18 Aralık 2009, Cuma 07:30:19

İnsansız uçaklar için kötü haber!

Iraklı direnişçilerin, ABD ordusunun kullandığı yüzbinlerce dolarlık insansız hava araçlarını piyasada rahatça bulunabilen, son derece ucuz bir bilgisayar yazılımıyla etkisiz hale getirebildikleri ortaya çıktı...

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, İran destekli Şii milisler, Irak semalarında istihbarat toplamak ve saldırı düzenlemek amacıyla uçurulan insansız uçakları, piyasada 25.95 dolara (yaklaşık 40 lira) yaygın biçimde satılan SkyGrabber adlı veya benzeri yazılım programları kullanıp, insansız uçağın yerle bağalantısını kesiyor ve rahatça saf dışı bırakıyorlar. Olay, bu yılın Temmuz ayında yakalanan bir Şii militanın diz üstü bilgisayarının ele geçirilmesiyle ortaya çıktı. Militanın bilgisayarında, konuyla ilgili bilgi ve görüntüler bulundu. Uzmanlar, bu yazılımın sadece Irak’ta değil, Afganistan’da da kullanılmaya başlandığını belirttiler.

Fiyatları 30 milyon dolara kadar çıkıyor

İnsansız Hava Araçları (İHA) 5 sınıftan oluşuyor. Mikro, mini, taktik, operatif ve male. Mikro: menzili kısa boyutu ufak. Mini: 5 kiloyu geçmeyen uçaklar, taktik: 150- 450 kilogram arası uçaklar. Operatif: 450 kilogram ile 1.5 ton arası, Male: ağırlığı 1.5 tondan yukarı olan uçaklar. İnsansız uçakların fiyatları da tipine ve işlevine göre 5 bin Dolar ile 30 milyon Dolar arasında değişiyor.

İnsansız uçaklar için kötü haber!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000