12 Ocak 2011, Çarşamba 10:17:02

HELİKOPTER KAZASIYLA İLGİLİ İLK İZLENİMLER NE YÖNDE?

Ankara’da düşen eğitim helikopterinde 5 pilotun şehit olmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı.
  • Ne zaman adam oluruz? - Bir kazanın ardından üzüntülerimizi efendice dile getirdikten sonra, kazanın nedenleri üzerinde çalıştığımız zaman, - Birisi bir yorum yazdığında, "tiksinmek" vb. gibi dayanaksız ve duygusal tepkiler yerine, mantıklı, bilimsel karşı görüşlerimiz ne ise onları yazabildiğimiz zaman, - "Misafir" gibi takma isimler arkasına sığınmadan, düşüncelerimizi uygarca söyleyebildiğimiz zaman...
  • havacılığın H sinen anlamassın çıkmış birde burda yorum yazıyorsun...sen git gırgır oku olur mu?
  • ne kamyonu ne okulu? bu mudur seviyen? alkışlarım seninle... yazık sana ve senin gibilere...
  • havacılık kuralları kan ile yazılmıştır hata yapanın başka bir şansı olma olasılığı çok azdır...bu kamyon sürmeye benzemez biraz okuda birşeyler öğren :))
  • sen ve senin gibilerden ben tek kelimeyle tiksiniyorum...
  • Bu elim kaza spatial disorientation (havacılık vertigosu) gibi görünüyor. Sis veya bulut içi koşullarda dış görüş referans noktaları kaybedilir; yerin göğün, yukarının aşağının karıştırılması durumunda pilotun alet uçuşu yapmaktan başka çaresi yoktur, ama his yanılgıları öylesine baskın çıkabilir ki, pilotu yanlış kumandalara mecbur edebilir... Bu olayda ikinci risk unsuru gece görüş gözlüklerinin kullanılmasıdır. Böylesi sisli havalarda derinlik algısının, mesafe tahmin yeteneğinin, renk algısının bozulacağını, normalde 130 derece olan görüş açısının 40 dereceye daralmasının getireceği zorlukları dikkate almak gerekir. Yani durum muhakemesi kaybı (LSA) da söz konusu olabilir. Allah şehitlerin yakınlarına sabır versin. Bu olay ayrıca bir d
  • arkadaslar lütfen gereksiz yorumları bırakalım.allah mekanlarını cennet eylesin aziz şehitlerimizin.gerçek havacılar iyi bilir.basiret bağlanması derler.
  • amsterdamdada çok iyi biliyorlardı yaaaa :))
  • Hemen teşhis konuldu! Bulut içi olunca bir pilot ne yapar? Altimetre' de mi vertigo oluyor? Rahmetlilerin tümü o bölgeyi avuçlarının içi gibi biliyorlardı herhalde. Yazık oldu.
  • % 100 pilotaj hatası...yattıkları yer cennet olsun

Önceki gece düşen helikopter, 6 helikopterle oluşturulan konvoyun 4’üncüsü idi. Gece karanlığında yanlış bir yönde gittiğini fark eden ekip, Tuluntaş Köyü yakınındaki bir vadide saat 21.00 sıralarında “Bulut içi oldum” mesajı geçti. Yön duygusunu kaybeden, gece görüş dürbünleri bulut içinde işe yaramadığı için kendi imkanları ile çıkış yolunu bulmaya çalışan ekip, tıpta “baş dönmesi” olarak geçen “vertigo”ya maruz kalınca helikopter yere çakıldı.

Vertigo nedeniyle 5 kişinin de uzaklık ve yönlerini belirleyemediği, aletleri de okuyamaz hale geldikleri sanılıyor. Dünyadaki kazaların yüzde 6’sının, “vertigo” nedeniyle olduğu biliniyor. Bu nedenle Türkiye’de de pilotlara, her 5 yılda bir özel simülasyon cihazında “vertigo eğitimi” veriliyor. Uzmanlar, UH-1 helikopterin bulut içinde yönünü kaybetmiş olasılığının yanında aşırı buzlanma nedeniyle kazanın yaşanmış olabileceğine de dikkat çektiler. Pilotun buzlanma nedeniyle hızla düşen helikopteri kurtaracak zaman bulamamış olabileceği de ihtimaller arasında.

UH-1’ler 43 yıldır kullanılıyor

Ankara’nın Tuluntaş Köyü yakınlarında düşen ve 5 pilotun şehit olduğu tek motorlu UH-1 helikopterin enkazı kaldırıldı. Çalışmalar 7 saat sürdü. UH-1 helikopterler, Kara Kuvvetleri’nin envanterine 1968’de girdi. Asker ve yük taşımadan yaralı nakline kadar farklı görevlerde kullanılan UH-1’ler, UH-60 ve AS532 Cougar’larla birlikte Kara Kuvvetleri döner kanat filosunun bel kemiğini oluşturuyor. Öte yandan gece şartlarında helikopter pilotlarının gündüz gibi uçabilmelerini Aselsan tarafından geliştirilen “Gece Görüş Gözlükleri” sağlıyor. Uçuş kaskının üzerine monte edilen AN/AVS 6 serisi gözlükler, ay ışığı ve yıldız ışığı altında pilotlara gerçekçi görüntü veriyor. (Hürriyet) 
HELİKOPTER KAZASIYLA İLGİLİ İLK İZLENİMLER NE YÖNDE?

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 13 yıl önce
Ne zaman adam oluruz? - Bir kazanın ardından üzüntülerimizi efendice dile getirdikten sonra, kazanın nedenleri üzerinde çalıştığımız zaman, - Birisi bir yorum yazdığında, "tiksinmek" vb. gibi dayanaksız ve duygusal tepkiler yerine, mantıklı, bilimsel karşı görüşlerimiz ne ise onları yazabildiğimiz zaman, - "Misafir" gibi takma isimler arkasına sığınmadan, düşüncelerimizi uygarca söyleyebildiğimiz zaman...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
havacılığın H sinen anlamassın çıkmış birde burda yorum yazıyorsun...sen git gırgır oku olur mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ne kamyonu ne okulu? bu mudur seviyen? alkışlarım seninle... yazık sana ve senin gibilere...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
havacılık kuralları kan ile yazılmıştır hata yapanın başka bir şansı olma olasılığı çok azdır...bu kamyon sürmeye benzemez biraz okuda birşeyler öğren :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sen ve senin gibilerden ben tek kelimeyle tiksiniyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu elim kaza spatial disorientation (havacılık vertigosu) gibi görünüyor. Sis veya bulut içi koşullarda dış görüş referans noktaları kaybedilir; yerin göğün, yukarının aşağının karıştırılması durumunda pilotun alet uçuşu yapmaktan başka çaresi yoktur, ama his yanılgıları öylesine baskın çıkabilir ki, pilotu yanlış kumandalara mecbur edebilir... Bu olayda ikinci risk unsuru gece görüş gözlüklerinin kullanılmasıdır. Böylesi sisli havalarda derinlik algısının, mesafe tahmin yeteneğinin, renk algısının bozulacağını, normalde 130 derece olan görüş açısının 40 dereceye daralmasının getireceği zorlukları dikkate almak gerekir. Yani durum muhakemesi kaybı (LSA) da söz konusu olabilir. Allah şehitlerin yakınlarına sabır versin. Bu olay ayrıca bir d

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaslar lütfen gereksiz yorumları bırakalım.allah mekanlarını cennet eylesin aziz şehitlerimizin.gerçek havacılar iyi bilir.basiret bağlanması derler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
amsterdamdada çok iyi biliyorlardı yaaaa :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hemen teşhis konuldu! Bulut içi olunca bir pilot ne yapar? Altimetre' de mi vertigo oluyor? Rahmetlilerin tümü o bölgeyi avuçlarının içi gibi biliyorlardı herhalde. Yazık oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
% 100 pilotaj hatası...yattıkları yer cennet olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000