27 Eylül 2017, Çarşamba 14:05:06

Hürjet'in konsept tasarımı ortaya çıktı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin, Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı'nın (HÜRKUŞ) jet versiyonu olarak başlattığı "HÜRJET" Projesi'nin konsept tasarımına ilişkin görüntüsü ortaya çıktı.
  • Temel bey thy den ayrıldıktan sonra işini iyi yapan kim varsa alıp götürmüş thy bildiğin Kartal grubuna kalmış.Thy kaybederken TAI başarılı olamazsa Temel beyi birde böyle anacağız.
  • Seçim yaklaşıyor ya resimler, planlar ortaya çıktı. Uçak fabrikası temeli attılar geçen seçimden önce Ankara da. Karga yuvası oldu şimdi. Yeter artık bu milleti bidon kafalı zannetmeyin. Geçen seçim sondu daha oy moy yok size. Eminim pekçok arkadaş ta benim gibi düşünüyor burda
  • On yıl kadar önce hiç bu uçağa binemeyen halkımız şimdi uçaktan inmiyor. O zaman da Türk hava yollarının vizyonuna çok itiraz edenler oluştu. Gelinen yer ortada. Şimdi daha iyisi TAI de neden olmasın. Bir kısmını kendin geliştir bir kısmı yurtdışından öğren.Bir yerden başlamak lazım. Allah yardımcıları olsun.
  • ülkemizde bunu yapacak mühendisimiz var fakat Temel Kotil gibiler kendileri gibi düşünmüyorsa, yaşamıyorsa fırsat ve imkan vermezler. Buda diğerleri gibi uçağımız havada kalır.
  • TAI denen personel çiftliğini 5-10 yıl daha besleyip oyalayacak, bir iki prototip çıkarılıp hiç bir yere satılamayacak, rica minnet devlete itelenecek ve ambarlarda çürüyecek fantazi bir proje daha. Jet motorlu eğitim ve devriye uçağı ihtiyacı varsa çok düşük maliyetli Textron Scorpion var, 10 tane alın deneyin, sonra lisansla üretelim olsun bitsin..
  • Temel beydeki vizyon çok işler yapmaya yeterde artar. Yaptıkları yapacaklarının teminatı. O sadece işine bakıyor. Dikili ağacı olmayanlar klavye kahramanı kesilmiş.
  • T-38 lerin yerini almayı çalışıp alamayan ve elenen proje Klasik TAI oyunu Ssm dem para koparmaya çalışıyorlar Fatih Özmen'in şirketiyle beraber.
  • Tekamül jet modernizasyonunu gayet başarılı yapmışlardi. Yapısal engellere takılmazlarsa gurur duyulacak bir çalışma çıkabilir ortaya. Tabii ki düzgün bir ekiple birlikte mümkün bu.
  • A-10 gibi bir canavar varken...?
  • Kotil iyi i adam ama Türk hava yollarının bütün çakma yöneticilerine bünyesine dahil etti bu nasıl uçak yapımı anlamadım

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) bağlı ortaklıklarından TUSAŞ, vakfın 30. kuruluş yıl dönümünde kapılarını vatandaşlara açtı.

Etkinlikte ziyaretçilere şirketin yürüttüğü projelere ilişkin bilgiler verilirken, hazırlanan materyallerde Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı'nın (HÜRKUŞ) jet versiyonu olarak başlatılan "HÜRJET" Projesi'nin konsept tasarımına ilişkin görsel de yer aldı.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, HÜRJET Projesi'nin yönetim kurulundan geçtiğini ve başladığını söyledi. Kotil, "Bunun 6 aylık mimari çalışma dönemi var. Yönetim kurulundan aldığımız bütçe bu dönem için. Bu aslında projenin ön çalışması. Devletin bize bunu sipariş vermesini bekliyoruz." dedi.

İki yeni helikopter projesi

İki yeni helikopter projesi başlattıklarını anlatan Kotil, "ATAK helikopterinin bir üst versiyonunu yönetim kurulumuzdan aldığımız izinle konsept olarak başlattık. Bir de Genel Maksat Helikopteri Projemiz var, 10 tonluk. Sikorsky ile bir projemiz var ama bunu da tümüyle yerli bir proje olarak başlattık. Yeni insansız uçak projesi başladı, daha büyük yük taşıyabilecek. ANKA halen görev yapıyor. Ülkemizin korunmasında görev alıyor." diye konuştu.

Milli Muharip Uçak Projesi'nde İngiliz partnerleriyle çalışmaların sürdüğünü ifade eden Kotil, "Uçak yaparken mimarisini çalışıyorsunuz, bu bittikten sonra detay mühendislik yapıyorsunuz, sonrasında prototipi imal etmeye başlıyorsunuz. 2023'te bu uçağı uçuracağız. Bu 4 yıllık döneme sayın Başbakanımız '3 yıl olsun' dedi. Biz 3 yıl olacak altyapı yapmaya başladık. İnşallah 3 yıl sonra milli muharibin mimarisi bitmiş olacak, 2023'te ilk uçuşunu yapacak." değerlendirmesinde bulundu.

HÜRJET, havacılık sanayisinin gelişimi açısından başarıyla sonuçlanan HÜRKUŞ ve çalışmaları sürdürülen Milli Muharip Uçak projelerinin ardından önemli bir sanayi geçişi sağlayacak.

Uçağın, Türk Hava Kuvvetlerinde tekamül jet uçuş eğitiminde görev alması hedefleniyor.

Hürjet'in konsept tasarımı ortaya çıktı

Yorumlar Tüm Yorumlar (44)

İyi güzelde ~ 7 yıl önce
Temel bey thy den ayrıldıktan sonra işini iyi yapan kim varsa alıp götürmüş thy bildiğin Kartal grubuna kalmış.Thy kaybederken TAI başarılı olamazsa Temel beyi birde böyle anacağız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ula Temel ~ 7 yıl önce
Seçim yaklaşıyor ya resimler, planlar ortaya çıktı. Uçak fabrikası temeli attılar geçen seçimden önce Ankara da. Karga yuvası oldu şimdi. Yeter artık bu milleti bidon kafalı zannetmeyin. Geçen seçim sondu daha oy moy yok size. Eminim pekçok arkadaş ta benim gibi düşünüyor burda

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vizyon ~ 7 yıl önce
On yıl kadar önce hiç bu uçağa binemeyen halkımız şimdi uçaktan inmiyor. O zaman da Türk hava yollarının vizyonuna çok itiraz edenler oluştu. Gelinen yer ortada. Şimdi daha iyisi TAI de neden olmasın. Bir kısmını kendin geliştir bir kısmı yurtdışından öğren.Bir yerden başlamak lazım. Allah yardımcıları olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olur tabi de ~ 7 yıl önce
Sen olayı idrak edemenişsin. THY devlet parasıyla yani senin benim vergimle büyüyor. Nasıl büyüyor? Uçak satınalıp hat açıyor. Zarar ederse de önemli değil. Şimdi uçak üretmekle bu konu farklı değil mi? Uçağı üretecek kapasite olsaydı zamanında F16 üretiyoruz diye yalan söylemezlerdi. Ha şimdi o kapasite var dersen ben de sana yine kandırılıyorsun derim. Şu idrak yollarınız açılmadı birtürlü
yalaka vizyon ~ 7 yıl önce
kimmiş o uçaktan inmeyen halk ? mesela gece 3 deki trabzon uçuşuna tek yön 340 tl veren sıradan birisi midir yoksa zengin mi ?
emek ~ 7 yıl önce
ülkemizde bunu yapacak mühendisimiz var fakat Temel Kotil gibiler kendileri gibi düşünmüyorsa, yaşamıyorsa fırsat ve imkan vermezler. Buda diğerleri gibi uçağımız havada kalır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nerde var? ~ 7 yıl önce
Bir isim versene. Bekliyorum.
Çiftlik ~ 7 yıl önce
TAI denen personel çiftliğini 5-10 yıl daha besleyip oyalayacak, bir iki prototip çıkarılıp hiç bir yere satılamayacak, rica minnet devlete itelenecek ve ambarlarda çürüyecek fantazi bir proje daha. Jet motorlu eğitim ve devriye uçağı ihtiyacı varsa çok düşük maliyetli Textron Scorpion var, 10 tane alın deneyin, sonra lisansla üretelim olsun bitsin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Admin ~ 7 yıl önce
Temel beydeki vizyon çok işler yapmaya yeterde artar. Yaptıkları yapacaklarının teminatı. O sadece işine bakıyor. Dikili ağacı olmayanlar klavye kahramanı kesilmiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne Yapmış ~ 7 yıl önce
Temel bey benim bildiğim THY müdürü idi, ondan önce de vasat bir üniversitede öğretim üyesi. Herhangi bir uçak helikopter vs. araç üretip teslim etme tecrübesi yok.
Ne Yapmış'a ~ 7 yıl önce
Vasat dediğin üniversitenin sen kapısından geçemezsin. Laf olsun torba dolsun ağzı olan konuşuyor memlekette
... ~ 7 yıl önce
vasat derken baskanim? sen oss den kac aldin? yada lys den
Vasat ~ 7 yıl önce
Başganım, Vasat'ın anlamını bilmiyorsan aç sözlüğe bak. Benim zamanımda öys vardı, tam hatırlamıyorum ama %0.1'deydim, tabi sen buna da inanmazsın ya..
Trainer ~ 7 yıl önce
T-38 lerin yerini almayı çalışıp alamayan ve elenen proje Klasik TAI oyunu Ssm dem para koparmaya çalışıyorlar Fatih Özmen'in şirketiyle beraber.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alır da ~ 7 yıl önce
Zaten hep öyle oldu. Anka ve Hürkuş öyle kalakaldı. Ankaların teslim edildiğine ve görev yaptığına dair şehir efsaneleri var sadece. Hürkuş'un güya eğitim yanında silahlı modeli de olacaktı. O da yalan ki hala bir şey olduğu yok. Lafa geldi mi EASA onayı bekkeniyor diyorlardı. Ne alakası varsa. Askeri mala sanki easa bakıyormuş gibi. İnsanları enayi yerine koymakta bir numaralar. Yine alırlar parayı sıkıntı olmaz. Sonra nasılsa mazaret bol.
beyceli ~ 7 yıl önce
Tekamül jet modernizasyonunu gayet başarılı yapmışlardi. Yapısal engellere takılmazlarsa gurur duyulacak bir çalışma çıkabilir ortaya. Tabii ki düzgün bir ekiple birlikte mümkün bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EnW ~ 7 yıl önce
A-10 gibi bir canavar varken...?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kotil ~ 7 yıl önce
Kotil iyi i adam ama Türk hava yollarının bütün çakma yöneticilerine bünyesine dahil etti bu nasıl uçak yapımı anlamadım

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000