22 Ekim 2009, Perşembe 07:25:39

İkinci Dünya savaşında Türk pilotları...

İkinci Dünya Savaşı sırasında eğitim için İngiltere’ye giden Türk pilotların İngilizlerle birlikte Almanlara karşı savaşıp Berlin bombardımanına katıldığı ve bu pilotlardan bazılarının çatışmalar esnasında şehit olduğu ortaya çıktı...
  • Adını biliyorsanız yazarmısınız. Şahsen böyle bir eseri kaçırmak istemem. -Volvo-
  • Bu konularla ilgli YKY yayınlarından çıkan Canip Orhun'un kaleme aldığı bir kitap var. Kendisi de o dönem pilotlarından. İlgi duyanlar mutlaka okusunlar.

İkinci Dünya Savaşı sırasında eğitim için İngiltere’ye giden Türk pilotların İngilizlerle birlikte Almanlara karşı savaşıp Berlin bombardımanına katıldığı ve bu pilotlardan bazılarının çatışmalar esnasında şehit olduğu ortaya çıktı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emin Alpkaya’nın İngiltere’de tuttuğu günlüklerde ve Hava Kuvvetleri’nin internet sitesinde şehit olan pilotların isimleri ve nasıl şehit olduklarına dair bilgi yer alıyor.


NTV Tarih Dergisi’nde yer alan küçük bir haberden yola çıkarak yaptığımız bir araştırma, II. Dünya Savaşı sırasında eğitim amacıyla İngiltere’ye gönderilen 20 Türk pilotun, İngiliz pilotlarla birlikte çatışmalara girdiğini ve bunlardan 14’ünün şehit olduğunu ortaya çıkardı. 1941’de İngiltere’ye gönderilen pilotlardan biri olan Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Emin Alpkaya’nın günlüklerinde bu konuda ilginç bilgiler yer alıyor. Ayrıca, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın resmi internet sitesinde de söz konusu 14 pilotun ne zaman ve nasıl şehit olduğuna dair özel bir sayfa mevcut.

Refah faciası

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emin Alpkaya’nın İsviçre’de yaşayan kızı Tülin Alpkaya, babasının günlüğünü okuyunca çok şaşırdığını, günlüklerde adı geçen Cronwell’deki İngiliz karargâhına başvurarak o dönemle ilgili bilgi istediğini söyledi. Kendisine bilgi ile birlikte İngiltere’de eğitime katılan pilotların fotoğrafının da gönderildiğini belirten Tülin Alpkaya, “Babamın günlüğü, 1942 yılında Cronwell’de eğitim gören Türk pilotlarının daha sonra bombardıman uçaklarıyla göreve yollandıklarını göstermektedir” dedi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın resmi internet sitesinde ise döneme ilişkin olarak şu bilgiler veriliyor: “20 Hava subayı, 23 Haziran 1941 tarihinde Refah şilebi ile İskenderun’dan Mısır’ın İskenderiye limanına hareket ettiler. O tarihlerde Akdeniz Almanların kontrolünde olduğu için anılan personelin Mısır’a gönderilmesi, buradan da İngilizler tarafından İngiltere’ye götürülmesi kararlaştırılmıştı. Ancak hareketinden beş saat sonra Refah şilebi, torpillenmiş ve tarihe ‘Refah faciası’ olarak geçen bu olayda, içlerinde 16 hava asteğmeni olmak üzere toplam 167 Türk askeri personeli hayatını kaybetmiştir.

Bu olay Hava Kuvvetlerinin kararlılığını kırmamış ve 17 Mayıs 1942’de ilk grup 38’inci Eğitim Dönemine katılmak üzere İngiltere’ye ulaşmıştı. Bunu diğer dönemler takip etmişti. Öğrenci pilotlar, Hurricane ve Spitfire tipi uçaklarda gelişme göstermeden önce, uçuş kariyerlerine daha sessiz Miles Master tipi uçaklarda başlamıştı. Uçuş kazaları sık görülmekteydi ve bunların çoğu, genç Türk havacılar için ölümcül sonuçlar doğurmuştu.”

Haberler

İkinci Dünya savaşında Türk pilotları...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Adını biliyorsanız yazarmısınız. Şahsen böyle bir eseri kaçırmak istemem. -Volvo-

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu konularla ilgli YKY yayınlarından çıkan Canip Orhun'un kaleme aldığı bir kitap var. Kendisi de o dönem pilotlarından. İlgi duyanlar mutlaka okusunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000