09 Eylül 2011, Cuma 08:03:07

İSRAİL'DEN BAŞBAKAN'A JET 'HERON' YANITI...

Bakım için İsrail’e gönderilen Heronların geri verilmediğini söyleyen Başbakan Erdoğan’a cevap geldi. İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Heron motorlarını yeniden modelliyoruz. Geliştirme çalışmaları henüz tamamlanmadı” dendi...
  • Rotax teknisyeni olabilir ama adamlar dizayn degistiriyor motor guclendirmesi yapiliyor deniyor bu 1. Ikincisi muhtemelen bu araclari bize satarken bakim anlasmasida sattilar. Nerde bizim IHA'lar? hani yapmistik? Dunyadaki diger ordulara satacaktik hani? Bilen varsa bir zahmet yaziversin.
  • Türk Hava Kurumu'nda Rotax motorlarının teknisyeni (Heronlarda da kullanılan motorlar) MUSTAFA KAYA varken İsrail'e bakım için gönderilmesi ve bu kadar uzun bir süre geri gönderilmemesi çok ilginç geldi bana. Mahallemizde bakkal var iken, gazoz almaya çevre şehirdeki grossmarkete gitmeye benzemiyor mu? T.H.K. Rotax Teknisyeni Mustafa Kaya gibi isimler çok zor yetişiyor. İşlerinin dahileri. DEĞER VERMEK LAZIM...!!!
  • ATAK helikopteri, tank ve yolcu ucagi diyen arkadas. Onlar yapildi diyelim. IHA da yapmisti TAI. Hani neredeler? Yuzde yuz Turk yapimiydi 1 yil oluyor yahu. Toreni yapildi motoru calistirildi hani Dizel motorluydu. %100 Turk mali daha iyisini yaptik daha ucuza yaptik diye kurum kurum kuruldular. Pasalar oradaydi. Cumhurbaskani oradaydi. Nerede bu IHAlar? Bu Israil haberi nedir? Milyon dolarlar gitmis ve dahada gidiyor. Sen diyorsun ATAK helikopteri. Birak helikopteri bir kenara. Helikopter can tasiyor. Once IHAyi yapsinlar yapabiliyorlarsa. Bukadar saf olmayin kardesim, Duyduguna degil gordugune inanacaksin. Ben daha yapilip ucan birsey gormuyorum. Orada senelerdir binlerce muhendis calisiyor ay ussu alfa gibi bir yer AMA olmuyor.NEDEN?
  • Israil Heronlari yeniden kendini ve PKK yi vuramasin diye programliyor, onun için uzun sürüyor.!!!!
  • Heronlarda kullanılan motorun Rotax 912 uls 100hp veya çok yüksek irtifalarda ise 914 uls 115 hp turbo şarzlı motorlar kullanılıyor. Bu motorlar dünyada kendini ispatlamış. Fakat iş motorda bitmiyor; Ona bakımı yapacak ve teknik desteği verecek önemli. Ben 20 yıldır Rotaxın ürettiği motorlrla uçuyorum. Tabi bu motorlara bakım yapan THK Teknik servisi ,Özellikle de Türkiye Cumhuriyetinde İşini bu kadar titizlikle yapan Teknisyen Mustafa KAYA'dır. En iyi çözüm THK.
  • Arada bu kadar olay geliştikten sonra hala israilin elinde olan bi uçağı almam. Ne belli tekrar programlamadıkları? Her şey beklenir bunlardan.
  • ATAK helikopteri,kendi tankimiz ve suan konusulan kendi yolcu ucagimizi duymadinmi seeen?
  • türk halkımızın cesaretinden ve imanından şüphemiz yok allaha şükür. benim sözüm savunma anlaşmaları yaparak ordumuzun tüm ağır silahlarını israile bağımlı hale getiren siyasetçilere ve genelkurmayımızadır. sadece akp değil 1980 den bu yana iktidar olan hepsi yapmıştır bunu. inşallah bu heron olayı gözlerini açarda bundan sonra daha dikkatli davranırlar.
  • Bu Millet Kurtuluş savaşını tankla uçakla kazanmadı.Yine topyekün bir savaş olsa,bunlara yine gerek yok.Türk askeri gider Telaviv de Yahudinin boğazını sıkar ve gelir.Bunu herkes böyle bile.Özellikle her tür ortamda Yahudi lehtarı yorum yapanlar
  • Sen ulkendeki hertur kucuk havacilik faliyetini baltala pistleri kapat uzerine "bunlar zengin" diye vergiyi bindir pilotlarin ve kucuk ucak sahiplerinin belini kir. Ulkende airline disinda bir havacilik sektoru gelisemesin. Sonra git havaaracini git Israil'den al ne ucurmayi becerebilirsin nede bakimini yapabilirsin iste boyle. Senide bir guzel yolarlar kaz gibi. Yaziklar olsun!!
Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e bakım için gönderilen ancak geri verilmeyen Heron tipi insansız istihbarat araçları için, “Aramızda sıkıntı var ama bu ahlaki değil” ifadesini kullanmasının ardından İsrail’den resmi yanıt geldi. İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Heronlar’ın bakımının sürdüğü belirtildi.

Türkiye’den özür dilenmesi gerektiğini savunan birkaç üst düzey isimden biri olan Ehud Barak’ın liderliğindeki Bakanlık, “Türkiye ve İsrail yıllardan beri güvenlik işbirliği yapıyor ve şu anda yaşanan gelişmelere rağmen halen tamamlanmayan alışverişler var. Bunlardan biri de Heronlar’ın bazı parçalarının renovasyonudur. Heron motorlarını yeniden modelliyoruz ve geliştirme çalışmaları henüz tamamlanmış değil” ifadesini kullandı.

‘Ahlaki değil’ demişti
 
Başbakan Erdoğan önceki gün, bakıma gönderilen Heronlar’la ilgili şunları söylemişti: “Savunma sanayi noktasında da şu ana kadar bir defa aramızdaki anlaşmalarımıza sadakatleri yoktur. Mesela aramızdaki bu sıkıntılar sebebiyle insansız hava araçlarımızı hala bakımını yapıp geri göndermemişlerdir. Bunlar ahlaki midir? Birisiyle aranızda sıkıntılar, kırgınlıklar olabilir, görüşmeye bilirsiniz, bütün bunlar olabilir ama uluslararası anlaşmalarda bir uluslararası ticari ahlak vardır.”
 
6 Heron 5 aydır bakımda
 
Başbakan Erdoğan’ın hala İsrail’de bulunan 6 Heron için gösterdiği tepki, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan krizin derinleştiğini ortaya koydu. Heron’larla ilgili süreç şöyle işledi:
 
10 HERON ANLAŞMASI
Türkiye ile İsrail arasında 1 Mayıs 2005’te İnsansız Hava Aracı niteliğindeki Heron anlaşması imzalandı. İsrail’den önce 15 milyon dolara 2 Heron kiralandı. Daha sonra da 10 adet satın alınması öngörüldü. Toplam 182 milyon 973 bin 677 dolarlık anlaşma çerçevesinde kiralanan Heron’lar 2008 yılı Aralık ayında Türkiye’ye teslim edildi. 
 
TEKNİK SIKINTI
Ancak 10 Heron’un Türkiye’ye teslim sürecinde de, performans konusunda da sıkıntılar yaşandı. Test sürüşlerinde Heron’lar istenilen yüksekliğe çıkamadı ve şartnamede yer alan havada kalma süresini gerçekleştiremedi. Ancak sonunda motorların güçlendirilmesi formülüyle sorun aşıldı. 
 
TESLİM GECİKTİ
Ama bu formül, teslimatta gecikmeye yol açtı ve 2009’da yapılması gereken teslimat, 2010 yılına sarktı. Bu uzama, “ihalenin iptal edileceği” iddialarını gündeme getirdi, fakat Türkiye “ihtar” formülünü uygulamayı tercih etti. 
 
OCAK 2010’DA 6 HERON GELDİ
Geçen yıl Ocak ayında 6 Heron teslim edildi. Bunlar, Irak sınırında gözlem yapmak amacıyla Batman’daki baz istasyonlarında konuşlandırdı. Bu arada ikinci partinin teslimatı gecikince, Türkiye Mavi Marmara baskını eşiğinde 1 Heron daha kiraladı.

MAVİ MARMARA BASKINI
Mavi Marmara baskını sonrasında İsrail, Heronları uçuran teknisyenlerini geri çekti, Ankara ise parasını ödemiş olmasına karşın hâlâ teslim almadığı 4 adet Heron’un test ve kabul işlemleri için İsrail’e gidecek heyetin gezisini iptal etti. Ancak kriz daha sonra aşıldı ve kalan 4 Heron geçen yıl Ağustos sonunda Türkiye’ye geldi. Böylece Türkiye’nin elindeki Heron sayısı 13’e çıktı. Bunlardan 10’u Hava, 3’ü de Kara Kuvvetleri’ne tahsis edildi. 
 
3 HERON DÜŞTÜ
Gelinen noktada terörle mücadele için alınan Hava Kuvvetleri’nin elindeki 10 Heron’dan 3’ü düştü. 6 Heron ise bakım ve onarım için İsrail’e gönderildi. 
 
DİĞER DÖRDÜ BAKIMIN EŞİĞİNDE
Bakım ve onarım süresinin ortalama 4 ay olmasına karşılık, İsrail 5 aydır motorları Türkiye’ye iade etmedi. Kalan dördü ise, 600 saatlik uçuşu doldurup bakıma girme eşiğinde. Sürenin uzaması ve motorların Türkiye’ye teslim edilmemesi, diğer Heron’ların da bakıma girmesi gereği dikkate alınınca, Türkiye’nin 2012’de Heron’suz kalabileceği ihtimalini de gündeme getirdi.

Vatan
İSRAİL'DEN BAŞBAKAN'A JET 'HERON' YANITI...

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 13 yıl önce
Rotax teknisyeni olabilir ama adamlar dizayn degistiriyor motor guclendirmesi yapiliyor deniyor bu 1. Ikincisi muhtemelen bu araclari bize satarken bakim anlasmasida sattilar. Nerde bizim IHA'lar? hani yapmistik? Dunyadaki diger ordulara satacaktik hani? Bilen varsa bir zahmet yaziversin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Türk Hava Kurumu'nda Rotax motorlarının teknisyeni (Heronlarda da kullanılan motorlar) MUSTAFA KAYA varken İsrail'e bakım için gönderilmesi ve bu kadar uzun bir süre geri gönderilmemesi çok ilginç geldi bana. Mahallemizde bakkal var iken, gazoz almaya çevre şehirdeki grossmarkete gitmeye benzemiyor mu? T.H.K. Rotax Teknisyeni Mustafa Kaya gibi isimler çok zor yetişiyor. İşlerinin dahileri. DEĞER VERMEK LAZIM...!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ATAK helikopteri, tank ve yolcu ucagi diyen arkadas. Onlar yapildi diyelim. IHA da yapmisti TAI. Hani neredeler? Yuzde yuz Turk yapimiydi 1 yil oluyor yahu. Toreni yapildi motoru calistirildi hani Dizel motorluydu. %100 Turk mali daha iyisini yaptik daha ucuza yaptik diye kurum kurum kuruldular. Pasalar oradaydi. Cumhurbaskani oradaydi. Nerede bu IHAlar? Bu Israil haberi nedir? Milyon dolarlar gitmis ve dahada gidiyor. Sen diyorsun ATAK helikopteri. Birak helikopteri bir kenara. Helikopter can tasiyor. Once IHAyi yapsinlar yapabiliyorlarsa. Bukadar saf olmayin kardesim, Duyduguna degil gordugune inanacaksin. Ben daha yapilip ucan birsey gormuyorum. Orada senelerdir binlerce muhendis calisiyor ay ussu alfa gibi bir yer AMA olmuyor.NEDEN?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Israil Heronlari yeniden kendini ve PKK yi vuramasin diye programliyor, onun için uzun sürüyor.!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Heronlarda kullanılan motorun Rotax 912 uls 100hp veya çok yüksek irtifalarda ise 914 uls 115 hp turbo şarzlı motorlar kullanılıyor. Bu motorlar dünyada kendini ispatlamış. Fakat iş motorda bitmiyor; Ona bakımı yapacak ve teknik desteği verecek önemli. Ben 20 yıldır Rotaxın ürettiği motorlrla uçuyorum. Tabi bu motorlara bakım yapan THK Teknik servisi ,Özellikle de Türkiye Cumhuriyetinde İşini bu kadar titizlikle yapan Teknisyen Mustafa KAYA'dır. En iyi çözüm THK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Arada bu kadar olay geliştikten sonra hala israilin elinde olan bi uçağı almam. Ne belli tekrar programlamadıkları? Her şey beklenir bunlardan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ATAK helikopteri,kendi tankimiz ve suan konusulan kendi yolcu ucagimizi duymadinmi seeen?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
türk halkımızın cesaretinden ve imanından şüphemiz yok allaha şükür. benim sözüm savunma anlaşmaları yaparak ordumuzun tüm ağır silahlarını israile bağımlı hale getiren siyasetçilere ve genelkurmayımızadır. sadece akp değil 1980 den bu yana iktidar olan hepsi yapmıştır bunu. inşallah bu heron olayı gözlerini açarda bundan sonra daha dikkatli davranırlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu Millet Kurtuluş savaşını tankla uçakla kazanmadı.Yine topyekün bir savaş olsa,bunlara yine gerek yok.Türk askeri gider Telaviv de Yahudinin boğazını sıkar ve gelir.Bunu herkes böyle bile.Özellikle her tür ortamda Yahudi lehtarı yorum yapanlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sen ulkendeki hertur kucuk havacilik faliyetini baltala pistleri kapat uzerine "bunlar zengin" diye vergiyi bindir pilotlarin ve kucuk ucak sahiplerinin belini kir. Ulkende airline disinda bir havacilik sektoru gelisemesin. Sonra git havaaracini git Israil'den al ne ucurmayi becerebilirsin nede bakimini yapabilirsin iste boyle. Senide bir guzel yolarlar kaz gibi. Yaziklar olsun!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000