07 Kasım 2009, Cumartesi 17:08:07

İncirlik Üssü kapatılıyor mu?

İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, Danıştay savcısının verdiği mütalaa ile, İncirlik üssünün kapatılması için adım atıldığını belirtti...

İncirlik üssünden ABD silahlı kuvvetlerinin de yararlanmasını öngören Bakanlar Kurulu kararnamesinin iptali için dava açan İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, Danıştay savcısının verdiği mütalaa ile, üssün kapatılması için adım atıldığını belirtti.

İncirlik Üssü ile ilgili kararnamelerin ulusal güvenlik gerekçesiyle açıklanmadığını anlatan Uras, ‘’Danıştay savcısı, Bakanlar Kurulu kararı sonrası Türkiye’nin hava ve deniz limanlarının yabancı silahlı güçler tarafından kullanıldığının tespit edildiğini ve Türkiye topraklarındaki üsleri yabancı güçlere açma yetkisinin sadece TBMM’de olduğunu vurguluyor. Biz de bunu söylüyoruz. Ankara’da onurlu savcılar var. Bu memnuniyet verici” dedi.

“IRAK’TAKİ SAVAŞA ORTAK OLDUK”

Uras, Bakanlar Kurulu’nun, TBMM’ye ait yetkiyi hukuka aykırı olarak kullandığını öne sürdü ve “İncirlik üssünün yabancı güçlere kullandırılmasıyla Türkiye, Irak savaşına doğrudan değil ama, ABD ve yandaşlarına sağladığı yardımlarla, savaşa dolaylı olarak katıldı. Danıştay savcının görüşüne uyarsa, Türkiye’deki üsleri yabancı güçlere açma yetkisi TBMM’de olacak. Bu da üssün misyonunu yeniden değerlendirilmesi anlamını taşır. Kapanmasının ön adımı olur’’ dedi.

Adana’ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki İncirlik Üssü 1954 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri ve Amerikan Hava Kuvvetleri’nin ortak kullanımına açıldı. Halen 4 bin personel bulunan üs ABD’nin bölgedeki operasyonlarına destek sağladı. 1991’de Irak’ın Kuveyt’i işgali sırasında operasyonlarda da yer aldı. Pentagon kaynaklarına göre bu operasyonlarda üsten kalkan uçaklar Irak üzerine 4 bin 600 sorti uçuş yaptı, 3 bin ton bomba attı.

Gazeteport

İncirlik Üssü kapatılıyor mu?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000