01 Temmuz 2008, Salı 07:56:49

Hükümetten havayollarına ültimatom!

8-24 Ağustos 2008'de yapılacak Pekin Olimpiyat Oyunları için her türlü güvenlik önlemini almaya çalışan Çin, uluslararası havayolu şirketlerinden, başkente gelecek yolcuların bilgilerini önceden vermesini istedi.

Hükümetin, Pekin Başkent Uluslararası Havaalanı'da uygulamaya koyduğu İleri Yolcu Bilgi Sistemi (APIS) doğrultusunda Pekin'e uçakla gelecek yolcu ve mürettebatın bilgileri uçağın Pekin'e hareketinin hemen ardından Çinli yetkililere bildirilecek.

 
Pekin Haberleri gazetesinin haberine göre, yolcu ve mürettebata ait bildirilmesi zorunlu bilgiler söyle sıralanıyor: Adı-soyadı, yaş, doğum tarihi, uyruğu, seyahat belgesinin cinsi, numarası ve veriliş ve bitiş tarihi. Bilgiler, Pekin Sınır Güvenliği Departmanı ve Pekin Sınır Muayene Giriş Çıkış Genel İstasyonu birimlerine verilecek. Uygulama gereği, söz konusu bilgilerin uçağın Pekin'e varmasından 2 saat öncesinde ilgili birimlerin elinde olması şartı aranacak. Uygulamayla gümrük işlemlerinin daha etkili olmasının amaçlandığı kaydedildi. Pekin'e yolcu getirecek uluslararası havayolu şirketlerinin 1 Temmuz'da başlayacak söz konusu uygulamaya uymamaları halinde en az 10 bin yuan (1450 dolar) para cezasına çarptırılacağı belirtildi.

HAVAALANINA OTOMATİK SİLAHLI POLİSLER YERLEŞTİRİLDİ

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua da, Pekin'deki havaalanına makineli tüfek donanımlı polisler yerleştirildiğini duyurdu. Ayrıca başkentte polis, bu hafta sonu metro istasyonlarında yolcuların bomba ve patlayıcı taşıma ihtimaline karşı arama yapacak. Metro yetkilileri, yolcuların arama yapılmasına izin vermemesi ya da tehlikeli madde taşımada ısrar etmesi halinde giriş çıkışına yasak konulacağı ve kanunlara göre cezalandırılacağını ifade etti. Çin'deki postaneler de kimyasal yada sıvı ihtiva eden malzemelerin postayla gönderilmesini 31 Ekim'de yasaklamıştı.

Geçen gün de olimpiyatların açılış ve kapanış törenleri ile futbol finalinin yapılacağı 91 bin kişilik Ulusal Stat'ın 300 metre çevresine olası terör saldırısına karşı füze rampaları yerleştirilmişti.

Güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkartılmasındaki ana nedeninin, komünist yönetimin ''yeni Çin'in aynası'' olarak gördükleri olimpiyatlara güvenlik zaafından dolayı gölge düşürülmemesi çabası olduğu belirtiliyor.

"ŞİMDİ GİDİN, OLİMPİYATLARDAN SONRA GELİN"

Havaalanına varışta Müslümanlar ve özellikle Ortadoğu ülkeleri vatandaşları ayrı bir aramadan geçiriliyor. Şüpheli görülenler havaalanında sorguya alınıyor ve üzerleri didik didik aranıyor. Havaalanlarında Müslüman ülke vatandaşlarına yapılan bu uygulamanın büyük rahatsızlığa neden olduğu kaydediliyor.

Güvenlik nedeniyle aralarında bazı Türk vatandaşlarının da bulunduğu birçok ülke vatandaşlarının Çin'deki oturum izinleri iptal ediliyor ya da uzatılmıyor. Türk yetkililer kendilerine sınırdan içeri alınmaması, vizelerin uzatılmaması ya da vize verilmemesi gibi şikayetler geldiğini belirtiyor. Çinli yetkililer, söz konusu yabancılara "Şimdi gidin olimpiyatlardan sonra gelin." diyor. Bazı fabrika sahiplerinin bile oturumlarının uzatılmadığı bildiriliyor. Çin'in bu uygulamasına karşılık, Türkiye'nin de Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına çok zor vize verdiği dile getiriliyor.

Olimpiyatlar nedeniyle Çin'in özellikle vize kısıtlaması uyguladığı ülkelerin başında şunlar geliyor: Afganistan, Cezayir, Bangladeş, Kongo, Mısır, Gambiya, Gana, Gine, Hindistan, Endonezya, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Libya, Malezya, Male, Moritanya, Fas, Nepal, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Suudi Arabistan, Sierra Leone, Güney Afrika, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Tacikistan, Tunus, Türkiye ve Özbekistan.

ULUSLARARASI TİCARET YAPAN YABANCILARI DA VURDU

Çin'in bu uygulamayla büyük bir ekonomik kayıp yaşayacağı ancak olimpiyatları bu kayba tercih ettiği yorumu yapılıyor. Olimpiyatların Çin'de uluslararası ticaret yapan yabancıları da vurduğu, vize alamadıkları için artık Çin'e müşteri gelmediği ve yabancı işadamlarının hazırdan yedikleri ifada ediliyor. İşadamlarının tek ümidi, olimpiyatların bir an önce bitmesi.

Çinli yetkililer, olimpiyatları kullanarak oyunlar sırasında ülke içi ve dışından Çin'i eylemle eleştirmek isteyen kişilerin önünü almaya çalışıyor. Bu konuda uluslararası alanda büyük çaba harcayan Pekin, tüm kontrol ve uygulamaların 6-17 Eylül tarihleri arasında yapılacak Engelliler Olimpiyatları süresince de devam edeceğini açıkladı.

Hükümetten havayollarına ültimatom!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000