11 Ocak 2018, Perşembe 09:34:23

Hürkuş: Göklerdeki Kahraman

Türk havacılık tarihinin önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş'un hayatını konu edinen film, 25 Mayıs'ta sinemaseverlerle buluşacak.
  • dönemin chp'si, yeni palazlanan thy'nin karşısında güçlü bir özel şirket olan vecihi havayolları'nı yok etmek için bir sürü cezalar keserek vecihi'yi havacılık tarihinden yok etmiştir. vecihi hürkuş dediğiniz kişi öyle sıradan biri değildir. sıfırdan kendi imkanıyla uçak yapan, arkadaşıyla bozkırın ortasında uçak fabrikası kuran biridir. bu memleketin ender yetiştirdiği girişimci ve seküler zeka örneğidir. devletçilik politikası yüzünden vecihi'yi ezip geçtiler. vecihi ile birlikte o dönem ilk kez uçak yapmaya başlayan insanların uçakları şu an göklerde. hangileri mi boeing, sikorsky, lockheed! vecihi'nin uçakları nerede? yok! 3. havalimanı'na verilecek tek isim vecihi hürkuş'tur. kalbimizde yaşıyorsun vecihi...
  • Hemşire doktoru çekemez, astsubay subayı çekemez. Oku adam ol desen kitap değil gazete bile okumaz. Hayat profesyoneldir. Neyse.. ülkede kim mutlu ki?? Oku adam ol baban gibi ..
  • Kudret Sabancı'nın imzası var olan her eser izlenir. Tebrikler Kudret abi...
  • Siz Vecihi'yi falan yansıtamazsınız çünkü askeri vesayete toz konduramazsınız. Günümüzdeki dinci popülist siyasetini unutup geçmişe baktığınızda aslında olaylar gayet berraktır. Bu ülkeyi Atatürk'ten sonra gelen ve onun tırnağı olamayacak faşist ve hırsız paşalar bu hale getirdi. Vecihi gibi nice yetenekler babası askeriyeden olmadığı için sürüldü. Askeriyeden olsa dahi, assubay mı? subay mı? diye bakıldı. Sünni mi? Alevi mi? diye bakıldı. Dedesi Rum mu? Ermeni mi? diye bakıldı. Bunları kabul etmezsiniz de, siz ancak "Ameriga bize uçak yaptırmıyooo" dersiniz. Baydı bu masallar.
  • Üzülerek söylemeliym ki O bir ASSUBAY. Astsubaylardan pilot olamayacağını düşünen zihniyetlerin mutlaka izlemesi gerekir

Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi Vecihi Hürkuş'un hayatını konu edinen "Hürkuş: Göklerdeki Kahraman" adlı film 25 Mayıs'ta vizyona girecek

Çekimleri geçen yıl yapılan filmin detayları, Ortaköy Feriye Palace'ta gerçekleştirilen basın toplantısında aktarıldı.

Filmin yönetmeni Kudret Sabancı, toplantıda yaptığı konuşmada, Vecihi Hürkuş'un gizli ve unutulmuş bir kahraman olduğunu söyledi.

"Çıkan sonuç da gayet tatmin edici oldu"

Hürkuş'un hayatının maceralarla dolu olduğuna işaret eden Sabancı, "Kurmaca değil, gerçek bir karakter Vecihi. Bu filmde onun hayatı ön plana çıkıyor. Bunu en iyi şekilde beyaz perdeye yansıttığımıza inanıyorum. Geniş bir kadro, güzel bir hikaye ve güzel bir prodüksiyonla çalıştık. Çıkan sonuç da gayet tatmin edici oldu." diye konuştu.

Filmde "Vecihi" karakterini canlandıran Hilmi Cem İntepe de oynadığı rolden dolayı çok heyecanlı ve mutlu olduğunu dile getirdi.

İntepe, filmde çok büyük bir emek olduğuna dikkati çekerek, "Sonuçta gerçek bir kahraman Vecihi Hürkuş. Onun ruhunu yaşamak, onunla aynı şeyleri hissetmek değişik bir duyguydu benim için. Bazı sahnelerde zorlandım. Ben de ilk kez izledim görüntüleri ve çok heyecanlandım. İnşallah karşılığını alırız ve seyirci filmden memnun ayrılır." ifadelerini kullandı.

Başrol oyuncularından Gizem Karaca ise filmin duygusal tarafında yer aldığını vurgulayarak, "Gerçekten çok severek oynadık. İlk kez bir dönem filminde oynadım. O yüzden kendimi görünce heyecanlandım. Filmin her saniyesi bizim için çok değerliydi. Yaşadığım en farklı set deneyimim oldu." dedi.

Özel bir görsel efekt teknolojisi kullanıldı

Görüntü yönetmeni Tolga Kutluay da dönem filmi çekmenin zorluklarına değinerek, iyi bir iş çıkarmak için gerekli bütün teknikleri kullandıklarını anlattı.

Filmin görsel efekt sorumlusu Mehmet Çetin ise filmde özel bir görsel efekt teknolojisi kullandıklarını ifade ederek, "Seyircilerin filmle birlikte aksiyonun içine girebilmesi için çabaladık. Çok detaylı ve kapsamlı bir çalışma oldu. Aksiyonları hazırlarken kıvamında bırakmaya özen gösterdik. Kaliteli görsellerle dramı çok iyi birleştiren bir film oldu. Biz filmi çok sevdik, umarım seyirci de teveccüh gösterir." değerlendirmesinde bulundu.

"Hürkuş: Göklerdeki Kahraman" adlı film 25 Mayıs'ta sinemaseverlerle buluşacak.

Hürkuş: Göklerdeki Kahraman

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

vecihi kalbimizdesin ~ 6 yıl önce
dönemin chp'si, yeni palazlanan thy'nin karşısında güçlü bir özel şirket olan vecihi havayolları'nı yok etmek için bir sürü cezalar keserek vecihi'yi havacılık tarihinden yok etmiştir. vecihi hürkuş dediğiniz kişi öyle sıradan biri değildir. sıfırdan kendi imkanıyla uçak yapan, arkadaşıyla bozkırın ortasında uçak fabrikası kuran biridir. bu memleketin ender yetiştirdiği girişimci ve seküler zeka örneğidir. devletçilik politikası yüzünden vecihi'yi ezip geçtiler. vecihi ile birlikte o dönem ilk kez uçak yapmaya başlayan insanların uçakları şu an göklerde. hangileri mi boeing, sikorsky, lockheed! vecihi'nin uçakları nerede? yok! 3. havalimanı'na verilecek tek isim vecihi hürkuş'tur. kalbimizde yaşıyorsun vecihi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eğitim ~ 6 yıl önce
Hemşire doktoru çekemez, astsubay subayı çekemez. Oku adam ol desen kitap değil gazete bile okumaz. Hayat profesyoneldir. Neyse.. ülkede kim mutlu ki?? Oku adam ol baban gibi ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şımarık ~ 6 yıl önce
Evin şımarık çocuğu.
Sen mi eğitimden bahsediyorsun ~ 6 yıl önce
Burdaki olayın eğitimle alakalı olmadığını göremeyecek kadar eğitimisin. Benden sana cahil tavsiyesi bu kafaya ulaşmak için ne okuduysan daha fazla okuma sana yaramamış
Sierra ~ 6 yıl önce
Kendine eğitimli diyen seviyesiz.Baba konusuna gelince geldiğin yeri ve eğitim seviyeni gösteriyor.Bu tarz konuşmalar senin camianda normal olabilir ama kimin ne mal olduğunu Ömer Halisdemir ler dünyaya bir kurşunla gösterdi.
Halisdemir ~ 6 yıl önce
Sierra, bak doğru dedin. Bu eğitimli, kürek kafalı tayfadan, ne bir Halisdemir çıkar, ne de bir Seyid onbaşı. Bunların eğitimi haramilik, sırttan bıçaklama, yalan söyleme sanatır.
F.A ~ 6 yıl önce
Kudret Sabancı'nın imzası var olan her eser izlenir. Tebrikler Kudret abi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yansıtamazsınız ~ 6 yıl önce
Siz Vecihi'yi falan yansıtamazsınız çünkü askeri vesayete toz konduramazsınız. Günümüzdeki dinci popülist siyasetini unutup geçmişe baktığınızda aslında olaylar gayet berraktır. Bu ülkeyi Atatürk'ten sonra gelen ve onun tırnağı olamayacak faşist ve hırsız paşalar bu hale getirdi. Vecihi gibi nice yetenekler babası askeriyeden olmadığı için sürüldü. Askeriyeden olsa dahi, assubay mı? subay mı? diye bakıldı. Sünni mi? Alevi mi? diye bakıldı. Dedesi Rum mu? Ermeni mi? diye bakıldı. Bunları kabul etmezsiniz de, siz ancak "Ameriga bize uçak yaptırmıyooo" dersiniz. Baydı bu masallar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ruhi ~ 6 yıl önce
Unutulan bir değeri, iplik bile üretemiyorduk yalanlarını yok edecek bir yapıma böyle bayağı ve yakın tarihi bilmeden yaptığınız bu yoruma ilber ortaylı ancak "cahilce "derdi bu yorumunuzu okusa
Ruhi ~ 6 yıl önce
Yorumunuzun bir kısmı haklı da olsa ayrıştırıcı ve siyasal bir dil kullanmanız cok esef verici çok
Gerçekleri tarih yazar tarihi de ASSUBAYLAR ~ 6 yıl önce
Üzülerek söylemeliym ki O bir ASSUBAY. Astsubaylardan pilot olamayacağını düşünen zihniyetlerin mutlaka izlemesi gerekir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Astsubay. ~ 6 yıl önce
çok ta iyi pilot olur.........!
Assubay?? ~ 6 yıl önce
Hacı daha Astsubay yazamıyorsun pilot diyorsun ya.. :)
Erkek hiyerarşisi ~ 6 yıl önce
Aynı birliğin içinde mesai saatinden sonra oturup bir çay, çorba içsinler diye milletin parasıyla gazino yaparlar. Subay gazinosu ayrı. Neden? Başçavuşla teğmen yanyana oturabilir mi? Yooook ne mümkün. Hele ki eşleri de gelirse. Başçavuşun karısı kim oluyor ulan? Buldunuz işte hakettiğiniz değeri. Hayırlı olsun.
Fizik Profesürü ~ 6 yıl önce
Farkında mısınız bilmem? Güya Amerika'da Fizik profesörü olmuş Erdal İnönü'nün Türkiye'de yayınlanmış tek bir Fizik kitabı yok. Ben bulamıyorum. Mehmet Kum'un anılarını dinlerseniz Ömer İnönü'ye THK tarafından İstanbul'a bir yakıt tankeri ve öğretmeni ile birlikte uçak gönderilip pilotaj eğitimi verildiğini anlatıyor. Ömer İnönü mesela yetenekli bir insan çıkıp uçuş tecrübesinin üstünr bir de uçak imal etseydi? Acaba Vecihi gibi eziyet edilir miydi? İğrenç bir tarihimiz var ve sürekli askerler pohpohlanıyor.
Assubay ?? diye yorum yazan., ~ 6 yıl önce
sen bu kafayla...............
Sierra ~ 6 yıl önce
Hacı!!! uslup güzel yakışır sana.
Ruhican ~ 6 yıl önce
Astsubay olması sonucu değiştirmez. Dünyası ne olursa olsun o bir değer ve bir kahraman. Nuri Demirağ gibi dönemin basiretsiz yöneticileri tarafından ezilmiştir. Yine devrim otomobilini yalan mühendisler in emeğinin çöp edilmesi gibi. O dönemde paranız da olsa dönemin bürokrasisine sızmış dahili hainler engelledi.. Şimdi hürkuş, atak ve T FX e çamur atan yorumcuları görüyoruz da o engelleyen zihniyet hala maalesef yaşıyor. Montaj kültürü etkisi devam ediyor.
Ruhi ~ 6 yıl önce
Inşallah temsa gibi mitsubishi patentli olmaz. Tamam deneyim için gerekliydi ama artık koca sabancı %100 e yakın yapsın artık
Adam haklı ~ 6 yıl önce
Astsubay, astsubayda olur assubay da kişiden kişiye değişir adam subliminal mesaj vermiş

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000