31 Aralık 2017, Pazar 09:03:24

"İlk Turbojet motoru 2018'de teslim ediyoruz"

Rolls Royce’la Türkiye’nin milli savaş uçağı TF-X’in uçak motorunu geliştirmek için el sıkışan Kale Grubu, yeni şirketi kurdu, mühendis alımına başladı. Zeynep Bodur Okyay, “En önemli gündem maddemiz bu. Eğer başarabilirsek bu iş, Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük teknoloji transferi olacak” diyor.
  • Bir halttan anlamayan bi ton saksı kafalı, ne kadar memleket düşmanı varsa havacılık sitesinde olumsuz yorum yapıyor. Yahu senelerdir bu memlekette gözünüze soka soka tonlarca güzel işler yapılıyor siz hala negatifsiniz. Emrklenmeden yürünmez. Bı işler böyle başlat gider. 50 sene önce yapılan motorla bugünküler arasında dünya fark var. Ama sizin kafanız ve zihniyetiniz aynı. Bi bitmediniz tükenmediniz
  • bu işler, böyle olur.Teknoloji dediğin boru değil, elindeki imkanlarla önce turbojet sonra da high by pass turbofan yaparsın.Bunlar üst kata çıkabilmek için binanın girişinden merdivenleri teker, teker çıkılır.
  • ..."1987’den bu yana 200 milyon dolar yatirim"... Buyuk yatirim?!. Gelecek uc yilda da 250 milyon TL (USD 66 milyon) yatirim?!. Bu rakamlar ucak motoru yapmak icin komik. Belki montaj icin yeterli. Herkes yalan soylemeye basladi, devletten biraz tesvik toplamak icin.
  • Aynı şeyleri tekrar tekrar yazıp insana Papağan gibi tekrarlayıp duruyorsunuz
  • Bir bilen varsa açıklasın lütfen. Bir yandan İngilizler TFX için Türkiye’ye Typhoon’ların motorlarının geliştirilmesini öneriyor. Öte yandan F-35 motorlarının Avrupa’daki tek ağır bakım üssünün TEI olmasına karşı, Türkiye’nin dengesiz dış politikası nedeniyle kendisi için güvenlik riski olduğunu iddia ediyor. Tüm bunlar ne anlama geliyor acaba?
  • Kac yillik sirket ama birikim sifir daha yeni Muhendis vs alicakmis.sizden bir cacik olmaz, git taseron kullan anca onu yaparsin.
  • Müthiş işler yapıyor Kale grubu tebrik ederim, rahmetli İbrahim Bey’in vizyonu bu. Allah mekanını cennet eylesin.
  • Gönül herşeyi yapmayı ister de bunun neresi yerli ve milli ? Daha balon yapamıyoruz ! Airbus mekanik kapıdan elektronik kapıya geçmek için 5 yıl ve 1 milyar dolar ar ge harcayacak biz de RR'ın eskide kalmış turbojet teknolojisini alıp motor yapınca motor yapmış mı olacağız? RR vergi ve diğer muafiyetler ile ucuz işgücü için buraya yatırım yapıyor bunu da unutmayalım.
  • Hep ingiliz işin içinde var !!!!
  • Müthiş bir yatırım.. inşallah başarırsınız.. Allah yardımcınız , yolunuz açık olsun..

Rolls Royce’la Türkiye’nin milli savaş uçağı TF-X’in uçak motorunu geliştirmek için el sıkışan Kale Grubu, yeni şirketi kurdu, mühendis alımına başladı. Zeynep Bodur Okyay, “En önemli gündem maddemiz bu. Eğer başarabilirsek bu iş, Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük teknoloji transferi olacak” diyor. 

Daha çok yapı malzemeleriyle tanınsa da Kale Grubu uzun yıllardır savunma sanayiinde ciddi yatırımlar yapıyor. Son 3 yılda grubun savunmaya yaptığı yatırım 250 milyon doları buldu. Türkiye’nin ilk turbojet motorunun tasarımı ve üretimi Kale Grubu tarafından üstlenildi. 2018 ortasında teslim edilecek. Milli Piyade Tüfeği’nde teslim aşamasına gelindi.

Geçtiğimiz aylarda da grup dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden Rolls Royce’la Türkiye’nin milli savaş uçağı TF-X’in uçak motorunu geliştirmek için el sıkıştı. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, şu anda Kale’nin 1 numaralı gündem maddesinin bu olduğunu söylüyor. Söz konusu girişim sayesinde Türkiye’nin dünyadaki az sayıda uçak motoru üreticilerinden biri olması ve ihracatçı konumuna yükselmesi hedefleniyor. Okyay, “Başarabilirsek bu iş, Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük teknoloji transferi olacak” diyor.

- Havacılıkta yeni projeler, inovasyonlar var mı gündeminizde? 

Havacılık sektörünün bütün büyük oyuncularıyla çalışıyoruz. Bizim derdimiz orada katma değeri daha yüksek iş yapabilmek. Daha komplike ürünleri üretebilmek. Amacımız sadece o ürünleri burada üretmek değil, birlikte tasarıma geçmek. Bunlar çok büyük şirketler. Oralarda işler akşamdan sabaha gelişmiyor. Biz yıllardır birlikte iş yapıyoruz. Belli bir yol kat ettik. Küresel işbirliklerimizi bir adım ileri taşımaya hazır olduğumuzu düşünüyoruz. Ve tabii ki gündemimizin ilk sırasında Rolls-Royce’la birlikte talip olduğumuz yerli savaş uçağı motoru projesi var. Eğer başarabilirsek bu iş, Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük teknoloji transferi olacak.

Grup içinde savunma ve havacılığın payı yüzde 30 seviyesinde. Bu oranı yüzde 50’ye çıkarmayı planlıyoruz.  

İLK TURBOJET MOTORU 2018’DE TESLİM EDİYORUZ 

- Hedefler nasıl savunma sanayi cephesinde?

Türkiye’nin ihtiyacı olan hafif silahlar alanında, hem Ar-Ge hem üretim safhasında gerekli çalışmaları yaparak milli ve özgün ürünlerimizin sayısını arttırmaya çalışıyoruz. Milli Piyade Tüfeği’nde teslim aşamasına geldik.  Tasarım ve üretimini üstlendiğimiz Türkiye’nin ilk turbojet motorunu 2018 ortasında teslim etmeyi planlıyoruz. Rolls- Royce ile TF-X projesinin uçak motorunun ortak üretimi için çalışmalarımız devam ediyor. Şirketi kurduk, hatta mühendis alımına da başladık. 

Bölgede istikrarın sağlanması için Türkiye’nin önemi aşikar. Yabancılar da bunu görmeli. 

SAVUNMAYA 3 YILDA 250 MİLYON YATIRIM

- Savunma  yatırımlarınız nasıl gidiyor?

Savunma ve havacılıkta büyüyoruz. Sanayicinin günü gecesi yok. Bir kere yatırım yaptığınız zaman devam ediyorsunuz. Savunma her ülke için stratejik bir sektör. İnternetten telefona insan hayatını kolaylaştıran bir çok yeni teknoloji buradan çıktı. Bu nedenle savunma sanayii şirketleri son dönemde Silikon Vadisi yatırımı yapıyorlar. Biz savunma sanayiinde 1987’den bu yana 200 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Gelecek üç yılda da 250 milyon TL yatırım planlıyoruz. Bu rakama, Rolls-Royce’la birlikte talip olduğumuz yerli savaş uçağı motoru projesi henüz netleşmediği için dahil değil. (Akşam/Şenay Büyükköşdere)

"İlk Turbojet motoru 2018'de teslim ediyoruz"

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

Cc ~ 6 yıl önce
Bir halttan anlamayan bi ton saksı kafalı, ne kadar memleket düşmanı varsa havacılık sitesinde olumsuz yorum yapıyor. Yahu senelerdir bu memlekette gözünüze soka soka tonlarca güzel işler yapılıyor siz hala negatifsiniz. Emrklenmeden yürünmez. Bı işler böyle başlat gider. 50 sene önce yapılan motorla bugünküler arasında dünya fark var. Ama sizin kafanız ve zihniyetiniz aynı. Bi bitmediniz tükenmediniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yani? ~ 6 yıl önce
Ne demek istedin? Üretiyor muyuz? Satın mı alıyoruz sence?
Çırak ~ 6 yıl önce
Haydi koçum iki çay söyle gel ! Anlatırım
Cc efendi ~ 6 yıl önce
Yalakalık yapıp sahibinin sesi olacağına azıcık saksını çalıştır gerçekleri ve yalanları gör öyle yorum yap !
EPR ~ 6 yıl önce
bu işler, böyle olur.Teknoloji dediğin boru değil, elindeki imkanlarla önce turbojet sonra da high by pass turbofan yaparsın.Bunlar üst kata çıkabilmek için binanın girişinden merdivenleri teker, teker çıkılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zaten ~ 6 yıl önce
İşte tam bu sebepten dolayı ilk vantilatör fabrikaları kurmamız gerekiyor.
Komik ~ 6 yıl önce
..."1987’den bu yana 200 milyon dolar yatirim"... Buyuk yatirim?!. Gelecek uc yilda da 250 milyon TL (USD 66 milyon) yatirim?!. Bu rakamlar ucak motoru yapmak icin komik. Belki montaj icin yeterli. Herkes yalan soylemeye basladi, devletten biraz tesvik toplamak icin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
irfan ~ 6 yıl önce
Aynı şeyleri tekrar tekrar yazıp insana Papağan gibi tekrarlayıp duruyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlayamadım ~ 6 yıl önce
Bir bilen varsa açıklasın lütfen. Bir yandan İngilizler TFX için Türkiye’ye Typhoon’ların motorlarının geliştirilmesini öneriyor. Öte yandan F-35 motorlarının Avrupa’daki tek ağır bakım üssünün TEI olmasına karşı, Türkiye’nin dengesiz dış politikası nedeniyle kendisi için güvenlik riski olduğunu iddia ediyor. Tüm bunlar ne anlama geliyor acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Daha yeni ~ 6 yıl önce
Kac yillik sirket ama birikim sifir daha yeni Muhendis vs alicakmis.sizden bir cacik olmaz, git taseron kullan anca onu yaparsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yaw he he ~ 6 yıl önce
Bişey de beğen be, kadın daha ne yapsın.
Müdür ~ 6 yıl önce
Müthiş işler yapıyor Kale grubu tebrik ederim, rahmetli İbrahim Bey’in vizyonu bu. Allah mekanını cennet eylesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 6 yıl önce
Gönül herşeyi yapmayı ister de bunun neresi yerli ve milli ? Daha balon yapamıyoruz ! Airbus mekanik kapıdan elektronik kapıya geçmek için 5 yıl ve 1 milyar dolar ar ge harcayacak biz de RR'ın eskide kalmış turbojet teknolojisini alıp motor yapınca motor yapmış mı olacağız? RR vergi ve diğer muafiyetler ile ucuz işgücü için buraya yatırım yapıyor bunu da unutmayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İngiliz ~ 6 yıl önce
Hep ingiliz işin içinde var !!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet ~ 6 yıl önce
Kullandığın ilaçlar da yerli değil hatta çoğunun isimleri de Türkçe değil farkındaysın. Bebene vurulan çocuk felçi aşısı da Türk yapımı değil. Acizlikten inim inim inliyoruz ama yine de Dünya'yı dize getirdik havalarındayız. Adamlar ilaçların içine zehir basıp verse toptan silineceğiz şu Dünya'dan.
Zoruna mı gitti? ~ 6 yıl önce
İngiliz olmasın mı? Kim olsun ağam?
Yerli ve milli ~ 6 yıl önce
Müthiş bir yatırım.. inşallah başarırsınız.. Allah yardımcınız , yolunuz açık olsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Osman ~ 6 yıl önce
Kale grubu takip ettiğim kadarıyla her işin altından başarıyla kalkıyor bu çok önemli bir başarı olur

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000