29 Ocak 2015, Perşembe 11:15:36

ISPARTA DAVASINDA GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI

Isparta’daki uçak kazasına ilişkin mahkemede gerekçeli karar açıklandı. Mahkeme başkanı kimlerin cezasına şerh koydu, kimlerin cezalandırılmasını istedi?
  • Sevgili Havacilik camiasi, son 12 yildir ulke resmen cigrindan cikti hukuk skandallari had safhada, bu da yetmiyormus gibi olmayan adalet icinde adalet arayisida cabasi, bu camiadaki herkes sanik sandalyesinde oturanlarin hem kisiliklerini hem gecmiste yaptiklarini hemde hali hazirda yaptiklarini o kadar net bilip seyrediyorki zaten yorumlara muhalif olanlarin hepsi de kendi hakliliklarini yorumlarda tehditkar ve pervasiz ifadeleri ile aleni belirtiyorlar, hani ne demisler AKIL FUKARA OLUNCA FIKIR UKALA OLUR diye.Ben yillardir havacilik camiasindayim ama dunyanin hicbir yerinde duyamayacagim su ifadeye resmen takildim"PILOT UCAGI DAGA INDIRMIS" zaten sirf bu ifade ile yola cikarsak yargilamada mevcut saniklarin muebbet ile cezalandirilmalari gerekirdi diye dusunuyorum, Bir havacilik kazasini kamyoncu agzi ile mahkemede savunmasini vermenin otesinde goya duayen olmus otoriteyi yonetenlerin pilot ucagi daga indirmis demeleri ile vehameti gormelisiniz cok aci yazik hemde cok yazik
  • Surda yorumlari dikkat ile okudum ve inanin uzuldum ,havaciligimizin haline gercekten de cok uzuldum eger bizim havaciligimizin icindeki bireylerin zihniyeti bu ise yaziklar olsun,diyecek cok sey var ama demek dahi istemiyorum cunku resmen o kadar ucuzlamis ki edecek kelime bulamiyorum artik.Suclular hala vicdanlari ile bu kadar zamandir hesaplasmamis ki buralardan hala rahmetli olmus pilotlara,mahkeme heyetine,bilirkisilere veryansin ediyorlar ,gercekten de cok merak ediyorum su meshur otopark kamera kayitlari nerede ? kaldi ki savcilik bu konuya takipsizlik vermis ve eger savciliga suc duyurusu yapilirken bu kamera kayitlari olmus olsa idi ki savci kesin kamu davasi acar idi.Benim anladigim suclular agizlarindan salyalar akarak herkese olur olmaz iftira halindeler sadece tek kelime edecegim Allah sizi vicdaniniza hapsederek islah etsin ...nokta
  • Dispatch/pilot:gpws cvr ve fdr i olmayan bir ucak commercial ucus yapamaz arkadaslar ve gpws olmamasi kaza nedeni olabilir ozellikle ndb yaklasmalar hava muhalefeti dolayisi ile sapma yapabilir vor missap yapildiginda daglik arazilerde gereklidir ne demek gpws kaza nedeni degilmis...
  • Cezaların bir kısmı çok anlamsız suçlamalarla verilmiş. Eğer bu ülkede adalet varsa kaarlar Yargıtayda bozulur.
  • En önemlisi tek bir adamın bile AHL'nın VIP oto Parkında yapılan rüşvet pazarlığıyla ilgilenmemesi. Bir başka ülkede olsa herkes ayağa kalkardı Savcılar doğrudan soruşturma açardı. Herkes nası kanıksamışsa rüşvet deyince pazardan domates almak gibi bir şey sanıyor herkes. Nerdeyse kaç kaç kilo kaçtan gidiyor diyecek.
  • Aldığınız cezalar cuk oturmuş. Başkanın gerekçeleri gerekçe değil ve yanlışlıklar var. Yargıtay bu konuyu çözer ve bazı yöneticilerde tanık değil sanık olur.
  • Öncelikle "kiralanan uçağın giderilmeyen arızaları vardı" bu Y.ÇİZMECİ tarafından biliniyordu buna rağmen uçağı kiraya verdi. Ceza gerekçelerinden biri bu. Manavdan domates alırken bile seçersiniz. Wetlease uçak kiralayan herkes uçağı didik didik araştırır. Teknik dokümanları, denetleme sonuçlarını soruşturur. Ya uçaklarda pilotların söylediği gibi arıza yoktu, ya da Atlasjet görmemezlikten geldi. Kaldıki CVR, FDR, EGPWS ve hatta ispatlanmamış ama hadi diyelim flaplar da arızalı. Bu arızaların hiç biri kaza nedeni olamaz.
  • SHGM dir aksini kimse inkar edemez. Word şirketinin uçağının durumunu biliyor ve Atlas a onay veriyor. Veren kimse direk sallandıracaksın arkadaş
  • Uçmasına engel olacak arızalı ekipmanla uçağı uçurtan şirketin yöneticileri, baş pilotu, bakımcısı tabi ki ceza alacak. Havacılık tarihi bu tip low cost, bakımı ihmal edilmiş, eksik gedik ekipmanla uçmuş ve düşmüş uçak kazaları ile dolu. Sanki sütten çıkmış ak kaşıklar da cezayı sadece pilota yıkıp, ellerini kollarını sallayıp hiçbirşey olmamış gibi çıkıp gidecekler ve kokuşmuş hayatlarına devam edecekler. Şunu da söyleyim: Burda aldıkları cezalar bu dünya için. Öbür tarafta da daha sebep oldukları canlar için çok çetin cezaları olacaktır bu paraya tapan kokuşmuş varlıkların.
  • Isparta kaza hiç bir yerde yok. Airporthaber özel bulduysa hepsini yayınlasın. Bu yazılan karar değil ki.

Isparta’da yaşanan ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazası davası, 29’uncu duruşma sonrası sona erdi. İşadamı Yavuz Çizmeci ve o dönem World Focus Havayolları’nın Genel Müdürü olan Aydın Kızıltan’a verilen ağır hapis cezalarıyla dikkat çeken davada, mahkeme başkanı Hakim Suat Yürekli hapis cezalarından birçoğuna şerh koydu.

7 yıl süren davanın yargı sürecine geçtiğimiz Haziran ayında katılan Hakime Azime Erdağ ile diğer üye Burhan Binici’nin oylarına karşılık mahkeme başkanı bazı mahkumiyetlere katılmadığını bildirdi.

Yürekli, düşen uçağın CVR, FDR, EGPWS cihazlarının arızalı olduğu,vefat eden pilotlar Serhat Özdemir ve M. Tahir Aksoy'un bu arızaları bilmelerine rağmen uçağı sefere çıkardıkları iddialarına rağmen pilotların bu iddialarının kanıtına yönelik bir bilgi bulunmadığını hatırlattı.

Hakim Yürekli o dönem uçağı kiralayan şirketin Genel Müdürü olan Tuncay Doğaner ve yardımcısı Mehmet Şeref Erbilgin’in, kiraladıkları uçağın teknik durumunu kontrol ettirmeleri ve gerekli önlemleri almaları gerektiğine de vurgu yaparak, “ Sözleşmeye göre uçağın bakım yükümlülüğü bu firmaya ait olmasa da, bu sözleşmenin kiracı ile kiralayan taraflar arasındaki hukuki ilişkiyi bağladığı ve maddi yükümlülükler kapsamında kaldığı, 3. kişilerin uğrayacağı ve telafisi mümkün olmayan zararların doğması halinde taraflar arasındaki sözleşmenin adı geçen sanıkların haksız fiil sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağı, sanıkların kazanın oluşumunda tali kusurlu oldukları ve bu nedenle mahkumiyetlerine karar verilmesi gerektiği” ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, World Focus Genel Müdürü Aydın Kızıltan’ın da uçağın teknik cihazlarındaki problemlerin ve şirkette görev yapan pilotların eğitimlerinin yeterli olup olmadığının denetlenmesi ve varsa eksikliklerin giderilmesi konusundaki ihmali nedeniyle meydana gelen kazada tali kusurlu olduğunu vurguladı. Aynı şekilde Uçuş Eğitim Müdürü Faruk Çağımnı’nın da pilotların eğitim yetersizliğinden sorumlu olduğu için, Teknik Müdür İsmail Taşdelen’in de uçağın bakım ve kontrollerine ilişkin sorumluluğunu yerine getirmedikleri için tali kusurlu sayılarak ceza verilebileceğini vurguladı.

11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Yavuz Çizmeci konusunda da Mahkeme başkanı Yürekli, diğer iki üye ile ayrı düştü. Yürekli,  Yavuz Çizmeci'nin, Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş.’nin ortağı olduğu, fiilen yönetim kurulu başkanlığı gibi hareket etmekte ise de; şirket kapsamında teknik hususlardan sorumlu genel müdür, teknik müdür, bakım müdürü gibi personelin istihdam edilerek görevlerin tevdii edildiği bir durumda, yönetim kurulu başkanından uçakların teknik eksikliklerini denetlenmesinin beklenemeyeceği, sanığın meydana gelen olayda kusurununun bulunmadığı ve beraatine karar vermek gerektiğini ifade etti.
Suat Yürekli, bire karşı iki oyla bir yıl 8 ay hapis cezası alan dönemin SHGM Ali Arıduru ile Yardımcısı Oktay Erdağı hakkında verilen mahkumiyet kararına katılmadığını da kaydetti.

Kazaya ilişkin yalan beyan verdikleri gerekçesiyle ceza alan pilot Recep Değirmencioğlu ve Vedat Örs’e ilişkin de itirazda bulunan Yürekli, “ Ortaya koydukları kanaatlerinin şahsi bilgi ve tecrübeye dayalı olduğu, EGPWS cihazıyla birlikte diğer cihazlara ilişkin arıza kaydını görmedikleri yönündeki ifadelerinin gündelik hayat tecrübelerinin bir sonucu olarak değerlendirilmesi gerektiği, bu bakımdan atılı suçu işleme kasıtları bulunmadığı ve dolayısıyla yasal unsurları bulunmayan müsnet yalan yere tanıklık suçundan beraatlerine karar vermek gerektiği” ifadelerine yer verdi.

ISPARTA DAVASINDA GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

ICLER ACISI ~ 9 yıl önce
Sevgili Havacilik camiasi, son 12 yildir ulke resmen cigrindan cikti hukuk skandallari had safhada, bu da yetmiyormus gibi olmayan adalet icinde adalet arayisida cabasi, bu camiadaki herkes sanik sandalyesinde oturanlarin hem kisiliklerini hem gecmiste yaptiklarini hemde hali hazirda yaptiklarini o kadar net bilip seyrediyorki zaten yorumlara muhalif olanlarin hepsi de kendi hakliliklarini yorumlarda tehditkar ve pervasiz ifadeleri ile aleni belirtiyorlar, hani ne demisler AKIL FUKARA OLUNCA FIKIR UKALA OLUR diye.Ben yillardir havacilik camiasindayim ama dunyanin hicbir yerinde duyamayacagim su ifadeye resmen takildim"PILOT UCAGI DAGA INDIRMIS" zaten sirf bu ifade ile yola cikarsak yargilamada mevcut saniklarin muebbet ile cezalandirilmalari gerekirdi diye dusunuyorum, Bir havacilik kazasini kamyoncu agzi ile mahkemede savunmasini vermenin otesinde goya duayen olmus otoriteyi yonetenlerin pilot ucagi daga indirmis demeleri ile vehameti gormelisiniz cok aci yazik hemde cok yazik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne o İşsiz ~ 9 yıl önce
Ulan sen daha kendine iş bulamadın mı? Boş pilot. Ben sana birdaha bu haberlerin altına yorum yazıp durma diye uyardım ya. Sen şu İranda uçağı nasıl kurtardığından da biraz bahs et. Bak senin o lisansını elinden alıp gözüne sokarım ama nasıl olsa bir işe yaramıyor al senin olsun ama sus. Susmazsan lisanssız ve beyinsiz kalacağından emin olabilirsin.
BOŞ P. ~ 9 yıl önce
Sen Erzincan tulumunu çok yediğin için maşallah herşeyi biliyorsun. Ama Allahın ne hikmetiyse boş pilot olarak ortada dolaşıp duruyorsun.
Belasını versin. ~ 9 yıl önce
Allah seni yanlış yönlendirenlerin ve büyük beklentilerin içerisine sokanların bintürlü belasını versin. Allah bu kazada hayatını kayıp edenlerin acısının ve göz yaşının üzerinden nemalanlarının da bin türlü belasını versin. özellikle de Allah bu kazada hayatını kayıp edenlerin kanı üzerineden rüşvet pazarlıkları yapanların ve komisyon alıp verenlerin de belasını versin. Allah bu insanların acısını kullanarak tetikçilik yapanların ve şu kadar dolar verin tv programı yapayım diyenlerin bin türlü belasını verdiği gibi herzaman Berezilya uçaklarında yolcusunu beklemesini ve bu ayıpla yaşamasını nasip etsin inşallah. Anlayan anlamıştır.
ISTE halimiz ~ 9 yıl önce
Surda yorumlari dikkat ile okudum ve inanin uzuldum ,havaciligimizin haline gercekten de cok uzuldum eger bizim havaciligimizin icindeki bireylerin zihniyeti bu ise yaziklar olsun,diyecek cok sey var ama demek dahi istemiyorum cunku resmen o kadar ucuzlamis ki edecek kelime bulamiyorum artik.Suclular hala vicdanlari ile bu kadar zamandir hesaplasmamis ki buralardan hala rahmetli olmus pilotlara,mahkeme heyetine,bilirkisilere veryansin ediyorlar ,gercekten de cok merak ediyorum su meshur otopark kamera kayitlari nerede ? kaldi ki savcilik bu konuya takipsizlik vermis ve eger savciliga suc duyurusu yapilirken bu kamera kayitlari olmus olsa idi ki savci kesin kamu davasi acar idi.Benim anladigim suclular agizlarindan salyalar akarak herkese olur olmaz iftira halindeler sadece tek kelime edecegim Allah sizi vicdaniniza hapsederek islah etsin ...nokta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Dispatch/pilot:gpws cvr ve fdr i olmayan bir ucak commercial ucus yapamaz arkadaslar ve gpws olmamasi kaza nedeni olabilir ozellikle ndb yaklasmalar hava muhalefeti dolayisi ile sapma yapabilir vor missap yapildiginda daglik arazilerde gereklidir ne demek gpws kaza nedeni degilmis...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yaz ne olur ~ 9 yıl önce
Nerden biliyorsun? Nerde yazıyor? Referanslarını yazarmısın bu çok önemli? 2005 yılından önce uçaklarda GPWS yokken nasıl oluyordu?
Adaletin bu mu ? ~ 9 yıl önce
Cezaların bir kısmı çok anlamsız suçlamalarla verilmiş. Eğer bu ülkede adalet varsa kaarlar Yargıtayda bozulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaç kaç ~ 9 yıl önce
En önemlisi tek bir adamın bile AHL'nın VIP oto Parkında yapılan rüşvet pazarlığıyla ilgilenmemesi. Bir başka ülkede olsa herkes ayağa kalkardı Savcılar doğrudan soruşturma açardı. Herkes nası kanıksamışsa rüşvet deyince pazardan domates almak gibi bir şey sanıyor herkes. Nerdeyse kaç kaç kilo kaçtan gidiyor diyecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Senin bu iddianı destekleyen delillerin neler? Varsa delillerin git savcılığa ver, suç duyurusunda bulun gereği yapılır. Hiç olmadı buradan ilgilenilmiyor diye yazacağına git gerçek kimliğinle yine savcılığa suç duyurusunda bulun, iddia et araştırılmasını iste. İlgilenmezlerse o zaman yazarsın buradan ilgilenilmiyor diye. Buradan paralama kendini. Fakat savcılıkta böylesine ciddi bir iddia mesnetsiz çıkarsa bak o zaman canını yakarlar bilesin. Git savcılığa kimliğinle iddianı söyle ve suç duyurusunda bulun.
Bekle göreceksin ~ 9 yıl önce
Ne bilip bilmediğini konuşuyorsun kardeşim. Adamın hakkında suç duyurusunda bulunuldu ya kimse araştırma gereği bile duymadıise doğru mu yalan mı nereden bileceğiz.. AHL'nın VIP Ve VIP oto parkı onlarca kamerayla izleniyor istenirse 1 saate konu çözülür ancak önce isteğeni bulmak lazım. Şayyet konu yalansa hakkında suç duyurusnda bulunulan yedi sülaleden hırsız adam neden karşı dava açmıyormuş. Birisi senin hakkında bu adam benden rüşvet istedi diye suç duyurusnda bulunsa sen karşı dava açmazmısın? Bu nerden çıktı be kardeşim demezmisin? Sen ister kabul et istersen etme bu kazada hayatını kayıp edenlerin kanı üzerinden rüşvetler, komisyonların alınıp verildi. Sen merak etme birgün mutlaka hak yerini bulacak ve o rüşvetler onların boğazında kalacak.
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bizzat gidip savcılığa suç duyurusunda bulunursan mutlaka işleme konulur. Sonunda bir suç ve kanıtları varsa işlem yapılır yoksa da iddianızla ilgili birşey bulunamadığına dair size bilgi verilir. Hiçbir şekilde ilgilenilmeme diye bir durum söz konusu olamaz. Eğer savcılığa bildirdiysen bizzat hangi savcılığa bildirdiğini ve sana verilen sayı numarasını yaz. Burada ilgilenmediler yazmakla eline hiçbir şey geçmez. Yazdığın yorumlardan seviyen gayet net olarak ortaya çıkıyor çünkü anadilin Türkçe'yi doğru düzgün kullanamayan eğitim seviyesi yerlerde sürünen birisin. "isteğeni değil isteyeni - şayyet değil şayet" kelimeleri doğru düzgün yazamıyorsun kurduğun cümleler ya düşük yada bütünlükten uzak. Düşük seviye mahalle ağzıyla konuşup buradakilere kendince laf yetiştiriyorsun, cahilliğin her yerden fışkırıyor. Sen en azından önce Türkçe'yi doğru düzgün konuşmayı öğren sonra havacılık yada hukuk konusunda ahkam kes. Gece yatarken kömür sobanı söndür öyle uyu, beynine oksijen gitsin.
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Aldığınız cezalar cuk oturmuş. Başkanın gerekçeleri gerekçe değil ve yanlışlıklar var. Yargıtay bu konuyu çözer ve bazı yöneticilerde tanık değil sanık olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maşallah ~ 9 yıl önce
Maşallah maşallah ağzından da bal akıyor. Mubarek adam sanki google. Yapacaksın adamı Yargıtay başkanı göreceksin Hukuk Devletini.Hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yap adamı başkan Dünya adaleti görsün. Sen en iyisi mi en yakınıda ki bir aynaya bakta insanın dışında neye benzediğini görürüsün.
GERÇEKLER ~ 9 yıl önce
Öncelikle "kiralanan uçağın giderilmeyen arızaları vardı" bu Y.ÇİZMECİ tarafından biliniyordu buna rağmen uçağı kiraya verdi. Ceza gerekçelerinden biri bu. Manavdan domates alırken bile seçersiniz. Wetlease uçak kiralayan herkes uçağı didik didik araştırır. Teknik dokümanları, denetleme sonuçlarını soruşturur. Ya uçaklarda pilotların söylediği gibi arıza yoktu, ya da Atlasjet görmemezlikten geldi. Kaldıki CVR, FDR, EGPWS ve hatta ispatlanmamış ama hadi diyelim flaplar da arızalı. Bu arızaların hiç biri kaza nedeni olamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bunlar yine iyi ~ 9 yıl önce
Ya kardeşim sen ne anlatıyorsun bunlar yine iyi gerekçeler, ya dispech ofiste Mell yoktu, şirkette bir teknik bültenin yayınlanması uçuş emniyet alt yapısını güçlendirir diye tespit edilen bulgular ve senin 1 adet onaylayıcı teknisyenin eksik bu nedenle A bakım yapma talebin uygun bulunmamıştır diye şirkete yazılan yazıyı gerekçe göstererek verilen cezalara ne diyeceğiz.Saydığım bu 3 bulgunun uçağı düşürdüğünü iddia eden bilirkişilere ne diyeceğiz? Ancak unutmamamak gerekirki rapor AHL VIP Otoparkında ve onlarca kamera ve şahitler huzurunda yapılan rüşvet pazarlıkları sonucunda yazıldığı için çok güçlü bir rapor, hatta İşgüzar ayeti bile denebilir.
Tek suçlu ~ 9 yıl önce
SHGM dir aksini kimse inkar edemez. Word şirketinin uçağının durumunu biliyor ve Atlas a onay veriyor. Veren kimse direk sallandıracaksın arkadaş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dikkat ~ 9 yıl önce
Sen en iyisi mi ispanya'ya git matadorluk yap.Ancak saldırırken dikkat et kafan kırılıp beynin dışarı dökülmesin. Çünkü sen kafanın giremeyeceği yere tüm gövdeni sokmaya çalışıyorsun da. Vallahi senin başın belada gibi geliyor bana.
Kıvırıp Durmayın ~ 9 yıl önce
Uçmasına engel olacak arızalı ekipmanla uçağı uçurtan şirketin yöneticileri, baş pilotu, bakımcısı tabi ki ceza alacak. Havacılık tarihi bu tip low cost, bakımı ihmal edilmiş, eksik gedik ekipmanla uçmuş ve düşmüş uçak kazaları ile dolu. Sanki sütten çıkmış ak kaşıklar da cezayı sadece pilota yıkıp, ellerini kollarını sallayıp hiçbirşey olmamış gibi çıkıp gidecekler ve kokuşmuş hayatlarına devam edecekler. Şunu da söyleyim: Burda aldıkları cezalar bu dünya için. Öbür tarafta da daha sebep oldukları canlar için çok çetin cezaları olacaktır bu paraya tapan kokuşmuş varlıkların.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B-52 ~ 9 yıl önce
Çok doğru bir yorum. Şirket asla bakımlarını yaptırmadığı gibi teknik müdür, başkan, kalite kontrol müdürü hepsi suçlular. Mehmet Küçükayyıldız, Aytaç Aras mahkemeye çıkarak ceza almalı idiler. Ne yazık ki bu asıl 2 suçlu en ucuz yolu seçerek Arap ülkelerine kaçtılar. Yakalanarak yargılanmalı ve hapse atılmalılar. En büyük suçlu üst tarafa yalakalık yapan bu ikisidir. Tabii İsmail ve Aydın'da suçlular ve sonuna kadar cezalarını çekmeliler. Bu para düşkünleri ne yazık ki ceplerini doldurma hevesleri ile insan hayatını hiçe saydılar. Bunlar cezalandırılarak diğerlerine caydırıcı örnek olmalılar.
cevapsız sorular ~ 9 yıl önce
Genel Müdür, Uçuş İşletme Müdürü, Eğitim Müdürü ve Tenik Müdür SHGM tarafından operasyon, eğitim ve bakımın doğru yürütülmesi için yetkilendirilmiş ve sorumlu tutulan kişilerdir. Peki şirket ortağı dahil sorumlu olmayan kişiler neden ceza alır ? Çok garip bir durum...
Nerede karar ~ 9 yıl önce
Isparta kaza hiç bir yerde yok. Airporthaber özel bulduysa hepsini yayınlasın. Bu yazılan karar değil ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000