26 Eylül 2018, Çarşamba 09:23:35

İMO'dan Trabzon Havalimanı açıklaması

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Trabzon Şubesi Başkanı Mustafa Yaylalı, “Havalimanı Trabzon’a yeterli değil” diyerek Trabzon Havalimanı’nın mevcut durumu ve geleceğiyle ilgili ihtiyaçları belirlemek, çözüm önerilerini ve beklentilerini sunmak amacıyla açıklamalarda bulundu.
  • Önce bir Adananın kapasitesini sorgulayın siz yeni havaalanı da yüz yıla anca biter
  • Olaki böyle bir proje hayata geçti.. İnanın ki önce bu fikri ortaya atanlar " denizlerimiz ölüyor diye" makaleler yazıyor olacaklardır... Gerekçelerine bakar mısınız mevcut araziyi 50/ 60 metre genişletmek rantabl olmuyormuş ta yenisinin yapılması daha uygunmuş. Bu ne perhiz ne lahana t...?
  • Gereksiz diyen arkadaşlar yaşadıkları ilde havalimanı var mıydı acaba?Trabzon'un rakamlarından haberleri var mı acaba? Ordu ve Giresun açılınca Trabzon havalimanı rahatlayacak boş kalacak denildi 3 katı artış oldu, Rize açılınca aynısı deniliyor umarım 5 katı artar da rahatlarsınız...
  • Havalimanı arazisine çoktan göz dikilmişti zaten. Trabzon insanı yeni havalimanı lafını sevdi ama 50 km öteye taşındığında 2.5 liralık dolmuş yerine 15 liralık taşımacılık ücreti ödeyeceğini pek hesaba katmıyor anlaşılan. TRABZON HAVALİMANI KAPASİTESİ YE TER Lİ DİR, bunun dışındaki HER ŞEY RANTİYE İÇİN yapılacaktır. Uyanık OL, Havalimanını kaptırma TRABZON.
  • Bu resim bayağı eski,apronu bile 3-4 uçaklık hali.....Pist başının önünde,sağda ,çapraz pozisyonda eski,tekyönlü 1.640 m. pistin kalıntısı görülüyor.1981 deki BJK futbol takımını taşıyan F 28 uçağının kırımsız kazasından sonra o piste uçuş ancak çift turboprop Dash 8 ile yapılabilmişti...1985 de yeni pist inşa edilince DC 9 ve B727 ler başladı...
  • Rize'deki havalimanı devreye girince söylediklerinizin hiç bir geçerliliği kalmayacak. Üstüne bir de Gümüşhane/Bayburt için Salyazı da geliyor. Pistinize de A340, B777, B747 gibi büyük uçaklar iniyor zaten. Ayrıca artık batınızda ve doğunuzda 1 saatlik yol gidince ulaşabileceğiniz 3 km uzunluğunda piste sahip 2 havalimanı varken ne gerek var yeni bir havalimanına, hele de bu ekonomik krizde?! Gerekirse atlarsınız arabanıza daha önce sizin havalimanınızı kullanmak zorunda kalan komşularınızın yaptığı gibi siz de komşularınızın havalimanına gider uçarsınız.Ekonominizde kayda değer bir şey yok, o yüzden de kamu yatırımı gelmiyor diye şikayetçisiniz. Nüfusunuz desen 786 bin. Ordu-Giresun'un 1.175.000, Rize-Artvin 500.000, G.hane-Bayburt 250.000. Yani herhangi bir üstünlüğünüz yok. Sözün özü; havalimanınızın büyümesini gerektirecek bir şey yok. Ayrıca TZX büyürse frekans artışı ve yeni hat olmayacağından OGU ve Rize büyüyemez, bilakis küçülür. Eminim sizin de böyle kötü bir amacınız olmaz!
  • Insaat mühendisleri insaat yapar. Adi üstünde insaat mühendisi.. insaatcilar ne zamandan beri bu ülkede bir havaalaninin bir sehire yetmedigi konusunda rapor yazar görüs bildirir. Bu devlette bu konular ile ilgilenecek baska kurum yokmudur. insaatcilar mi karar verecek bir sehire yeni havaalani yapilip yapilmayacagini.
  • trabzona havalimanı bile gereksiz....
  • or-gi bitti , rize seneye biter , ee trabzon'u da denize itelersek , o kadar makina - araç gereç parkı boşuna yatmaz , karadenizli müteahhite iş çıkar !. uygundur , tez yapıla ..
  • Sıkıntı yok. Rize havalimanı geliyor

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Trabzon Şubesi Başkanı Mustafa Yaylalı, “Havalimanı Trabzon’a yeterli değil” diyerek Trabzon Havalimanı’nın mevcut durumu ve geleceğiyle ilgili ihtiyaçları belirlemek, çözüm önerilerini ve beklentilerini sunmak amacıyla açıklamalarda bulundu.

Trabzon Havalimanı ile ilgili bugüne kadar birçok eleştiri, risk söylentileri, mevcut piste ilave veya paralel bir pist önerileri dile getirildiği belirten İMO Trabzon Şube Başkanı Yaylalı, “Şehrin ulaşım ana planının gerekliliğine ve aciliyetine bir kez daha vurgu yaparak, bu planın önemli parçalarından biri olması gereken havalimanımıza tüm kamuoyunun bir kez daha dikkatini çekmek istiyoruz” dedi.

“Trabzon Havalimanı terminal binaları kapasitesinin üzerinde yolcuya hizmet vermektedir”

Trabzon Havalimanı'nın mevcut durumu hakkında teknik bilgiler veren Yaylalı şu ifadeleri kullandı:

"Trabzon Havalimanı 1957 yılında Hava Meydanı olarak trafiğe açılmış, 1985 yılında şimdiki 45 m. x 2.640 m. ebadındaki ışıklandırmalı pisti hizmete alınmış, 1988 yılında Geçici Hudut Kapısı ilan edilmiş, 1995 yılında Havalimanı statüsü kazanmıştır. Havalimanımızın bugün 24 m. x 1.771 m. ebadında taksirut (havaalanında uçakların yerde pist ve apron gibi bölümler arasında gidip gelmeleri için düzenlenmiş standart ölçülerdeki yollar), 660 m. x 120 m. apronu (14 uçak parkı) bulunmaktadır. Dış hatlar terminali 1998 yılında 9.710 m (1.500.000 yolcu/yıl), iç hatlar terminali 2008 yılında 14.035 m (2.000.000 yolcu/yıl) olmak üzere toplam 23.745 m alana ve yıllık toplam 3.500.000 yolcu kapasitesine çıkarılmıştır. Halen bu kapasitedeki terminal binaları ile hizmet vermektedir. Havalimanımızın toplam kurulu olduğu alan 1.377.244 m’dir. Her yıl havalimanına iç ve dış hattan gelen yolcu sayısı artarak devam edereken 2007 yılında 1 milyon 482 bin 760 yolcu geldi. Bu oran 2017 yılında yaklaşık 3 kat artarak 4 milyon 148 bin 929’e yükseldi. Ayrıca 2018 yılında artan bu oranın yıl sonu itibari ile 4 milyon 300 bin yolcu olması bekleniyor. Bu oranlardan anlaşılacağı üzere Trabzon Havalimanı terminal binaları 2016 yılından beri kapasitesinin (3.500.000 yolcu/yıl) üzerinde yolcuya hizmet vermektedir.”

“Mevcut havalimanı alanı, büyümeye fiziki olarak uygun değildir”

Küresel açıdan havayolu taşımacılığı veri ve gelecek öngörülerini hakkında konuşan Başkan Yaylalı, “Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verileri incelendiğinde 2036 yılında dünyada iç hat ve dış hat yolcu sayılarının eşitleneceği tahmin edilmektedir. Trabzon Havalimanında 2017 yılı sonunda 3 milyon 944 bin 881 iç hat, 204 bin 048 dış hat yolcusu hizmet almıştır. 2007’den bugüne trend incelendiğinde; Türkiye’nin havayolu yolcu kapasitesinin artışının, dünyadaki genel artış trendinin üzerinde olduğu görülmekle birlikte Trabzon havalimanı da buna benzer bir artış seyri göstermektedir. Uluslar arası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) raporlarına göre 2016 - 2036 arası itibarı ile iç hatlar için toplamda dünya pazarının yüzde 82, Türkiye pazarının da yüzde 91 büyüyeceği tahmin edilmektedir. Bu iki veri ışığında mevcut ve inşa edilmekte olan çevredeki diğer havaalanları ile yük paylaşımı dikkate alındığında önümüzdeki 20 yılda Trabzon Havalimanı'nın yıllık toplamda en az 15 milyon yolcuya hizmet verecek iç ve dış hat terminal binalarına ve bu kapasiteye uygun diğer hizmet alanlarına ihtiyacı olacaktır. Mevcut havalimanı alanı, böyle bir büyümeye fiziki olarak uygun değildir” diye konuştu.

“Havalimanımız kargo taşımacılığı için fiziki olarak hazır ve yeterli değildir”

Uluslararası ticaretin dijitalleştiği, tüm ulaşımın da bu dijitalleşmeye yönelik olarak şekillendiği hava kargo sektöründe önemli gelişmeleri gözlemlediklerini ifade eden Yaylalı, “Önümüzdeki 20 yıl içerisinde dünya ticaretinin yön, alıcı - satıcı dengelerinin küresel bazda yer değiştireceği dikkate alınmalıdır. Burada bayrak taşıyıcı milli havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları (THY)’nın Çin merkezli ZTO ve Hong Kong merkezli PalAir ile kurduğu ortaklık sonucu Ortadoğu ve Avrupa pazarında kargo taşımacılığı açısından geleceğe dönük öngörülerin etkilendiğini belirtmek gerekir. Pazarın oluşabilecek büyüklüğü ve hacmini anlatmak için şu an dünyanın her yerine ürün teslimi için uygulanmakta olan en çok 40 gün hedefinin en çok 4 güne ineceğini ifade etmek yeterli olacaktır. Trabzon, oluşacak bu pazarda pay sahibi olabilmek, Doğu, Ortadoğu ve Kafkasya pazarının lojistik merkezlerinden biri hâline gelebilmek için havalimanının hem pistini, hem de kargo transfer yapılarını bu gelişmeye hızla hazırlamalıdır. Havalimanımız böyle bir kargo taşımacılığı için fiziki olarak hazır ve yeterli değildir” şeklinde konuştu.

Trabzon Havalimanın da gelecek için neler yapılmalıdır?

“Havalimanı pist uzunluğu 2 bin 640 metredir. Gelişen dünya pazarında, üretilen ve hizmete alınan büyük gövdeli uçakların havalimanını kullanabilmeleri için pist uzunluğunun uluslar arası standartlara uygun olarak en az 3 bin metreye çıkarılması zorunludur” diyen Yaylalı, “Yolcu projeksiyonu çerçevesinde yıllık 15 milyon yolcu kapasitesine sahip terminal binaları ve öngörülen kargo kapasitesine sahip transfer yapılarına, bunların ihtiyacına göre eklentilerine ve diğer donatılarına ihtiyacımız vardır. Bunun için kullanılabilecek seçenekler; Mevcut piste ilave yapılabilir. Bunun olumsuz yanları; Mevcut pistin doğusunda ilave en az 360 metre uzunluğunda bir alanda kamulaştırmaya ihtiyaç duyulacaktır.Ayrıca bu durum için ciddi bir doğal mania sorunu bulunmaktadır. Mevcut havalimanının tam kapasiteli kullanımının önündeki en önemli engellerden biri olan taksirut sorunu çözülmemiş olacaktır. Pist güvenliği açısından standartlardan olan pist başında/sonunda her iki yanda 75 metrelik, pistin diğer kısımlarında ise 150 metrelik (bunun ilk 75 m.lik kısmı tesviye edilmesi zorunludur) güvenlik şeridinin sağlanabilmesi için hem mevcut karayolunun güneye kaydırılması, hem de kuzeyde dolgu yapılması gerekecektir.Yapılacak dolguların yüksekliği mevcut pist kotu olan +30 m.yi sağlayacak şekilde olacağından, doğu ve kuzey kısımda ciddi dolgu, bu kot için uygun yükseklikte koruma yapılarına ihtiyaç duyulacaktır. Bu da önemli maliyet gerektirecektir. Havalimanımız belli bir süre kapalı kalmak zorunda olacaktır. Bu da şehir ekonomisi açısından katlanılmaz sonuçlar doğuracaktır" ifadelerini kullandı.

"Mevcut pistin hemen yanına ikinci pist yapılabilir ama..."

İkinci öneri olarak mevcut pistin hemen paraleline ikinci bir pist yapılabileceğini söyleyen Yaylalı, Bu durumun olumsuz yanları, mevcut pist kotu +30 metre olduğundan yapılacak dolgu ve bu dolgu için oluşturulacak kıyı koruma yapıları ciddi bir maliyet oluşturacaktır.Pistin yukarıda belirttiğimiz güvenlik şeridinin sağlanması için en az 200 m. genişliğinde dolgu yapılması gerekecektir. Alanın kuzeyinde kısmen kamulaştırma maliyeti oluşacaktır. Havalimanımız kısa aralıklarla da olsa kapalı kalmak zorunda olacaktır. Bu da yine şehir ekonomisine zarar verecektir” dedi.

Havalimanı ile ilgili bir diğer önerilerinin mevcut havalimanının en az 500 metre açığında deniz içinde yeni bir havalimanı yapılması olduğunu belirten Yaylalı, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci sağlıklı işletilir ve tüm ilgililerin çekinceleri dikkate alınarak projelendirme süreci sonuçlandırılırsa şehre önemli katkıları olacağını düşündüğümüz bu öneri ile bahsettiğimiz alanın ortalama derinliğin 6 m olduğu batimetrik haritasından görülebilmektedir. +3.50 kotunda inşa edilecek bir havalimanı mevcut havalimanının 26.50 m daha aşağısında olacaktır. Bu durumda yapım maliyeti paralel pistin veya pist ilavesinin toplam maliyetinin altında olacaktır. Bu alanda yapılacak havalimanı için 15 milyon yolcu kapasiteli terminal binaları, gelecek öngörüsü çerçevesinde istenen büyüklükte kargo transfer yapıları, yolcu ihtiyaçları için otopark ve sosyal donatı alanları kolaylıkla projelendirilerek hizmete alınabilecektir. Yeni havalimanı projesinin hayata geçmesi sürecinde mevcut havalimanımız hizmete devam edecek, böylece şehir ekonomisi olumsuz etkilenmeyecektir. Yatırım olarak hesaplandığında ise şehir ekonomisine hem çok büyük bir katma değer hem de ekonomik girdi sağlanacaktır. Trabzon gündeminde uzun süredir yer alan ve havalimanı için risk faktörlerinden biri olan doğal 'mania' konusu ortadan kaldırılabilecektir. Yeni bir havalimanı projesinin uygulanması durumunda mevcut havalimanının 1 milyon 377 bin 244 m’lik alan (Akyazı dolgu alanının 1.5 katı büyüklükte) tamamen kamunun kullanımına bırakılabilecektir. Trabzon için önemli görülen projeler için uygunsa bu alan kısmen kullandırılabilecektir. Yeni projenin finansman sorunu da Trabzon’a değer katabilecek farklı bir proje ile bu alanın küçük sayılabilecek bir kısmının kullanımı ile çözülebilecektir. Konumu itibarı ile ekonomik açıdan da çok değerli olan bu alanın büyük kısmı halkın kullanımı ve şehrin geleceğine etki edecek projeler için uygun bir alan olacaktır” açıklamasında bulundu. 

İMO'dan Trabzon Havalimanı açıklaması

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Osman ~ 6 yıl önce
Önce bir Adananın kapasitesini sorgulayın siz yeni havaalanı da yüz yıla anca biter

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vahit ~ 6 yıl önce
Olaki böyle bir proje hayata geçti.. İnanın ki önce bu fikri ortaya atanlar " denizlerimiz ölüyor diye" makaleler yazıyor olacaklardır... Gerekçelerine bakar mısınız mevcut araziyi 50/ 60 metre genişletmek rantabl olmuyormuş ta yenisinin yapılması daha uygunmuş. Bu ne perhiz ne lahana t...?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gereksiz ~ 6 yıl önce
Gereksiz diyen arkadaşlar yaşadıkları ilde havalimanı var mıydı acaba?Trabzon'un rakamlarından haberleri var mı acaba? Ordu ve Giresun açılınca Trabzon havalimanı rahatlayacak boş kalacak denildi 3 katı artış oldu, Rize açılınca aynısı deniliyor umarım 5 katı artar da rahatlarsınız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
VAH VAAAH VAH ~ 6 yıl önce
Havalimanı arazisine çoktan göz dikilmişti zaten. Trabzon insanı yeni havalimanı lafını sevdi ama 50 km öteye taşındığında 2.5 liralık dolmuş yerine 15 liralık taşımacılık ücreti ödeyeceğini pek hesaba katmıyor anlaşılan. TRABZON HAVALİMANI KAPASİTESİ YE TER Lİ DİR, bunun dışındaki HER ŞEY RANTİYE İÇİN yapılacaktır. Uyanık OL, Havalimanını kaptırma TRABZON.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LTBQ ~ 6 yıl önce
Bu resim bayağı eski,apronu bile 3-4 uçaklık hali.....Pist başının önünde,sağda ,çapraz pozisyonda eski,tekyönlü 1.640 m. pistin kalıntısı görülüyor.1981 deki BJK futbol takımını taşıyan F 28 uçağının kırımsız kazasından sonra o piste uçuş ancak çift turboprop Dash 8 ile yapılabilmişti...1985 de yeni pist inşa edilince DC 9 ve B727 ler başladı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OGU ~ 6 yıl önce
Rize'deki havalimanı devreye girince söylediklerinizin hiç bir geçerliliği kalmayacak. Üstüne bir de Gümüşhane/Bayburt için Salyazı da geliyor. Pistinize de A340, B777, B747 gibi büyük uçaklar iniyor zaten. Ayrıca artık batınızda ve doğunuzda 1 saatlik yol gidince ulaşabileceğiniz 3 km uzunluğunda piste sahip 2 havalimanı varken ne gerek var yeni bir havalimanına, hele de bu ekonomik krizde?! Gerekirse atlarsınız arabanıza daha önce sizin havalimanınızı kullanmak zorunda kalan komşularınızın yaptığı gibi siz de komşularınızın havalimanına gider uçarsınız.Ekonominizde kayda değer bir şey yok, o yüzden de kamu yatırımı gelmiyor diye şikayetçisiniz. Nüfusunuz desen 786 bin. Ordu-Giresun'un 1.175.000, Rize-Artvin 500.000, G.hane-Bayburt 250.000. Yani herhangi bir üstünlüğünüz yok. Sözün özü; havalimanınızın büyümesini gerektirecek bir şey yok. Ayrıca TZX büyürse frekans artışı ve yeni hat olmayacağından OGU ve Rize büyüyemez, bilakis küçülür. Eminim sizin de böyle kötü bir amacınız olmaz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ercan ~ 6 yıl önce
Bu ne haset arkadaş!! Rizenin yarısı Güöüşhane ce Giresunun doğusu Trabzonu kullanmaya devam edecek. Çatlasanız da patlasanız da TZX ile alık atamazsınız Gidin başka meydanlarla boy ölçüşün.
ERCAN'A ~ 6 yıl önce
Kimsenin boy ölçüştüğü yok, aklınız fikriniz boy ölçüştürmekte, insanca düşünmek yerine. Yazdıklarımın hepsi gerçek. Ha "alık atamazsınız" gibi kibirli tavrınızı bırakmadığınız, kendinizi dev aynasında görmeye devam ettiğiniz sürece hiçbir özelliğiniz olmadığını hatırlatıp sizinle boy ölçüşülebileceğini de anlatmaya devam ederiz. Hala Rize'nin yarısı, Gümüşhane ve Giresun'un doğusundan medet umuyorsunuz. 3 yıllık OGU ile 60 yıllık TZX'i karşılaştıracak kadar hezeyan içerisindesiniz. İç hatlarda Türkiye geneli yolcu artışı ilk 8 ayda geçen yıla göre % 8,7 iken bu oran TZX'de % 1, OGU'da ise % 4. OGU olmasaydı sizin yolcu sayınız çok daha fazla olacaktı. Araplar da Rize'yi kullanırsa bilmem ne olur! Trabzonlular OGU'yu kullanmam diye bakım bile yapılmasına itiraz eden bir tutum içindeyken, kendi ilinin havalimanını kullanmayan Ordu-Giresun, Rize ve Gümüşhanelilere ise her şey müstehak...
cüneyt ~ 6 yıl önce
Insaat mühendisleri insaat yapar. Adi üstünde insaat mühendisi.. insaatcilar ne zamandan beri bu ülkede bir havaalaninin bir sehire yetmedigi konusunda rapor yazar görüs bildirir. Bu devlette bu konular ile ilgilenecek baska kurum yokmudur. insaatcilar mi karar verecek bir sehire yeni havaalani yapilip yapilmayacagini.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cücü ~ 6 yıl önce
Fikrinin olmadığı konularda yorum yapma. İnşaat mühendisleri karar verir, kapasite hesaplarını yapar değerlendirir ulaşım altyapısının. Trafikte ki sinyalizasyonu dahi düzenler.
cumali ~ 6 yıl önce
trabzona havalimanı bile gereksiz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Korsanpilot ~ 6 yıl önce
Bak evladim biz trabzonluyuz yani kanaatkar insanlariz ama bir seyde istersek onu yapariz bizlen sid. k yarisina cikmayin biz her zaman uzaga ise..iz
çarşambali ~ 6 yıl önce
birilerine de akıl gereksiz.
Teyze ~ 6 yıl önce
Yok artık
Havacı ~ 6 yıl önce
Yolunuz Trabzon'a düşerse uçmazsınız.
.. ~ 6 yıl önce
or-gi bitti , rize seneye biter , ee trabzon'u da denize itelersek , o kadar makina - araç gereç parkı boşuna yatmaz , karadenizli müteahhite iş çıkar !. uygundur , tez yapıla ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rize ~ 6 yıl önce
Sıkıntı yok. Rize havalimanı geliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000