12 Temmuz 2016, Salı 16:24:22

Hürkuş'a uluslararası onay

Türkiye'de tasarlanarak imal edilen yerli eğitim HÜRKUŞ A uçağı, Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı (EASA) tarafından uluslararası onay sertifikası aldı.
  • Askeri eğitim uçağına EASA TIP sertifikası aldıran kafayla EASA lisansı vermediği halde uçuş okullarındaki Simülatörlere EASA onayı isteyen kafa aynı kafadır. Pilot lisansları için EASA'dan alınan karşılıklı tanıma yetkisini kayıp etmesine rağmen SHGM Uçuş Okullarının simülatör onaylarının EASA tarafından yapılmasını zorunlu kılmış. Uçuş okulları EASA'ya müracaat ediyor ve her bir tip başına 12.500 Euro para yatırıyor sonra da Finlandiya Sivil havacılığı gelip EASA adına Simülatörleri onaylıyor. Tabi bu işlem yazıldığı kadar kolay olmuyor. Aylarca uğraşıp bekleyip hem zaman hem de iş kaybına da neden olunuyor. Ey SHGM askeri eğitim uçağına TIP sertifikası vereceğine Sivil havacılık için kullanılan Simülatörleri kendin onaylasan olmaz mı?
  • SHGM en kısıtlı imkanlarıyla JAA/EASA'dan Pilot lisans ve sağlık sertifikaları ile Hava Aracı Bakım konusunda elde ettiği karşılıklı tanıma yetkilerini bir gecede kayıp etti. Kimse ne olduğunu veya neden olduğunu anlamadı bile. Şimdi bir askeri eğitim uçağı için alınan sertifikayla düğün bayram yapıyor. Havacılık bilgimiz bu işte. Ağlanacak halimize gülüyoruz da. Bu işleri bilenler de bu olup bitene başka yerleriyle gülüyorlar. Sadece haberiniz olsun.
  • Ortada herhangi bir başarı yokta varsayalım ki bir başarı var. Bu başarıyı kime yazacağız? SHGM'ye mi? TAI'ye mi? Savunma Sanayi Müsteşarlığına mı? THY'ye mi? resimlerdeki pozlara bakacak olursak SHGM bu işin hiç bir yerinde gözükmüyor. Bildik işler SHGM THY'nin Ankara Ofisi olmaya devam. Madem bir başarı var, bu başarıyı neden bu şekilde mundar ettiniz? SHGM'nin veya TAI'nin bağlı olduğu bakanlıklar yok mu? Varsa neredeymiş? Doğru dürüst bir tören yapıp kamuoyunu bilgilendirseniz olmaz mıydı?
  • Türksat 3A uydusunu Fransızlar yaptı, Fransızlar fırlattı. Türksat 4A uydusunu Japonlar yaptı, Kazakistan fırlattı. Türksat 4B uydusunu Japonlar yaptı, Kazakistan fırlattı. Rezalet ortaya çıkmasın diye sizden gizlediler ama, Türksat 1B uydusunu uzayda kaybettiler. Göktürk2 uydusuna yüzde yüz yerli malı dediler, denge-konum modülü İngiliz, optik sistemi Güney Kore, tepki tekerleri ABD, manyetik tork çubukları Alman, itki sistemi İsrail, titreşim testlerini Fransızlar yaptı, Çin fırlattı. Göktürk1 uydusunu İtalyan-Fransız firmasına sipariş ettiler, Göktürk2 gönderildi, Göktürk1 hâlâ ortada yok.
  • çağ atladık remsn basksana resimdeki adam sertifikayı naısl tutuyor:)
  • Bu uçak Askeri eğitim uçağı olarak tasarlanıp üretilmiştir. İlk etapta Türkiyenin ihtiyacı olan 90 uçak üretilecek ve akabinde başka ülkelere ihraç edilecektir. Neden Tip sertifikasına ihtiyaç duyuldu ihracaat için. TAİ şu anda yerli helikopter ve yerli savaş uçağı çalışmaları yapıyor ve hürkuş bu yolda bir aşamadır. Bu hava araçları bir bir havalandığı zaman ne kulp takacaksınız merak ediyorum doğrusu
  • Abi aynı zirai ilaçlama uçağı bu. Ya hiç mi sizde görsellik adına bir şey yok. Bu kadar masraf yaptınız her şey süper olabilir ama ye kürküm ye. Görsellik olmadıktan sonra satış olmadıktan sonra katma değer sağlanmadıktan hiç bir anlamı olmaz. Yaptık mı yaptık olur!
  • Havacılığımızı köylüler yönettiği için şekil (a)'dagörüldüğü gibi köylülük diz boyu. Bu alınan EASA sertifikasının ülke havacılığı için hiçbir kıymeti harbiyesinin olmadığını bilmek için havacı olmaya gerek yok, çok iyi bir köylü olmak bile yeteridir. 1- SHGM'nin bu uçağa tip sertifikası vermesinin hiç bir uluslararası geçerliliği yoktur sadece Edirne'den- Karsa kadar geçerlidir. Nitekim İran Sivil Havacılığı İran'da imal edilen uçaklara Tip sertifikası vermiş olmasına rağmen başta da Türkiye olmak üzere hiç bir ülke tarafından tanınmaz. 2- Bu uçak Askeri eğitim uçağı olduğu ve devlet hava aracı olarak sivil tescil almadan uçacağı için böyle bir sertifikayı almaya ihtiyaç yoktur. Bu sertifika işi hangi sivri zekalının işiyse bol bol yurt dışına gidilip harcırah alınıp yenip içilmiştir. Bu işe sevinenler hatta zil çalıp oynayanlarla Osmangazi köprüsünün ücretinin 35 Dolardan 25 dolara indirilmesi nedeniyle at arabasının dışında arabası olmayan romanların oynaması arasında fark yoktur.
  • bu ucagin muadili ustelik motoruyla65 sene once yapildi, turbunlere oynamayi birakinda envanterde gorelim artik, bak ulkeyi kan goturuyor, simdi envanterde olmayacakta ne zaman olacak. Bu isin cozumu sudur,tusastaki ssm payi ozellestirilir ve kamu kurumu olmaktan cikarc ve profesyonel bir yonetici ekibi kurulur, verimsiz herkes ozel sektorde oldugu gibi gonderilir,net hedefler konur ve bu hedefleri tuturamayan herkes gonderilir.yeni eleman alimlarin da master ve doktora sarti konur,
  • Hayırlı uğurlu olsun. C modelini bekliyoruz.

HÜRKUŞ, Avrupa Havacılık ve Uzak Ajansı'nın sertifikalandırdığı ilk Türk özgün uçağı oldu. Hem Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) hem de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından tasarım organizasyon onayına sahip TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayinin mühendisleri tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen Yeni Nesil HÜRKUŞ, SHGM ve EASA tarafından Tip Sertifikası almaya hak kazandı.


Sertifika töreni Farnborough'da düzenlenen Havacılık Fuarı'nda Türk Havacılık ve Uzay Sanayi'nin (TAI) yer aldığı alanda gerçekleşti.

Törenin ardından açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ''Çok önemli bir gün yaşıyoruz. Yeni nesil temel eğitim uçağı projesinde ilgili konular çerçevesinde sertifika aldık. Bu vesileyle bu sertifikaya yayınlayacak olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne, Savunma Bakanlığı, Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı'na Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teşekkür ediyorum. Bu zorlu süreçte Türkiye'ye ilk kez uluslararası bir sertifika edinmiş uçak sahibi olma fırsatını sağlayan ve Türk havacılık sanayinin sınıfını bir kaç derece artmasına katkısı olan herkese teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

HÜRKUŞ'un bugün çok özel bir gününü yaşıyoruz diye konuşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem de Türk mühendisleri tarafından üretilen ve geliştirilen iki uçağın testlerinin tamamlandıktan sonra, sertifikasyon süreci başlandığını belirterek şunları söyledi: "Beş yüzü aşkın uçuş sortisi gerçekleştirerek uçağımızın uçmaya elverişli olduğunu göstermiş olduk. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz tarihimizde ilk defa bir uçağa TİP sertifikası verdi. EASA da bu sertifikayı geçerli kıldı. Artık hem Türkiye'de hem de Avrupa'da uçmaya elverişli olduğunu kanıtlayan bir uçağımız var. Daha önce Türkiye'de üretilen birçok uçak var ancak böyle bir süreçten geçerek ruhsat almadılar. Bugün bakarsak bu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ilk verdiği EASA'nın da organizasyon olarak Türkiye'ye verdiği ilk sertifika oldu'' Öte yandan, EASA ilk kez tek bir uçakta kanopi patlatma sistemini ve fırlatma koltuğunu aynı anda sertifikalandırdı.

Sivil havacılık kuralları gereği bir uçak veya helikopterin ticari olarak uçması için EASA özel bir sertifikasyon programı uyguluyor.

Hürkuş uçağına alınacak EASA sertifikası, TAI'nin halen tasarımını devam ettirdiği yerli helikopter ve sonrasında milli yolcu uçağı gibi projelere de önemli bir alt yapı sağlayacak.

Hürkuş'a uluslararası onay

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Kafa aynı ~ 8 yıl önce
Askeri eğitim uçağına EASA TIP sertifikası aldıran kafayla EASA lisansı vermediği halde uçuş okullarındaki Simülatörlere EASA onayı isteyen kafa aynı kafadır. Pilot lisansları için EASA'dan alınan karşılıklı tanıma yetkisini kayıp etmesine rağmen SHGM Uçuş Okullarının simülatör onaylarının EASA tarafından yapılmasını zorunlu kılmış. Uçuş okulları EASA'ya müracaat ediyor ve her bir tip başına 12.500 Euro para yatırıyor sonra da Finlandiya Sivil havacılığı gelip EASA adına Simülatörleri onaylıyor. Tabi bu işlem yazıldığı kadar kolay olmuyor. Aylarca uğraşıp bekleyip hem zaman hem de iş kaybına da neden olunuyor. Ey SHGM askeri eğitim uçağına TIP sertifikası vereceğine Sivil havacılık için kullanılan Simülatörleri kendin onaylasan olmaz mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
seviniyoruz ~ 8 yıl önce
SHGM en kısıtlı imkanlarıyla JAA/EASA'dan Pilot lisans ve sağlık sertifikaları ile Hava Aracı Bakım konusunda elde ettiği karşılıklı tanıma yetkilerini bir gecede kayıp etti. Kimse ne olduğunu veya neden olduğunu anlamadı bile. Şimdi bir askeri eğitim uçağı için alınan sertifikayla düğün bayram yapıyor. Havacılık bilgimiz bu işte. Ağlanacak halimize gülüyoruz da. Bu işleri bilenler de bu olup bitene başka yerleriyle gülüyorlar. Sadece haberiniz olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başarı ~ 8 yıl önce
Ortada herhangi bir başarı yokta varsayalım ki bir başarı var. Bu başarıyı kime yazacağız? SHGM'ye mi? TAI'ye mi? Savunma Sanayi Müsteşarlığına mı? THY'ye mi? resimlerdeki pozlara bakacak olursak SHGM bu işin hiç bir yerinde gözükmüyor. Bildik işler SHGM THY'nin Ankara Ofisi olmaya devam. Madem bir başarı var, bu başarıyı neden bu şekilde mundar ettiniz? SHGM'nin veya TAI'nin bağlı olduğu bakanlıklar yok mu? Varsa neredeymiş? Doğru dürüst bir tören yapıp kamuoyunu bilgilendirseniz olmaz mıydı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İcraat ~ 8 yıl önce
Türksat 3A uydusunu Fransızlar yaptı, Fransızlar fırlattı. Türksat 4A uydusunu Japonlar yaptı, Kazakistan fırlattı. Türksat 4B uydusunu Japonlar yaptı, Kazakistan fırlattı. Rezalet ortaya çıkmasın diye sizden gizlediler ama, Türksat 1B uydusunu uzayda kaybettiler. Göktürk2 uydusuna yüzde yüz yerli malı dediler, denge-konum modülü İngiliz, optik sistemi Güney Kore, tepki tekerleri ABD, manyetik tork çubukları Alman, itki sistemi İsrail, titreşim testlerini Fransızlar yaptı, Çin fırlattı. Göktürk1 uydusunu İtalyan-Fransız firmasına sipariş ettiler, Göktürk2 gönderildi, Göktürk1 hâlâ ortada yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uset ~ 8 yıl önce
Uzay sistemleri test ve entegrasyon merkezi yapıldı TAI tesislerine. Bundan sonra testleri ve entegrasyonu da ülkemizde yapılacak her türlü uydu ve uzay aracının.
sektör ~ 8 yıl önce
Bu sektör 50 milyar dolardan 500 milyar dolara kısa sürede nasıl çıkabilir imkansız. En fazla 150-200 milyar dolar olur 7 sene sonra.
çağ ~ 8 yıl önce
çağ atladık remsn basksana resimdeki adam sertifikayı naısl tutuyor:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saffet Barışkan ~ 8 yıl önce
Bu uçak Askeri eğitim uçağı olarak tasarlanıp üretilmiştir. İlk etapta Türkiyenin ihtiyacı olan 90 uçak üretilecek ve akabinde başka ülkelere ihraç edilecektir. Neden Tip sertifikasına ihtiyaç duyuldu ihracaat için. TAİ şu anda yerli helikopter ve yerli savaş uçağı çalışmaları yapıyor ve hürkuş bu yolda bir aşamadır. Bu hava araçları bir bir havalandığı zaman ne kulp takacaksınız merak ediyorum doğrusu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanlış bilgi ~ 8 yıl önce
Yanlış biliyorsunuz. Askeri uçaklar veya diğer devlet hava araçları için EASA TIP sertifikasına ihtiyaç yoktur. Bilgi kirliliği yaratmayalım lütfen.
karşı mı? ~ 8 yıl önce
Kimse TAI'nin Helikopter veya savaş uçağı imal etmesine karşı değil. Bu tür işgüzarlıklarına anlam veremediğini ifade ediyor o kadar. Birisi çıksın bu EASA sertifikasının ne işe yarayacağını anlatsın da biz de öğrenelim.
eeee ~ 8 yıl önce
Eeee sonra, yani bu uçak askeri eğitim uçağıdır ve EASA TIP sertifikasına da ihtiyaç yoktur mu demek istiyorsunuz? Askeri eğitim uçağının ihraç edilmesi için TIP Sertifikasına ihtiyaç olmadığını bilmek için normal bir zekaya sahip olmak yeterlidir.
İlaçlama uçağı ~ 8 yıl önce
Abi aynı zirai ilaçlama uçağı bu. Ya hiç mi sizde görsellik adına bir şey yok. Bu kadar masraf yaptınız her şey süper olabilir ama ye kürküm ye. Görsellik olmadıktan sonra satış olmadıktan sonra katma değer sağlanmadıktan hiç bir anlamı olmaz. Yaptık mı yaptık olur!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Köylülük ~ 8 yıl önce
Havacılığımızı köylüler yönettiği için şekil (a)'dagörüldüğü gibi köylülük diz boyu. Bu alınan EASA sertifikasının ülke havacılığı için hiçbir kıymeti harbiyesinin olmadığını bilmek için havacı olmaya gerek yok, çok iyi bir köylü olmak bile yeteridir. 1- SHGM'nin bu uçağa tip sertifikası vermesinin hiç bir uluslararası geçerliliği yoktur sadece Edirne'den- Karsa kadar geçerlidir. Nitekim İran Sivil Havacılığı İran'da imal edilen uçaklara Tip sertifikası vermiş olmasına rağmen başta da Türkiye olmak üzere hiç bir ülke tarafından tanınmaz. 2- Bu uçak Askeri eğitim uçağı olduğu ve devlet hava aracı olarak sivil tescil almadan uçacağı için böyle bir sertifikayı almaya ihtiyaç yoktur. Bu sertifika işi hangi sivri zekalının işiyse bol bol yurt dışına gidilip harcırah alınıp yenip içilmiştir. Bu işe sevinenler hatta zil çalıp oynayanlarla Osmangazi köprüsünün ücretinin 35 Dolardan 25 dolara indirilmesi nedeniyle at arabasının dışında arabası olmayan romanların oynaması arasında fark yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çapanoğlu ~ 8 yıl önce
Yorumda da belirtildiği gibi bu işte bir yanlışlık var ya Allahtan hayırlısı, Bu uçak askeri amaçlar için imal edildiği için EASA yerine başta NATO olmak üzere başta kuruluşlardan sertifika alması gerekmez miydi? EASA ne alaka ve ne işe yarayacak. Askeri eğitim uçağına SHGM neden TIP sertifikası veriyor ki? İşgüzarlık gibi geldi bana. Fazla abartmayalım altından çapanoğlu çıkar.
çamur ~ 8 yıl önce
sizin gibiler anca çamur atsın yok köylü yok çomar yok bilmem ne böyle diye diye kendi beyninizi çürüttünüz azcık sizde destek olunda seninde istediğin düzeyde bir geliştirme yapılsın.EASA'yı da sanki köylü kooperatifi gibi görmüşün belliki adamlar a400 m ye sertifika veriyorda hürkuşamı verince sorun oluyor?
Köylü ~ 8 yıl önce
Tamam hocam hemen marsa gidecek insanlı aracı hattan çıkaralım. Siz de şehirli olarak uçurursunuz.
remzi ~ 8 yıl önce
bu ucagin muadili ustelik motoruyla65 sene once yapildi, turbunlere oynamayi birakinda envanterde gorelim artik, bak ulkeyi kan goturuyor, simdi envanterde olmayacakta ne zaman olacak. Bu isin cozumu sudur,tusastaki ssm payi ozellestirilir ve kamu kurumu olmaktan cikarc ve profesyonel bir yonetici ekibi kurulur, verimsiz herkes ozel sektorde oldugu gibi gonderilir,net hedefler konur ve bu hedefleri tuturamayan herkes gonderilir.yeni eleman alimlarin da master ve doktora sarti konur,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kr.Hvc. ~ 8 yıl önce
Hayırlı uğurlu olsun. C modelini bekliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000