14 Temmuz 2013, Pazar 08:52:26

İNEBOLU'DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ EĞİTİMİ BAŞLADI

İnebolu’da doğa turizmi ve yamaç paraşütü sporunu geliştirmek amacıyla kurulan İnebolu Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği, ilk uçuş eğitimlerine başladı. Ankara İrtifa Hava Sporları eğitmenlerinden Erdem Demir ve Utku Özten, İnebolu'da yamaç paraşütü için uçmaya karar veren ilk beş kişiye uçuş eğitimi vermek için İnebolu’ya geldi.

İnebolu Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği'nin getirdiği ekip kursiyerlere uçuş eğitimi vermek için kolları sıvadı. İlk olarak başlanılan teorik dersler ile kursiyerlerin hem uçarken hem inerken başlarına gelebilecek olaylar, malzeme bilgisi, meteoroloji bilgisi, aerodinamik bilgisi gibi eğitimler verildi.

Teorik dersleri geçen kursiyerler ilk defa yamaç paraşütü ile tanıştı. Kursiyerler açık ve rüzgarı alan bir alanda paraşütü kuşanarak yer eğitimi denilen bir süreçten geçecekler. Yer eğitimi tepeye çıkmadan uçmaya başlamadan yapılması gereken bir eğitim çeşidi. Kursiyerler yer eğitiminin tamamlanılmasından sonra başlangıç eğitimine uygun olan bir tepeye giderek yaklaşık on tane başlangıç uçuşu gerçekleştirecekler.

BAŞLANGIÇ EĞİTİMİ DEVREKANİ'DE
İnebolu Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği'nin başlattığı yamaç paraşütü uçuş eğitimi için kursa katılan kursiyerler başlangıç eğitimlerini Devrekani ilçesinde yapacaklar.

İnebolu'nun sık ve ormanlık bir alana sahip olması açısından başlangıç uçuşları için İnebolu uygun görülmedi. Kurs için ilçemize gelen yamaç paraşütü uçuş hocası Utku Özten, şöyle dedi:

“İnebolu çok ormanlık ve sık ağaçlarla kaplı olduğu için burada başlangıç eğitimi yapmamız riskli olur. İnsanlar daha başlangıçta sıfır seviyede oldukları için bunu göze alamayız. Devrekani'de çok uygun bir tepe var. Rüzgarı her yönden karşılıyor. Bizim başlangıç eğitimleri için gereken tepe eğimine sahip. Orada güzel bir uçuş olabilir.”

İnebolu'da yamaç paraşütü ile uçmak için kursa başvuran kursiyerler geçirecekler 1 haftalık eğitimin ardından yamaç paraşütü ile uçabilecekler. Yamaç paraşütü uçuş eğitimcisi Utku Özten, kursiyerlerin eğitimlerinin yaklaşık 1 hafta süreceğini ve bu süre zarfı sonucunda kursiyerlerin yamaç paraşütü ile uçabileceklerini söyledi.

Özten, şöyle konuştu: "Teorik dersler 2-3 günlük süreçte anlatılabiliyor. Kişiye göre değişen yer eğitimi ise 1 gün gibi bir sürede halledebiliyoruz. Yer eğitimini ardından tepeye gittiğimizde uçuş sayısı da meteorolojik koşullar, rüzgar şiddeti, hava durumunun bize el verdiği süre de 2-3 gün içerisinde tamamlanabilecek bir süreç. Eğitime gelen kursiyerler yaklaşık 1 hafta sonunda uçmaya başlayabiliyor."

Daha önce İnebolu'ya hiç gelmediğini ve İnebolu'da uçmadığını belirten Özten, İnebolu'da yamaç paraşütü sporculuğu ile ilgili de görüşlerini şöyle paylaştı:
"İnebolu herkesin bildiği üzere biraz ormanlık bir bölge ve çok sık ağaç yapısına sahip. Onun için yamaç paraşütçülüğüne pek uygun gözükmüyor. Ama benim bildiğim bir tepe var, buraya geldiğimde insanların anlattığı bir tepe. Ordan daha önce uçuş çıkmış. Biz de o tepeye keşfe gideceğiz. Uçuş çıkacağına inanıyorum. Orası da irtifası güzel denize ve sahile iniş yapılabilecek bir bölge olarak gözüküyor."

İlk beş kişinin eğitimlerinin sona ermesinin ardından görevli eğitimciler Ankara'ya dönecekler. Daha sonraki grupların eğitimleri için tekrar İnebolu’ya gelecek.

İNEBOLU'DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ EĞİTİMİ BAŞLADI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000