19 Kasım 2009, Perşembe 07:29:34

Heronlar neden gecikti?

İsrail’in en büyük uzay havacılık şirketi olan IAI’ın üst yöneticilerinden biri, Türkiye’ye teslim edilecek olan insansız hava aracı olan 'Heron' uçaklarının gecikmesinin geçen ay ertelenen ortak hava tatbikatıyla ilgisi olmadığını söyledi.

Yetkili, gecikmeye bir Türk taşeron firması ile yaşanan sorunların neden olduğunu söyledi.

İsrail Uzay Havacılık Sanayi şirketi yönetim kurulu başkanı Yair Shamir ABD’ye düzenlediği bir ziyaret esnasında yaptığı açıklamada, Heron’ların Türkiye’ye teslimatındaki gecikmeye taşeron firmayla yaşanan sorunların neden olduğunu söyledi.

Shamir, bu durumun geçen ay İsrail’in de içinde olacağı çok uluslu hava tatbikatını Türkiye’nin ertelemesi ile ilgili olmadığını belirtti.

Türkiye Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili ise sorunların sadece Türkiye’den kaynaklanmadığını, teslim edilecek pilotsuz uçaklardan bazılarının motor performansı bakımından istenilen standardı gösteremediğini belirtti.         

İsrailli IAI ve Elbit Industries şirketleri 2005 senesinde Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş ile pilotsuz uçak üretilmesine yönelik 190 milyon dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Shamir yaptığı açıklamada IAI ve Elbit’in Aselsan ile anlaşma yapmaya “zorlandığını” ve “çok ciddi teknik sorunlar” olmasına rağmen anlaşmanın yapıldığını söyledi.

Shamir teknik aksaklıkların detayına girmezken, “nihai olarak bu aksaklıkları gidereceğiz ve gecikmeden doğan tazminatı karşılamak için anlaşmaya varacağız” açıklamasında bulundu.

Aselsan’ın basın sözcülerinden İbrahim Bilekli ise İsrailli yetkili tarafından yapılan açıklamaları yalanladı.

(Hürriyet)

Heronlar neden gecikti?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000