09 Kasım 2015, Pazartesi 09:30:57

IŞİD daha büyük bir eylem mi yapacak?

Mısır’ın meşhur tatil destinasyonu Şarm El Şeyh’ten Rusya’nın St. Petersburg kentine giderken düşen uçak 224 kişinin ve ailelerinin kaderini değil belki de hepimizin hayatını değiştirecek bundan sonra...
  • işidi bulana kadar baska ucakların da basına bir is gelmese bari, niye havasahasin kapamiyorlar? ispat edilene kadar... nasil bir mantik bu thy ucmuyor pgs ucuyor ve insanlar mecbur kaldiklari icin ki bu personel oluyor olume ucuyorlar, cok sacma..
  • abd denen dünyayı karıştırıcı şeytan uşağı pislik devlete yönelik saldırı yapmadı, yapmıyor çünkü bu vahşileri abdnin kendisi kurdu ve halen mühimmat ve silah ile besliyor. Neden abdye yönelik saldırı yapsınlar ki. abd işide saldırıyorum diye esad askerlerini ve sivilleri öldürüyor. Ama Rusya oyunu bozdu. İki günde işidin iflahını kesti. Bomba şarmelşeyh ten kalkan Rus uçağına bu sebeple konuldu. Metak etmeyin amerika denen şeytanın sonu yaklaşıyor. Bu düzenin Yüce Sahibi, bozgunculukta ileri gidip sınırı aşanları cezalandırmayı, çok merhametli ve çok affedici olması sebebi ile bir süre erteler ama asla ihmal etmez.

Mısır’ın meşhur tatil destinasyonu Şarm El Şeyh’ten Rusya’nın St. Petersburg kentine giderken düşen uçak 224 kişinin ve ailelerinin kaderini değil belki de hepimizin hayatını değiştirecek bundan sonra...

Soruşturma ekibi kara kutu kayıtlarında duyulan patlama sesi “yüzde 90 bomba” diyor. Havayolları ve havaalanları güvenliğinde oyunun kuralları değişecek artık…Pilotun kasten düşürdüğü Germanwings uçağı havayolu şirketleri için bir milat olmuştu. Rus uçağının düşmesi ya da düşürülmesi de öyle. Bunu en net dile getiren de iki kişi oldu. Emirates Havayolları Başkanı Tim Clark ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond. “İşin içinden IŞİD veya bağlantılı biri çıkarsa, havaalanı güvenliğini gözden geçirmek durumunda kalırız” diyor ikisi de.

BOMBADAN IŞİD ÇIKARSA?

Rusya Suriye’deki hava operasyonlarını başlattığından bu yana vurduğu hedefler hep tartışma konusu. Batı “Rusya IŞİD’i vurmuyor, ya da 1 IŞİD’i vuruyorsa, 5 muhalifleri vuruyor” diyordu. Ama 224 kişiyi taşıyan Rus uçağının bomba ile düşürülmesi (eğer kesin bir şekilde doğrulanırsa) hiçbir şeyin olmasa da bir şeyin göstergesi olacak. O da Rusya’nın hava saldırılarının Suriye’de IŞİD’e zarar verdiği algısının yaratılacak olması. Yani batının “Rusya IŞİD’i vurmuyor” savının geçersizleşmesi. Sadece bu da değil. Bu eylemi IŞİD’in yaptığı kesinleşirse örgüt savaşı Ruslara ya da Amerikalılara kadar taşıyabileceğini yani küresel bir tehdit olduğunu göstermiş olacak. Hem de kocaman bir uluslararası havayoluna ait bir uçağı hedef alarak. Terör örgütü olarak 2001 yılında 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren El Kaide’den bu yanaki en sansasyonel terör eylemini gerçekleştirmiş olacak IŞİD. ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyonun saldırılarının IŞİD üzerinde caydırıcı bir gücünün olmadığını da göstermiş olacak bir anlamda. Şu sıralar çok dillendirilmeyen belki de dillendirilmek istenmeyen bir sonucu olabilir Rus uçağının IŞİD tarafından düşürülmesinin. ABD’nin başını çektiği koalisyon da vuruyor dedik ya IŞİD’i. Ama bugüne kadar ABD hedeflerine yönelik dev bir saldırı görülmedi intikam amacıyla yapılan. Amerika’nın havayolu güvenliği Ruslarınkine kıyasla daha güçlü elbet. Ama olur da benzer bir olay Amerikan çıkarlarını hedef alırsa, olacak şey az çok belli herhalde. Amerikan Time Dergisi yazarı Mark Thompson böyle bir durumda göreceğimiz senaryoyu güzel ifade etmiş: “ABD’nin IŞİD’e karşı yürüttüğü o küçük ölçekli tercih savaşı büyük bir zorunluluk savaşına dönüşebilir.”

Begüm Dönmez / Cnn Türk

IŞİD daha büyük bir eylem mi yapacak?

Yorumlar

onlar ~ 8 yıl önce
işidi bulana kadar baska ucakların da basına bir is gelmese bari, niye havasahasin kapamiyorlar? ispat edilene kadar... nasil bir mantik bu thy ucmuyor pgs ucuyor ve insanlar mecbur kaldiklari icin ki bu personel oluyor olume ucuyorlar, cok sacma..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vahşiler ~ 8 yıl önce
abd denen dünyayı karıştırıcı şeytan uşağı pislik devlete yönelik saldırı yapmadı, yapmıyor çünkü bu vahşileri abdnin kendisi kurdu ve halen mühimmat ve silah ile besliyor. Neden abdye yönelik saldırı yapsınlar ki. abd işide saldırıyorum diye esad askerlerini ve sivilleri öldürüyor. Ama Rusya oyunu bozdu. İki günde işidin iflahını kesti. Bomba şarmelşeyh ten kalkan Rus uçağına bu sebeple konuldu. Metak etmeyin amerika denen şeytanın sonu yaklaşıyor. Bu düzenin Yüce Sahibi, bozgunculukta ileri gidip sınırı aşanları cezalandırmayı, çok merhametli ve çok affedici olması sebebi ile bir süre erteler ama asla ihmal etmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000