24 Mayıs 2017, Çarşamba 11:17:35

İran Havacılık Sanayii Örgütü kara listeye alındı!

Amerika'nın Suriye'de YPG/PYD'ye silah yardımı kararı tartışılırken Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde aralarında Myanmar Savunma Bakanlığı, Erirte Deniz Kuvvetleri, İran Havacılık Sanayi Örgütü ile Çin ve Rusya'dan 29 kurum ve gerçek kişiye yönelik yeni yaptırım kararları aldığı ortaya çıktı.
  • Resimdeki oyuncagi hangi AVM'ye koyacaklar?
  • IRAN MUKEMMELSIN DEVAM ET.
  • AB ile yapılan ve halen yürürlükte olan GÜMRÜK BİRLİĞİ antlaşması yani KAPİTÜLASYONLAR ne Zaman masaya yatırılacak

Amerika'nın Suriye'de YPG/PYD'ye silah yardımı kararı tartışılırken Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde aralarında Myanmar Savunma Bakanlığı, Erirte Deniz Kuvvetleri, İran Havacılık Sanayi Örgütü ile Çin ve Rusya'dan 29 kurum ve gerçek kişiye yönelik yeni yaptırım kararları aldığı ortaya çıktı. Türkiye'ye de iletilen listedeki kurum, kişi ve şirketler Suriye, İran ve Kuzey Kore'deki balistik füze sistemlerine yardım etmekle suçlanıyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde INKSNA (İran, Kuzey Kore ve Suriye'ye Yayılmanın Önlenmesi Yasası) kapsamında aralarında üç ülkenin savunma kurumlarını da bulunduğu 29 özel şirket tespit edilen gerçek kişilere uygulanacak yeni yaptırım kararları aldığı ortaya çıktı. Liste, Türkiye'ye de iletildi. Amerikan makamları kararın Füze Teknolojileri Kontrol Rejimi, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi, Nüleer Tedarikçiler Gurubu, Avustralya Gurubu kapsamında alındığını duyurdu. Yasak kapsamına alınan 9'u Çin Halk Cumhuriyeti, 1'i Birleşik Arap Emirlikleri ve biri de Kuzey Kore olmak üzere 11 firma ve gerçek kişinin İran'ın balistik füze programına destekleyici transfer yapmaları nedeniyle listeye alındıkları kaydedildi. Geriye kalan şirket ve kişilerin 7'sinin Rusya Federasyonu'ndan, 3'ünün Çin Halk Cumhuriyeti'nden, 3'ünün Sudan'dan, diğerlerinin ise Myanmar, Mısır, Eritre, İran, Kuzey Kore ve Suudi Arabistan'dan oldukları belirtildi. Listedeki 19 firma ve kuruluşun ise İran, Suriye ve Kuzey Kore'ye yapılan transferlerdeki yasaklı atfedilen malzemeler nedeniyle yaptırıma tabi tutulduğunun altı çizildi. Listede Myanmar Savunma Sanayi Müdürlüğü, İran Havacılık Sanayii örgütü, Eritre Deniz Kuvvetleri'nin olması dikkat çekti.

HÜKÜMETLERİ BAĞLAMAZ

Amerika'nın aldığı kararlarla ilgili olarak bilgilendirme mektubunda kısıtlama ve yasakların hükümetleri bağlayıcı olmadığı belirtildi. Amerika'da 30 Mart 2017'de resmi gazetede yayınlanan kararın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) dışında alındığıda da kaydedildi. Yaptırım kararlarının iki yıl boyunca uygulanacağı da belirtildi.

ETKİSİ DENİZ AŞIRI OLUYOR

Amerikalı yetkililer alınan kararlar doğrultusunda Amerika'nın mühimmat listesinde yer alan malzemelerin Amerikan hükümetinin bilgisi dışında hiçbir şekilde listedeki grup, kişi ve şirketlere satışının durdurulduğunu belirtti. Ayrıca yasak kapsamına giren firmaların ihracat belgelerinin de iptal edildiğinin altı çizildi. Amerikalı yetkililer kararın hükümetleri bağlayıcı nitelikte olmadığını belirtseler de BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik aldığı karar bakımından Türk tarafını kararları uygulamak zorunda olduğunu belirtti. Buna karşılık Türk Dışişleri, Türkiye genelindeki firmaları yazıyla ilgili bilgilendirdi. Dışişleri yetkilileri, alınan kararların ABD ve AB'nin tek taraflı kararları olduğunu belirerek uyma zorunluluğumuz yok denildi. Ancak Amerika'nın yaptırım kararının deniz aşırı etkilerinin olabileceğinin altı çizilerek firmaların listedeki kurum, kişi ve firmalarla ticaret yapmamaları konusunda uyarıda bulundu.

İran Havacılık Sanayii Örgütü kara listeye alındı!

Yorumlar

USAMisafir ~ 7 yıl önce
Resimdeki oyuncagi hangi AVM'ye koyacaklar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IRAN AIR ~ 7 yıl önce
IRAN MUKEMMELSIN DEVAM ET.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KNE ~ 7 yıl önce
AB ile yapılan ve halen yürürlükte olan GÜMRÜK BİRLİĞİ antlaşması yani KAPİTÜLASYONLAR ne Zaman masaya yatırılacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000