21 Mart 2013, Perşembe 10:02:44

ISPARTA KAZASINA DAMGA VURACAK RAPOR!

Isparta’da devam eden World Focus kazasında bugünkü duruşmada mahkeme heyetine sunulacak raporda, uçağın o anki işletmecisi Atlasjet kusursuz olarak değerlendirilirken SHGM eski Genel Müdürü Ali Arıduru ve Yavuz Çizmeci asli kusurlu sayıldı. İşte rapordan detaylar...
  • ÇİZMELİYE ÇALIŞANLARIN AHI TUTTU.
  • Bu raporla yeni bir bilgi kirliliği yaratılmıştır. Bundan önce yazılan 4 rapordan farklı ve yeni hiçbir şey yok. Laf kalabalığı. Hiç bir iddası hiç bir referansa dayanmamaktadır. Bu rapordan benim anladığım bundan sonra SHGM yaptığı denetimlerden sonra hazırlayağı raporlarda bulgu sayısının 10'u geçmemesine özel önem vermelidir. Aynen bu davada sözü edilen SHGM raporunda yaptığı gibi Yönetici personelin tek tek isimleri ve eğitim eksiklikleri sayılatak 30 bulgu yazacağına hepisini toplayıp tek bulgu yazabilir " Yönetici Personellerin OPS konusundaki Eğitmleri Eksiktir" ettimi 30 bulgu 1 bulgu. Rapora birde şunu ekleyebilir bu nedenle "hiçbir Pilot Uçağı pist yerine dağa indiremez"
  • Çok olumlu bir rapor. Umarım bu rapor kabul edilir ve ilerde emsal teşkil eder. Böylece SHGM, Şirket yöneticileri, eğitim başkanları, teknik başkanları.... yaptıkları işin ciddiyetinin farkına varır. Artık anlayış pilotaj hatası, teknisyen hatası vs. değil ! Anlayış sistem hatası, yani sen düzgün bir teknik sistem oturtmaz ve kontrolünü yapmazsan, çalışanlarına (pilot, teknisyen, ......) düzgün eğitim verip, denetlemezsen, kazalar olmaya devam edecektir. Sonuçta Ahmet Kaptan, Osman Kaptan, Ali teknisyen vs. ilk bakışta sorumlu gözükecekdir, fakat onlar sistemin parçasıdır. Sistemin düzgün işlemesi öncelikle Ulaştırma Bakanlığı, SHGM, Şirket Yönetimi sayesinde olur, balık baştan kokar. Uçaklara milyonlarca dolar, hatta milyarlarca dolar para veren şirketler, KUSURA BAKMAYIN AMA kesenin ağzını düzgün bir sistem, kaliteli eğitim ve kontrol mekanizmaları için de açmalı, bunları SHGM zaten denetlemeli ve böyle olmasını sağlamalıdır.
  • Cizmeci bu sefer patladi iste kur yap zarar et devret batsin...dussun...
  • Böyle bir şirket ve SHGM ile EGPWS olsa da birşey değişmezdi, kaza bu sefer başka bir gün başka bir sebepten olurdu yine burada rapor beğenilmez rahmetli olan pilotlar suçlanır herkes aklanırdı. Havacılık ciddi bir iştir bizdeki gibi göstermelik işlerle yolcu ve yerdekiler yerine patronu koruyan sistem ile daha çok kazalar olur buraya çok basit yorumlar yazılır.
  • ya bunların hepsi yalan dolan yok arızalıymış şöyleymiş böyleymiş.Memlekette kafası en çok çalışan milletimize çok büyük faydaları dokunacak 57 bilim adamını allem edip kallem edip o uçağa doldurdular b.ku b.kuna bedavadan öldrdüler mevzu bu kadar açık ve net...
  • O günü an gibi hatırlıyorum..uyandığımda bütün kanallarda aynı haber vardı... içimizden birşeyler kopmuştu..sebep ne olursa olsun sonuç gökyüzüne ulaşan ruhlardı...ve geride kalanların sonsuza kadar kalplerinde hissedeceği bir an gelip içlerini burukluğun kaplayacağı acılardı...kim isterki böyle bir şey olmasını burda hava yolu şirketini suçlamak çok yanlış...kaldı ki dünyanın her yerinde düşen uçaklar kaybolan canlar var bu ne ilk ne de son olacak ... kim ne derse desin her şeye rağmen en güvenilir ulaşım yinede havayoludur.hergün yüzlerce kazaların olduğu karayollarından ziyade..savunması yapılacak bir durum değil hiçbir firma için...bu karalama kampanyasına artık bir son verilmeli ve yapılan güzellikler görülüp desteklenmeli tüm yenilikçi hava yolları özellikle ATLASJET...SUNDUĞU HİZMET İMKANLAR KURALLAR iç hat şirketlerinin hepsinin üzerinde kim ne derse desin..hepsinde zaman zaman tatsızlıklar yaşanabiliyor ama MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ hat safhada tutan bir havayoluna destek olmalıyz
  • Tüm ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyorum. Allah kimseye bir daha böyle bir kaza ve acı yaşatmasın. Ancak elmayla armudu karıştırıp insanları bilgi kirliliğine bulandırmayalım. Atlasjet ile World Focus'un suçlarının aynı olmasının mümkünatı yoktur. Bir uçağın uzun süreli lease edilmesi için yapılan kontroller çok uzun ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Her havayolu uzun süreli kiralayacağı uçağın uçuşa elverişliliğini detaylı kontrol eder, bu süreç uçağa ve duruma göre 1-2 ay sürebilir. Ancak buradaki sub-charter ve wet-lease gibi günlük-haftalık kiralanan uçaklarda doğal olarak 1-2 ay sürecek tüm bu kontrolleri yapmak efektif değildir, hatta mümkün değildir. Bu nedenle bu gibi kiralamalarda uçağın uçuşa elverişlilik raporu esastır. Burada, uçağı kiralayan şirket uçağın halihazırdaki sivil havacılık raporlarını esas kabul etmek ve onun yaptığı denetimleri referans almak zorunluluğundadır. Aksi halde 1 haftalık kiralama için 1-2 aylık kontrol gerekir.
  • SHGM nin uçuşa elverişlilik ( AOC ) raporu verdiği her havayolu şirketinden operasyonel süreçler hariç sadece ISO 9001 tedarikçi değerlendirme kapsamında o da müşteri mümnuniyetine yönelik hizmetleri kapsar. Uçuş emniyetinin sağlanması ve sürdürülebilmesi ulusal ve uluslararası regulasyonlara uyarak operasyon yapma mesuliyeti Şirketlerin kendi sorumluluğundadır. SHGM şirketlerin bu kapsamda operasyon yapıp yapmadığını kontrol etmek, majör uygunsuzluk tespitinde AOC yi askıya almak, iptal yetkisine sahiptir. Bulgu adedi değil, iceriği önem arz eder. 60 bulgu olur AOC iptalini gerektirmez. 1 bulgu olur AOC İptal olabilir.
  • ATLAS JET SHGM'nin tüm uyarılarına rağmen kendi Uçaklarını Sub Charter olarak S. Arabistana gönderip Worl Focus'dan uçak kiralarken bunun böyle bir sonucunun olabileceğini bilmiyormuydu? 2007 yaz tarife dönemi öncesi SHGM'nin bu konuda yayımladığı Genelge tüm şirketlerin arşivinde mevcut herkes açıp bakabilir. SHGM Bu Genelgesinde tüm hava yollarının filolarındaki uçakların kapasitesi kadar satış yapmalarını kesinlikle Wet Lease kiralamalara izin vermeğeceğini belirtmesine rağmen neden kapasitesinin üzerinde satış yapmış daha sonrada yolcu mağduriyeti ayaklarına bu tür uçakları uçurmuştur. Bu güne kadar Atlas Jetin Sub Charter olarak kiraladı hangi uçak kiralayan tarafından denetlenmeden kabul edilmiştir o neden kiraladığı uçağı denetlememiştir.WF ne kadar suçluysa ATLAS Jette en az onun kadar suçludur.

30 Kasım 2007’de yaşanan uçak kazasına ilişkin yargı süreci devam ederken bugün Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 sanıklı davaya devam edilecek. Yeni atanan bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor, dün mahkemeye sunuldu. Airporthaber, sürprizlerle dolu o bilirkişi raporuna ulaştı.

Raporda son derece ilginç detaylar yer alırken daha önceki bilirkişi raporlarının aksine kazadan birinci derece kusurlular arasında SHGM eski Genel Müdürü Ali Arıduru, World Focus Havayolları’nın sahibi Yavuz Çizmeci, Genel Müdür Aydın Kızıltan ve Teknik Müdür İsmail Taşdelen olarak ifade edildi. İkinci dereceden kusurlular arasında ise, uçağı kullanan pilotların yanı sıra World Focus Eğitim Müdürü pilot Faruk Çağımnı, Bakım Müdürü Zafer Dinçer ve dönemin SHGM genel Müdür  Yardımcısı Oktay Erdağı yer aldı.

Atlasjet’in sahibi Murat Ersoy, Genel Müdür Tuncay Doğaner ve Uçuş İşletme Başkanı Mehmet Erbilgin’in ise kazada kusurları bulunmadığı kaydedildi.

SHGM eski Genel Müdürü Ali Arıduru, SHGM tarafından tespit edilen tüm arıza ve eksiklikleri bilmesine rağmen gerekli önlemleri almadığından ve ayrıca mevzuat gereği her türlü denetimden sorumlu bulunduğu hava aracının teknik kusurlarını bildiği halde bu nitelikteki bir uçağın uçuşuna izin verdiği için asli kusurlu sayıldı.

World Focus Havayolları’nın sahibi Yavuz Çizmeci’nin suçlu bulunmasına gerekçe olarak tespit edilen eksik bulgulara rağmen uçağı sub-charter olarak kiraya vererek uçmasını sağlamak olarak gösterilirken genel müdür Aydın Kızıltan’ın ise uçağa ground (uçamaz) talimatı vermesi gerekirken şirket sahibinin talimatıyla pilota uçuş izni vermesi sebebiyle suçlu olduğu kaydedildi.

Bir diğer birinci dereceden kusurlu Teknik Müdür İsmail Taşdelen’in ise teknik bulguları dikkate alarak uçağı uçurmama yetkisi olmasına rağmen bu yetkisini kullanmaması gerekçesiyle kusurluğu bulunduğu bildirildi.

Raporda yer alan inceleme ve tespitler bölümünde ise şu konulara dikkat çekildi:


 
 

ISPARTA KAZASINA DAMGA VURACAK RAPOR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (41)

HER ŞEY LAYIK SANA ~ 11 yıl önce
ÇİZMELİYE ÇALIŞANLARIN AHI TUTTU.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Laf Kalabalığı ~ 11 yıl önce
Bu raporla yeni bir bilgi kirliliği yaratılmıştır. Bundan önce yazılan 4 rapordan farklı ve yeni hiçbir şey yok. Laf kalabalığı. Hiç bir iddası hiç bir referansa dayanmamaktadır. Bu rapordan benim anladığım bundan sonra SHGM yaptığı denetimlerden sonra hazırlayağı raporlarda bulgu sayısının 10'u geçmemesine özel önem vermelidir. Aynen bu davada sözü edilen SHGM raporunda yaptığı gibi Yönetici personelin tek tek isimleri ve eğitim eksiklikleri sayılatak 30 bulgu yazacağına hepisini toplayıp tek bulgu yazabilir " Yönetici Personellerin OPS konusundaki Eğitmleri Eksiktir" ettimi 30 bulgu 1 bulgu. Rapora birde şunu ekleyebilir bu nedenle "hiçbir Pilot Uçağı pist yerine dağa indiremez"

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Civacı ~ 11 yıl önce
Çok olumlu bir rapor. Umarım bu rapor kabul edilir ve ilerde emsal teşkil eder. Böylece SHGM, Şirket yöneticileri, eğitim başkanları, teknik başkanları.... yaptıkları işin ciddiyetinin farkına varır. Artık anlayış pilotaj hatası, teknisyen hatası vs. değil ! Anlayış sistem hatası, yani sen düzgün bir teknik sistem oturtmaz ve kontrolünü yapmazsan, çalışanlarına (pilot, teknisyen, ......) düzgün eğitim verip, denetlemezsen, kazalar olmaya devam edecektir. Sonuçta Ahmet Kaptan, Osman Kaptan, Ali teknisyen vs. ilk bakışta sorumlu gözükecekdir, fakat onlar sistemin parçasıdır. Sistemin düzgün işlemesi öncelikle Ulaştırma Bakanlığı, SHGM, Şirket Yönetimi sayesinde olur, balık baştan kokar. Uçaklara milyonlarca dolar, hatta milyarlarca dolar para veren şirketler, KUSURA BAKMAYIN AMA kesenin ağzını düzgün bir sistem, kaliteli eğitim ve kontrol mekanizmaları için de açmalı, bunları SHGM zaten denetlemeli ve böyle olmasını sağlamalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cizmeci patladi ~ 11 yıl önce
Cizmeci bu sefer patladi iste kur yap zarar et devret batsin...dussun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ses yok'a cevap ~ 11 yıl önce
Böyle bir şirket ve SHGM ile EGPWS olsa da birşey değişmezdi, kaza bu sefer başka bir gün başka bir sebepten olurdu yine burada rapor beğenilmez rahmetli olan pilotlar suçlanır herkes aklanırdı. Havacılık ciddi bir iştir bizdeki gibi göstermelik işlerle yolcu ve yerdekiler yerine patronu koruyan sistem ile daha çok kazalar olur buraya çok basit yorumlar yazılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bizde yedik ~ 11 yıl önce
ya bunların hepsi yalan dolan yok arızalıymış şöyleymiş böyleymiş.Memlekette kafası en çok çalışan milletimize çok büyük faydaları dokunacak 57 bilim adamını allem edip kallem edip o uçağa doldurdular b.ku b.kuna bedavadan öldrdüler mevzu bu kadar açık ve net...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K..... ~ 11 yıl önce
O günü an gibi hatırlıyorum..uyandığımda bütün kanallarda aynı haber vardı... içimizden birşeyler kopmuştu..sebep ne olursa olsun sonuç gökyüzüne ulaşan ruhlardı...ve geride kalanların sonsuza kadar kalplerinde hissedeceği bir an gelip içlerini burukluğun kaplayacağı acılardı...kim isterki böyle bir şey olmasını burda hava yolu şirketini suçlamak çok yanlış...kaldı ki dünyanın her yerinde düşen uçaklar kaybolan canlar var bu ne ilk ne de son olacak ... kim ne derse desin her şeye rağmen en güvenilir ulaşım yinede havayoludur.hergün yüzlerce kazaların olduğu karayollarından ziyade..savunması yapılacak bir durum değil hiçbir firma için...bu karalama kampanyasına artık bir son verilmeli ve yapılan güzellikler görülüp desteklenmeli tüm yenilikçi hava yolları özellikle ATLASJET...SUNDUĞU HİZMET İMKANLAR KURALLAR iç hat şirketlerinin hepsinin üzerinde kim ne derse desin..hepsinde zaman zaman tatsızlıklar yaşanabiliyor ama MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ hat safhada tutan bir havayoluna destek olmalıyz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yanlış... ~ 11 yıl önce
Tüm ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyorum. Allah kimseye bir daha böyle bir kaza ve acı yaşatmasın. Ancak elmayla armudu karıştırıp insanları bilgi kirliliğine bulandırmayalım. Atlasjet ile World Focus'un suçlarının aynı olmasının mümkünatı yoktur. Bir uçağın uzun süreli lease edilmesi için yapılan kontroller çok uzun ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Her havayolu uzun süreli kiralayacağı uçağın uçuşa elverişliliğini detaylı kontrol eder, bu süreç uçağa ve duruma göre 1-2 ay sürebilir. Ancak buradaki sub-charter ve wet-lease gibi günlük-haftalık kiralanan uçaklarda doğal olarak 1-2 ay sürecek tüm bu kontrolleri yapmak efektif değildir, hatta mümkün değildir. Bu nedenle bu gibi kiralamalarda uçağın uçuşa elverişlilik raporu esastır. Burada, uçağı kiralayan şirket uçağın halihazırdaki sivil havacılık raporlarını esas kabul etmek ve onun yaptığı denetimleri referans almak zorunluluğundadır. Aksi halde 1 haftalık kiralama için 1-2 aylık kontrol gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yorumsuz ~ 11 yıl önce
SHGM nin uçuşa elverişlilik ( AOC ) raporu verdiği her havayolu şirketinden operasyonel süreçler hariç sadece ISO 9001 tedarikçi değerlendirme kapsamında o da müşteri mümnuniyetine yönelik hizmetleri kapsar. Uçuş emniyetinin sağlanması ve sürdürülebilmesi ulusal ve uluslararası regulasyonlara uyarak operasyon yapma mesuliyeti Şirketlerin kendi sorumluluğundadır. SHGM şirketlerin bu kapsamda operasyon yapıp yapmadığını kontrol etmek, majör uygunsuzluk tespitinde AOC yi askıya almak, iptal yetkisine sahiptir. Bulgu adedi değil, iceriği önem arz eder. 60 bulgu olur AOC iptalini gerektirmez. 1 bulgu olur AOC İptal olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Denetim ~ 11 yıl önce
ATLAS JET SHGM'nin tüm uyarılarına rağmen kendi Uçaklarını Sub Charter olarak S. Arabistana gönderip Worl Focus'dan uçak kiralarken bunun böyle bir sonucunun olabileceğini bilmiyormuydu? 2007 yaz tarife dönemi öncesi SHGM'nin bu konuda yayımladığı Genelge tüm şirketlerin arşivinde mevcut herkes açıp bakabilir. SHGM Bu Genelgesinde tüm hava yollarının filolarındaki uçakların kapasitesi kadar satış yapmalarını kesinlikle Wet Lease kiralamalara izin vermeğeceğini belirtmesine rağmen neden kapasitesinin üzerinde satış yapmış daha sonrada yolcu mağduriyeti ayaklarına bu tür uçakları uçurmuştur. Bu güne kadar Atlas Jetin Sub Charter olarak kiraladı hangi uçak kiralayan tarafından denetlenmeden kabul edilmiştir o neden kiraladığı uçağı denetlememiştir.WF ne kadar suçluysa ATLAS Jette en az onun kadar suçludur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000