18 Ekim 2012, Perşembe 08:43:46

İNGİLİZ UÇAKLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

İngiliz ordusunun, Myanmar'da II. Dünya Savaşı sırasında toprak altına gizlediği çok sayıda uçak gün yüzüne çıkarılacak.
  • Bizim aklı evvellerde 1950'lerin başında Kayseri Hava İkmal'in bahçesine, "...yepsyeni jetlerimiz geldi, şimdilik bunlara ihtiyaç yok, ileride lazım olduğunda kullanırız..." gibisinden bir ileri görüşlülük(!) göstererek gıcır gıcır P-51 Mustang'leri, Spitfire'ları ve Hawker Huricane'leri gömmüşler. Şimdide bulamıyorlar. Bi bulsalar varya, Yeşilköy'deki Havacılık müzesi ihya olur.
  • Bir koruma malzemesiyle kaplanmadan toprağın altına indirmemişlerdir zaten. Uçma kısmına gelecek olursak toprağın altına verildiklerinde yeni sayılabilecek yaşlarda (maksimum 5-6 yaş) olsalar da, 60 senedir gövde ve mekanikteki hareketli parçaların yağlanmaları temizlikleri yapılmadığından, velhasıl çalışmadığından, uçağı civatalarına kadar soyup ağır bakıma alınmadıktan sonra uçuşa çıkarmak namümkün.
  • haberde bir tuhaflik var, uzun suren arastirmalar sonucu yerinin bulundugu yaziyor. Ucak gomulecek ve yeri bilinmeyecek? Mumkun mu? Yuzuk yada bilezik degil ki bu. Spitfire denen ucagi adamlar 1938-1948 arasinda 20.000 adet uretmis. Bizim Hurkus daha ucamadi. Bu isler hemen olmaz arkadaslar :))) 2199'a ucagimiz hazir olacak.
  • Hatta gömerken naylon branda veya benzeri bir madde ile sarılsaymış belki şu an bile uçabilirlerdi. Belli mi olur, toprağı temizlenince yine uçarlar...

Myanmar'daki İngiltere Büyükelçiliği'nin verdiği bilgiye göre, İngiliz güçlerinin, Japon işgalinden korumak amacıyla II. Dünya Savaşı sırasında Myanmar'da toprağa gömdüğü eski model "Spitfire" uçakları için kazı çalışmalarına bu ayın sonunda başlanacak.

Uçakların yerinin, havacılık konularına ilgi duyan İngiliz çiftçi David J. Cundall tarafından, uzun yıllar süren araştırmalar sonucunda tespit edildiği belirtiliyor.

İyi durumda olduğu sanılan uçakların toprak altından çıkarılmasına ilişkin anlaşma, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bu yılın başında Myanmar'a yaptığı ziyaret sırasında imzalanmıştı.

İNGİLİZ UÇAKLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Volvo ~ 12 yıl önce
Bizim aklı evvellerde 1950'lerin başında Kayseri Hava İkmal'in bahçesine, "...yepsyeni jetlerimiz geldi, şimdilik bunlara ihtiyaç yok, ileride lazım olduğunda kullanırız..." gibisinden bir ileri görüşlülük(!) göstererek gıcır gıcır P-51 Mustang'leri, Spitfire'ları ve Hawker Huricane'leri gömmüşler. Şimdide bulamıyorlar. Bi bulsalar varya, Yeşilköy'deki Havacılık müzesi ihya olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Spitfire ~ 8 yıl önce
Gömseler iyi aliağada de parçalamışlar güzelim uçakları
Misafir ~ 12 yıl önce
Bir koruma malzemesiyle kaplanmadan toprağın altına indirmemişlerdir zaten. Uçma kısmına gelecek olursak toprağın altına verildiklerinde yeni sayılabilecek yaşlarda (maksimum 5-6 yaş) olsalar da, 60 senedir gövde ve mekanikteki hareketli parçaların yağlanmaları temizlikleri yapılmadığından, velhasıl çalışmadığından, uçağı civatalarına kadar soyup ağır bakıma alınmadıktan sonra uçuşa çıkarmak namümkün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tuhaf ~ 12 yıl önce
haberde bir tuhaflik var, uzun suren arastirmalar sonucu yerinin bulundugu yaziyor. Ucak gomulecek ve yeri bilinmeyecek? Mumkun mu? Yuzuk yada bilezik degil ki bu. Spitfire denen ucagi adamlar 1938-1948 arasinda 20.000 adet uretmis. Bizim Hurkus daha ucamadi. Bu isler hemen olmaz arkadaslar :))) 2199'a ucagimiz hazir olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Müzeler İçin Güzel Haber... ~ 12 yıl önce
Hatta gömerken naylon branda veya benzeri bir madde ile sarılsaymış belki şu an bile uçabilirlerdi. Belli mi olur, toprağı temizlenince yine uçarlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000