03 Aralık 2008, Çarşamba 12:21:12

Isparta kazası ile ilgili yeni iddia

Isparta kazası ile ilgili ABD'deki şirketlere tazminat davası açan bazı mağdur ailelerin avukatı İlhan Işık, yürüttükleri hukuki süreç sonunda mağdur ailelere en az 1 milyon 250 bin dolar tazminat ödeneceğini savundu.
  • Eger Ilhan Isik'in birlikte calistigi Wisner firmasinin dunyada daha evvel meydana gelmis ucak kazalarindaki dava sonuclarini incelerseniz bu davalarda daha once pilot hatasi olarak rapor edilmis kazalarda EGPWS cihazinin hatali calisitigini ispat ederek uretici firmadan rekor tazminatlar aldiklarini kendiniz de gorebilirsiniz bu daha once olmamis bir durum degil ayrica Amerikan hukukuna gore uretici firmaya direk dava acilabiliyor. Ilhan Isik'a Wisner Law vasitasi ile ulasmak zor olmamali...
  • saçma saçma konusma acemi pilot usta pilotmu var cihazlar çalışmıyor gece yarısı ...sen simdi pilotu camdan bakmadığı içinde suçlarsın ...raporu oku cahillik yapmaYorumunuz...
  • ve bide, kazada olen, bogazici universitesi profosoru prof dr. engin arik`in laptapi bulunamadi. ayni arastirma merkezinde calistigi Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz un gecirdigi kaza da ayri bir soru isareti.
  • ve birde ucak kaza kirimini inceleyen ekip kirimdan parca caldigi!!! icin shgm tarafindan sozlesmesi fesh edilip baska bi sirkete veriliyor. bu haber airport haberde de verilmisdi. ve turkiyedeki hangi kazanin CVR ve FDR nin 1 yilda cozuldugu gorulmustur. ve dahasi, bu ulkedeki cvr , fdr inceleme ekiplerine ne oldu da yurtdisina yollandi bu kayitlar. ????
  • üreticiden tazminat almayı unutun adamların ürettikleri ayıplı mal değil egpws olsa muhtemelen kurtulurlardı ama egpws olmadan yapılan ilk yada son uçuşta bu değil bakım hataları var gözüküyor üzerine birde pilotaj hatası eklenince bide o bölgeyi gören bir atc radarı olmayınca malesef kaza olmuş allah tekrarını yaşatmasın
  • sorum acik . bugune kadar olan, turkiyede ki kazalarin hicbirine niye Amerikadan bir hukuk burosu bakmadi.? Bakmasi gerekmedigi gibi, buna niye bakiyorlar.? neden , ucakdaki bilim adamlarinin olumlerini ortbas etmeye calisiyorlar.?? Aradan birkac ay gectikten sonra ayni ekipten baska bir bilim adami evinde kalp krizi gecirmis bulunuyor?? niye Aselsanli genclerin akibetiyle ilgili gundem olusturulmuyor, tipki bu kaza gibi.?? biraz daha dikkat edilmesi gereken konular var. sorun sadece GPWS , veya pilotaj hatasi mi ?????
  • yorum yok
  • Sayin avukatlar HONEYWELL i nasil mahkemeye vermeyi dusunuyorlar anlamadim.Ucaklarda mevcut sistemler ariza yapabilir bunlarin ariza yapsindan garanti kapsaminda uretici firmalar sorumludur garanti bitince ilgili hava yolu cihazi faal etmekten sorumludur.HONEYWELL den hicbirsey alamazsiniz
  • KPT rumuzuna cevap ver ondan sonra görüşelim AA
  • kaptanım çok haklısınız aynı şeyleri farklı ifade ediyoruz her halde biliyormusunuz Türkiyede her yıl yaklaşık 450 bin uçak trafiği oluyor bu 450 bin trafiğin tamamına SAFA yapmak mümkün deyilki. Yorumunuzun son cümlesinde kaptanları kast ediyorsunuz her halde Uçuş Öncesi Testleri yapmak zaten onların asli görevi değilmi. İllada birisinin hatırlatmasını beklemek gerekirmi anlamadım. Örneğin size her uçuş öncesi hatırlatan birisimi var.

ABD'nin Chicago kentindeki Wisner Hukuk Bürosu avukatların İlhan Işık, söz konusu raporun kendileri açısından sürpriz bir sonuç doğurmadığını anlatarak, "Biz kaza raporundaki değerlendirmelere katılmıyoruz. Raporu baştan sona okuduğumda pilotaj hatası olduğu yönünde bende bir kanaat oluşmadı." dedi. Kaza raporuna göre çok ciddi bakım hataları ve teknik kusurlar olduğunu öne süren Işık, "En önemli faktörlerden bir tanesi; Yere Yakınlık Uyarı Sistemi(EGPWS) cihazının çalışmaması. Bu cihaz çalışmayınca pilotlar nerede, nasıl uçtuklarını ve yere ne kadar mesafede olduklarını anlayamadı. Kazanın en önem sebeplerinden biri budur. Biz kazayı pilotaj hatası olarak görmüyoruz" diye konuştu.

Işık, kaza raporunun politik baskılarla hazırlandığı için ABD mahkemelerinde delil olarak kabul edilmeyeceğini ileri sürdü.

İlhan Işık, "McDonnell Douglas ve bağlı olduğu Boeing ile EGPWS cihazlarının yapımcısı Honeywell şirketleri aleyhinde tazminat davası açtık. Gerekçemiz emniyetli bir uçuş için uygun şekilde çalışması gereken cihazların kendilerinden beklenen şekilde çalışmayarak kazaya sebebiyet vermesidir." şeklinde konuştu.

 Işık, "Son kaza raporunun açıklanmasıyla, teknik bilgileri inceledikten sonra davanın kazanılmasına yönelik güvencemiz arttı. Bu davayı kazanacağımıza adeta eminiz diyebilirim. Tazminat rakamları kişilere göre değişecektir. Ancak tazminat miktarı için bir fikir vermesi açısından 1 milyon 250 bin dolar ile 1,5 milyon dolar arasında bir rakamın verilebileceğini söyleyebilirim Türkiye'de tazminat hukukunun temellenişi, tesis edilişi ve çalışması ile ABD'deki tazminat hukukunun birbirinden çok farklı. Biz de zarar gören kişinin tazminat talebi hesaplanırken sebepsiz zenginleşme olmamasına özen gösterilir. Bilirkişi ve mahkemeler bu konuda aşırı hassasiyet gösterir. Bu da tespit edilen rakamların çok düşük kalmasına neden olur. ABD'de ise tazminatlar, zarar verenin cezalandırılmasını amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

Ortalama olarak ABD mahkemeleri uçak kazasında hayatını kaybeden bir yolcunun mirasçılarına 4 milyon ABD doları tazminat ödenmesine karar verebilirken, bu rakam Kanada'da 2 milyon ABD doları, Batı Avrupa Ülkelerinde 1 ila 1,5 milyon ABD doları, Asya ülkelerinde ise 150 bin ile 300 bin ABD doları arasında olabilmekte. Cenevre merkezli Aircraft Crash Record Office'in (ACRO) kaza kayıtlarına göre yılda toplam 180 civarında sivil havacılık kazası yaşanıyor ve yaklaşık bin 400 kişi hayatını kaybediyor. Kayıtlara göre 2005 yılında meydana gelen 184 uçak kazasında bin 454 kişi, 2006 yılında 164 kazada bin 293 kişi, 2007 yılındaki 136 kazada 965 kişinin hayatını kaybetti.

Isparta kazası ile ilgili yeni iddia

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

Rumuz ~ 15 yıl önce
Eger Ilhan Isik'in birlikte calistigi Wisner firmasinin dunyada daha evvel meydana gelmis ucak kazalarindaki dava sonuclarini incelerseniz bu davalarda daha once pilot hatasi olarak rapor edilmis kazalarda EGPWS cihazinin hatali calisitigini ispat ederek uretici firmadan rekor tazminatlar aldiklarini kendiniz de gorebilirsiniz bu daha once olmamis bir durum degil ayrica Amerikan hukukuna gore uretici firmaya direk dava acilabiliyor. Ilhan Isik'a Wisner Law vasitasi ile ulasmak zor olmamali...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dürüst ol şamatacı ~ 15 yıl önce
saçma saçma konusma acemi pilot usta pilotmu var cihazlar çalışmıyor gece yarısı ...sen simdi pilotu camdan bakmadığı içinde suçlarsın ...raporu oku cahillik yapmaYorumunuz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 15 yıl önce
ve bide, kazada olen, bogazici universitesi profosoru prof dr. engin arik`in laptapi bulunamadi. ayni arastirma merkezinde calistigi Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz un gecirdigi kaza da ayri bir soru isareti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 15 yıl önce
ve birde ucak kaza kirimini inceleyen ekip kirimdan parca caldigi!!! icin shgm tarafindan sozlesmesi fesh edilip baska bi sirkete veriliyor. bu haber airport haberde de verilmisdi. ve turkiyedeki hangi kazanin CVR ve FDR nin 1 yilda cozuldugu gorulmustur. ve dahasi, bu ulkedeki cvr , fdr inceleme ekiplerine ne oldu da yurtdisina yollandi bu kayitlar. ????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bence ~ 15 yıl önce
üreticiden tazminat almayı unutun adamların ürettikleri ayıplı mal değil egpws olsa muhtemelen kurtulurlardı ama egpws olmadan yapılan ilk yada son uçuşta bu değil bakım hataları var gözüküyor üzerine birde pilotaj hatası eklenince bide o bölgeyi gören bir atc radarı olmayınca malesef kaza olmuş allah tekrarını yaşatmasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 15 yıl önce
sorum acik . bugune kadar olan, turkiyede ki kazalarin hicbirine niye Amerikadan bir hukuk burosu bakmadi.? Bakmasi gerekmedigi gibi, buna niye bakiyorlar.? neden , ucakdaki bilim adamlarinin olumlerini ortbas etmeye calisiyorlar.?? Aradan birkac ay gectikten sonra ayni ekipten baska bir bilim adami evinde kalp krizi gecirmis bulunuyor?? niye Aselsanli genclerin akibetiyle ilgili gundem olusturulmuyor, tipki bu kaza gibi.?? biraz daha dikkat edilmesi gereken konular var. sorun sadece GPWS , veya pilotaj hatasi mi ?????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 15 yıl önce
yorum yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 15 yıl önce
Sayin avukatlar HONEYWELL i nasil mahkemeye vermeyi dusunuyorlar anlamadim.Ucaklarda mevcut sistemler ariza yapabilir bunlarin ariza yapsindan garanti kapsaminda uretici firmalar sorumludur garanti bitince ilgili hava yolu cihazi faal etmekten sorumludur.HONEYWELL den hicbirsey alamazsiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ZIRT ~ 15 yıl önce
KPT rumuzuna cevap ver ondan sonra görüşelim AA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ZZ AIR ~ 15 yıl önce
kaptanım çok haklısınız aynı şeyleri farklı ifade ediyoruz her halde biliyormusunuz Türkiyede her yıl yaklaşık 450 bin uçak trafiği oluyor bu 450 bin trafiğin tamamına SAFA yapmak mümkün deyilki. Yorumunuzun son cümlesinde kaptanları kast ediyorsunuz her halde Uçuş Öncesi Testleri yapmak zaten onların asli görevi değilmi. İllada birisinin hatırlatmasını beklemek gerekirmi anlamadım. Örneğin size her uçuş öncesi hatırlatan birisimi var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000