08 Haziran 2010, Salı 08:30:41

İDDİALARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Polonya gazetelerinden "Dziennik Gazeta Prawna", Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve beraberindeki heyeti taşıyan uçağın Smolensk havaalanındaki radar nedeniyle düştüğünü iddia etti.
Gazetenin, kazanın nedenlerini araştıran Polonya askeri savcılığına ve komisyon verilerine dayanarak ortaya attığı iddiaya göre, Smolensk askeri havaalanındaki görevli uçağın rotasıyla ilgili yanlış bilgi vermiş olabilir.

Ukrayna'nın Podrobnosti haber sitesinde yayımlanan habere göre, uçağın olması gereken yüksekliğin altında olmasına rağmen, havaalanı görevlisi uçağın düşmesinden 25 saniye önce, pilotlara uçağın doğru rota ve iniş pozisyonunda olduğunu teyit etmiş.

Polonyalı uzmanlar, Smolensk havaalanı yetkilisinin bu hatasının radardan edindiği yanlış bilgilerden kaynaklanabileceğini belirtiyor.

Gazete konuya ilişkin haberinde, "Hesaplamalar, TU-154 uçağının rotasından bu denli sapmasını, doğru çalışan her radarın mutlaka saptaması gerektiğine işaret ediyor" diye yazdı.

Polonya tarafının radarın çalışmasına ilişkin verileri Rus tarafından isteyeceği belirtilen haberde, havaalanına 2 kilometre kalana kadar pilotların doğru komut almaları durumunda kazadan kurtulabilecekleri de ifade edildi.

Uçağın kara kutularının kaydettiği konuşma bilgilerine de yer veren gazete, kayıtlara göre havaalanındaki görevlinin, sürekli, uçağın iniş için alçaldığı rotanın doğruluğunu teyit ettiğini, son doğrulamanın kazadan 25 saniye önce 150 metre yükseklikte yapıldığını, uçağın yükselmesi gerektiği komutunun 40-50 metre yükseklikte ve kazadan 13 saniye önce, "ikinci defa dene" komutunun ise kazadan 2-3 saniye önce, 20 metre yükseklikte ve ağaçlara çarptığı anda verildiğini yazdı.

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ile askeri ve siyasi üst düzey yöneticilerin bulunduğu Tupolev 154 tipi uçağın, 10 Nisan 2010'da Rusya'nın batısındaki Smolensk yakınlarında ormana düşmesi sonucunda Devlet Başkanı dahil 96 kişi ölmüştü.
İDDİALARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000