23 Eylül 2009, Çarşamba 13:55:32

İlk Türk uydusu fırlatıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından Türkiye'de üretilen ilk uydu olan "İTÜpSAT1", Hindistan'dan uzaya fırlatıldı.
  • Türkiye bir ilki başardı. Umarım bundan sonra da bu başarılarını sürdürürler. Yülsek düzeydeki yöneticiler bu tür gelişmeleri desteklemelidir. An azından gelistirilebilmesi için gereken para saglanmalıdır.
  • sevindim, Biz Türklerin de sonunda bu islere katilmamiz cok büyük bi adim! Helal olsun Devam...!
  • bu tip şeylere kaynak ayırın destekleyin lütfen

Türkiye saatiyle 09.19'da Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından PSLV C-14 roketi ile yerden 720 kilometre yüksekteki yörüngesine yerleştirilmek üzere fırlatılan küp şeklindeki uydu, dünyanın kıtasal ölçüde fotoğraflarını çekebilecek.

Uydunun, Türkiye saati ile 09.35'te roketten ayrılarak yörüngesine yerleşmesi ve yörüngesinde saniyede yaklaşık 7,5 kilometre yol alarak dünyayı yaklaşık 90 dakikada bir dönmesi bekleniyor.

6 ay yörüngede kalacak

"İTÜpSAT1"in, 6 ay yörüngede kalması planlanıyor. Fakülte bünyesinde oluşturulan laboratuvarda canlı olarak uydunun fırlatılışını ve yörüngesine yerleştirilmesini izleyen İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Ünal, "İTÜpSAT1"in geniş bir proje ekibinin bir kaç yıllık çalışmasının ürünü olduğunu belirtti.

Çok heyecanlı olduklarını dile getiren Prof. Dr. Ünal, Türkiye'de üretilen ilk uydu olan "İTÜpSAT1"in Türkiye saatiyle 09.21'de gönderildiğini, 20 dakika sonra da dünyadan 750 kilometre uzaklıktaki kutupsal yörüngede yerini aldığını aktardı.

Çalışmalara TÜBİTAK'ın da destek olduğunu aktaran Prof. Dr. Ünal, uydunun yapımının 150 bin dolar, fırlatmasının 60 bin euro ve roket fırlatma ile uydu altyapısının 1 milyon euroya mal olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Ünal, kenarları 10'ar santimetre uzunlukta olan ve 1 kilogram ağırlığa sahip uydunun içinde bir kamera bulunduğunu ve bu sayede kıtasal ölçekte fotoğraf çekilebileceğini söyledi.

Uydunun dünyanın etrafında birçok kez döneceğini ve Türkiye üzerinden geçtiği saat dilimlerinde irtibata geçebileceklerini ifade eden Prof. Dr. Ünal, uydunun yörüngede 6 ay kalmasını beklediklerini, ancak daha uzun da kalabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Ünal, uyduyla her gün 3-4 kez ilişkiye geçmeyi planladıklarını, uyduyu kuzey-güney kutupsal yörüngede izleyeceklerini anlattı. Prof. Dr. Ünal, İTÜ olarak nanoteknoloji alanında da çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

İlk Türk uydusu fırlatıldı

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Türkiye bir ilki başardı. Umarım bundan sonra da bu başarılarını sürdürürler. Yülsek düzeydeki yöneticiler bu tür gelişmeleri desteklemelidir. An azından gelistirilebilmesi için gereken para saglanmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sevindim, Biz Türklerin de sonunda bu islere katilmamiz cok büyük bi adim! Helal olsun Devam...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu tip şeylere kaynak ayırın destekleyin lütfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000