26 Haziran 2008, Perşembe 12:07:54

İlk A400M nakliye uçağı fabrikadan çıktı

Airbus Military ilk askeri nakliye uçagi A400M’i, bugün Ispanya Krali Juan Carlos baskanliginda yapilan seremoni ile Ispanya’nin Sevilla sehrindeki EADS Askeri Nakliye Uçagi Bölümünün (Military Transport Aircraft Division-MTAD) son montaj hattindan çikartti.

Müsterilere ve dünya basinina sunulan yeni askeri nakliye uçagi A400M askeri nakliye uçaklari arasinda yeni bir çığır açacak.

İlk olarak Avrupa hava kuvvetlerinin yeni bir askeri nakliye uçağındaki ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanan A400M son teknoloji ürünü malzeme ve bugünün sivil uçak filolarını mükemmel hale getiren teknolojiyi bir arada sunuyor. A400M elektronik uçuş kontrolü, karbon kompozit yapısı ve otomatik kullanım sistemi sayesinde askeri uçaklara yeni operasyon ve güvenlik standartları getiriyor.

Piyasaya tek bir kontrat altında, 2003 yılında 8  Avrupalı müşteriden 180 sipariş alarak çıkan A400M şimdiye kadar Avrupa’da yapılan en iddialı askeri tedarik programı. Müşteri devletler Belçika, Fransa, Lüksembourg, Almanya, İspanya, Türkiye ve İngiltere’ye sonradan kendi ihtiyaçları doğrultusunda yeni askeri nakliye uçağının potansiyelinin farkına varan Malezya ve Güney Afrika’nın da katılmasıyla toplam sipariş 192’ye ulaştı.       

Airbus Military CEO’su ve MTAD Başkanı Carlos Suarez: “Bugün bizim endüstrimiz için mükemmel bir gün” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu, birleşmiş çabalarımızın ve bu programda emeği geçen herkesin azminin sonucudur. Bu program milli hükümetler- müşterilerimiz, endüstriyel ortaklar, malzeme tedarik edenler ve A400M üretimi için çalışan bütün işçiler- tarafından da desteklendi. Hepsine teşekkür edip, kutluyorum.”

20 milyar Avro değerindeki ilk kontrat Airbus Military ve 7 Avrupalı müşteri devletleri temsil eden OCCAR (Organization Conjointe de Coordination en matiere d’Arrmament) arasında imzalandı.

EADS CEO’su Louis Gallois: “EADS’nin askeri uçak dünyasında ve uluslararası pazarda yeni bir çığır açacak standartlara sahip uzun menzilli nakliye uçağı tasarlayıp, üretebileceğini bu anlaşmayla gösterdik” dedi. 

Hem taktik hem de stratejik kabiliyete sahip A400M’i en iyi tanımlayan özelliği ise çok yönlü ve becerikli oluşu. 37 tona kadar yük taşıma kapasitesine ve 4700 deniz mili menziline sahip A400M, European Staff Requirement (ESR) listesindeki bütün yük ve taşıtları taşımak, havadan teslimat yapmak ayrıca hızlı jet ve helikopterler için de uçuş sırasında yakıt ikmali yapma için tasarlandı.

Önümüzde hala motor uçuşu test programı dahilinde, motorun ilk defa FTB’ de uçuşu ve MSN001’in ilk uçuşu gibi önemli zorluklar var. 

İki kat fazla kapasitesi ve şu anki nakliye uçaklarından iki kat fazla yük taşıyabilme özelliği sayesinde onların yerini alacak olan A400M 30 yıldan beri askeri kategoride gerçekten tasarlanmış ilk yeni askeri nakliye uçağı. A400M askeri nakliye uçakları arasında yeni bir standart olmak için her şeye sahip. 

İlk A400M nakliye uçağı fabrikadan çıktı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000