17 Mayıs 2012, Perşembe 20:36:56

İŞTE BÜTÜN MERAK ETTİKLERİNİZ

Türkiye bugün itibariyle yepyeni bir hava aracıyla tanıştı. Sefaköy’de bulunan Airport AVM’nin önünde yapılan tanıtım gösterilerinin ardından, Gyrocopter’i Türkiye’ye getiren FG Havacılık Direktörü Mustafa Döğme bir dizi açıklamalarda bulundu.
  • 98.000 euro bu ne yaa çok para 10 metre profil yok illaki uçmak için bu kadar para verilmez. İmkanı olan yeteneği olan kendide yapar internette teknik ölçüleri mevcut yapanlardanda destek almak lazım. Uçma zevkini gidermek için taaa antep e gitmeye gerek yok ki. Müsait bir yerde 1 . 2 saat uçmak bence yeter uzun menzilli gideceksen oturduğun koltuğu yakıt deposunda çevirmek yeter.
  • 2000 TL diye bahseden arkadas gyro'nun fiyatini degil alabileceginiz iki zamanli, iki silindirli ikinci el iyi durumdaki bir Rotax motorun fiyatini soylemis. Ayrica Gyro dedigin cok basit bir iskelet, rotor ve motordan ibaret oldugu icin, temel minimum ucus aleti olarak parcalarini alip kendiniz imal ederseniz evet o kadar ucuza getirebilirsiniz. Bunu Amerika ve Avrupa'da binlerce kisi zaten yapiyor. bu alet niye bu kadar pahalli? Cunku, bunu bir fabrikada imal ettikleri icin, mali mesuliyet, yani liability sigortasi faktoru giriyor isin icine. Kaza geciren fabrikayi dava ederse, fabrika tazminati nasil odeyecek, iste sizden aldigi bu fazlalik ile odedigi sigorta pirimleri ile. Ayrica, buyuk ihtimal ile bu alette, $8000'a mal edebileceginiz gyroya takmayacaginiz kadar gelismis bir suru gelismis ek gosterge ve aviyonik donanim takilmistir, ki bunlarin maliyeti de oyle pek dusuk degildir.
  • istanbulda havadaki tarfik yerdekinden daha kötü durumda onu ne yapcaz?
  • Bu tarz hava taşıtını kullanmak mümkün mü allahaşkına....alır biri hazerfana yerleştirir haftasonu 1-2 tur atar bu da raflara kalkar...bu tarz hava taşıtlarının ülkemizde kullanılmasını canı gönülden isterim yalnız shgm deki bu mantık ve personelle mümkün değil....
  • Bende iki adet MT-03-914 var. Burada bazı düzeltmeleri yapmak gerekir. Gyrocopter eğitimi şayet PPL lisansınız var ise en az 5 saat uçuş eğitimi ve teorik eğitim ister. Şayet havacılık eğitiminiz yok ise 25 saat uçuş eğitimi artı teorik ders alırsınız. Süreç olarak yaklaşık 10 gün sürer. Söz konusu İst-Antep uçuşu olabilir fakat uzun sürer. Seyir hızı 110 km/saat olarak baz almak gerekir, azami hız 180 civarı. Rüzgar olayına gelince, bu araçlar Airbus ve Boeing uçamadığı havalarda çok rahat uçuyor ve üretici el kitabında aynen şöyle demekte " rüzgar darbe hızı saate 90 (doksan) kilometreyi geçerse uçmayı tavsiye etmiyoruz". Türkiye'de henüz lisanslama yok ve bu araçlar çok hafif motorlu hava araçlar sınıfına girmektedir. PPL lisansı gerekmemektedir, mikrolight lisansı isteniyor. Güvenlik konusuna gelince, Gyrocopter şu an en güvenli hava aracı olarak geçmekte. Ancak, bakım ve pilotaj limitler içinde olursa. 2000 USD gibi rakamlara bu araçlar alınmaz.
  • Böyle bir faaliyetin ülkemizde yapılması şuanki imkanlarla kesinlikle mümkün değildir. Bunu Türkiyeye getirip satmayı düşünenlerin fikride ütopik bir hayalden öteye geçmeyecektir. Bir ülkede hava sahası kullanmak keyfe göre olacak bir iş olmadığı gibi her uçuşta ciddi planlamaların yapılması gereklidir. Bu hava aracını kullanmak için 1. si PPL sahibi olunmalıdır ki 1.5 ayda PPL eğitimi veren bir kurum DÜNYADA YOKTUR. Bir iş adamının ise PPL alıp bunu kullanarak fabrikasına gidip gelmesi gülüç bir durumdur. Günümüzde iş adamları özel jet ve helikopterlere haklı olarak ilgi duymaktadır. Bu aracın ortalama uçuş süratin 90-120 knot dersek istanbuldan antebe gelmesi yaklaşık 4-5 saat sürecektir. Yolda 2-3 kez yakıt ikmali yapmak zorunda kalmasıda cabasıdır. Kafa rüzgarı da aldınızmı malafatı yediniz demektir. Bunu satmayı düşünenlere soruyorum hangi ciddi iş adamı fantazi yaparak PPl almaya 5 saat ist-antep uçuşu yapmaya vakti ayırır ???
  • Bence gerçekten trafiği rahatlatabilir. Fiyatları uygun ama söylendiği şekilde belediyeler bu araçların uçacağı alanlar tespit eder ve yaparlarsa o zaman trafiğide rahatlatabilir. Ayrıca aşşağıda bir arkadaş 2000 USD gibi rakamlar yazmış bence telsizini alamazsınız o fiyatlara...
  • İNŞALLAH İZN VERİLMEZ UÇMASINA. ŞEHİRLERDE BIKTIK BİRDE DAĞDA TAŞTA BU EŞEK ARILARININ GÜRÜLTÜSÜNÜ DUYMAK KABUSTUR. ALLAH FIRSAT VERMESİN KAPİTALİSTLERE
  • Bu tarz bir aracla Istanbul Gaziantep ucmak biraz yurek ister. Hava degisebilir mahsur kalabilirsin kirsalda biryerde. Acayip abartmislar. Ruzgarda degisebilir. Karsidan sert ruzgar gelirse bu aracin ruzgara karsi yardirabilecegini sanmiyorum. Bunlarla olsa olsa piknik gezisi yapilir ama tadina doyum olmaz. Hakkini verelim. Abartmadan.
  • Bizde havaaracini almak sikinti degil isletmek sikinti. Yoksa git 5000 Euro'ya guzel bir ikinci el mikrolight al doya doya uc. Adamlarin istedigi seylerin sonu gelmiyor. Gyro bedava olsa binilmez :) Uculmaz demiyorum bak. Binilmez bile. Bir evrak isteyecekler akliniz sasacak. DIyeceksin ki falanca meydana ucuvereyim VFR. Hayir diyecek Flight Plan doldur. Sonra karsidaki adam yok kardes gelmesin bugun diyecek. Hayatinizdan bezeceksiniz. Biz daha sportif havacilik yapacak kadar gelismedik arkadaslar. THY ile gezin neyinize yetmiyor. Torunlariniz belki yapar.

Türkiye’deki hava araçları arasında çığır açacak bu hava aracı hakkında bilinmeyenlerin konuşulduğu toplantıda havacılık sektöründen haberin kesintisiz tek kaynağı AirportHaber vardı.

Gelişen havacılıktan bahseden FG Havacılık CEO’su Mustafa Döğme, sivil havacılığın geliştiği son 10 senede sportif amaçlı havacılıkta geri kalındığını belirtti.

Döğme “Ancak ben bu işi her ne kadar hobi olarak yapıyorsam da bu işte gelecek gördüm. Çünkü 10 sene sonra bu tür araçları havada çok fazla göreceğiz. O yüzden hobinin yanı sıra sivil havacılığın gelişmesine böyle bir katkımız oldu” diyerek  Türkiye’deki gelişmeden bahsetti.

Gyrocopter’in Türkiye semalarında uçmasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde evrakları tam bir şirketin herhangi bir sorun yaşamadığını, bu zamana kadar bu tür sorunları yaşayanların evraklarında bir eksiklik olabileceğini ifade etti.

Döğme, Gyrocopter’in, İstanbul’dan Edremit’e giderken benzini bitmesine rağmen benzin alıp tekrar havalandığını, havacılığı artık bu kadar pratik şekilde gerçekleştirecek bir aracın Türkiye semalarında görüleceğini ifade etti. Döğme ayrıca bu tür hava araçlarının inip kalkış yapması için yerel yönetimlerce bazı çalışmalar yapmaya başlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Mustafa Döğme, Gyrocopter ile uçmak için ne yapmanız gerek? sorusuna “Uçmadan 30 dakika önce Hava Trafik Kontrol kulesine bilgi veriyoruz. Onlar da bize rota veriyorlar. İniş ve kalkış bu kadar basit. Mesela Antep’te fabrikası olan bir şirket sahibi var. Bu araçla İstanbul’dan direk olarak fabrikasına kısa sürede ulaşabilir” diyerek Gyrocopter’le mesafelerin nasıl kısaldığını açıkladı.

İstanbul’da bulunan heliportları iniş için kullanabileceği fakat kalkış için gereken 100 metrenin henüz mevcut olmadığını ifade eden Döğme, “Kanat vazifesini gören pervane ilk çalışmadan sonra hareketle birlikte rüzgarı sağlıklı bir şekilde yönlendirme aracı olarak kullanıyor. Ayrıca havada ne olur? Stall olur muyum? durumunun bu araçta yaşanma ihtimali çok zor” diyen Döğme, helikopterlerde pal ayarlarının yapılmasının çok zor olduğunu, motorun durması nedeniyle helikopterin motorsuz inmesinin zorluğundan bahsetti. Gyrocopter ile motor dursa bile inişin üstteki pervaneyle süzülerek yapılacağını ifade eden Döğme, bu araçların yangın ve afetlerde aktif olarakta kullanılabileceğini ifade etti.

Belediyelerden talep var
Yasal ve fiziki altyapının hazırlanmasının ardından talebin artacağını belirten Döğme, İstanbul’da belediyelerin birçok nedenle uçak kiralama şirketlerine binlerce lira döktüğünü ama bu aracın kirasının deniz taksilerinden bile ucuz olduğunu ifade etti.

Peki fiyatı ne kadar?
Şirket Direktörü Döğme, Airport AVM dışında sergilenen ürünün fiyatı ne kadar? sorusuna “Dışarda gördüğünüz modelin fiyatı 98.500 Euro olarak belirlendi. En ucuzu 60.000 Euro’dan başlıyor. Tabi zamanla bu fiyatlar daha da düşecektir” diye konuştu.

Sipariş vermek isteyenlere 3-6 ay arasında bekleme süresi olduğu, bugün gelip satın alamayacaklarını, çünkü bu ürüne çok fazla talep olduğunu ifade eden Döğme, ayrıca bu aracı sürmek için 1,5 ay eğitim alınması gerektiğini belirtti.

Kendi eğitimlerini kendileri vermek için ön müsadelerin alındığını belirten Döğme, Hazerfan Havalimanı ve Balıkesir Edremit Havalimanı’nı bu uçakları satın alacakların eğitimlerinde kullanacaklarını açıkladı.

Döğme ayrıca SHGM, hava araçları yönetmeliğine göre, Nasıl pilot olunur? Nerelerde uçulur? gibi sorulara yanıt verecek bir yönetmelik olmasına rağmen, 2 ay içerisinde Avrupa standartlarında bir yönetmeliğin de çıkacağını belirtti.

14.500 feete kadar uçabileceği öğrenilen uçakların, ayrıca ek aparatla iniş kalkış için denizi de kullanabileceği ifade edildi.

©AirportHaber.com

İŞTE BÜTÜN MERAK ETTİKLERİNİZ

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

levent ~ 9 yıl önce
98.000 euro bu ne yaa çok para 10 metre profil yok illaki uçmak için bu kadar para verilmez. İmkanı olan yeteneği olan kendide yapar internette teknik ölçüleri mevcut yapanlardanda destek almak lazım. Uçma zevkini gidermek için taaa antep e gitmeye gerek yok ki. Müsait bir yerde 1 . 2 saat uçmak bence yeter uzun menzilli gideceksen oturduğun koltuğu yakıt deposunda çevirmek yeter.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Bilen Uzman ~ 12 yıl önce
2000 TL diye bahseden arkadas gyro'nun fiyatini degil alabileceginiz iki zamanli, iki silindirli ikinci el iyi durumdaki bir Rotax motorun fiyatini soylemis. Ayrica Gyro dedigin cok basit bir iskelet, rotor ve motordan ibaret oldugu icin, temel minimum ucus aleti olarak parcalarini alip kendiniz imal ederseniz evet o kadar ucuza getirebilirsiniz. Bunu Amerika ve Avrupa'da binlerce kisi zaten yapiyor. bu alet niye bu kadar pahalli? Cunku, bunu bir fabrikada imal ettikleri icin, mali mesuliyet, yani liability sigortasi faktoru giriyor isin icine. Kaza geciren fabrikayi dava ederse, fabrika tazminati nasil odeyecek, iste sizden aldigi bu fazlalik ile odedigi sigorta pirimleri ile. Ayrica, buyuk ihtimal ile bu alette, $8000'a mal edebileceginiz gyroya takmayacaginiz kadar gelismis bir suru gelismis ek gosterge ve aviyonik donanim takilmistir, ki bunlarin maliyeti de oyle pek dusuk degildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
trafik? ~ 12 yıl önce
istanbulda havadaki tarfik yerdekinden daha kötü durumda onu ne yapcaz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mümkün mü ?? ~ 12 yıl önce
Bu tarz hava taşıtını kullanmak mümkün mü allahaşkına....alır biri hazerfana yerleştirir haftasonu 1-2 tur atar bu da raflara kalkar...bu tarz hava taşıtlarının ülkemizde kullanılmasını canı gönülden isterim yalnız shgm deki bu mantık ve personelle mümkün değil....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Bende iki adet MT-03-914 var. Burada bazı düzeltmeleri yapmak gerekir. Gyrocopter eğitimi şayet PPL lisansınız var ise en az 5 saat uçuş eğitimi ve teorik eğitim ister. Şayet havacılık eğitiminiz yok ise 25 saat uçuş eğitimi artı teorik ders alırsınız. Süreç olarak yaklaşık 10 gün sürer. Söz konusu İst-Antep uçuşu olabilir fakat uzun sürer. Seyir hızı 110 km/saat olarak baz almak gerekir, azami hız 180 civarı. Rüzgar olayına gelince, bu araçlar Airbus ve Boeing uçamadığı havalarda çok rahat uçuyor ve üretici el kitabında aynen şöyle demekte " rüzgar darbe hızı saate 90 (doksan) kilometreyi geçerse uçmayı tavsiye etmiyoruz". Türkiye'de henüz lisanslama yok ve bu araçlar çok hafif motorlu hava araçlar sınıfına girmektedir. PPL lisansı gerekmemektedir, mikrolight lisansı isteniyor. Güvenlik konusuna gelince, Gyrocopter şu an en güvenli hava aracı olarak geçmekte. Ancak, bakım ve pilotaj limitler içinde olursa. 2000 USD gibi rakamlara bu araçlar alınmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATC_Echo_Yankee ~ 12 yıl önce
Böyle bir faaliyetin ülkemizde yapılması şuanki imkanlarla kesinlikle mümkün değildir. Bunu Türkiyeye getirip satmayı düşünenlerin fikride ütopik bir hayalden öteye geçmeyecektir. Bir ülkede hava sahası kullanmak keyfe göre olacak bir iş olmadığı gibi her uçuşta ciddi planlamaların yapılması gereklidir. Bu hava aracını kullanmak için 1. si PPL sahibi olunmalıdır ki 1.5 ayda PPL eğitimi veren bir kurum DÜNYADA YOKTUR. Bir iş adamının ise PPL alıp bunu kullanarak fabrikasına gidip gelmesi gülüç bir durumdur. Günümüzde iş adamları özel jet ve helikopterlere haklı olarak ilgi duymaktadır. Bu aracın ortalama uçuş süratin 90-120 knot dersek istanbuldan antebe gelmesi yaklaşık 4-5 saat sürecektir. Yolda 2-3 kez yakıt ikmali yapmak zorunda kalmasıda cabasıdır. Kafa rüzgarı da aldınızmı malafatı yediniz demektir. Bunu satmayı düşünenlere soruyorum hangi ciddi iş adamı fantazi yaparak PPl almaya 5 saat ist-antep uçuşu yapmaya vakti ayırır ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neden olmasın ~ 12 yıl önce
Bence gerçekten trafiği rahatlatabilir. Fiyatları uygun ama söylendiği şekilde belediyeler bu araçların uçacağı alanlar tespit eder ve yaparlarsa o zaman trafiğide rahatlatabilir. Ayrıca aşşağıda bir arkadaş 2000 USD gibi rakamlar yazmış bence telsizini alamazsınız o fiyatlara...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A ~ 12 yıl önce
İNŞALLAH İZN VERİLMEZ UÇMASINA. ŞEHİRLERDE BIKTIK BİRDE DAĞDA TAŞTA BU EŞEK ARILARININ GÜRÜLTÜSÜNÜ DUYMAK KABUSTUR. ALLAH FIRSAT VERMESİN KAPİTALİSTLERE

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haci ceylan ~ 8 yıl önce
HAYATIN BOYUNCA KAC KEZ GÖRDÜN TEPENDE UÇAN BI GYROCOPTER ? SENINGIBI GERI INSANLAR YUZUNDEN BU ULKE GERIDE KALDI ATANIN SOZUNU DINLE ISTIKBAL GOKLERDEDIR... ;)
Istanbul'dan Antep'e ~ 12 yıl önce
Bu tarz bir aracla Istanbul Gaziantep ucmak biraz yurek ister. Hava degisebilir mahsur kalabilirsin kirsalda biryerde. Acayip abartmislar. Ruzgarda degisebilir. Karsidan sert ruzgar gelirse bu aracin ruzgara karsi yardirabilecegini sanmiyorum. Bunlarla olsa olsa piknik gezisi yapilir ama tadina doyum olmaz. Hakkini verelim. Abartmadan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
almak degil isletmek sikinti ~ 12 yıl önce
Bizde havaaracini almak sikinti degil isletmek sikinti. Yoksa git 5000 Euro'ya guzel bir ikinci el mikrolight al doya doya uc. Adamlarin istedigi seylerin sonu gelmiyor. Gyro bedava olsa binilmez :) Uculmaz demiyorum bak. Binilmez bile. Bir evrak isteyecekler akliniz sasacak. DIyeceksin ki falanca meydana ucuvereyim VFR. Hayir diyecek Flight Plan doldur. Sonra karsidaki adam yok kardes gelmesin bugun diyecek. Hayatinizdan bezeceksiniz. Biz daha sportif havacilik yapacak kadar gelismedik arkadaslar. THY ile gezin neyinize yetmiyor. Torunlariniz belki yapar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000