22 Ağustos 2010, Pazar 07:28:41

İngiltere'den Libya'ya Lockerbie uyarısı

‘Lockerbie Bombacısı’ olarak bilinen Libyalı ajan Abdül Basit El Megrahi’nin serbest bırakılmasının birinci yıldönümünde ABD yönetimi İngiltere’ye kararın soruşturulması konusunda baskı yapıyor.
Amerikalı senatörler, petrol şirketi BP’nin Libya’daki çıkarları nedeniyle El Megrahi’nin serbest bırakılmasında etkisinin olup olmadığının ve Libyalı ajanın tahliyesine gerekçe gösterilen sağlık durumu raporunun güvenilirliğinin araştırılmasını istiyor.

BP hakkındaki iddiaları reddetmişti. İngiltere Başkabanı David Cameron da tahliye kararının yanlış olduğunu ancak BP’nin bu kararın alınmasında bir rolü bulunmadığını belirtmişti.

İskoçya, müebbet hapse mahkum edilen kanser hastası El Megrahi’yi üç aylık ömrü kaldığı gerekçesiyle geçtiğimiz sene serbest bırakmıştı. El Megrahi, hala yaşamını sürdürüyor.

El Megrahi tahliyesinin ardından Libya’da kahramanlar gibi karşılanmıştı. İngiltere, tahliyenin yıldönümünde ajanın destekçilerinin yine kutlama yapmasının saldırıda ölenlerin anısına saygısızlık olacağını belirterek Libya yönetimini bu konuda uyardı.

İskoçyalı yetkililer ise kararın arkasında duruyor:

“Bu karar hiç kimseyi tatmin etmedi çünkü kamuoyunda fikir birliği yok. Kimileri bu kararı doğru kimileri ise yanlış buluyor. Ancak bu kararı almak benim görevimdi ben de İskoç yasalarının izinde aldığım bu kararın arkasındayım.”

El Megrahi, 1988 yılında Amerika’ya giden Pan-Am Havayolları‘na ait yolcu uçağına bomba yerleştirmekten suçlu bulunup ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

10 bin metre irtifada infilak etmiş, uçak İskoçya’nın Lockerbie kasabasına düşmüş ve 189’u Amerikalı 270 kişi hayatını kaybetmişti.

euronews

İngiltere'den Libya'ya Lockerbie uyarısı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000