28 Ağustos 2008, Perşembe 09:46:35

İpek yolu için müthiş havacılık yatırımı

Doğu ile batıyı birbirine bağlayan tarihi İpek Yolu'nu havadan da canlandıracak Orta Asya'nın en stratejik havalimanı Özbekistan'da inşa ediliyor.
  • Orta Asya sivil havacilikta atakta. Onlari girisimlerinden dolayi tebrik etmeliyiz. Bu arada; ben AHL'nin çok stratejik oldugunu dusunurdum. Avrupa Asya arasinda bir Hub imaji için ataga geçerler diye dusunmustum...Bizim yapamadigimizi orta asya da yapacaklar: doguyu batiya orada baglayacaklar.

İnşa çalışması "Özbekistan-Güney Kore" işbirliği ile sürdürülen hava limanı Özbekistan'ın Nevai kentinde kuruluyor. Yapımına iki yıl önce başlanan hava limanın 2012'de tamamlanması planlanıyor.

Özbekistan'ın Buhara ve Semerkant şehirlerine karayoluyla 3 saat uzaklıktaki havaalanının tamamlanan ilk pisti dün törenle hizmete açıldı. Pistin açılış törenine Özbekistan ve Güney Kore'den üst düzeyde davetliler katıldı.

Havaalanının özellikle uzun süren seferlerde ikmal ve aktarma merkezi olarak kullanılması planlanıyorç Piste ilk inişini gerçekleştiren G.Kore Hava Yolları'na ait dev kargo uçağı, davetlilerin alkışları ve Özbek milli müzik çalgıları sürney ve karney eşliğinde karşılandı. Dev kargo uçağının yakıt ikmali üç tanker tarafından gerçekleştirildi.

Uçakların ilk seferlerinin ardından davetliler, havalimanının yapımı biten VİP bölümüne geçerek havalimanı hakkında ilgililerden maket üzerinden detaylı bilgi aldı.Tören sonunda Özbekistan ve G.Kore arasında hava yolları ulaşımı konusunda işbirliği anlaşması imzalandı.

Törende yapılan konuşmalarda ise tarihi İpek Yolu'nun, Özbekistan güzergâhı üzerinde bulunan Nevai vilayetinde inşa edilen hava limanıyla yeni bir canlılık kazanacağı dile getirildi. G üney Kore Hava Yolları Başkanı Cho Yang Ho, Nevai'de kurulmakta olan hava limanın İpek Yolu'nun doğu - batı uzantısında mesafe kat etmede sıçrama taşı görevi göreceğini ve sunacağı çok maksatlı hizmetle tarihi yolun hava etabının da canlanmasını sağlayacağını kaydetti.

Özbekistan Hava Yolları Başkanı Valeri Tiyan ise söz konusu havalimanını iklim şartları göz önüne alınarak Nevai'de inşa ettiklerini söyledi. Kızılkum çölünün bulunduğu Nevai ilinde kar, tipi ve sis gibi uçuş güvenliğine olumsuz etkisi bulunan hava şartları görülmüyor.

Uluslararası kargo ve yolcu uçaklarına ikmal ve mola verme hizmeti sunacak hava limanında her türlü bakım ve tamir hizmeti de verilecek.

İpek yolu için müthiş havacılık yatırımı

Yorumlar

Check ~ 16 yıl önce
Orta Asya sivil havacilikta atakta. Onlari girisimlerinden dolayi tebrik etmeliyiz. Bu arada; ben AHL'nin çok stratejik oldugunu dusunurdum. Avrupa Asya arasinda bir Hub imaji için ataga geçerler diye dusunmustum...Bizim yapamadigimizi orta asya da yapacaklar: doguyu batiya orada baglayacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000