12 Eylül 2018, Çarşamba 13:59:00

İstanbul Yeni Havalimanı için ORAT süreci

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak faaliyete geçirilmeye hazırlanan İstanbul Yeni Havalimanı için geri sayım sürerken İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, önemli açıklamalarda bulundu. Samsunlu, “Çok heyecanlıyız, gururluyuz” dedi.
  • ORATtan bile haberiniz yok. ORAT son 3 ayda yapılmaz. EN az 6 ay önce başlanması gereken bir operasyon. Gidin TAV veya Fraport gibi firmalara danışın da öğrenin
  • Su karedeki 3 kisi hayainda degil oraat bi kumes bile yapmis diil! Emek calarak yancılıkla bi yere varılmaz. Allah uçacak vatandAsları korusun
  • Eğer havalimanı açılır pistteki çökmeden dolayı bir kaza yaşanırsa THY’nin sonu olur. Olympic havayolları da taşınmada battı. Birçok şirket var. Nasıl? Star alliance hem ekonomik hem güvenlik sebebiyle bağlantılı uçuşları keser. Her gün delhi 777’sini dolduracak 350 Türk bulamayınca zarar.
  • 3 Konuya dikkatinizi çekeceğim. 1- Fotoğraftaki her üç simanın yüz ifadelerini dikkatle değerlendirin , her ne ise o anda söylenene inanmak yerine hayret ve ne olacak bu işin sonu ifadelerini görüyorum. 2-3. havalimanı yapılıyor, bitecek ama acelenin sebebi ne ? Kamuoyunun değerlendirdiği eksikler neden önemsenmiyor. 3- İmkan olsa da bu açılışı aceleye getirenlere , konuyu bilenler bir anlatabilse. İnanıyorum ki ikna olacaktır.
  • Gerçekten muazzam bir proje emeği geçen herkese çok teşekkürler, ben gurur duydum AMA 29 Ekim zorlaması gerçekten çok gereksiz. 29 Ekimde açıp bir kaza, uçuş veya yolcu güvenliği ile ilgili yaşanacak en küçük bir olumsuzluk tüm dünya da bu projeye gölge düşüşür ve çok yazık olur. Hızlandırılmış inşaat bile bir sürü probleme yol açar ...
  • Sizler heyecanlısınız bizler de çok endişeliyiz. Keşke operasyonu bu işi bilen dünya markası Fraport, TAV gibi şirketlerden birine verseydiniz ?
  • Kardeşim Yol yok, Metro yok,otobüslerle gidecekmiş yolcular ve çoğu çalışanlar.Kim nasıl yetişecek buraya.Ne bu aceleniz.? KAOS oluşturdunuz zaten şimdiden.Yolculara yapacağınız eziyetin vebali boynunuza,Çalışanlara yapacağınız eziyetin vebali boynunuza.!!! Hiç Otobüsle yolcu taşınırmı? Güvenlik zaafiyeti,Bagajların kaybolması,Unutulması bunları hiç kimse düşünmedi mi? O Otobüsler tıklım tıklım.Güvenlik Kontrolü olmayacak başta.!!!! VEBALİ BOYNUNUZA !!!!.....
  • Çok yazık olacak ,bir sürü eksik var, sırf para kazanmak için ekimde açılmak isteniyor , adım atacaksın para? Gidiş-geliş herşey para? Yolcu Sabiha gökçene Kayacak
  • Ya anlamıyorum Bu kadar acele etmeleri sankı Atatürk havalımanı başka bır ülkenin dir ne kadar çok meraklısınız kapatmaya ya arkadaşlar dünyanın en büyük havalımanı acıyoruz. Mili Servet döküldü maden dünyanın en büyük havalımanını yapıyoruz açılışımızda öyle olmalılı ki en ufak bir eksıklık olmıcak. 29 Ekim 2019 en az 1 yıl .....
  • Allah aşkına kaç sefer havaalanı taşınmasında görev aldınız yada taşıdınız. Aylardan beri atıp tutuyor löp löp yorumlar yazıyorsunuz. Nedir bu memleket vatan düşmanlığı yazıklar olsun bi bitin ya.

Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olarak cumhuriyetin ilanının 95’inci yıl dönümü olan 29 Ekim 2018’de resmi açılışının yapılması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nda Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması (ORAT) süreci hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

ORAT süreci hakkında konuşan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, “İstanbul Yeni Havalimanı’na yapılacak olan taşınma, bugüne kadar dünyada yapılan en büyük havalimanı taşınması olacak. Yeni Havalimanı’na gerçekleşecek olan taşınma süreci için 2016 yılından bu yana büyük titizlikle çalışıyoruz. Bu süreç, belli sayıda kurumun ukdesinde olan bir iş değil. Bu işin başında Devlet Hava Meydanları İşletmesi var. Birçok paydaş hazır olmak zorunda. Biz Burada 168 kişilik bir ekiple görevimizi sürdürüyoruz. Uzun süredir Güney Kore’deki Inchoen ve Danimarka’daki Kopenhag havalimanı işletmeleri bize danışmanlık hizmeti veriyor” dedi.

Süreç boyunca eğitimlerin devam ettiğini ifade eden Kadri Samsunlu, “İstanbul Yeni Havalimanı’nda ORAT süreci 2016 yılında başladı. 4 aşamadan oluşan ORAT sürecinin eğitim bölümünde DHMİ Genel Müdürlüğü önderliğinde THY, HAVAŞ, ÇELEBİ ve TGS Yer Hizmetleri yöneticileri ve çalışanları ile havalimanında hizmet verecek diğer paydaş firmaların çalışanlarına; 27 bin 522 adet sınıf eğitimi, 28 bin 225 adet saha eğitimi verildi. ORAT akışında sınıf ve saha eğitimlerinin ardından deneme süreçleri geliyor. 31 Mayıs tarihinden bu yana yapılan deneme operasyonlarında 46 senaryo denendi. Bu senaryolar; açılış öncesi kalan dönemde bin, üç bin ve beş bin kişinin katılımıyla çok farklı olaylar yaşanmış gibi gerçek testler yapılarak denenecek” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin büyüme potansiyelini ve gücünü yansıtan, havacılık tarihinde yeni bir sayfa açacak bir havalimanına geçiş yapılacak” diyen Samsunlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin büyüme potansiyelini ve gücünü yansıtan, havacılık tarihinde yeni bir sayfa açacak bir havalimanına geçiş yapılacak. Biz İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınma sürecimiz için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Özellikle ORAT’taki ilk bölüm Operasyona Hazırlık kısmında çok ciddi ilerleme sağladık. Önümüzdeki bir ay içerisinde 3 büyük deneme yapacağız. 105 adet farklı konu ve olay üzerinden senaryolarımıza çalışıyoruz.”

“TESTLERDE YÜZDE 100 BAŞARI İMKANSIZ!”

Eylül ayının son haftası itibariyle 1000 yolcu ve 750 personel ile ilk entegre testin gerçekleşeceğini söyleyen Samsunlu, söz konusu testler sırasında yolcu rolündeki kişilerin kimseden yardım almadan kendileri için hazırlanan senaryoyu gerçekleştirmesini talep edeceklerini belirtti.

3 aşamalı olarak gerçekleştirilecek entegre testler şu programa göre gerçekleştirilecek:

1. Deneme Operasyonu (Eylül ayı son haftası): 1000 sahte yolcu, 2 bin bagaj, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 750 personel, 2 adet gerçek uçak (THY), 50 Yer Hizmet Ekipmanı ile gerçekleştirilecek.

2. Deneme Operasyonu (Ekim ilk Haftası): 3 bin sahte yolcu, 6 bin sahte bagaj, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 1000 personel, 3 adet gerçek uçak, 150 Yer Hizmet Ekipmanı ile planlanıyor.

3. Deneme Operasyonu (Ekim İkinci Haftası): 5 bin sahte yolcu, 10 bin sahte bagaj, İGA, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 1000 personel, 5 adet gerçek uçak, 200 Yer Hizmet Ekipmanı ile planlanıyor.

Denemelerde, sözde yolcuların havalimanlarına girerek bagajlarını teslim etmesi ve biniş kartlarıyla uçağa yönlendirilmesi, seçilen koltuğun değişimi ve yeniden bilet basımı, transfer yolcuların yönlendirme tabelalarıyla yeni uçuş kapısını bulması, bagajların zamanında uçağa ve yolcuya teslim edilmesi ve daha pek çok senaryoyu kapsıyor. Denemeler esnasında havalimanının içerisinde bulunan sistemlerin arızalanması halinde uygulanacak olağanüstü durum planları da test ediliyor.

CAT3 SİSTEMİ HAZIR

CAT 3 sistemi ile ilgili de konuşan Samsunlu, “CAT3 ile ilgili tüm testler yapıldı. Gerekli izinler alındı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi bize büyük destek veriyor. Başta Funda Ocak olmak üzere çok deneyimli bir kadroları var. Kule hazır, terminal hazır. Biz hazırız” dedi.

6 adet yer radarının da kurulum işlemlerinin tamamlandığını belirten Kadri Samsunlu, radarların kullanımı için operasyonların başlaması gerektiğini söyledi.

Karla mücadele, de-icing ve ARFF’le ilgili hazırlık sürecinin de sona erdiğini ifade eden Samsunlu, tüm araç ve gereçlerin birimlere ait ilgili binalarda konuşlandırıldığını belirtti.

29 EKİM ÖNCESİ İKİ ÖNEMLİ BELGE

29 Ekim’de gerçekleştirilecek açılış öncesi SHGM ve DHMİ’den alınması gereken iki önemli yetki belgesinin olduğunu söyleyen Kadri Samsunlu, “Hedefimiz 12 Ekim 2018’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden gerekli sertifikamızı aldıktan sonra 16 Ekim’de Devlet Hava Meydanları İşletmesi’den geçici kabulü alıp 29 Ekim’de operasyonları başlatacağız. Biz kendimizden eminiz bir sorun çıkacağını düşünmüyoruz. Söz verdiğimiz ne varsa hepsini gerçekleştirdik. Eksiklerimiz elbette vardır. Ancak bu eksikler kesinlikle operasyonları etkileyecek unsurlar değildir” dedi.

“ÇOK HEYECANLI VE GURURLUYUZ”

Uzun bir sürecin sonuna geldiklerini ve bu işi milli bir görev gibi gördüklerini de belirten Samsunlu, “Cumhuriyetin 95’inci yılında Türkiye büyük bir hediyenin açılışına canlı canlı şahit olacak. Çok heyecanlı ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.

AÇILIŞ İÇİN 3 ŞİRKETLE GÖRÜŞÜLÜYOR

46 gün sonra gerçekleştirilecek resmi açılış töreni çalışmaları hakkında da konuşan Kadri Samsunlu, “Açılış için 3 farklı şirketle görüşmeler yapılıyor. Bu görkemli açılış için Bakanlık, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışıyoruz” dedi.

TARTIŞILAN İSİM KONUSU

Yeni Havalimanı için otopark tarifesinin henüz belirlenmediğini ve metro çalışmalarının 2020 yılında tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Samsunlu, Atatürk Havalimanı otopark fiyatlarından çok fazla uzaklaşmayacaklarını belirtti. Samsunlu, İstanbul Yeni Havalimanı’nın en çok tartışılan konularından biri olan isim konusunda da açıklama yaptı.

Samsunlu: "İstanbul Yeni Havalimanı’nın isim konusu Yönetim Kurulu üyelerimizin dünya genelinde yaptıkları araştırma çalışmaları ile ilgili mercilerle yapılacak değerlendirmeler sonucu alınacak kararla belirlenecek" dedi.

Öte yandan erteleme iddiaları üzerine sorulan sorulara da cevap veren Samsunlu, “Bizim inşaat sürecimiz sona erdi. 29 Ekim’de herşeyimizle hazır olacağız. Uçakların motoruna toz kaçma ihtimali teknik bir konu olsa da bizim inşaatla ilgili yapısal işlerimiz açılış gününde sona ermiş olacak. Dolayısıyla hiçbir sorun olacağını öngörmüyoruz” ifadelerini kullandı.


YENİ HAVALİMANI’NIN TÜM AŞAMALARI KAYDEDİLDİ

İstanbul Yeni Havalimanı’nın 2015 yılından bu yana tüm aşamalarının kaydedildiğini söyleyen İGA Genel Müdürü Kadri Samsunlu, “2015 yılından bu yana kayda alıyoruz. 29 Ekim’deki açılışta 15 dakikalık kısa bir özetini yayınlayacağız. Açılışı takiben kısa bir süre içerisinde de 45 dakikalık bir belgeseli sizlerle paylaşacağız” dedi.

TOPLAMDA 14 BİN EKİPMAN TRANSFER EDİLECEK

29 Ekim öncesinde 4 bin 400 ekipmanın Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınacağını 45 saat sürecek operasyonlardan sonra da 9 bin 600 civarında da ekipmanın taşınacağını belirten Samsunlu, “Toplam 14 bin ekipman taşınacak. İkitelli-Basın Ekspres yolunun trafiğe kapatılması gibi bir talebimiz olmadı. Ancak bir şeridin araçların gidiş gelişleri için ayrılmasını talep ettik. Gelecek ekipmanlardan 700’ü gümrükten alınan özel izinle sürücüleri aracılığıyla Yeni Havalimanı’na getirilecek. Diğer unsurlar da toplam 900 tırla taşınacak. Uçakların transfer süreciyle ilgili bir şey söylememe gerek yok zaten. Bildiğimiz kadarıyla Türk Hava Yolları, 200 uçağını Atatürk Havalimanı’ndan kaldırıp buraya indirecek” ifadelerini kullandı.

Samsunlu açılışın ertelenmesinin söz konusu olmadığını belirterek, “Açılışın ertelenmesi için ön görmediğimiz bir şeyin gerçekleşmesi gerekiyor. Şu anda onun ne olduğunu henüz belirleyemiyorum. Açılışın ertelenmesiyle ilgili bir B planımız bulunmuyor” dedi.


 

İstanbul Yeni Havalimanı için ORAT süreci

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

ORAT ~ 6 yıl önce
ORATtan bile haberiniz yok. ORAT son 3 ayda yapılmaz. EN az 6 ay önce başlanması gereken bir operasyon. Gidin TAV veya Fraport gibi firmalara danışın da öğrenin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Komik ~ 6 yıl önce
Su karedeki 3 kisi hayainda degil oraat bi kumes bile yapmis diil! Emek calarak yancılıkla bi yere varılmaz. Allah uçacak vatandAsları korusun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cengiz ~ 6 yıl önce
Eğer havalimanı açılır pistteki çökmeden dolayı bir kaza yaşanırsa THY’nin sonu olur. Olympic havayolları da taşınmada battı. Birçok şirket var. Nasıl? Star alliance hem ekonomik hem güvenlik sebebiyle bağlantılı uçuşları keser. Her gün delhi 777’sini dolduracak 350 Türk bulamayınca zarar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİLENLER ~ 6 yıl önce
3 Konuya dikkatinizi çekeceğim. 1- Fotoğraftaki her üç simanın yüz ifadelerini dikkatle değerlendirin , her ne ise o anda söylenene inanmak yerine hayret ve ne olacak bu işin sonu ifadelerini görüyorum. 2-3. havalimanı yapılıyor, bitecek ama acelenin sebebi ne ? Kamuoyunun değerlendirdiği eksikler neden önemsenmiyor. 3- İmkan olsa da bu açılışı aceleye getirenlere , konuyu bilenler bir anlatabilse. İnanıyorum ki ikna olacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IGA ya mesaj ~ 6 yıl önce
Gerçekten muazzam bir proje emeği geçen herkese çok teşekkürler, ben gurur duydum AMA 29 Ekim zorlaması gerçekten çok gereksiz. 29 Ekimde açıp bir kaza, uçuş veya yolcu güvenliği ile ilgili yaşanacak en küçük bir olumsuzluk tüm dünya da bu projeye gölge düşüşür ve çok yazık olur. Hızlandırılmış inşaat bile bir sürü probleme yol açar ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heyecan ~ 6 yıl önce
Sizler heyecanlısınız bizler de çok endişeliyiz. Keşke operasyonu bu işi bilen dünya markası Fraport, TAV gibi şirketlerden birine verseydiniz ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AHLÇLŞ ~ 6 yıl önce
Kardeşim Yol yok, Metro yok,otobüslerle gidecekmiş yolcular ve çoğu çalışanlar.Kim nasıl yetişecek buraya.Ne bu aceleniz.? KAOS oluşturdunuz zaten şimdiden.Yolculara yapacağınız eziyetin vebali boynunuza,Çalışanlara yapacağınız eziyetin vebali boynunuza.!!! Hiç Otobüsle yolcu taşınırmı? Güvenlik zaafiyeti,Bagajların kaybolması,Unutulması bunları hiç kimse düşünmedi mi? O Otobüsler tıklım tıklım.Güvenlik Kontrolü olmayacak başta.!!!! VEBALİ BOYNUNUZA !!!!.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Muaz ~ 6 yıl önce
Çok yazık olacak ,bir sürü eksik var, sırf para kazanmak için ekimde açılmak isteniyor , adım atacaksın para? Gidiş-geliş herşey para? Yolcu Sabiha gökçene Kayacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 6 yıl önce
Ya anlamıyorum Bu kadar acele etmeleri sankı Atatürk havalımanı başka bır ülkenin dir ne kadar çok meraklısınız kapatmaya ya arkadaşlar dünyanın en büyük havalımanı acıyoruz. Mili Servet döküldü maden dünyanın en büyük havalımanını yapıyoruz açılışımızda öyle olmalılı ki en ufak bir eksıklık olmıcak. 29 Ekim 2019 en az 1 yıl .....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok bilenler ~ 6 yıl önce
Allah aşkına kaç sefer havaalanı taşınmasında görev aldınız yada taşıdınız. Aylardan beri atıp tutuyor löp löp yorumlar yazıyorsunuz. Nedir bu memleket vatan düşmanlığı yazıklar olsun bi bitin ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000