bağımlı olunan paraşütü Türkiye'de üretmek amacıyla çalışmalara başladı. Bugün insansız hava araçları ve personel olmak üzere 10 çeşit paraşüt üretimi yapan Melekoğlu'nun paraşütleri aralıklarla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından değerlendiriliyor. Fakat bununla yetinmeyen Cem Melekoğlu, 6 yıllık çalışmasının ardından T44 ismini verdiği Türkiye'nin ilk yerli personel paraşütünü üretti. Zorlu bir araştırma ve geliştirme sürecinin ardından ortaya çıkan mantar görünümlü paraşütler, uluslararası testlerden başarıyla geçti. Türk imzası taşıyan T44 paraşütü, yurt dışındakilerden hem yarı yarıya daha ucuz hem de teknik olarak daha iddialı konumda yer alıyor.

"PARA TÜRKİYE'DE KALACAK"

Dünyada hiç uygulanmayan iki tip kumaşı T44'te kullanan Melekoğlu, böylelikle zorlu iklim şartlarında dahi personelin yere sert iniş hızını yarı yarıya indirdi. Bir yıl önce TSK'ya brifing verip deneme uçuşu yapan Melekoğlu, "T44'ün Türkiye'de kullanılması ile savunma sanayinde dışa bağımlığı azalacak, milyonlarca lira Türkiye'de kalacak" dedi.

Melekoğlu, T44'ün TSK tarafından kullanılmasının ardından komşu ülkelerin de Türkiye'den paraşüt ithal etmeye başlayacağının altını çizdi.

Uçmanın kendisinde bir tutku olduğunu dile getiren girişimci pilot Cem Melekoğlu, kurdukları Paraşüthane firması ile paraşüt üretimi alanında çalışmalar yürütmeye başladıklarını kaydetti.

"NATO ONAY VERDİ"

Özellikle Türkiye'de kullanılan askeri paraşütlere yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Melekoğlu, "İlk üretimlerimiz insansız hava araçları paraşütleriydi. Yıllarca o alan için paraşüt üretip teslimat yaptık. Bu üretimlerimizle NATO üretici kodu almaya hak kazandık. Ardından personel paraşütlerini yapmak üzere çalışmalarımızı başlattık. Son 6 senedir, TSK kullanımına ve sivil kullanıma yönelik personel paraşütü yapabilmek için çalışmalar yaptık. Şu an dört ürünün test aşamaları bitirildi ve kullanılabilecek duruma getirildi. Seri üretime geçmek üzereyiz" dedi.

"YERLİ, MANTAR GÖRÜNÜMLÜ T44 PARAŞÜTÜ"

Personel paraşütünde T44'ü ürettiklerini belirten Melekoğlu, "Bunlar silahlı kuvvetlerin indirme paraşütü olarak bilinen mantar görünümlü paraşütleridir. Bunlarla alakalı olarak milli ihtiyacımız da mevcut. Bu paraşütlerde özellikle çöküş oranını azaltma çalışmaları yaptık. Yeni nesil ürünlerle ve maksimum oranda yerli malzemeleri kullanarak yapmaya konsantre olduk. Ve ortaya T44 modelimiz ortaya çıktı. Eski modellerde 8 metre/saniye olan çöküş oranlarını 4.6 metre/saniyelere indirdik. Önümüzdeki yıllarda TSK'nın binlerce ihtiyacı olacağını biliyoruz. Bu sayede hem katma değer elde edilecek hem de dövizin yurt dışına gitmesini engelleyeceğiz" ifadelerine yer verdi.

"SAKATLANMALARI AZALTACAK"

Melekoğlu, eski sistem paraşütlerde iniş esnasında 4-5 metrelik yerden bir düşüş yaşanırken, kendilerinin bunu 2 metreye indirdiklerini ve sakatlanmaların en aza indirdiklerini vurguladı.

"YERLİDE, YARI YARIYA FİYAT FARKI"

T44'ün indirme yapacak paraşüt birlikleri için kullanılacağını aktaran Melekoğlu, "Düşman hattı gerisine ya da savunma maksatlı olarak bir takım bölgelere topluca asker indirmek istediğiniz zaman kullanılan bir paraşüt. Üretim yapmadığınız bir ürünü yurt dışından aldığınız zaman eğitimi, yedek parçası gibi her türlü imkanı uzun yıllar dışarıya bağımlı olarak sürdürme mecburiyetinde kalıyorsunuz. Ama bir şekilde yurtiçinde ürettiğiniz zaman uzun vadede eğitimi de yurt içinde kalıyor ve daha da önemlisi buradan edinilen deneyimlerle çeşitli varyasyonlarını oluşturma şansınız oluyor. Bunlar da yerli olarak devam ediyor. T44 çok sayıda üretildiği zaman dövizimiz ülke dışına gitmeyecek. Ayrıca yurt dışından alınan paraşütlerle değer olarak neredeyse yarı yarıya bir fiyat farkımız var" ifadelerini kaydetti.

"BAKANLIK TEST UÇUŞUNU GÖRDÜ"

Melekoğlu, 2015 yılında Milli Savunma Bakanlığı'na brifing verdiklerini ve test atlayışları yaptıklarını hatırlatarak, "Bir takım rakip firmalardan da tanıtımlar alınmak suretiyle değerlendirmeler devam ediyor. Süreç sonuçlandığı zaman bu ürünlerin nereden alınacağı da kesinleşmiş olacak" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN YERLİ ÜRETİMİNE DESTEK"

Türkiye'nin son dönemde yerli tank ve helikopter ürettiğine değinen Melekoğlu, "Yerli uçak üretimi noktasında çalışmalar devam ediyor. Yerli paraşüt de bunların bir ayağıdır. Paraşütün yapı malzemelerinin de Türkiye'de üretilmesi hem katma değer sağlayacak hem dövizin yurt içinde kalmasını sağlayacak. Paraşütü kullanma ömrü için de sürekli tekrardan alınması gerekecek. Biz T44'le dışa bağımlılığı bitireceğiz. Orta Asya'da çeşitli ülkeler var. Birçok ülkeden talep aldık. Ama hep, 'Türkiye paraşütünüzü kullanıyor mu?' sorusu ile karşılaşıyoruz. TSK'nın yerli üreticilerle dirsek dirseğe verip kullanımı artırmaya yönelik çalışmalar yapması önemli olacaktır" açıklamasını yaptı.

"ÜRETİM ÜSSÜ ANTALYA OLACAK"

Melekoğlu, hedeflerinin Türkiye'de ve dünyada sivil ve askeri her türlü paraşüt malzemesini üretip satar hale gelmek olduğunun altını çizdi.

Antalya'da faaliyetlerini yürüttüklerini aktaran Melekoğlu, TSK'nın T44'ü kabul etmesi halinde Antalya'nın savunma sanayine önemli bir katkısı olacağını belirtti.

T44 HAKKINDA

T-44-H Kumandasız Taktik Personel Paraşüt Sistemi, günümüz askeri gerekleri düşünülerek özel teknikler ve yeni nesil tekstil kullanılarak üretildi. Özel bir Hibrit dizayna sahip, düşük geçirgen naylon kumaş, paraşütün dayanıklılığını artırdığı gibi, düşük çöküş sürati ile personelin iniş kolaylığını artırıyor. Etek kısmında kullanılan geçirgen kumaş ise stabiliteyi sağlıyor. Ayrıca yaylı kılavuz paraşüt kullanımı, klasik yedek paraşütlerde sorun olabilecek birçok kötü açılış pozisyonunu sorun olmaktan çıkardı.





İşte ilk yerli paraşüt

Yorumlar Tüm Yorumlar (42)

milli görüş ~ 7 yıl önce
paraşüt almak istiyorum ucuz yollu bunun fab. veya satın alabileceğim şirket bilen varmı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
milli görüş ~ 7 yıl önce
türkiye için hayırlı kim neyaparsa helal olsun ona

Yanıtla

Kalan karakter 1000
reklam ~ 8 yıl önce
Paraşüt konusunda dışa bağımlı olduğumuz doğru, ancak kubbe kumaşının, askı iplerin, kolonların, D halkası, klipsleri, tüm metal parçaları yani dikip o mamul haline getirdiğin paraşütün tüm bileşenlerinin tamamı dış kaynaklı değil mi zaten birader??? Bir dikiş makinesi ile amatörce dikilmiş sadece deneme amaçlı bir prototip! Paraşüt üretmek basit bir konu değildir, bunun ciddi testleri ve sertifikasyon süreci var. Aerodynamic tasarımı, patlatma testleri, mukavemet testleri, rüzgar tüneli testleri, güvenlik testleri vs. Alabiliyorsan FAA veya EASA dan sertifikasına al da öyle ortaya çıkın. Ondan sonra bunun üretim hattını kurmak bile 25+ milyon dolar ister. Hadi onuda buldunuz yaptınız kime satacaksınız? TSK on yılda bir 500 tane alır onuda ihaleyle almaktadır, sonra tamir ederek 15-20 yıl kullanır. Tek çıkar yol ihracattır o da yemez dünyada on tane fabrika vardır 2 marka haricinin hiçbirinin piyasası yoktur. Çin'de Kore'de Malezya'da Hindistan'da kalitesiz kopya T10 paraşütü yapılıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cem Melekoğlu ~ 8 yıl önce
İyi dileklerinize çok teşekkür ederiz ekip arkadaşlarım Beslan, Şuuri, Hüseyin, İrfan, Tuba, Şahin ve Tuncer adına, aslında kutlanmaktan çok, resmi makamlardan destek beklediğimiz için kendimizi duyurmaya çalışıyoruz. T44 projesi Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Türki Cumhuriyetlerin binlerce ihtiyacına istinaden 6 sene önce başlatıldı tarafımızdan, ama o güne kadar zaten Tusaş ve benzeri kurumların hedef uçak, drone vs gibi iha'larına çok farklı tipte özgün paraşütler üretmekteydik. Uçarbirlik harekatı dışında, Amerika'nın son dönemde Kuzey Irak'ta yaptığı gibi hala çok sayıda personel indirmenin tek yolu, indirme paraşütleridir, binlerce insanı kısa sürede helikopterlerle taşımaktan az maliyetli ve süpriz karekteri olan bir görevdir, bu nedenle bitti diyen arkadaşlarım konuyu takip edememişler sanırım. Paraşütümüzün testi üyesi olduğumuz PIA paraşüt endüstrisi kurumu esasları mümkün olduğunca gözetilerek yapılmıştır, bunun dışında FAA ve EASA testleri ürünün güvenirliğinden çok Amerika
Cem Melekoğlu ~ 8 yıl önce
İyi dileklerinize çok teşekkür ederiz ekip arkadaşlarım Beslan, Şuuri, Hüseyin, İrfan, Tuba, Şahin ve Tuncer adına, aslında kutlanmaktan çok, resmi makamlardan destek beklediğimiz için kendimizi duyurmaya çalışıyoruz. T44 projesi Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Türki Cumhuriyetlerin binlerce ihtiyacına istinaden 6 sene önce başlatıldı tarafımızdan, ama o güne kadar zaten Tusaş ve benzeri kurumların hedef uçak, drone vs gibi iha'larına çok farklı tipte özgün paraşütler üretmekteydik. Uçarbirlik harekatı dışında, Amerika'nın son dönemde Kuzey Irak'ta yaptığı gibi hala çok sayıda personel indirmenin tek yolu, indirme paraşütleridir, binlerce insanı kısa sürede helikopterlerle taşımaktan az maliyetli ve süpriz karekteri olan bir görevdir, bu nedenle bitti diyen arkadaşlarım konuyu takip edememişler sanırım. Paraşütümüzün testi üyesi olduğumuz PIA paraşüt endüstrisi kurumu esasları mümkün olduğunca gözetilerek yapılmıştır, bunun dışında FAA ve EASA testleri ürünün güvenirliğinden çok Amerika
Cem Melekoğlu ~ 8 yıl önce
ve Avrupa'da satıp satamayacağımıza karar verilmektedir esasen. Biz bu pazarları hedeflemiyoruz şimdilik, ayrıca Rusya gibi kendine ait birçok üreticisi olan ve bu testleri tanımayan ülkelerde var, Türk paraşütü üretmek için bunu başkalarının onayına sunmak akıllıca değil bence umarım bu konuda kendi sistemimizide geliştiririz. Üretim malzemelerine gelince, prototip için ithal üretim malzemeleri (ip, kumaş,kolon vb) kullanılmış olmakla birlikte firma olarak seri üretimde büyük miktarları üretebilecek yerli firmalarla bağlantılar kurmuş durumdayız, hatta biliyor musunuz çeşitli tiplerde paraşüt kumaşı ihraç eden yerli firmamız bile var:) sonuçta seri üretim sırasında toplam üretim %80 oranında yerli yapılabilecektir. Bununla birlikte doğrulanabilir bilgiler almak isteyen arkadaşlar, öncelikle Pilot ve Reklam rumuzlu arkadaşlar, bizimle bağlantıya geçerseniz sizi aydınlatabiliriz, Selamlar, mavi semalar,
Cem Melekoğlu ~ 8 yıl önce
rumuzlu arkadaşlar, bizimle bağlantıya geçerseniz sizi aydınlatabiliriz, Selamlar, mavi semalar,
haha ~ 8 yıl önce
daha yeni yapmislar parasütü ucagi nasil yapacaklar bunlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ciğersiz ~ 8 yıl önce
Sizin gibi beyinler oldukça yaptığımız uçağada laf sokarsınız siz.Saygılar
Misafir ~ 8 yıl önce
Biraz haysiyet sahibi olan bu beyefendinin yaptığı bu paraşüt için şuraya kötü bir şey yazmaz. Ha kanı bozuk olan varsa lafım onlara değil onlar her zamanki gibi buyursun yazsın. Maşallah Allah seni pis nefesten esirgesin yolunu açık etsin Sayın Melekoğlu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal olsun ~ 8 yıl önce
Helal olsun emeklerine..Türkoğlu Türk olan yermez düşünür takdir eder,ama içimizde o kadar çok ciğersiz varki....yolunuz açık olsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F/O ~ 8 yıl önce
Yamaç paraşütüde yapsa ya hemşehrim. İzin günlerinde akro çalışırdım Türk işi olsn yeterki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tuna Atıcı ~ 8 yıl önce
Olmaması için bir neden yok.Başarılarınızın devamını diliyor tebrik ediyorum.Ayrıca bu işten anlamayıpda pislik atmaya kalkanlara da prim vermeyin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal ~ 8 yıl önce
Masallah gurur duydum kendisiyle. Allah utandirmasin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal olsun ~ 8 yıl önce
Adam çalışmış yapmış.klavye efendileri burdan B......K atmaya devam etsin dursun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Calmis ~ 8 yıl önce
Valla calmis yapmis okudum ilk sonra farkettim "calismis" yazmissiniz :))

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000