17 Eylül 2018, Pazartesi 11:45:40

'İlk prototip uçuş 2023'te'

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi:"Milli Muharip Uçağı'nın ilk prototip uçuşunu 2023'te yapmayı hedefliyoruz" dedi.
  • Airbus mekanik kapıdan elektronik kapıya geçmek için en az 5 sene ar ge ve 5 milyar euro lazım diyor bunlar da hala tribüne oynuyor. Uçak yapmayı bisiklet yapmak sanıyorlar. Yapamadıklarında da suçlu belli. Ya chp ya dış güçler ya da provokatörler...
  • Ne kadar satılmiş zihniyet var ya..! Hayal etmek,inanmak, söylemek başarının yarısıdır. Bir alayı hazır lokmacı düşünce yorum yapmiş.! Sen de hiç olmasa iyi düşünki mutlu sonucu görelim. Yazıklar olsun böyle kötü düşünceli insanlara. Vatan perverlik ne zaman olur. Sizde uyanma zamani, vakti gelmedimi.?
  • atma ziyaaaaaaa, gözlerinden belli:)
  • Milletin gözünün içine baka baka yalan söylemekten hala utanmıyorlar. Hali hazırda yıllardır uçak yapan abd, f 35 projesi için ilk etapta 60 milyar dolar olan bütçenin 200 milyar dolara çıkacağını söylüyor bu zat, temel ve diğerleri de 5 yıl sonra milli muharip uçağı yapacağız diye sallamaya devam ediyor ! Hangi bütçeyle, yetişmiş, tecrübeli insanla, ekipman ve malzeme ile yapacaksınız onu da açıklasana !
  • ulan ne 2023 müş be siz 2023 bir cep telefonu anakartı bile yapamazsınız ülkede kimse kalmadı gençlerin hepsi şimdiden kaçmanın peşinde
  • ziyaaaaa...allah aşkına mantıklı olun ya!!
  • nasıl da takmışsınız 2023 e,len oğlum yapabiliyorsanız 2020 veya 2021 e beceremiyorsan 2030 deyin nedir bu 2023 takıntınız.Bir devri bitirdik ayakları mı?
  • tmm ben arkadaşın bakışlarından ona inandım
  • Yagmasak da gurluyoruz, guzel oluyor
  • Imamatip mezunu minnak beyinlerden uçak yapacak zeka çıkmaz. Referans üniversite sınav sonuçları. Imamtayyip liselerinden mezunlarin ortalama fen bilgisi cevap sayısı 1in altinda. Len atsan tutar el insaf be.

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi:"Milli Muharip Uçağı'nın ilk prototip uçuşunu 2023'te yapmayı hedefliyoruz burada bizim stratejik planımızda da belirttiğimiz, teknolojik derinlik ve küresel etkinlik teması önemli. Biz dışarıya teknoloji anlamında bağımlı olmak istemiyoruz"

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Türkiye'nin kendi savaş uçağını üretmesinin hedeflendiği Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Milli Muharip Uçağı'nın ilk prototip uçuşunu 2023'te yapmayı hedefliyoruz." dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni (UZAYTEM) ziyaret eden Tüfekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda savunma sanayi alanında Türkiye'de yaşanan gelişmelere dikkat çekti.

Türkiye'nin son 15 yıldır savunma sanayinde kaydettiği gelişmelerle adından söz ettiren bir ülke haline geldiğini belirten Tüfekçi, savunma sanayisinde milli projelerin devam ettiğini söyledi.

Bu projelerden birinin de Milli Muharip Uçak Projesi olduğunu ifade eden Tüfekçi, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen projeyle, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren kademeli devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanan modern uçakların üretilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Milli Muharip Uçak Projesi'nin, "F-35 projesinde sıkıntı yaşanır veya yaşanmaz" düşüncesinin tamamen dışında geliştirilen bir proje olduğunu belirten Tüfekçi, şöyle devam etti:

''Mili Muharip Uçak Projemiz, 'F-35 projesinde sıkıntı yaşarız veya yaşamayız, oraya tamamen bağımlıyız' düşüncesinin tamamen dışında, bu teknolojilere kendimiz hakim olmamız gerektiği düşünülerek başlatılmış bir projedir. Proje gayet de iyi gidiyor. İnşallah kendi muharip uçağımızı yapacağız. Burada bizim stratejik planımızda da belirttiğimiz, teknolojik derinlik ve küresel etkinlik teması önemli. Biz dışarıya teknoloji anlamında bağımlı olmak istemiyoruz. Zaten teknolojiniz elinizde olduktan sonra istediğiniz şeyi istediğiniz yere ürettirebiliyorsunuz. Altyapımız olmasaydı bu cesareti kendimizde bulamazdık. Tabii bu altyapının seviyesi, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında nerededir ayrı bir tartışma konusu ama bizim ciddi bir altyapımız var. Bu altyapıyla savunma sanayini bugünlere getirdik zaten."

Prototip uçuşu 5 yıl sonra

Tüfekçi, Milli Muharip Uçağı'nın ilk prototip uçuşunu 2023'te yapmasını hedeflediklerini söyledi. Tüfekçi, "5 yıl gibi çok az süre kaldı. Uçağın, bütün özelikleriyle altıncı nesil bir savaş uçağına dönüşmesi belli bir süreç alacaktır ama bu yola baş koyduğumuz için bunu da layıkıyla ve beklediğimizin de ötesinde hızlı şekilde yapacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

İhracat hedefleri de bulunduğunu anlatan Tüfekçi, şunları kaydetti:

"Birincil olarak kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak üzere bunu yaptık ama savunma sanayinin maliyet etkin olabilmesi için illaki ihracat yapmanız gerekiyor. İhracat planı en baştan beri vardı. Kendi ihtiyaçlarımız için sınırlı sayıda gemi yapmak, uçak yapmanın maliyetleri yükselteceği aşikar ama aynı zamanda şöyle düşünmek gerekiyor, bu teknoloji elinde olan ülkeler size bunu vermiyorlar. Maliyeti ne olursa olsun biz bunu yapmaya baş koymuştuk ama en başından beri ihraç etmek ve buradan da gelir elde etmek, üretim sayısını artırarak fiyatı düşürmek hedefimizdi."

Teknolojide dışa bağımlı olmak istemediklerini yineleyen Tüfekçi, ''Başlatılan milli teknolojileri geliştirme kapsamında MİLGEM, Atak helikopterimiz, Anka insansız hava aracı, Altay tankı gibi markalar bugün hayat bulmuştur. Bu müthiş bir siyasi iradenin, çalışkan Türk mühendislerinin gayretleriyle ortaya çıkan sonuçtur. Sayın Cumhurbaşkanımıza 5 yıl önce, T625 helikopterinin 6 Eylül'de sabah saat 6.00'da uçacağı sözünü vermiştik. Bugün sözümüzü tutabildik.'' dedi.

'İlk prototip uçuş 2023'te'

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Havagazı ~ 6 yıl önce
Airbus mekanik kapıdan elektronik kapıya geçmek için en az 5 sene ar ge ve 5 milyar euro lazım diyor bunlar da hala tribüne oynuyor. Uçak yapmayı bisiklet yapmak sanıyorlar. Yapamadıklarında da suçlu belli. Ya chp ya dış güçler ya da provokatörler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
666 ne diyor.! ~ 6 yıl önce
Ne kadar satılmiş zihniyet var ya..! Hayal etmek,inanmak, söylemek başarının yarısıdır. Bir alayı hazır lokmacı düşünce yorum yapmiş.! Sen de hiç olmasa iyi düşünki mutlu sonucu görelim. Yazıklar olsun böyle kötü düşünceli insanlara. Vatan perverlik ne zaman olur. Sizde uyanma zamani, vakti gelmedimi.?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ziyaaa ~ 6 yıl önce
atma ziyaaaaaaa, gözlerinden belli:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Herşeyiniz yalan herşeyiniz takiyye ~ 6 yıl önce
Milletin gözünün içine baka baka yalan söylemekten hala utanmıyorlar. Hali hazırda yıllardır uçak yapan abd, f 35 projesi için ilk etapta 60 milyar dolar olan bütçenin 200 milyar dolara çıkacağını söylüyor bu zat, temel ve diğerleri de 5 yıl sonra milli muharip uçağı yapacağız diye sallamaya devam ediyor ! Hangi bütçeyle, yetişmiş, tecrübeli insanla, ekipman ve malzeme ile yapacaksınız onu da açıklasana !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Beyin göçü ~ 6 yıl önce
ulan ne 2023 müş be siz 2023 bir cep telefonu anakartı bile yapamazsınız ülkede kimse kalmadı gençlerin hepsi şimdiden kaçmanın peşinde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Seninki beyin değilmi ~ 6 yıl önce
Sen niye gitmedin.
Beyin ~ 6 yıl önce
Seninki beyin değil mi diye yazan arkadaş lütfen git önce Türkçe eğitimi al. Doğru yazı yazmayı öğren. Sonra gelip burada ona buna yorum yazarsın.
ziyaaaa.. ~ 6 yıl önce
ziyaaaaa...allah aşkına mantıklı olun ya!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ORD Prof ~ 6 yıl önce
nasıl da takmışsınız 2023 e,len oğlum yapabiliyorsanız 2020 veya 2021 e beceremiyorsan 2030 deyin nedir bu 2023 takıntınız.Bir devri bitirdik ayakları mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tmm ~ 6 yıl önce
tmm ben arkadaşın bakışlarından ona inandım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ucak gemisi ~ 6 yıl önce
Yagmasak da gurluyoruz, guzel oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Imamtayyip ~ 6 yıl önce
Imamatip mezunu minnak beyinlerden uçak yapacak zeka çıkmaz. Referans üniversite sınav sonuçları. Imamtayyip liselerinden mezunlarin ortalama fen bilgisi cevap sayısı 1in altinda. Len atsan tutar el insaf be.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000