22 Aralık 2008, Pazartesi 07:58:51

İran hava sahası, Rus sistemiyle korunacak

İran yönetimi, Rusya'dan yeni bir hava savunma sistemi aldığını doğruladı. İran Parlamentosu güvenlik komisyonu başkanı İsmail Kevseri, Rusya ile yıllar süren görüşmelerin ardından anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Kevseri, IRNA'da yer alan açıklamasında Rusya ile SA20 olarak da bilinen S300 sisteminin gelecekte teslimatının yapılması konusunda anlaştıklarını belirtti. İranlı yetkili, alınan sistemin ülkenin hava sahasını koruma kabiliyetini artıracağını vurguladı. 

Ria Novosti ajansında yer alan habere göre ise İran ayrıca yakın zaman önce Rusya'dan 2005'te yaptığı 700 milyon dolarlık anlaşma gereği 29 adet Rus yapımı Tor-M1 hava savunma sistemi aldı. Rusya ayrıca anlaşma kapsamında Tor-M1 uzmanları ile birlikte radar operatörlerine ve mürettebat komutanlarına eğitim verdi.

S-300 füze sisteminin geliştirilmiş hali olan S-300PMU1'lerin (SA-20 Gargoyle) 150 kilometreden fazla menzili bulunuyor. Ayrıca balistik füzelere, hem alçak hem de yüksek uçuş yapan jetlere karşı kullanılabiliyor. Bu özellikleri de Rus hava savunma sistemini, hava saldırılarına karşı etkili hale getiriyor.

ABD ve İsrail'in endişelerine rağmen, Rusya'nın İran ile sadece nükleer alanda değil askeri alanda da ilişkileri bulunuyor. ABD ve İsrail, İran'ın nükleer faaliyetlerinin silah amaçlı olduğunu öne sürerken, İran ise barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.

Rusya'nın İran'ın yanı sıra Lübnan'a yaptığı askerî satışların da İsrail'i rahatsız ettiği belirtiliyor. Rusya, Beyrut yönetimine silah satma konusunda ABD ile yarış yaparken, İsrail'in ise silahların Hizbullah'ın eline geçeceğini savunarak satışları önlemeye çalıştığı; ancak başarılı olamadığı kaydediliyor.

Son olarak da Debkafiles sitesi, güvenlik kaynaklarına dayanarak sitesinde yer verdiği iddiasında İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisi Amos Gilead, 19 Aralık'ta Moskova'ya geldiğini belirtmişti. Ancak girişimleri yetersiz olan Gilead'ın, sadece "gelişmiş Rus S-300 hava sistemlerinin nükleer tesislerini koruması için İran'a, MİG-29 savaş jetlerinin de Lübnan'a trenle gönderilişini" izlediğini yazmıştı.

İran hava sahası, Rus sistemiyle korunacak

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000