22 Haziran 2010, Salı 12:00:00

İŞ ADAMLARI İHALEYE TEPKİLİ

Havadis Gazetesi'nin haberine göre; Geçitkale Havaalanı’nın on beş yıllığına Asil Nadir’in hissedarı olduğu Research Consulting Services isimli şirkete devredilmesine tepkiler büyüyor. Ticaret Odası, ihale sürecinin “şeffaf”lığını araştırıyor.
  • Asil Nadir havacılığı çok sever hatta eskiden bir havayolu şirketi bile vardı NOBLE AIR. Umarım yeniden bu işe el atar da sektöre bir faydası olur.
  • bu adam tamam dolandırıcı olabilir, hatta kırmızı bültende interpoldede aranan olabilir ama, bu adam kıbrıs ekonomisine birçok katkıda bulundu, birçok kişiye iş imkanı verdi..bırakında geçitkaleyi işletsin. belki adam gibide bi havayolu kurar...

HESAP SORULACAK
İş dünyası, vergi borcu olan müteahhitlere ihaleye girme hakkı tanınmazken, ihalenin devlete dünya kadar borcu olan Nadir’e nasıl verildiğinin hesabını sormaya hazırlanıyor.
 
MİK BAŞKANI: “ÖZELLİKLİ İHALEYDİ”
MİK Başkanı Havutçu, 10 Şubat 2010 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun Geçitkale Havaalanı’nın özel işletmeye açılması için karar aldığını, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın da ihale için gerekli bildirimi yaptığını söyledi
 
Devlete trilyonlarca lira borcu olan iş adamı Asil Nadir’in Geçitkale Havaalanı ihalesini, Merkezi İhale Komisyonu kararıyla değil de, Bakanlar Kurulu kararıyla almasının ardından, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ihaleyi incelemeye aldı.
Devlete vergi borcunu ödemeyen Nadir’e nasıl olur da ülkenin ikinci alanı olan Geçitkale Havaalanı’nın verildiği tartışılıyor. Merkezi İhale Komisyonu’nun bazı üyelerinin de, alanın verilme şeklinden rahatsız olduğu öne sürüldü.

Bakanlar Kurulu geçtiğimiz günlerde, 15 yıllığına havaalanında yolcu taşıma hakkı hariç, kargo ve uçak bakım onarım hizmet hakkını Asil Nadir’e vermişti.
Nadir’e verilen ihalenin altında imzası bulunan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, “Geçitkale Nadir’e verilmedi, ihaleyi o kazandı” demişti. 
 
İş adamları tepkili
Kıbrıs Türk Ticaret Odası ise ihaleyi incelemeye aldı. Özelleştirmeye karşı olan iş adamları, Geçitkale’nin Nadir’e verilmesine ateş püskürüyor. İş dünyası, bugün vergi borcu olan müteahhitlere ihale hakkı tanınmazken, vergi borcuna batmış bir iş adamına, böylesine büyük bir ihalenin verilmesine tepkili.
 
MİK’in bazı üyeleri rahatsız
MİK’in bazı üyelerinin de havaalanın Nadir’e verilmesinden oldukça rahatsız olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre ihaleyi uygun görmeyen MİK; “Hukuki karar veremeyiz isterseniz siz siyasi bir karar verin” diyerek topu Bakanlar Kurulu’na attı. Komisyon üyeleri arasında büyük ölçüde rahatsızlık olduğu söyleniyor. 
 
Havutçu: “Özelliği olan bir ihaleydi”

Merkezi İhale Komisyonu (MİK) Başkanı Ahmet Havutçu, 10 Şubat 2010 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun Geçitkale Havaalanı’nın özel işletmeye açılması için karar aldığını, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın da ihale için gerekli bildirimi yaptığını söyledi.

Havutçu, 4 Mart 2010 tarihinde gazeteler arcılığıyla ihalenin duyurulduğunu, 28 Nisan 2010 tarihinde kapanacağının bildirildiğini kaydetti.

İhaleye sadece Asil Nadir’in hissedarı olduğu Research Consulting Services’in teklif verdiğini, komisyonun konuyu değerlendirdiğini ve şartnameyi incelediğini kaydeden Havutçu, şartnamede MİK’in alacağı kararın Bakanlar Kurulu onayı ile yürürlüğe gireceği hükmünün de yer aldığını ifade etti. Havutçu, ihalenin özellikli olduğuna vurgu yaparak ve bu kapsamda değerlendirilmesine karar verildiğini belirtti. 
 
“Ticaret Odası bizden belge istedi, verdik”
Kararı henüz okumadığını da ifade eden Havutçu, komisyonun tüm üyelerinin ihalede imzası olduğunu söyledi ve sıkıntı yaşanmadığını savundu. 

Ticaret Odası’nın konuyla ilgili araştırma başlattığını yalanlamayan komisyon başkanı, odanın istediği belgelerin kendilerine verildiğini dile getirdi.

Havutçu, vergi borcu olanların ihaleye giriş şekliyle ilgili sorumuzu da yanıtlayarak, ihaleye gireceklerden belgeler istendiğini, “vergi borcu olup ancak hiçbir şekilde ödeme yapmayanlara ihale hakkı verilmediğini ancak taksitlendirme yapan ya da taahhüt verenler için bunun geçerli olmadığını” söyledi.

Havutçu, Nadir’in şirketinin Geçitkale için her yıl 1 milyon 634 bin Euro ödeyeceğini de belirtti.  
 
Herkes sustu
Asil Nadir’in içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı nedeniyle, Geçitkale Havaalanı büyüklüğündeki bir organizasyonu tek başına yürütemeyeceğini bilenler ise, perde gerisinde kimlerin olduğunu merak ediyor.

Ülkede özelleştirmeyi savunan ve düzenli vergi ödeyen firmalar ise, ihale yöntemi ve hükümetin tavrından rahatsız.

Havadis’e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bazı iş adamları, “Özelleştirme bu şekilde olmaz. Nadir kayrılıyor ve buna güçlü bir ses çıkarılması gerekir” dedi. İhaleden rahatsız olan birçok kesim de “vergi korkusu” nedeniyle sesini çıkarmıyor.

(KKTC - Havadis)
 

İŞ ADAMLARI İHALEYE TEPKİLİ

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Asil Nadir havacılığı çok sever hatta eskiden bir havayolu şirketi bile vardı NOBLE AIR. Umarım yeniden bu işe el atar da sektöre bir faydası olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu adam tamam dolandırıcı olabilir, hatta kırmızı bültende interpoldede aranan olabilir ama, bu adam kıbrıs ekonomisine birçok katkıda bulundu, birçok kişiye iş imkanı verdi..bırakında geçitkaleyi işletsin. belki adam gibide bi havayolu kurar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000