14 Ağustos 2011, Pazar 08:10:29

İHA'LAR 3000'E YAKIN CAN ALDI

Amerika’nın Pakistan’a son yedi yılda düzenlediği pilotsuz uçak saldırılarında 2292 ila 2863 kişi hayatını kaybetti. Saldırıların büyük kısmı ise başkan Obama döneminde düzenlendi!
İngiltere’de yayınlanan bir rapor ABD’nin Pakistan’a yönelik pilotsuz uçak saldırılarının bilançosunu çıkardı. Rapora göre saldırılar en çok Obama döneminde düzenlendi. Son yedi yılda gerçekleştirilen bu saldırılarda ölen sivil sayısı 385. Amerika ise Basın Soruşturma Bürosu’nun yayınladığı bu raporu ‘sahte’ olarak nitelendirerek, verilerin gerçekleri yansıtmadığını iddia etti.

Merkezi Londra’da bulunan Basın Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı bağımsız bir rapor Amerika’nın geçen 7 yıl boyunca Pakistan’a pilotsuz uçaklarla düzenlediği hava saldırılarında 2292 ila 2863 kişinin hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Ölenlerin 385’i sivil, 160’ı ise çocuk!

Saldırıların çoğu Obama döneminde

Basın Soruşturma Bürosu’nun raporunda Amerika’nın pilotsuz uçaklarıyla 7 sene içerisinde Pakistan’ın farklı bölgelerine tam 300 saldırı düzenlediğine işaret edildi. Dikkat çekici nokta ise bu saldırıların 236’sının Barack Obama’nın başkanlığı döneminde gerçekleştirilmiş olması. Bu 236 saldırıda 1842 kişi hayatını kaybetti.

ABD’nin resmi istatistikleri ise bağımsız raporun verilerinden oldukça uzak! Zira bu resmi istatistiklere göre ABD’nin pilotsuz uçaklarıyla 2001-2010 yılları arasında öldürülenlerin sayısı 2050 ve bunlardan 2000’i silahlı ve sadece 50’si sivil. Yine ABD’nin rakamlarına göre 2010 yılı Mayıs Ayı’ndan 2011 yılı Haziran Ayı’na kadar öldürülen silahlıların sayısı 600.

Raporda Eski Başkan George Bush döneminde düzenlenen 52 pilotsuz uçak saldırısında sadece bir sivil ve bir çocuğun öldüğüne dikkat çekildi.

Amerika saldırılarında birçok kez sivilleri öldürüyor. Ancak ısrarla bu saldırılarında Afganistan-Pakistan Sınır Bölgeleri’nde konuşlanmış El-Kaide ve Taliban üyelerini hedef aldığını öne sürüyor.

ABD dışişlerinden tepki
Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak da bu bağlamda yaptığı açıklamada Londra’dan yayınlanan bu raporun verilerinin doğruları yansıtmadığını aksine sahte olduğunu iddia etti. Ardından şöyle dedi: ‘Amerika, 2010 yılı Mayıs ayından bu yana Pakistan’a düzenlediği saldırılarda sivil bir şahsı öldürdüğünü teyit edemez.’

Pakistan basın organları ise geçtiğimiz Mart ayında ABD’nin pilotsuz uçaklarla düzenlediği saldırılarda 44 kişinin hayatını kaybettiğini, ölenlerin büyük kesiminin de sivil olduğunu ortaya koymuştu.

Amerika’nın bu saldırısı Pakistan’da büyük öfkeye yol açmış, ABD bu öfkenin neticesinde pilotsuz uçak saldırılarını geçici olarak durdurmak zorunda kalmış hatta Pakistan-ABD ilişkileri daha önce görülmemiş şekilde gerilmişti.
İHA'LAR 3000'E YAKIN CAN ALDI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000