19 Ağustos 2015, Çarşamba 09:32:51

İstanbul'da rötar çilesi

Hava yolu şirketleri artan yolcu sayısının yarattığı trafik dolayısıyla 3 saati bulan rötarlar yaşanabileceğini açıkladı. Sorumlu olarak DHMİ gösteriliyor
  • Heas zaten parayi şoför işçiler den cikarip yatıyor çokta umrunda rötar para iscide DHMİ Saw istiyoruz
  • Sorunun sebeplerinden birinde THY ekiplerinin , özellikle yanlış karar veren kaptanların,
  • sorunun çözümü için etkin kullanılamayan sabiha gökçenin tüm birimleri acilen vakit kaybetmeden dhmi'ye devredilmeli aksi takdirde bir nusibet bin nasihatten daha iyidir durumunun olması işten değil
  • haddinden fazla kapasiteyle is yapmaya kalkarlarsa rotar da olur,kalitesiz hizmet de!
  • Çorluda uçak base edin Sn Haybat ve Sn Ersoy ve Sn Kotil boş Meydanı 3. Havalimanı teslimine kadar degerlendirmek maliyet azaltır.
  • Atc ucret artisi cozum diyen arkadas ;(istanbul icin) Ucret artisi bir miktar daha Atc performansini elbette artiricaktir. Istanbulda calisan ATC kesinlikle daha iyi ucret almali. Ama hepsi degil. Yetersiz ATC lerin birkac yil icinde temizlenmesi, genc dinamik genclerin gelmesi gerekir. Tabi ki uluslararasi duzeyde duzenli egitimlerinin de saglanmasi lazim.. Bu hava sahasi kullanim verimliligini bir miktar daha artiracak, rotarlari bir miktar daha azalticaktir. Sinegin yaginin cikarilmasi gereken Istanbulda ATC uzerine de kalifiyelerini artirici calismalar yapilmalidir.
  • istanbulda dahil olmak uzere nereye inersek inelim kapiyi acan yer gorevlisi arkadasimiz: arkadaslar 10 dakika icinde yolcu tekrar kapi kapatmazsak slot yani beklemeniz 2 saat diyor. zannetmeyin ki sadece yolcu indi bindi, kaptan ucagin tum kapilari kapanmadan haziriz diyemiyor kuleye.. kargo olur ne bilim yakit alimidir yolcusudur yemegidir evragidir bitmez allah bitmez. 10 dakika.. ben zannetmiyorum ki ulkemizde veya baska bir ulkede bir fiil bu kadar hizli (az adamla yanliz) yurutulen operasyonlar olsun. pegasus kabin memurlarini verdikleri emekler icin ben (sirketim cunku boyle bir seyi kendi gorevi olarak gormuyor zannedersem) gonulden tebrik ediyorum. yilmadan calisin, isin sonunda yine gulen siz olacaksiniz..
  • arkadaslar, pegasus a dan z ye herkes bu slotlarla ugrasiyor; yolcu indirme bindirme 15 dakikada yapiliyor, pilotlar ucaklari pistte baska bir ucak kalkis yaparken indiriyorlar, yer gorevlileri zaten allah yardimcilari olsun. do&co desen o ucak senin bu ucak benim yardiriyor. THY klassmani cok daha yuksek bir sirket oldugu icin isleri aceleye getiremiyor, ne bilim her meydanda ucaklar sifir gibi temizleniyor, pilotlar kulenin izni dahilinde olsa bile risk almayip tur atiyorlar trafigi altust ediyorlar:) hemen hemen her ucus icin yeni ikramlar geliyor v.s. is tamamen DHMI de bitiyor arkadaslar, AHL yuku azalmadikca ne sabiha rahatlar ne de diger sehirlerde ki alanlar. su gorkemli 3. havalimanimiz yapilsin bakalim neler olacak. hayirlisiyla
  • Yine mi ya
  • Kontrolörün çalışma koşulları ve aldığı ücreti kıyasladığınız meydanlarda çalışan kontrolör seviyesine çıkarmadan kontrolörden performans beklemek hata.Tüm havayolu şirketleri ve özellikle yaptırım gücü yüksek Thy bu konuyu gündeme getirip bu şartları oluşturursa istanbul hava sahası uçulabilir bir yer olur..ÇALIŞAMA KOŞULLARI VE ÜCRET

İstanbul’da, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nda yaşanan rötarların ardından THY tarafından hazırlanan raporlar, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile HEAŞ’ı (Havalimanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri) sorumlu gösterirken, özel havayolu şirketleri de yolcular kadar isyanlarda. Havayolu şirketleri önümüzdeki 2 yıl boyunca yolcuların rötarlı uçacağına dikkat çekti. AtlasGlobal Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan uçacak yolculara ’2 yıl boyunca bir veya üç saatlik rötarları göze alın’ uyarısını yaparken, Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat ise, “Her yıl rötarlar nedeni ile 12 milyon dolar kaybediyoruz. Yaşananların sorumlusu biz değiliz” açıklamasını yaptı.

ÖĞLEN UÇMAYI TERCİH EDİN

AtlasGlobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, Atatürk Havalimanı’ndaki (AHL) rötarların DHMİ’den kaynaklanmadığına dikkat çekerek, “Orada mucizeler yaratıyorlar. Çünkü AHL kapasitesinin çok üzerinde çalışıyor. Sabiha Gökçen’de ise farklı bir durum var. Orada kapasitenin çok üzerinde bir pazarlama yapıldı. Slot koordinasyonları yapılamadı. Orası Savunma Bakanlığı’nın bir havalimanıydı. Biz geçmişte uyardık. Eğer Sabiha Gökçen’i de DHMİ işletseydi bu tür sıkıntılar olmayacaktı” açıklamasını yaptı.
Bir dönem rötarsız uçuşları ile ön plana çıkan Sabiha Gökçen Havalimanı için 2 yıl boyunca ’rötarsız uçuş beklemeyin’ uyarısı yapan Ersoy, yolculara şu tavsiyelerde bulundu: “Sabiha Gökçen’den yaz kış rötarlı kalkış olacak. Oraya gelecek yolcu da 2 yıl boyunca 1-3 saatlik rötarları bilerek gelsin. Özellikle sabah saatleri oldukça yoğun. Gün ortasında trafik biraz daha rahatlıyor. Belki o saatler tercih edilebilir uçuşlar için”

RÖTARLAR İÇİN YEDEK UÇAK BEKLETİYOR

Rötarlar dolayısıyla yolcular zaman kaybederken, havayolu şirketleri de maliyet baskısı altında kalıyor. Bu noktada HAEŞ VE DHMİ’nin sorumluluk alması gerektiğine işaret eden Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, rötarlar nedeniyle milyon dolarlık kayıplar yaşandığını açıkladı. Pegasus olarak bu yıl iki uçağı rötarları kapatmak için yedek tuttuklarını anlatan Haybat, “2016’da yedek uçak sayısını 4’e çıkaracağız. Her yedek uçağın bize yıllık yaklaşık maliyeti 3 milyon dolar. Yani yıllık toplam 12 milyon doları rötarlara ayırıyoruz. Kontrolümüz dışındaki rötarlar nedeniyle misafirlerimizin memnuniyetsizliğine sebep oluyoruz ya da misafir kaybediyoruz. Aynı zamanda rötarlar sebebi ile mesaisi dolan ve uçuş yapamayan uçuş ekiplerimizin yerini doldurmak için fazladan pilot-kabin memuru istihdam ediyoruz” diye konuştu.

KURBAN BAYRAMI’NA DİKKAT

Haybat, önümüzdeki ay Kurban Bayramı nedeniyle oluşacak yoğunluğa da işaret ederek, AHL’den pist kapamama talebinde bulunduklarını ancak henüz bir yanıt alamadıklarını söyledi. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise pistin kapanmasına Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın karar verdiğini ve ikinci pist yapımı için de geç kalındığını anlatan Haybat, “Havalimanlarının mevcut kapasitelerinin yanlış kullanılması, pist bakımlarının yüksek sezonda planlanması, uçakların iniş sırasında aralarında bırakılan mesafelerin fazla olması gibi konularda otoritelerin yapabileceği önemli iyileştirmelerin olduğunu düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

46 havalimanında yolcu DHMİ’den hizmet alıyor

Havalimanlarında yer hizmetlerinin özelleştirilme çalışmaları da devam ediyor. Ancak stratejik ve ülke güvenliği ile ilgili doğrudan bir alan olması nedeni ile uçuş güzergahları ve kontrolleri Devlet Hava Meydanları İşletmeleri tarafından yapılmaya devam edecek. Konu ile ilgili görüştüğümüz hava yolu şirketleri, ABD ve Avrupa’da da havalimanlarının devletin kontrolü altında çalışmaya devam ettiğine dikkat çekti. Türkiye genelindeki 55 sivil ve askeri nitelikli havalimanının 9’u özel şirketler tarafından işletilirken, 46 havalimanı ise yer hizmetleri dahil DHMİ’nin kontrolü altında faalyetlerine devam ediyor. özelleştirilen havalimanlarından İstanbul, Ankara Esenboğa, Antalya Gazipaşa’da yaz aylarında yoğunluk artıyor. DHMİ’nin kontrolü altında olan Gaziantep, Trabzon, Hatay gibi havalimnalarının özelleştirilmemesi ise dikkat çekiyor.

Günlük trafik 2 bin 100 uçak

DHMİ verilerine göre Türkiye’de havayolunu kullanan yolcu sayısı temmuz ayında 100 milyonu aştı. Bu yolcuların 34.7 milyonu Atatürk Havalimanı’nı (AHL) kullanırken, Sabiha Gökçen’deki yolcu sayısı 15.3 milyonu aştı. Havalimanlarına iniş yapan uçak sayısına baktığımızda AHL’ye günde bin 400, Sabiha Gökçen Havalimanı’na da günde ortalama 700 uçak inip kalkıyor. Günde toplam 2 bin 100 trafiğin inip kalktığı İstanbul’daki havalimanlarının her ikisinin de aynı anda tadilata alınması kurumlar arasında da farklı şikayetlerin çıkmasına neden oldu. (Sözcü)

İstanbul'da rötar çilesi

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

wwww ~ 9 yıl önce
Heas zaten parayi şoför işçiler den cikarip yatıyor çokta umrunda rötar para iscide DHMİ Saw istiyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gah ~ 9 yıl önce
Sorunun sebeplerinden birinde THY ekiplerinin , özellikle yanlış karar veren kaptanların,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
sorunun çözümü için etkin kullanılamayan sabiha gökçenin tüm birimleri acilen vakit kaybetmeden dhmi'ye devredilmeli aksi takdirde bir nusibet bin nasihatten daha iyidir durumunun olması işten değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
normal ~ 9 yıl önce
haddinden fazla kapasiteyle is yapmaya kalkarlarsa rotar da olur,kalitesiz hizmet de!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TEQ ~ 9 yıl önce
Çorluda uçak base edin Sn Haybat ve Sn Ersoy ve Sn Kotil boş Meydanı 3. Havalimanı teslimine kadar degerlendirmek maliyet azaltır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Atc ucret artisi cozum diyen arkadas ;(istanbul icin) Ucret artisi bir miktar daha Atc performansini elbette artiricaktir. Istanbulda calisan ATC kesinlikle daha iyi ucret almali. Ama hepsi degil. Yetersiz ATC lerin birkac yil icinde temizlenmesi, genc dinamik genclerin gelmesi gerekir. Tabi ki uluslararasi duzeyde duzenli egitimlerinin de saglanmasi lazim.. Bu hava sahasi kullanim verimliligini bir miktar daha artiracak, rotarlari bir miktar daha azalticaktir. Sinegin yaginin cikarilmasi gereken Istanbulda ATC uzerine de kalifiyelerini artirici calismalar yapilmalidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
birpgshostu ~ 9 yıl önce
istanbulda dahil olmak uzere nereye inersek inelim kapiyi acan yer gorevlisi arkadasimiz: arkadaslar 10 dakika icinde yolcu tekrar kapi kapatmazsak slot yani beklemeniz 2 saat diyor. zannetmeyin ki sadece yolcu indi bindi, kaptan ucagin tum kapilari kapanmadan haziriz diyemiyor kuleye.. kargo olur ne bilim yakit alimidir yolcusudur yemegidir evragidir bitmez allah bitmez. 10 dakika.. ben zannetmiyorum ki ulkemizde veya baska bir ulkede bir fiil bu kadar hizli (az adamla yanliz) yurutulen operasyonlar olsun. pegasus kabin memurlarini verdikleri emekler icin ben (sirketim cunku boyle bir seyi kendi gorevi olarak gormuyor zannedersem) gonulden tebrik ediyorum. yilmadan calisin, isin sonunda yine gulen siz olacaksiniz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
birpgshostu ~ 9 yıl önce
arkadaslar, pegasus a dan z ye herkes bu slotlarla ugrasiyor; yolcu indirme bindirme 15 dakikada yapiliyor, pilotlar ucaklari pistte baska bir ucak kalkis yaparken indiriyorlar, yer gorevlileri zaten allah yardimcilari olsun. do&co desen o ucak senin bu ucak benim yardiriyor. THY klassmani cok daha yuksek bir sirket oldugu icin isleri aceleye getiremiyor, ne bilim her meydanda ucaklar sifir gibi temizleniyor, pilotlar kulenin izni dahilinde olsa bile risk almayip tur atiyorlar trafigi altust ediyorlar:) hemen hemen her ucus icin yeni ikramlar geliyor v.s. is tamamen DHMI de bitiyor arkadaslar, AHL yuku azalmadikca ne sabiha rahatlar ne de diger sehirlerde ki alanlar. su gorkemli 3. havalimanimiz yapilsin bakalim neler olacak. hayirlisiyla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
offf ~ 9 yıl önce
Yine mi ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atcforever ~ 9 yıl önce
Kontrolörün çalışma koşulları ve aldığı ücreti kıyasladığınız meydanlarda çalışan kontrolör seviyesine çıkarmadan kontrolörden performans beklemek hata.Tüm havayolu şirketleri ve özellikle yaptırım gücü yüksek Thy bu konuyu gündeme getirip bu şartları oluşturursa istanbul hava sahası uçulabilir bir yer olur..ÇALIŞAMA KOŞULLARI VE ÜCRET

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000