18 Mart 2018, Pazar 10:37:17

İran'da düşen uçakta son bulan hayatlar...

Geçen hafta ülkeyi yasa boğan uçak kazasıyla ilgili ortalıkta türlü varsayım var. Ama kazanın neden olduğuna dair bir ipucu da, mürettebatın aslında kimler olduğuna dair bir araştırma da ortalıkta yok. İşte henüz enkazda bedeni bulunamayan kaptan pilot Beril Gebeş, perşembe günü toprağa verilen ikinci pilot Melike Kuvvet ve kabin görevlisi Eda Uslu’nun havacılık aşkıyla başlayıp onunla biten hayatları...
  • Neden önceki şirketinde kaptan olması için yeterli görülmedi.Kaptan oldu tamam iyi de Bu ikili cockpitte bir arada olmalımıydı. Uçağa mekanik hasar verecek kadar yükselinirmi.O yükseklikte stall sonrası vrile girilirmi. Deli sorular kafamda.
  • Habere bakk birde yorumlara bari Allahtan c.c korkunuz olsun ateş düştüğü yeri yakar ve sizler neyi kınarsanız başınıza gelmeden ölmeyeceksiniz! Susun artık bu pis düşüncelerinizi kendinize saklayın !!!!!!!!!!
  • O uçakta sizin olduğunuzu ve aynı durumların sizin başınıza geldiğini düşünün... burada yazanları nasıl mideniz kaldırıyor ? Yarın size de gelse emin olun sizlerden çok var illaki birileri de yazar benzer lafları...
  • Torpil ile pilot olunmaz!
  • Tamam anladık Taylan Yılmaz da pilotmuş. Allah rahmet eylesin, iyi insanların kayıpları çok üzücü.
  • hep aynı senaryo ve aynı hikayelerle toplum uyutulmaya çalışılıyor. Ben bu uçağın teknik bir arıza veya pilotaj hatasından dolayı düştüğüne inanmıyorum. durum zannedildiğinden daha karışık ve işin içinden çıkılmayacak boyuttadır.
  • Allah rahmet eylesin Beril kaptanıma...çok candan bir insandı...
  • Allah rahmet eylesin. AMA, Iyi basarili pilot oldugunu kimse bilemez. Durum su ki, gunumuzde kadin pilotlar astronotmus gibi lanse ediliyor el ustunde tutuluyor sirf cinsiyetlerinden dolayi pozitif ayrimcilik goruyorlar ama ani bir emergency durumunda ne kadar basarililar? Arkadaslar ucus guvenligi instagram fenomeni olmaya rimel fondoten surmee benzemez. Basarili olmak illa kadin olmak degildir. Pozitif ayrimciliga, pohpohlamaya, sisirmeye son ltfn. Bunlar bize ve ucus guvenligine bir sey kazandirmaz.
  • o kadar cok bakimlari tamdi deniyor ki artik ben bir pilot olarak bir eksik mi var demeye basladim...
  • Allah rahmet eylesin ucak ukranyada düsen ucak gibimi oldu acaba?

Ağzı var dili yoktu. 3 hafta önce, kendisine pilotluğu öğreten hocası ve arkadaşı Fehmi Karaeminoğulları’na uçağını gezdirirken, “Mutluyum. Bakımları çok iyi yapılıyor. Zaten uçağı kiraya bile vermiyor, sadece aile işleri için kullanıyorlar” demişti. Uçak turundan sonra Fehmi Bey’e hangarı da gezdirip teknik ekiple tanıştırdı... Birkaç hafta sonra, kaptan pilot Beril Gebeş’in (37) kanatlarını dahi özenle sildiği uçak İran’da düştü. Kendisi, yardımcı pilotu ve hostes arkadaşıyla birlikte 8 yolcusu hayatını kaybetti. HaberTürk Pazar'dan Ece Ulusum'un haberi...

Ortalıkta uçağın neden düştüğüyle ilgili birçok spekülasyon var. Yolcuların hikâyeleri uzun uzun anlatılıyor. Ancak psikolojileri, tecrübeleri ve hatta kadın olmaları üzerine birçok yorum yapılan mürettebatın hikâyelerine pek bakan olmadı. Henüz bulunamayan kaptan pilot Beril Gebeş ile perşembe günü toprağa verilen yardımcı pilot Melike Kuvvet ve kabin görevlisi Eda Uslu’yu araştırdık, yakınlarına sorduk.

MERAKI YERALTINAYDI, KALBİ GÖKYÜZÜNDE

Çocukluğundan beri taşlara ve böceklere meraklıydı Beril. Pilot olan babası Vasıf Gebeş ne kadar yükseklerde uçuyorsa, o da o kadar yeraltına inmeye hevesliydi. Araştırmaları sırasında en çok yusufçuk böceğini sevmiş, her detayını öğrenmişti. Doğal taşların hepsini ezbere biliyordu. En sevdiği taş ametisti. Bu merakı onu jeoloji okumaya kadar götürdü. Ancak gün geçtikçe babasına benzemeye başladı, kendini uçarken hayal ettikçe nefesi kesiliyordu. Kadın pilot olabilir miydi? Tercihini kendisi şöyle anlatmıştı: “23 yaşındayım. Jeoloji mühendisliği mezunuyum. Havayollarında pilot olmak istiyorum. Üniversiteden sonra babam, ‘Yurtdışında master mı yapmak istersin, yoksa uçuş okuluna mı gitmek istersin?’ diye sorunca hiç düşünmeden uçmayı seçtim.” Toprağa dokunarak öğrenme alışkanlığından olsa gerek, okuldaki uçuş hocası Karaeminoğulları “Dokunarak öğrenmeyi çok severdi. Sürat saatini anlatırdım, o gidip parmağını üzerine koyardı” diyor. Heyecanı ve mücadeleci tarafıyla hemen fark edildi, okulun en iyilerinden oldu. Ama kolay değildi. “Kursta sadece üç kızız. Herkes ‘Kadından pilot olmaz, nasıl evinin kadını olacaksın’ diyor ama hocalarım çok kabiliyetli olduğumu söylüyor. Bıraksalar 24 saat uçarım. Pilot olmak için mesleğimi bıraktım” diyerek demir kanatların dışındaki zorluklardan bahsediyordu.

Hocası, nasıl başardığını “Uçmayı severdi. Çok çalışkan ve yetenekliydi. İlkeliydi, kimseye eyvallah etmedi. Herkesin girmeye çalıştığı dönemde Türk Hava Yolları’nda işe girdi” diye özetliyor. Aynı THY’nin bir zamanlar en önemli pilotlarından olan babası gibi...

HAYALLERİ İÇİN BAŞLADI, BABASI İÇİN BIRAKTI

Kısa zamanda ustalaştı. Kadın pilotların parmakla sayıldığı dönemde o, koca A320’leri uçuruyordu. Çok yoğun çalışıyordu ama tesellisi arada dudaklarından dökülüyordu: “Sevdiğim işi yapıyorum nihayetinde...” Vakit buldukça okuldan tanıdığı havacı dostlarıyla görüşüyordu. Dostlarının dediğine göre, “Hem iyi gün hem de kötü gün dostu”ydu. İşine kendini adamış, birkaç yıl kadar önce üç kuruş da biriktirmeyi başarmışken, bir ev almak istedi. Parası yetmedi, borca girdi. Pilot mevkiinde yani Yeşilköy’de bir ev satın aldı. İçini yine arkadaşlarıyla döşedi. Evinin en dikkat çeken köşesiyse kütüphanesiydi. Kitaplar kütüphaneden taşmış, salonu kaplamıştı. Oturacak yer kalmadığını söyleyenlere “Tam istediğim gibi” diyordu. Uçuştan eve, evden uçuşa... Tam hayatı bir düzene giriyordu ki 6 ay sonra kentsel dönüşüm kapısını çaldı. Mecbur taşındı, Samatya’da kiralık bir eve... Ardından babası ağır bir rahatsızlık geçirdi. Onun tedavisiyle ilgilenebilmek için izin almak istedi. Ancak o kadar yoğun bir dönemdi ki kurumu mümkün olmadığını söyledi. Babasından kıymetli değildi ya, THY’den istifa etti. Hayallerini süsleyen iş için çok çalışmış, ilham aldığı babası içinse bırakmıştı.

ÖZGÜR RUHLU AMA AİLESİNE BAĞLI

Babası iyileşti. Beril ise eski mesleği jeoloji ve doğal taşlara olan ilgisini bir hobiye dönüştürdü. O taşlardan arkadaşlarına tespihler yapmaya başladı. Çok sevdiği Mimar Sinan’ı daha çok araştırdı, arkadaşlarıyla paylaştı. Yakın arkadaşı pilot Taylan Yılmaz, “Annesi Nükhet Hanım’la çok vakit geçirirdi. Kardeşi Harika’yı çok önemserdi. Ancak anneannesinin yeri bambaşkaydı” diye anlatıyor. Göklerden uzak kalınca bu sefer başka heyecanlar aramaya başladı, kendine küçük bir motosiklet aldı. Onunla tek başına şehir şehir gezdi. En büyük hayali de İzmir’de güzel bir ev alıp yaşamaktı. Ramazan Erol, arkadaşı Beril için “On numara delikanlı ve özgür bir kızdı” diyor. “Umreye gitmiş, çok etkilenmişti. Düzgün, inançlı ve kaderciydi.” Sufizm ve metafiziğe meraklıydı. Önceki hayatlar ve yeniden doğmak gibi konulara da ilgisi vardı. Mevlânâ okurdu. Okuduğu kitapları bir yerlerde bırakırdı, bulan kişi okusun diye... Umreden sonra ne yapmak istediği üzerine düşünürken, yeniden uçmaya karar verdi. Bir süre iş aradıktan sonra Başaran Ailesi’nin özel jetinde iş buldu.

‘KURALLARA UYAR KONTROLLERİ YAPARDI’

Challenger 604 model jetin ikinci pilotu oldu. THY’deki A320’lerden sonra bu küçük uçağa kısa sürede adapte oldu. Arkadaşlarına göre yeniden uçmak ona çok iyi gelmişti. Başaran’ların uçağında Beril ile birlikte bir süre çalışan kaptan pilot, “Genç yaşına rağmen çok iyi bir kaptandı. Her zaman kurallara uyar, tüm kontrolleri yapardı” diye anlatıyor onu. Kafasına estiğinde motosikletine atlayıp uzaklara giden Beril, uçaktayken tam tersiydi. Yapılması gerekenlerin üzerinden birkaç kere geçer, hataya mahal bırakmamak için çabalardı. Pilot arkadaşı Yılmaz, “Bazı pilotlar kurallarda biraz esnektir ancak Beril kitapta ne yazıyorsa onu uygulardı” diyor. “Uçağına çok dikkat eder, bebek gibi bakardı.” Yeteneği ve çalışkanlığıyla Beril Gebeş birkaç ay sonra kaptan pilottu. En son Dubai’den İstanbul’a doğru teker kesene kadar, kısa ama dolu bir hayatı oldu. Uçağı İran’da çok sarp ama “Aşk Vadisi” diye anılan bir bölgeye düştü. Şu anda kazaya dair çok spekülasyon var ama akla yatan tek sebep yok. Biz hatıralarını ararken bedeni de hâlâ bulunamadı.

‘BİZ MELEKLERİMİZLE YOLA DEVAM EDELİM’

Kadere inanan, Mevlânâ’nın kaderle ilgili sözlerini sık sık etrafındakilerle paylaşan kabin görevlisi Eda Uslu (41), aslında o gün uçakta olmayacaktı. Meslektaşı ve kardeşi Ela Uslu rahatsızlanınca işe Eda gitti... Kabin görevlisi olmak onun hayaliydi. Eğitimlerini başarıyla tamamladığında o ve kız kardeşi gururla belgelerini sosyal medyadan paylaşmıştı. Özel jette kabin görevlisi olarak işe başladığını öğrendiğinde dünyalar onun oldu. Çalıştığı jeti o kadar çok seviyordu ki sık sık uçağın fotoğrafını paylaşıyordu. Eda sosyal medyayı kullanırdı. Özellikle Instagram’da gezip gördüğü neresi varsa paylaşıyor, fikirlerini uzun uzun anlatıyordu. Eda’nın yengesi Oya Saliha Sevinçer, “Benim güzel kızım Eda’m. Elime doğdu. Yengesini kırmaz, arar sorardı. Merhametliydi” diye anlatıyor. Tüm yakınları aynı şeyleri söylüyor: “Güler yüzlü, hayvansever, içten, vefalı...”

‘ŞAHİDİM, ASLA TECRÜBESİZ DEĞİLDİ’

Uçağın düşüşüyle ilgili birçok varsayım dolaşıyor. En çok bakımı sorgulanıyor. Düşen uçakta bir dönem Beril Gebeş ile çalışan, adının yazılmasını istemeyen kaptan pilot, “Kazayı 1 haftadır inceliyorum. İran’la bağlantılarımı da kullandım. Sebebini bulmak için gece gündüz araştırdım, ama bir yere varmak çok güç” diyor. “Zira tek bir sebep olması imkânsız görünüyor. Uçakta her şey, her zaman olması gerektiği gibiydi. Tüm bakımları tamdı. Kara kutuyu beklemek durumundayız.” Tecrübesi sorgulanan Gebeş’in eski erkek arkadaşı Savash Progham ise Twitter’dan bir açıklama yaptı: “37 yaşında, 10 yıllık çok iyi bir pilottu. İyi eğitimli bir mühendisti. Kariyerine THY’de başlamıştı. Şahidim, asla tecrübesiz değildi ve işinde çok iyiydi.”

İran'da düşen uçakta son bulan hayatlar...

Yorumlar Tüm Yorumlar (44)

Hangi şirkette kaptan oldu ~ 6 yıl önce
Neden önceki şirketinde kaptan olması için yeterli görülmedi.Kaptan oldu tamam iyi de Bu ikili cockpitte bir arada olmalımıydı. Uçağa mekanik hasar verecek kadar yükselinirmi.O yükseklikte stall sonrası vrile girilirmi. Deli sorular kafamda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F/O ~ 6 yıl önce
Habere bakk birde yorumlara bari Allahtan c.c korkunuz olsun ateş düştüğü yeri yakar ve sizler neyi kınarsanız başınıza gelmeden ölmeyeceksiniz! Susun artık bu pis düşüncelerinizi kendinize saklayın !!!!!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 6 yıl önce
O uçakta sizin olduğunuzu ve aynı durumların sizin başınıza geldiğini düşünün... burada yazanları nasıl mideniz kaldırıyor ? Yarın size de gelse emin olun sizlerden çok var illaki birileri de yazar benzer lafları...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Torpilin sonu! ~ 6 yıl önce
Torpil ile pilot olunmaz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bu ~ 6 yıl önce
şekilde yorum yazmaya neden gerek görüyorsunuz.?
İnsanlığın sonu! ~ 6 yıl önce
Evet olunmaz. Çok çalışarak olunur. Sistemde torpille pilot olmak için nasıl bir açık var aydınlatın bizi. Bu yorumu bilinç kaybıyla yazmışsınız. Ne yazık ki insan görünümüne sahip olmakla da insan olunmuyor ne acı.
Are ~ 6 yıl önce
Tamam anladık Taylan Yılmaz da pilotmuş. Allah rahmet eylesin, iyi insanların kayıpları çok üzücü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
brainstorm ~ 6 yıl önce
hep aynı senaryo ve aynı hikayelerle toplum uyutulmaya çalışılıyor. Ben bu uçağın teknik bir arıza veya pilotaj hatasından dolayı düştüğüne inanmıyorum. durum zannedildiğinden daha karışık ve işin içinden çıkılmayacak boyuttadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saçmalama ~ 6 yıl önce
Ağır saçmaladın belli ki arızadan düşmüş acil iniş istemiş pilot ve iran hemen inen demiş
dispeçersin ~ 6 yıl önce
Allah rahmet eylesin Beril kaptanıma...çok candan bir insandı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilemezsiniz ~ 6 yıl önce
Allah rahmet eylesin. AMA, Iyi basarili pilot oldugunu kimse bilemez. Durum su ki, gunumuzde kadin pilotlar astronotmus gibi lanse ediliyor el ustunde tutuluyor sirf cinsiyetlerinden dolayi pozitif ayrimcilik goruyorlar ama ani bir emergency durumunda ne kadar basarililar? Arkadaslar ucus guvenligi instagram fenomeni olmaya rimel fondoten surmee benzemez. Basarili olmak illa kadin olmak degildir. Pozitif ayrimciliga, pohpohlamaya, sisirmeye son ltfn. Bunlar bize ve ucus guvenligine bir sey kazandirmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pi lot olarak ~ 6 yıl önce
Bu yorumuna katiliyorum.
Pilot ~ 6 yıl önce
Kadınların emergency durumlarında ne kadar başarılı olduğunu hangi istatistiğe, bilimsel yayınlara göre yaptınız? Bizimle de paylaşır mısınız? Her yıl ne kadar kaza kırım oluyor dünyada AMA hiçbirinde bu kazalar pilotun cinsiyetiyle yorumlanmıyor. İşte bu yüzden pozitif ayrımcılık var. Kadın pilotlar erkeklerden daha çok ön plana çıkıyor çünkü sayıları az ve bu gibi zihniyetler onlara destek olacağına köstek oluyor. Yani pozitif ayrımcılık siz olduğunuz için var. Bu kadın pilotlar, kabin ekibi sizin ülkenizin canı kanı. Başarılı olmak tabii ki kadın olmak değil. Sadece uçuş ekibinin hikayesi anlatılmış. Ben şahsen merak ediyordum. Bu yazıya denk geldiğim için memnunum. Neden bu düşmanlık? Mesela sizin ailenizden bir kadın, kaptan pilotumuzun yerinde olsaydı ve bu yoruma denk gelseydiniz içiniz acımaz mıydı aslında kızınızın/eşinizin/ablanızın böyle bir yorumu hak etmediğini bilseydiniz. Bu şekilde örnekliyorum çünkü ancak o zaman belki bir aydınlanma yaşarsınız.
... ~ 6 yıl önce
o kadar cok bakimlari tamdi deniyor ki artik ben bir pilot olarak bir eksik mi var demeye basladim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik arıza ~ 6 yıl önce
Bencede teknik arıza var yakıt bitmediyse pilot inmek istemiş irana. Uçak arıza yapmış maalesef
Emekli ~ 6 yıl önce
Allah rahmet eylesin ucak ukranyada düsen ucak gibimi oldu acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000