15 Kasım 2017, Çarşamba 08:30:44

Hürjet için çalışmalar hız kazandı

Geleceğin Türk savaş pilotlarının eğitileceği jet eğitim ve yakın hava destek uçağı Hürjet, ilk uçuşunu 2022’de yapacak.
  • Tusaş ın elinde çok kaliteli mühendis grubu var ve ben bu işi de başarabileceklerine inanıyorum. Daha önce ARI projesinde aviyonik konusunda ne kadar iyi bir seviyede olduklarını kanıtladılar...
  • Motor adedi belirlenmemiş uçakla ilgili çalışmalar hız kazandı demek biraz komik oluyor.
  • sadece gülüyorum o kadar
  • Yahu vatandasin vergisini hikayelere, romanlara yatirip durmayin. Ne yaptinizda oldu.altay desek trajedi. atak desek gidip fotokopi aldilar ama ise yaramiyor, yarasa suriyede gorurduk. rus helileri cirit atarken bir tane t129 goren oldumu. Milgem desen 90metrelik nir tekne. eeeee nerde benim vergiim,, nerde benim ucagim,yerli fuzem.yerli heliom, tankim. vallahi gunah. hic degilse adam gibi seyler alip verin askerin elinede adamlar islerini yapsin. bu gidisle pydli serefsizlerin ekipmani bizimkinlerden daha iyi olacak.
  • Temel kotil, gecenlerde savunma sanayi fuarinda, japon kamikaze ucagini gostererek, bir F16 degil ama, kendi sekmeninde guzel ucak falan diyordu.

Türkiye havacılıkta kritik bir eşiği daha aşmak için çalışıyor. Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı’nın Hürkuş’un jet versiyonu olarak başlatılan Hürjet projesinde uçağın ilk uçuşunu 2022’de yapacağı öğrenildi. Dubai Air Show 2017’ye katılan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Hürjet’i ilk uçuş tarihini 2022 olduğunu açıklarken, süpersonik jet için tek veya çift motorlu olup olmaması konusunda karar vermediklerini belirtti.

Savaş pilotlarını yetiştirecek

Geçtiğimiz Ağustos ayında duyurulan Hürjet’in Türk Hava Kuvvetleri’nin (THK) jet eğitim uçağı olarak T-38 uçaklarının yerine hizmete girmesi ve geleceğin savaş pilotlarını yetiştirmesi hedefleniyor. ABD’li Northop tarafından 1961-1972 yılları arasında üretilen ve THK tarafından da kullanılan jet motorlu eğitim uçağı T-38’ler, 21’inci yüzyıl teknolojisine ayak uydurabilmeleri için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı kullanıcı ülkeler tarafından modernize edilmişti.

Silahlı yakın hava desteği

Konsept tasarımları da geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Hürjet’in 3 bin kilogram faydalı yük kapasitesine sahip hafif taarruz uçağı versiyonlarının Türkiye ve yakın coğrafyada yakın hava destek görevlerinde kullanılmak üzere silahlandırılması öngörülüyor. Hürjet, 1,2 mach hız, 45 bin feet irtifada görev yapacak şekilde tasarlanacak, son teknoloji görev ve uçuş sistemleriyle donatılacak.

“Silahlı Hürkuş’un abisi”

Savunma sanayi araştırmacısı Turan Oğuz, Vatan Gazetesi'ne projeyi yorumladı: T-38’lerin yerine yeni jet eğitim uçakları gerekiyor. Hürjet, bu programa uygun ilerliyor. Ayrıca 1.2 Mach hız ve 3 bin kg faydalı yük kapasitesiyle hafif taarruz uçağı ve yakın hava desteği için de çok etkili olacak. Hürjet’te motor haricinde kullanılabilecek tüm bileşenler zaten Hürkuş ve Milli Muharip Uçak TF-X projeleriyle geliştiriliyor olacağı için çok zorlanılmayacağını düşünüyorum. Hürjet daha ileri performans ve faydalı yük kapasitesi ile silahlı Hürkuş-C’nin abisi konumunda yer alacak. Ayrıca Afrika ve Güneydoğu Asya bölgesinde yeni nesil jet uçağı alamayan ülkeler için de alternatif olacaktır.

 

Hürjet için çalışmalar hız kazandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Beyceli ~ 6 yıl önce
Tusaş ın elinde çok kaliteli mühendis grubu var ve ben bu işi de başarabileceklerine inanıyorum. Daha önce ARI projesinde aviyonik konusunda ne kadar iyi bir seviyede olduklarını kanıtladılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Boş konuşma ~ 6 yıl önce
Arı projesindekiler bir altimetre üretsin görelim önce. Pusula da olur. Söz ilk ben satınalacağım. Yeter ki üzerinde "Türkiye Cumhuriyeti'nde üretilmiştir" yazsın. Arı projesiymiş vay vay vay. Sen kaliteli mühendis görmemişsin hayatında. Şu ülkede uçan sivil veya askeri binlerce uçak var bir bak bakalım ne aviyonik kullanıyorlar. Bir tane dahi yerli avionik yok. O elektronik ekranlara bilgisayarda iki kelime Türkçe yazmakla avionik olmuyor canım.
Boş konuşma uzmanına.. ~ 6 yıl önce
Sakin ol evlat.. herşeye bu kadar çabuk sinirlenme. Bu hayatta seviyeli tartışma diye birşey de var. Bu proje başarılı olursa ben haklı çıkarım olamazsa sen haklı çıkarsın. O kadar...
Motor ~ 6 yıl önce
Motor adedi belirlenmemiş uçakla ilgili çalışmalar hız kazandı demek biraz komik oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sedo ~ 6 yıl önce
sadece gülüyorum o kadar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pessss ~ 6 yıl önce
Yahu vatandasin vergisini hikayelere, romanlara yatirip durmayin. Ne yaptinizda oldu.altay desek trajedi. atak desek gidip fotokopi aldilar ama ise yaramiyor, yarasa suriyede gorurduk. rus helileri cirit atarken bir tane t129 goren oldumu. Milgem desen 90metrelik nir tekne. eeeee nerde benim vergiim,, nerde benim ucagim,yerli fuzem.yerli heliom, tankim. vallahi gunah. hic degilse adam gibi seyler alip verin askerin elinede adamlar islerini yapsin. bu gidisle pydli serefsizlerin ekipmani bizimkinlerden daha iyi olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 6 yıl önce
Anlaşılan ne Milgemin bulunduğu sınıftan, ne kapasitesinden ne teknolojisinden haberin var ne Atak helikopterinin ne kadar aktif kullanıldığından üzerinde hangi mühimmatı taşıdığından ya da ne ladar talep gördüğünden haberin var. Muhalefet etmek için edilmez.
Biz ~ 6 yıl önce
En iyi yalanı söyleriz, en iyi çalarız, en hızlı kaçarız, en iyi unuturuz.
Teshis ~ 6 yıl önce
Ileri derece sindirim sorunu!
Slm ~ 6 yıl önce
Temel kotil, gecenlerde savunma sanayi fuarinda, japon kamikaze ucagini gostererek, bir F16 degil ama, kendi sekmeninde guzel ucak falan diyordu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Engin TAŞAN ~ 6 yıl önce
pessss; 1981 de Anıtkabirdeki bayrak direğine yekpare ip bulamayan ve bu durum bir iş adamına ilham olup çelik kaplı ip üreten bir Türkiye'nin bugünlerini hazmedemiyorsun belli...
2022 ~ 6 yıl önce
4 yıl kaldı demek. Ama daha üretime başlanmadı. Gurur duydum tai ile. Bu şekil atarsanız aya bile gidersiniz
Harbiden ~ 6 yıl önce
Harbiden büyük ilham olmuş plastik kaplamalı halat icad etmişiz. Bir ilham daha gelirse araştırmadan geliştirmeden hooop jet. Milli radar veya silah sistemlerin yok daha ama olsun. Ha petrolünde yok. Taşıma suyla değirme. Neyse, yine de boş jetle ve ithal yakıtla alçak çekersin 29 ekimde sebi sübyan bilmez alkışlar.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000