27 Eylül 2015, Pazar 09:28:31

Hostesler zoraki gülümsüyor

Kabin memurlarından, uçuş emniyetini sağlamalarının yanı sıra kusursuz yemek servisi yapması ve yolculara konforlu seyahat sunması isteniyor. Ancak bunu başarabilmek çok da kolay olmuyor.
  • ok
  • Airport haber.com haklısınız
  • Havacılık sektörü 24 saat 7 gün devam ediyor bunun yanında Gülelim hep beraber .....
  • Hiçbir şey disardan gorundugu gibi degildir. O kadar zor sartlar altinda calisiyoruz ki... Gecie derdi, hergun aman sorunsuz ucus olsun aman iyi ekibe denk geleyim aman yolcular sorun yaratmasin derken cok asiri kilo kaybettim. Hala nasil uctugumu ben de bilmiyorum. Evet zoraki gulumsuyoruz cunku samimi gulumsemek icin memnun olmak gerek. Paranin az olmasini da gectim ya gectim bu kadar ucmak surekli ucmak bizi bitirdi. Ucuslar az olsun bu paraya raziyim o derece! Herkes bezmis durumda...Bu kadar da olmaz dedirtecek kadar ekipler yorgun ve bitkin! Bu ise giren iki ay sonra cikiyor! Kiminin psikolojisi bozuluyor sahidim buna onlarca kez! Lutfen sartlari iyilestirin ekip sorunu da yasanmasin ucus sorunu da!
  • crew, 3 yada 6 kolay değil. sansa baglamiyorum. ülkenin çalışma kuraları. Her ucus zor. başka sektör da iş bakıyorum. sukur is degistirmek imkanlar var. nerdeyse 3.5 yıl yeter. başarılar.
  • crew, 3 yada 6 kolay değil. sansa baglamiyorum. ülkenin çalışma kuraları. Her ucus zor. başka sektör da iş bakıyorum. sukur is degistirmek imkanlar var. nerdeyse 3.5 yıl yeter. başarılar.
  • Uçaklardan ikram kalkmalı ki kalkacak, yıllar sonra aynı sigara gibi hatırlayıp uçakta yemek yerdik diyeceğiz. O ikram uçaktan kalkmadığı sürece yorgunluk ve mutsuzluk bitmez. 1 saatlik uçuşta o sandviçi yemesinler ve bizim o uçaktaki görevimizi anlasınlar. Sonra belki saygı duymasını öğrenirler...
  • Türkiye'de hizmet sektöründe çalışmak çok zor. İnsanlara ne kadar güleryüzlü olursanız olun size değer veren müşteri bulmak çok zor. Avrupa'da hizmet sektöründe çalışmakla Turkiyede çalışmak arasında dağlar kadar fark var.
  • Bırakın yav bu sektör de çalışan herkes zorla gülümsüyor guvenlikcisi işçisi yer hizmetleri kabini alayı....
  • Nurçin hanım gerçekten çok mu samimi bunları söylerken? Duraktan toplanan kabin personeli için ne diyor?

Kabin memurlarından, uçuş emniyetini sağlamalarının yanı sıra kusursuz yemek servisi yapması ve yolculara konforlu seyahat sunması isteniyor. Ancak bunu başarabilmek çok da kolay olmuyor.

En gözde meslekler arasında gösterilen kabin memurluğu (hostes), gençlerin tercihlerinde üst sıralardaki yerini koruyor. Bu sebeple olsa gerek işe alımlarda binlerce müracaat yapılıyor. Ancak bu zorlu mesleğin dışarıdan görüldüğü gibi çok da cazip olmadığını söylemek gerekir. Zira işe girenlerin pek çoğu özellikle yoğun çalışma temposu ve buna bağlı çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle birkaç yıl sonra ayrılmak için fırsat kolluyor. Ayrıca düşük maaşın yanı sıra düzensiz çalışma temposu da gençleri bezdiriyor ve kısa sürede işten soğumasına yol açıyor. Neden mi? Çünkü sayıları 13 bini aşan bu genç kabin memurlarından, asli görevi olan uçuş emniyetini sağlanmasının yanı sıra yorulmadan ve bıkkınlık göstermeden uçakta kusursuz yemek servisi yapması ve yolculara konforlu seyahat sunması isteniyor. Yolculara çoğu zaman yaşadığı aşırı yorgunluk ve moral bozukluğunu hissettirmemeye çalışan kabin memurları ise her şeye rağmen ‘zoraki gülümsemeyle' görevini kusursuz yapmaya çalışıyor.

Kabin memuru olabilmek için en az 18 yaşında olmak ve orta seviyede İngilizce bilmek gerekiyor. Boy ve kilo oranlarında da sorun olmadığı takdirde kabin memuru olabilme ihtimaliniz artıyor. Ancak müracaatlar yoğun olduğundan, İngilizce dil seviyenizin yüksek olması hatta ikinci bir dil bilmeniz, işe girme şansınızı yükseltiyor. İşe giremeyenler ise o kadar da üzülmüyor. Çünkü havayollarının yeni uçak alımları ve en önemlisi de işten ayrılan kabin memurlarından oluşan kadro açığının kapatılması için sık sık iş alımları yapılıyor. O kadar çok ihtiyaç oluyor ki, 40 yaşın üstünde dahi tecrübeli kabin memuru iş ilanı veriliyor. Ayrıca özel havayolu şirketlerinde düşük maaşla çalışanlar da, kısa süre sonra daha iyi sosyal şartlar sunan THY'ye geçebilmek için tüm ilanları yakından takibe başlıyor.

Hosteslerden çok şey isteniyor

Pegasus Hava Yolları Kabin Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nurçin Özsoy, kabin memurluğunun, her dönemde çok cazip bir meslek olarak gösterildiğini ancak sektörün gelişmesiyle kabin memurlarının görev ve yükümlülüklerinin arttığını söylüyor. Kabin memurlarının, misafirlerin güvenli ve huzurlu şekilde seyahat edebilmesini sağlamakla görevli olduğunu anlatan Özsoy, kabin memurundan ayrıca bireysel gelişimine önem vermesi, duygusal zekâsını kullanabilmesi, ekip çalışmasına uyum sağlayabilmesi, kriz anında duygularını ve çevresini kontrol edebilme yeteneğine sahip olmasının beklendiğini dile getiriyor. Yani kabin memurlarının önce kendileriyle sonra insanlarla barışık, hareketli, enerjik, vücut direnci yüksek, yoğun uçuş temposuna ayak uydurabilecek yapıda olmaları ve profesyonel düşünebilmeleri gerekiyor. Çünkü duygusal zekâsı ve hayat enerjisi yüksek kişilerin ‘hizmet sektöründe' de başarılı olduğu bir gerçek. Kabin memurluğu da hizmet ve yönetimi bir arada bulunduran bir meslek. Bu sebeple başarılı olabilmek için profesyonel davranış biçimini (hizmetin gerekliliklerini yerine getirmek) seçmek gerekiyor.

Zorlu bir eğitimden geçiyorlar

Gençlerin hayallerini süsleyen kabin memurluğu mesleği, yoğun eğitim programlarıyla da dikkat çekiyor. Kabin memuru sertifikası alabilmek için çok disiplinli bir eğitim sürecinden geçen gençler, uçuş görevleri süresince de teorik ve pratik eğitime devam ediyor. Kabin memurluğu eğitimi alanlar, teorik derslerin ardından kabin simülatöründe pratik eğitim görüyor. Hostes adaylarına simülatörde; uçakta çıkan yangına müdahale, kazada yolcu tahliyesi ve ilkyardım gibi konularda uygulamalı eğitimler sunuluyor.

Dezavantajı da çok

Kabin memurluğunun pek çok avantajının yanı sıra dezavantajı da bulunuyor. Uçuşlarla ülkeleri, kültürleri ve ilginç karakterdeki insanları tanıma fırsatı yakalıyorlar. İnsan ilişkilerini ve empati yeteneğini geliştiren bu meslek, zorluklarla daha kolay başa çıkmayı, pratik düşünmeyi sağlarken, insanları daha iyi tanıma imkânı sunuyor. Bu kazanımları mesleğin avantajları arasında sayabiliriz. Yorucu kabin memurluğunun, yoğun iş temposu nedeniyle sosyal hayatı olumsuz etkilemesini ise dezavantaj olarak gösterilebiliriz. Ayrıca basınçlı ortamda çalışırken, radyasyona da maruz kalıyorsunuz. Uçuşlarınızdaki saat farkı nedeniyle gidilen ülkelerdeki beslenme düzeni de bozuluyor. Ağır kaldırmaktan bel fıtığı olma, ayakta durmaya bağlı çeşitli hasatlıklara yakalanma ve Afrika seyahatlerinde ölümcül virüs kapma riski de oldukça yüksek.

Mustafa Gün / Zaman

Hostesler zoraki gülümsüyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (50)

. ~ 9 yıl önce
ok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
g ~ 9 yıl önce
Airport haber.com haklısınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
c. ~ 9 yıl önce
Havacılık sektörü 24 saat 7 gün devam ediyor bunun yanında Gülelim hep beraber .....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bezmiş ~ 9 yıl önce
Hiçbir şey disardan gorundugu gibi degildir. O kadar zor sartlar altinda calisiyoruz ki... Gecie derdi, hergun aman sorunsuz ucus olsun aman iyi ekibe denk geleyim aman yolcular sorun yaratmasin derken cok asiri kilo kaybettim. Hala nasil uctugumu ben de bilmiyorum. Evet zoraki gulumsuyoruz cunku samimi gulumsemek icin memnun olmak gerek. Paranin az olmasini da gectim ya gectim bu kadar ucmak surekli ucmak bizi bitirdi. Ucuslar az olsun bu paraya raziyim o derece! Herkes bezmis durumda...Bu kadar da olmaz dedirtecek kadar ekipler yorgun ve bitkin! Bu ise giren iki ay sonra cikiyor! Kiminin psikolojisi bozuluyor sahidim buna onlarca kez! Lutfen sartlari iyilestirin ekip sorunu da yasanmasin ucus sorunu da!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Flight attendant ~ 9 yıl önce
crew, 3 yada 6 kolay değil. sansa baglamiyorum. ülkenin çalışma kuraları. Her ucus zor. başka sektör da iş bakıyorum. sukur is degistirmek imkanlar var. nerdeyse 3.5 yıl yeter. başarılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Flight attendant ~ 9 yıl önce
crew, 3 yada 6 kolay değil. sansa baglamiyorum. ülkenin çalışma kuraları. Her ucus zor. başka sektör da iş bakıyorum. sukur is degistirmek imkanlar var. nerdeyse 3.5 yıl yeter. başarılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İkram ~ 9 yıl önce
Uçaklardan ikram kalkmalı ki kalkacak, yıllar sonra aynı sigara gibi hatırlayıp uçakta yemek yerdik diyeceğiz. O ikram uçaktan kalkmadığı sürece yorgunluk ve mutsuzluk bitmez. 1 saatlik uçuşta o sandviçi yemesinler ve bizim o uçaktaki görevimizi anlasınlar. Sonra belki saygı duymasını öğrenirler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
charlie ~ 9 yıl önce
Bu seferde işveren sizin hiç birşey yapmadığınızı gereksiz masraf olduğunuzu düşünerek çoğunuzun işine son verecek.Bence ikrama devam edin.
Hadi ya!? ~ 9 yıl önce
Indirdigi kisi basina da 50 yolcu indirmeye eyvallah ederse isimize son versin canisi :) kaptanlar ucar iste oyle oradan oraya yolcusuz :))
SALİH ÇUBUK ~ 9 yıl önce
Türkiye'de hizmet sektöründe çalışmak çok zor. İnsanlara ne kadar güleryüzlü olursanız olun size değer veren müşteri bulmak çok zor. Avrupa'da hizmet sektöründe çalışmakla Turkiyede çalışmak arasında dağlar kadar fark var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CUBUK a ~ 9 yıl önce
Bu cumlenize katilmiyorum 'İnsanlara ne kadar güleryüzlü olursanız olun size değer veren müşteri bulmak çok zor'' Check in de calisiyorum. Turkiye giden Turk musteri-yolculararimiz oldukca guleryuzlu ve kibar davraniyorlar. kultur ve karakter meselesi.
alayı ~ 9 yıl önce
Bırakın yav bu sektör de çalışan herkes zorla gülümsüyor guvenlikcisi işçisi yer hizmetleri kabini alayı....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pgs ~ 9 yıl önce
Nurçin hanım gerçekten çok mu samimi bunları söylerken? Duraktan toplanan kabin personeli için ne diyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000