27 Temmuz 2008, Pazar 08:31:03

İşadamlarının 35 milyon USD'lik jetleri

Aralarında Rahmi ve Mustafa Koç, Ömer Dinçkök gibi isimlerin yer aldığı 25 işadamı fiyatı 10 ile 35 milyon dolar arası değişen özel jetleriyle trafik sorununu çözdü.
  • Havacılıgı geliştirebilecek ekomomik güçler bu iş odamlarıdır.

‘Zamanım değerli’ diyen iş adamları, trafikte geçirdikleri zamanı minimuma indirmek için kesenin ağzını açmaktan çekinmiyor. 35 milyon dolara kadar çıkan jetlere sahip olan iş adamlarının sayısının 25’i bulması bunu gösteriyor. Ekonomist dergisinin haberine göre Aydın Doğan’dan, Mustafa Koç’a, Ömer Dinçkök’ten, Şarık Tara’ya, Türkiye’nin önde gelen iş adamları bazen önemli toplantılarını bu uçaklarda gerçekleştiriyor, yatırım yapacakları bölgelerin üzerinden bu uçak ya da helikopterlerle keşif uçuşu yapıyor.

İşadamlarının hayatını önemli ölçüde kolaylaştıran helikopterler ve jet uçaklar, bu özellikleri nedeniyle giderek yaygınlaşıyor. Hatta işadamlarından gelen talepler karşısında İstanbul’un çeşitli bölgelerine helikopter pisti kurmak için çalışmalar yapılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu anlamda 101 nokta tespit etti.

Türkiye’de 226 hava aracı, 133 uçak var. 133 uçak, 28 jet ve 61 hava taksi işletmesinin bulunduğu Türkiye’de helikopter sayısı ise 34.

35 milyon dolarlık uçak

Ekonomist iş dünyasında uçak ve helikopter sahibi olan işadamlarını araştırdı. Fiyatı 10-35 milyon dolar arasında değişen uçak sahibi olanlar arasında Mustafa Koç, Ömer Dinçkök, Hüsnü Özyeğin, Mehmet Emin Karamehmet, Aydın Doğan, Ferit Şahenk, Abdulkadir Konukoğlu, Lucien Arkas, Hamdi Akın gibi isimler var. Holdinglere kayıtlı uçak ve helikopterlerin dışında Ali Ağaoğlu’nun helikopterle seyahat ettiği biliniyor ancak Ağaoğlu’nun üzerine kayıtlı helikopteri bulunmuyor.

Fiyatlar ‘jet’ gibi

Akkök Başkanı Ömer Dinçkök’ün 35 milyon dolarlık Falcon 900B uçağı, işadamlarının sahip olduğu uçaklar arasında en pahalı olanı. Onun ardından Doğan Holding Başkanı Aydın Doğan’ın 30 milyon dolarlık Falcon 2000 EX’i geliyor. Mustafa-Rahmi Koç, Turgay Ciner ve Abdulkadir Konukoğlu ise aynı model uçağa sahip olan işadamları. Bu işadamları fiyatı 22 milyon dolar olan Falcon 2000’e sahipler. Ali Dinçkök’ün 35 milyon dolarlık Falcon 900B’si, Mehmet Emin Karamehmet’in ise 11 milyon dolarlık Learjet 60’ı var.

Helikopter şirketleri var

Daha çok Challenger, Falcon 900 gibi Atlantik’i aşabilecek uzun menzilli ve 8-12 yolcu kapasiteli jetleri tercih edenlerin yanı sıra kimi işadamları da İstanbul trafiğinden kaçmak için helikopter satın alıyor. Hatta birçok işadamının helikopter şirketi var. Bunlardan biri de Ali Sabancı. Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi olan Ali Sabancı, Esas Holding’in şirketlerinden biri olan Medair’in helikopterini kullanıyor.
Şirket bünyesine kayıtlı helikopterleri olanlar arasında Zorlu Holding, Nurol Holding, Doğan Holding, Ciner Grubu ve Fiba Holding de bulunuyor.

Helikopter ve jet uçak sahibi olmanın yanı sıra hava taksi yani 20 kişilik yolcu kapasitesine sahip uçak ve helikopter hizmeti veren şirketlerden kiralama yoluna giden işadamları da var. İşadamları bir jet uçak ya da helikopter satın aldıktan sonra, bir şirket kurarak aldığı uçak ya da helikopteri, o şirket üzerine tescil ettirmek zorunda. Dolayısıyla çoğu işadamı da havacılık şirketi kuruyor. Örneğin Ömer, Yalçın ve Demir Sabancı, Döysa Havacılık adlı şirket kurdu. Arkas Holding’den Lucien Arkas ise jet uçağını sahibi olduğu Arkas Denizcilik ve Nakliyat üzerine tescil ettirdi.

Bu şirketler Sivil Havacılık’a bağlı olduğu için işadamları ayrıca bu şirketler için pilot, işletme müdürü, teknik mühendis de bulundurmak zorunda.

Radikal

İşadamlarının 35 milyon USD'lik jetleri

Yorumlar

Havacı ~ 16 yıl önce
Havacılıgı geliştirebilecek ekomomik güçler bu iş odamlarıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000