20 Ekim 2012, Cumartesi 07:58:36

İSTANBUL İLE HAVA KÖPRÜSÜ KURMAK İSTİYORLAR

İstanbul ile Rusya’nın güneyindeki Stavropol kenti arasında düzenli uçak seferleri yapılacak.

Stavropol Eyaleti Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Dairesi Müdürü Stanislav Odaril, Rusya’nın Sesi Radyosu’na verdiği demeçte bu hususta şunları söyledi:

“Bölgemizde iki havalimanı vardır. Biri, Stavropol kentinde, öbürü Mineralniye Vodi kentinde bulunuyor. Bu kentle İstanbul arasında düzenli hava ulaşımı gerçekleştiriliyor. Stavropol ile İstanbul arasında ise doğrudan uçak seferleri yapılmıyor. Bu boşluğun en kısa zamanda doldurulması, her iki tarafın çıkarlarınadır.”

İstanbul’dan Mineralniye Vodi kentine gelen çok sayıda Türk vatandaşları arasında bu tatil beldesi yakınındaki eşsiz tıbbi kaynaklardan su içmek isteyenler sayıca çok azdır. Çoğunluğu işadamları oluşturuyor. Onlar, Stavropol Eyaleti yönetimi ile temas kurmak için bu bölgeyi ziyaret ediyorlar. Aralarında bizzat Stavropol kentinde faaliyet yürüten girişimciler de var. Yeni uçak hattının hizmete açılması bu kişilerin çıkarına olacak.

Bugün Stavropol Eyaleti’nde otuz küsur Türk şirketi ve ortak Rus-Türk firmalar faaliyet gösteriyor. Örneğin, “Rojer” firması birkaç büyük değirmen işletmelerine sahiptir. Şirket, bölgede büyük miktarda yetişen buğdaydan un üretiyor. Ayrıca, Türk şirketler bölgede konut ve ticaret merkezleri inşa ediliyor.

Stavropol Eyaleti ile Türkiye arasında yılda yaklaşık 130 milyon dolarlık mal mübadelesi gerçekleştiriliyor. Hem de bu mal mübadelesinin boyutu artmaktadır.

Türkiye, Stavropol Eyaleti’ne tüketim malları ile tarım ürünlerinin işlenmesi için teçhizat ihraç ediyor. Stavropol Eyaleti ise Türkiye’ye buğday, kimyasal gübre ve kimyasal ürünler sevk ediyor. Stavropol Eyaleti’nin yüksek teknolojiye dayalı ihracatını önemli derecede arttırmak potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Stanislav Odaril şöyle anlattı:

“Stavropol’daki “Energosila” firması optikte kullanılan sentetik kristal üretimini yapıyor. Sentetik kristaller 40 ülkeye, öncelikle ABD ve İsviçre gibi gelişmiş ülkelere arz ediliyor. Bu tür kristaller, elektronik donatım ve bileşik optik aygıtlar üretiminde kullanılıyor. Türkiye’de de bu mamullere ilgi gösteren firmalar vardır. Stavropol, Türkiye’ye doğalgaz ve petrol boru hatlarının yapımında kullanılan metal kaplamalı yüksek kalitede borular tedarik edebilir.”

Kasım ayında Stavropol Eyaleti’nden bir heyet İstanbul’u ziyaret edecek. Heyette, Stavropol Eyaleti yönetim temsilcileri ve Türk firmaları ile işbirliği yapmak niyetinde olan yaklaşık 30 firmanın yöneticilerinin bulunması bekleniyor.

İSTANBUL İLE HAVA KÖPRÜSÜ KURMAK İSTİYORLAR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000