09 Nisan 2013, Salı 13:33:28

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ UÇUŞLARI NASIL ETKİLEYECEK?

İngiliz Reading Üniversitesi tarafından yapılan bir iklim değişikliği araştırmasına göre önümüzdeki yıllardan itibaren Amerika kıtasına yapılacak uçak yolculukları daha “türbülanslı” yani daha zor olacak...

BBC’nin haberine göre, Reading Üniversitesi tarafından yapılan ve sonuçları Nature Clima Change dergisinde yayınlanan araştırma çerçevesinde, Amerika ile Avrasya arasında günde ortalama 600 uçak seferinin gerçekleştiği Kuzey Atlantik koridorundaki iklim değişiklikleri ve bunun uçuşlara olan muhtemel etkileri incelendi.

Bilgisayar simülasyonlarıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, bugünkü iklim değişiklikleri aynı şekilde devam ettiği takdirde, 2050’li yıllara doğru Kuzey Atlantik bölgesinde hava akımları ve fırtınalar yüzde 10 ila yüzde 40 arasında artacak.

Bu da günde ortalama 600 uçağın geçiş yaptığı Atlantik koridorunda türbülans ve sarsıntıların yüzde 40 ila yüzde 170 oranında artmasına yol açacak.

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Dr. Paul Williams, türbülansın artmasının Amerika kıtasına olan uçak yolculuklarının konforunun bozulmasına ve türbülanslı rotalardan uzak durma çabaları nedeniyle yakıt tüketiminin ve buna bağlı olarak maliyetlerin büyük ölçüde artmasına yol açacağını bildirdi. (Hürriyet)

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ UÇUŞLARI NASIL ETKİLEYECEK?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000