10 Şubat 2013, Pazar 08:40:40

İLK YERLİ HAYALET UÇAKTA ÖNEMLİ GELİŞME

Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) kararıyla 2010 yılında başlatılan yerli savaş uçağı kavramsal tasarım çalışmasında çok önemli gelişmelere İmza atıldı...
  • yalan dolan iste. gidin ucakla ilgili olan onunuze gelen kisiye sorun. askeri ucak yazilim, sivil ucak kanat tasarimi demektir. gerisi formalite. formalite diye kucumsemek icin soylemedim, bizim icin cok buyuk is olabilir ama farki bu ikisi yaratir.
  • Bu bence kamuoyunu meşgul etmek için ortaya atılmış saçma sapan ciddiyet'den yoksun bir haber! Eğer bir hedef konulmak isteniyorsa örneğin kf-x projesine ortak olunmak veya insansız savaş ucağı (ucav) gibi projelere katılmak örnek vermek gerekirse ingilizlerin Taranis projesi gibi uçaklar üzerine düşünmek daha doğru bi hedef olur gibime geliyor... diğer taraftan illa bir savaş uçağı planlanıyorsa bence ordunun ihtiyaçları göz önünde bulundurulup ona göre hareket edilmeli mesala abd afganistanda "pervaneli" uçaklarla kara kuvvetlerine yakın hava desteği vermeyi planlıyor bizdede aynı mantıkla teröre karşı güç kazandıracak bir uçak tasarlanmalı örneğin italyan p-180 sivil uçağının gövde tasarımıyla oynayıp onu a-10 savaş uçağı ile ac130 uçağı arasındaki bi kulvarda pazarlanabilecek bi hale getirebilsek sizce nasıl olurdu? bence iyi para kazanırdık :))) tabi bunlar konsorsiyum halinde "1 den fazla" ülkenin işbirliği altında yapılabilecek şeyler aksi halde hepsi hayal meyal...
  • Simdi TAI yirtik dondan cikar gibi cikip "YAPTIK" der, iki ucan animasyon websitesine, uzerinede bir M.Kemal imzasi koydun mu al sana ucak. T001'i nasil kakaladi orduya herifler ben hala ona yaniyorum. ATAK'ta yapmis guya. Aselsanda Avioniklerini yapacakmis. Degerli pilotlar, ozellikle pilotlara soruyorum siz uzerinde Turk Mali yazan bir surat saati yada altimetre gordunuz mu? Var mi Turk mali bir avionik varsa lutfen cikip soylesin bende gurur duyayim.Icinizde Hurkus'la ucan var mi? Sanmayin ki ulkemi kucumsuyorum zira bizim halkimiz icinde cevherlerin kendi yaptigi ucakla gokyuzune cikmis cok pilot var. Vecihi bey, Nuri bey, Hikmet Senturk, Samsun'lu Yusuf, Kayseri'li Yavuz Siray, Ankara'li Mehmet Arikan ve daha niceleri. TAI ve THK asker arpaligi oldugu icin bir sey uretemez. Asker emeklisi asalaklardan kurtudugumuz gun gelisecegiz. Sindilik masala devam.
  • utanmazlık arsızlık. 2030? daha neler komedi.
  • İlk önce görünenini yapın da görelim şöyle dünya gözüyle. Görünmeyenini yapmak basit. Yaptım ama görünmüyor :)))
  • İlk önce görünenini yapmamız gerekmiyor mu:)))

6 uzmandan oluşan beyin takımı tarafından yürütülen kavramsal tasarım çalışması bu yıl sonuna kadar tamamlanacak ve sonuçları aralık ayında SSlK'ya sunulacak. Bir sonraki adım, komitenin 'yola devam' kararı alması olacak.

2030 PROJEKSİYONU

 

Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre, Hava Kuvvetleri'nin beklentileri doğrultusunda şekillendirilen çalışmalarda, ilk olarak 2030 ve sonrasının teknolojisi ve ihtiyaçları için projeksiyon yapıldı. İlk etapta 6 model üzerinde duruldu, daha sonra proje ekibi Hava Kuvvetleri'nin değerlendirmeleri ışığında 3 model üzerinde yoğunlaştı.

İHA TEKNOLOJİSİ

Çalışmada insansız hava aracı (İHA) teknolojisinin gelişimi göz önünde bulunduruldu. 2030 sonrasında savaş filolarının 1 pilotlu uçak ve yanında 4 İHA yapısına sahip olabileceği değerlendirildi. Hava Kuvvetleri ağırlıklı olarak tek pilotlu uçak üzerinde dursa da iki pilotlu tasarımlar da hazırlanıyor. İkinci pilotun, filodaki İHA'lara komuta edebileceği düşünülüyor. O yılların teknolojisinde. İHA'lann yer ile link aracılığıyla irtibat kurması elektronik harp teknikleriyle engellenebilir.

BOR ZIRHI GİYİNECEK

Yerli savaş uçağı 'hayalet' (stealth) Özelliğine sahip olacak, radarda görünmezlik zırhı taşıyacak. Bu zırh gövde yapısı, gövde malzemesi ve özel boya teknolojisiyle sağlanabiliyor. Gövdede bor katkılı kompozit malzeme kullanılarak uçağa "görünmezlik" özelliği sağlanması ilk seçenek. Bir diğer düşünce, bor elementinin uçak üzerinde daha geniş alanlarda kullanılması. Çünkü bor, hem hafif, hem dayanıklı hem de ısıya karşı direnci yüksek. Savaş uçağı motorlarından 50 bin libreye varan ısı yayılıyor. Motor çevresinde ve gövdede bor kullanılması halinde uçak önemli bir güvenceye kavuşacak. Çünkü güdümlü füzeler motor bölgesini hedef alıyor.

YENİ JET

- 3 model üzerinde yoğunlaşıldı
- Yeni nesil İHA teknolojisi...
- Bor'la görünmezlik zırhı...
- Motorda Eurofighter ilk seçenek...
- İlk uçağın motoru ithal edilecek.

İLK UÇAĞIN MOTORU İTHAL EDİLECEK

Projede en fazla düşündüren konu 'motor'. İkinci sırada 'radar' geliyor. Uçak motoru geliştirme süresi en az 30 yıl. Bu nedenle, ilk aşamada yabancı motor ile uçuşlara başlanması, zaman içerisinde yerli motorun geliştirilmesi hedefleniyor. Yabancı motor konusunda ABD'den General Electric ve Pratt &Whitney, Avrupa konsorsiyumundan Eurofighter ve Rus üreticilerle görüşülecek.

 RADAR YERLİ


Hava Kuvvetleri'nin Tek motorlu olsun" görüsü doğrulusunda, ilk Eurofighter seçeneğinin gündeme geleceği öğrenildi. Typhoon uçağındaki EJ-2000 motorundan daha güçlüsü talep edilecek. Radann ise 'yerli' olmasına karar verilmesi halinde, 2020'ye kadar Türkiye'de geliştirilebileceği öngörülüyor. Nihai hedef yeni jetin 2030'da filoya katılması.

TÜRKİYE BOR ZENGİNİ

Bor elementi yapısal özellikleri nedeniyle son dönemde havacılık sektörünün ilgi odağı oldu. Rusya geliştirdiği uzay mekiğine "Boron Space Shuttle" adını verdi. Yanıcı özelliği bulunan, buna karşın tutuşma derecesi yüksek olan borun, 'yakıt' olarak kullanılmasına yönelik araştırmalar yapılıyor. Kıtalararası seyahat edebilecek 'Bor Aracı' üzerinde çalışılıyor. Dünya bor rezervinin yüzde 72'si Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'deki rezervin dünya bor ihtiyacım 450 yıl karşılayabileceği ifade ediliyor.

İLK YERLİ HAYALET UÇAKTA ÖNEMLİ GELİŞME

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

buller ~ 11 yıl önce
yalan dolan iste. gidin ucakla ilgili olan onunuze gelen kisiye sorun. askeri ucak yazilim, sivil ucak kanat tasarimi demektir. gerisi formalite. formalite diye kucumsemek icin soylemedim, bizim icin cok buyuk is olabilir ama farki bu ikisi yaratir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayal meyal ~ 11 yıl önce
Bu bence kamuoyunu meşgul etmek için ortaya atılmış saçma sapan ciddiyet'den yoksun bir haber! Eğer bir hedef konulmak isteniyorsa örneğin kf-x projesine ortak olunmak veya insansız savaş ucağı (ucav) gibi projelere katılmak örnek vermek gerekirse ingilizlerin Taranis projesi gibi uçaklar üzerine düşünmek daha doğru bi hedef olur gibime geliyor... diğer taraftan illa bir savaş uçağı planlanıyorsa bence ordunun ihtiyaçları göz önünde bulundurulup ona göre hareket edilmeli mesala abd afganistanda "pervaneli" uçaklarla kara kuvvetlerine yakın hava desteği vermeyi planlıyor bizdede aynı mantıkla teröre karşı güç kazandıracak bir uçak tasarlanmalı örneğin italyan p-180 sivil uçağının gövde tasarımıyla oynayıp onu a-10 savaş uçağı ile ac130 uçağı arasındaki bi kulvarda pazarlanabilecek bi hale getirebilsek sizce nasıl olurdu? bence iyi para kazanırdık :))) tabi bunlar konsorsiyum halinde "1 den fazla" ülkenin işbirliği altında yapılabilecek şeyler aksi halde hepsi hayal meyal...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAI ~ 11 yıl önce
Simdi TAI yirtik dondan cikar gibi cikip "YAPTIK" der, iki ucan animasyon websitesine, uzerinede bir M.Kemal imzasi koydun mu al sana ucak. T001'i nasil kakaladi orduya herifler ben hala ona yaniyorum. ATAK'ta yapmis guya. Aselsanda Avioniklerini yapacakmis. Degerli pilotlar, ozellikle pilotlara soruyorum siz uzerinde Turk Mali yazan bir surat saati yada altimetre gordunuz mu? Var mi Turk mali bir avionik varsa lutfen cikip soylesin bende gurur duyayim.Icinizde Hurkus'la ucan var mi? Sanmayin ki ulkemi kucumsuyorum zira bizim halkimiz icinde cevherlerin kendi yaptigi ucakla gokyuzune cikmis cok pilot var. Vecihi bey, Nuri bey, Hikmet Senturk, Samsun'lu Yusuf, Kayseri'li Yavuz Siray, Ankara'li Mehmet Arikan ve daha niceleri. TAI ve THK asker arpaligi oldugu icin bir sey uretemez. Asker emeklisi asalaklardan kurtudugumuz gun gelisecegiz. Sindilik masala devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
prometheus ~ 11 yıl önce
utanmazlık arsızlık. 2030? daha neler komedi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kim inanır ~ 11 yıl önce
İlk önce görünenini yapın da görelim şöyle dünya gözüyle. Görünmeyenini yapmak basit. Yaptım ama görünmüyor :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atr ~ 11 yıl önce
İlk önce görünenini yapmamız gerekmiyor mu:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000