22 Kasım 2018, Perşembe 10:36:17

İstanbul Havalimanı'nda iş jeti tarifesi belli oldu

29 Ekim'de resmi açılışı yapılan İstanbul Havalimanı'nda iş jeti uçuşlarında yolcu başına alınacak genel havacılık ücret tarifesi de belli oldu.
  • Devlet mal/hizmet alırken para birimi TL, başkasına satarken euro. Oh ne ala memleket.
  • Taklitiz ama aslımız gibi teneke değiliz
  • Diğer tüm Genel Havacılık Terminallerinde tarife 106/53/26,5 Euro şeklindeyken bu havalimanında böyle olması???
  • Niye Euro? TL'nin suyu mu çıktı?
  • Bence asıl haber, haberin için de gizli. SHGM'nin sitesinde gözüken en son AOC numarası TR AT 83 ama su anda aktif AOC sayısı 44 ki bu listede güncel değil faaliyetini durdurduğu halde listede gözüken şirketler var. (mesela Doysa). Sektörün son bir kaç yıl içinde %50'den fazla küçüldüğünü gösteriyor. Tabi asıl fotoğrafı da 2019 sonunda göreceğiz sayı kaça düşecek. Eskiden iş insanları uçağı kaça aldın ben şuna aldım diye yarışırlarken şimdi sen kaça sattın ben kaça satarım derdindeler. Krizlerden ilk etkilenen sektörlerden biri olan özel havacılık camiasında ki bu küçülme aslında neyle karşı karşıya olduğumuzu ve olacağımızı çok net gösteriyor. Bir nevi öncü deprem gibi. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

29 Ekim'de resmi açılışı yapılan İstanbul Havalimanı'nda iş jeti uçuşlarında yolcu başına alınacak genel havacılık ücret tarifesi de belli oldu. Üsleri yurt dışında bulunan uçak ve hava araçlarının iç ve dış hat uçuşlarında yolcu başına 137.75 Euro, üsleri Türkiye'de bulunan uçak ve hara araçlarından dış hat uçuşlarında yolcu başına 69 Euro, iç hatlar uçuşlarında ise yolcu başına 34,50 Euro hava aracı işletmecisinden alınacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Ağustos 2018 verilerine göre Türkiye'de 44 hava taksi işletmesinde 202 hava aracı, 76 genel havacılık işletmesinde 362 hava aracı bulunuyor. 114 Türk tescilli iş jeti  var. Birçok ünlü ismin de kendisine ait iş jeti bulunurken iş insanları kullanmadığında hava taksisi olarak kiraya verdiği iş jetleri için bazı havalimanlarında genel havacılık terminali dahi var. Genel Havacılık Terminallerinde, yolcu terminalinden ayrı bir terminalde iş jetleri ya da hava taksi ruhsatıyla uçuş yapan işletmelere hizmet veriliyor. Genel Havacılık Terminali'ni kullanan yolcular; güvenlik, gümrük ve pasaport işlemlerini beklemeden bu terminalde yapabiliyor.

ÜSSÜ YURT DIŞI İSE YOLCU BAŞINA 137.5 EURO ALINACAK

İstanbul Havalimanı için hava aracı işleticisinden alınacak olan genel havacılık terminali hizmet ücret tarifesi de belli oldu.İş jetleri ve helikopter uçuşlarını kapsayan genel havacılık tarifesinde üsleri yurt dışında bulunan uçak ve hava araçlarının iç ve dış hat uçuşlarında yolcu başına 137.75 Euro, üsleri Türkiye'de bulunan uçak ve hava araçlarından dış hat uçuşlarında yolcu başına 69 Euro, iç hatlar uçuşlarında ise 34,50 Euro alınacak.

TARİFE YOLCUSU BULUNAN UÇAKLAR İÇİN GEÇERLİ

Transit uçuşlarda(dış hat-dış hat) ise üsleri yurt dışında bulunan uçak ve hava araçlarının iç ve dış hat uçuşlarında yolcu başına 69 Euro, üsleri Türkiye'de bulunan uçak ve hava araçlarından dış hat uçuşlarında yolcu başına 34,50 Euro alınacak.Tarifede belirlenen ücretler yolcusu bulunan uçuşlar için geçerli olacak. Ücretler hem gelen hem giden yolcu başına alınacak. Boş seferler ücretlendirilmeyecek. Yolcu Servis Hizmeti ücreti ile Transit/Transfer Yolcu Servis ücreti Yolcu Servis Tarifesi ne göre ayrıca uygulanacak. (gazetevatan)

İstanbul Havalimanı'nda iş jeti tarifesi belli oldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Euro ~ 5 yıl önce
Devlet mal/hizmet alırken para birimi TL, başkasına satarken euro. Oh ne ala memleket.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Koko kemal (taklitiz) ~ 5 yıl önce
Taklitiz ama aslımız gibi teneke değiliz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GAT ~ 5 yıl önce
Diğer tüm Genel Havacılık Terminallerinde tarife 106/53/26,5 Euro şeklindeyken bu havalimanında böyle olması???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İyi güzel de? ~ 5 yıl önce
Niye Euro? TL'nin suyu mu çıktı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havataksi ~ 5 yıl önce
Bence asıl haber, haberin için de gizli. SHGM'nin sitesinde gözüken en son AOC numarası TR AT 83 ama su anda aktif AOC sayısı 44 ki bu listede güncel değil faaliyetini durdurduğu halde listede gözüken şirketler var. (mesela Doysa). Sektörün son bir kaç yıl içinde %50'den fazla küçüldüğünü gösteriyor. Tabi asıl fotoğrafı da 2019 sonunda göreceğiz sayı kaça düşecek. Eskiden iş insanları uçağı kaça aldın ben şuna aldım diye yarışırlarken şimdi sen kaça sattın ben kaça satarım derdindeler. Krizlerden ilk etkilenen sektörlerden biri olan özel havacılık camiasında ki bu küçülme aslında neyle karşı karşıya olduğumuzu ve olacağımızı çok net gösteriyor. Bir nevi öncü deprem gibi. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanıltıcı bilgi ~ 5 yıl önce
Elbette ekonomik sorunlar olduğunda iş havacılığı her sektor gibi bundan etkilenir. Buradaki AOC yani isletme ruhsati sahibi şirket sayısı sizin yazdığınız gibi ne son 3 yılda azaldı ne de bunun sebebi ekonomik krizdir. Bunun tek ve net sebebi ki ayrıca olması gereken budur, tek ucak-tek işletme hoyratlığının bitmesi ve rasyonel düşünen uçak sahiplerinin uçaklarını çeşitli işletmeler altında toplanmasıdır. Işte bu sebeple son 10 yılda işletme sayısı azalmakla beraber uçak sayısı az da olsa artmıştır. Bu artış neden az oldu diye tartışsak daha manalı olur. Ayrıca helikopter tarafı göreceli olarak uluslarası ölçekte zayıftır ama bu başka tartışma konusu ve bambaşka sebepleri var. Yazış uslubunuzdan amacınızın üzüm yemek değil bağcı dövmek olduğu aşikar. Bir kere olsun şu profesyonel platforma siyaset sokmadan adam gibi yorum bırakın. Adam olun.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000