15 Haziran 2010, Salı 08:08:32

Heron operatörleri gidince, iş bizim İHA'lara kaldı

İsrail'in, Heron operatörlerini geri çağırmasının ardından, istihbarat toplama görevi Türk yapımı insansız hava araçlarına (İHA) verildi.
  • İsraille yaşaşan son gerilim neticesinde kendi İHA larımıza yöneldik. Yapamayız edemeyiz tayfası suspus olanları izliyor. Bu noktada bu başarıyı engellemek için bazı girişimler (sabotajlar) olması olası görünüyor, umarım yetkililer bunun da önlemini almıştır. İHA lardan biri yada bir kaçının düşmesi sonucu yapamayızcılar havalara zıplayıp bakın gördünüz mü size yapamayız dedik milli serveti boşuna harcadınız naralarıyla ortaya çıkacak. Hep böyle olmadı mı zaten
  • bu durumun bizim açımızdan çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. zamanın berinde nuri demirağ yapmak istemişti zaten yapmıştıda kendi uçaklarımızı ama o zamanki hükümet dışardan aldı. şimdiyse israil bizle paylaşmaycak teknolojisini varsın paylaşmasın buna çok sevindim artık kendi teknolojimizi azar azar büyüterek bir yere gelebiliriz demek. en büyük engel kalktı bence. bu konuda çare biziz.
  • savunma ve istihbarat alaninda kullanilan malzemelerein en kisa zamanda kendi cihazlarimizi üretemdigimiz sürece bu tarz problemler malesef yasanacaktir.Zira Heron larin teknolojisini Türkiye cok rahatlikla üretebilecek durumdadir.Hangi ülke olursa olsun bu alanlarda unutukmamalidirki,o ülkeyle daima sorunlar yasanabilinecektir.Ayrica bu nasil bir yaklasim tarzidirki ucaklar aliniyor ama operasyonunu yürütebilecek operatörlerin egitimini saglamiyorsunuz.Bütün bunlari yasadikca gördükce vah halimize demekten kendimi alamiyorum
  • Kendi göbeğini kendin kes. Eğer Türk ordusunun buna gereksinimi varsa, yapılır Türkiye'de de. Bizde kafası çalışan insan mı yok? Yeter ki istensin.
  • Elin Yahudisine, arabına güven olmaz. Taaa başından beri sırtından vurmadılarmı ? Anında satarlar. En iyisi, yerli malı, TÜRKün malı. İşte bu.
  • İstihabarat alacagımız ucakları yurt dısından alırsan ıstıhbarat olarak toplandıgın herseyı de onlar ogrenır.yapılması gereken bır kac tane al,ogren,dagıt ıncele ve daha gelısmısını yap.ama onların ucagıyla asla ıstıhbarat toplama.
  • yav adama demezlermi bizmde bu kadar imkanımız var boyle ucaklarımız var ozaman elin yahudisine dünya para verip neden aldınızzzz ..........................
  • TSK'nin çabuk müdahale kabiliyetini arttiracak saldiri özelligi de olan , üzerine roket takilabilen IHA'lar lazim, ABD'nin elindekiler gibi. Terörist grubu gördü mü yollayacak roketi. Hassas bölgeleri (dagbasindaki karakollar, vs) koruma görevinde de etkin olurlar.

Gözcü adı verilen İHA'lar şu anda Güneydoğu'da istihbarat topluyor. Yakın bir zamanda bu görevi daha gelişmiş olan Çaldıran'lar yapacak.
 
İsrail'in istihbarat uçağı olarak bilinen Heron'larla ilgili Türk subaylara eğitim veren operatörlerini geri çağırmasının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) B planını devreye soktu. Yazla birlikte artan terör faaliyetlerine dönük istihbarat toplama görevi, Türk şirketi Baykar tarafından geliştirilen 'insansız hava araçları'na (İHA) verildi. TSK'nın envanterine 'Gözcü' olarak giren İHA'lar, şu anda Güneydoğu'da istihbarat topluyor. 15 km menzile sahip uçaklar, saatte 55 km hızla uçuyor. 12 bin feet'e kadar yükselirken havada bir saat kalabiliyor. Türk İHA'ları, Efes 2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nda da kullanılmıştı. Zaman, geçtiğimiz gün, iki ülkenin yaşadığı krizin ardından İsrail'in operatörleri geri çağırdığını yazmış ve Türk subayların eğitimi tamamlanmadığı için Heron'ların uçurulmasıyla ilgili sıkıntılar yaşandığını dile getirmişti. Haberin ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül yaptığı açıklamada, bunu doğrulamıştı. Gönül, Heron'ların uçurulmasında bir sorun yaşanmayacağını kaydetse de, savunma çevrelerinde bu uçakların bir süredir havalanmadığı iddia ediliyor.

Yaz aylarında artan terörist hareketlere karşı istihbarat toplama görevi de Türk İHA'larına kaldı. Türk 'Gözcü'leri'nin milli imkânlarla üretilmiş olmaları büyük önem taşıyor. 1,2 metre boyundaki Gözcü'ler, hem gövde üzerine otomatik iniş yapabiliyor hem de gerek duyulduğunda yere paraşütle iniyor. Termal ve gündüz kamera sistemiyle donatılan Türk uçakları, havadan topladığı istihbaratı, yerdeki istasyonlara iletiyor. Uçaklar, otomatik kalkış yapabilirken aynı zamanda otomatik hedef takibi becerisine de sahip.

Öte yandan, Baykar Makina ve Kale Kalıp ortaklığı TSK için yeni bir İHA üretiyor. Uçağın deneme aşaması tamamlandı. Artık seri üretime geçilecek. 'Çaldıran' isimli bu uçak, eldeki İHA'lardan çok daha üstün özelliklere sahip olacak. Bazı özellikleri ile Heron'ları da geride bırakacak olan Çaldıran, 1.200 km menzile sahip. 22 bin feet'e kadar da çıkabiliyor ve 12 saat havada kalabiliyor. Kanat açıklığı 9 metre. Üzerinde gece ve gündüz en gelişmiş görüş alabilen termal özelliği de bulunan kameralara sahip. 7 km yukarıdan, yerdeki hedeflerin çok ayrıntılı görüntülerini alabiliyor. (Zaman)

Heron operatörleri gidince, iş bizim İHA'lara kaldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 14 yıl önce
İsraille yaşaşan son gerilim neticesinde kendi İHA larımıza yöneldik. Yapamayız edemeyiz tayfası suspus olanları izliyor. Bu noktada bu başarıyı engellemek için bazı girişimler (sabotajlar) olması olası görünüyor, umarım yetkililer bunun da önlemini almıştır. İHA lardan biri yada bir kaçının düşmesi sonucu yapamayızcılar havalara zıplayıp bakın gördünüz mü size yapamayız dedik milli serveti boşuna harcadınız naralarıyla ortaya çıkacak. Hep böyle olmadı mı zaten

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu durumun bizim açımızdan çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. zamanın berinde nuri demirağ yapmak istemişti zaten yapmıştıda kendi uçaklarımızı ama o zamanki hükümet dışardan aldı. şimdiyse israil bizle paylaşmaycak teknolojisini varsın paylaşmasın buna çok sevindim artık kendi teknolojimizi azar azar büyüterek bir yere gelebiliriz demek. en büyük engel kalktı bence. bu konuda çare biziz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
savunma ve istihbarat alaninda kullanilan malzemelerein en kisa zamanda kendi cihazlarimizi üretemdigimiz sürece bu tarz problemler malesef yasanacaktir.Zira Heron larin teknolojisini Türkiye cok rahatlikla üretebilecek durumdadir.Hangi ülke olursa olsun bu alanlarda unutukmamalidirki,o ülkeyle daima sorunlar yasanabilinecektir.Ayrica bu nasil bir yaklasim tarzidirki ucaklar aliniyor ama operasyonunu yürütebilecek operatörlerin egitimini saglamiyorsunuz.Bütün bunlari yasadikca gördükce vah halimize demekten kendimi alamiyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kendi göbeğini kendin kes. Eğer Türk ordusunun buna gereksinimi varsa, yapılır Türkiye'de de. Bizde kafası çalışan insan mı yok? Yeter ki istensin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Elin Yahudisine, arabına güven olmaz. Taaa başından beri sırtından vurmadılarmı ? Anında satarlar. En iyisi, yerli malı, TÜRKün malı. İşte bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İstihabarat alacagımız ucakları yurt dısından alırsan ıstıhbarat olarak toplandıgın herseyı de onlar ogrenır.yapılması gereken bır kac tane al,ogren,dagıt ıncele ve daha gelısmısını yap.ama onların ucagıyla asla ıstıhbarat toplama.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yav adama demezlermi bizmde bu kadar imkanımız var boyle ucaklarımız var ozaman elin yahudisine dünya para verip neden aldınızzzz ..........................

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
TSK'nin çabuk müdahale kabiliyetini arttiracak saldiri özelligi de olan , üzerine roket takilabilen IHA'lar lazim, ABD'nin elindekiler gibi. Terörist grubu gördü mü yollayacak roketi. Hassas bölgeleri (dagbasindaki karakollar, vs) koruma görevinde de etkin olurlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000