12 Ağustos 2008, Salı 09:09:43

Helikopter kazasının şok eden raporu!

Antalya’da iki yıl önce helikopterlerinin düşmesi sonucu şehit olan 5 polisin aileleri ABD’deki helikopter üreticisi firmaya dava açtı. Soruşturma sırasında firmanın yeni diye ’kullanılmış motorlu ve hatalı’ helikopteri Türk polisine sattığı belirlendi.
  • Sen aldığın malın ne durumda olduğunu iyi kontrol etmezsen eloğlu sana neyi nasıl satacağını çok iyi bilir. Giden canlara yazık. Kim bilir hangi şerefsizler bile bile bu helikopterin alınmasına ön ayak oldu.

Türk polis teşkilatına satılan Mesa MD 600N helikopterlerinden birinin 2006 yılında Antalya üzerinde düşmesi ve 5 polisin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kaza Amerikan firmasının başını oldukça ağrıtacak bir tazminat davasına konu oldu. Vatan Gazetesi'nin haberine göre, firmanın yaptığı inceleme sonucunda üretim hatası bulamayarak kazanın nedenini “belirsiz” olarak açıklamasından şüphelenen polis yakınları, Amerika’da uçak ve helikopter kazalarında uzman bir hukuk firmasıyla anlaşarak olayı mahkemeye taşımaya karar verdi.

İki komiser, iki emniyet amiri ve bir polis memurunu taşıyan polis helikopteri, 19 Temmuz 2006’da Antalya’da devriye görevi yapmaktaydı. Hava sıcaklığı normal ve hava bulutsuzdu. Saat 17:00 dolaylarında Akdeniz kıyısında uçan helikopter çok yüksek bir gürültü çıkararak irtifa kaybetmeye başladı. Helikopter, yüksekte olmasına rağmen gürültü etraftaki teknelerdeki insanlar tarafından bile duyulacak kadar yüksekti. Saniyeler sonra helikopterin burun kısmı havaya kalktı, pilot kontrolü kaybetti ve helikopter kalabalık bir caddenin ortasına düştü. Düşmeyle birlikte çıkan yangın müdahaleyi imkânsız hale getirdiği için 5 polis orada şehit oldu.

Şok edici bulgular

Kaza, ABD toprakları dışında gerçekleştiği için ABD hükümeti tarafından konuyla ilgili herhangi bir soruşturma yapılmadı. Ancak Türk hükümeti üretici firma MD ile içindeki parçaları üreten Rolls-Royce ve Goodrich şirketlerine soruşturma için başvurdu. Bu şirketlerden gelen yetkililer yaptıkları inceleme sonucunda kaza raporunu hazırladı ancak kazanın nedeninin “belirsiz” olduğu sonucuna vardı. Fakat polis aileleri tatmin olmadı. Can, Karadağ ve Vurucu aileleri Chicago merkezli Nolan Hukuk Bürosu ile anlaşarak ABD’de Mesa aleyhinde tazminat davası açılmasını istedi. Havacılık kazaları konusunda uzman olan Nolan Hukuk Bürosu yetkilileri de Tom Ellis adlı uzman ile anlaşarak kaza dosyasını incelemeye başladı. Ve şok edici bulgulara ulaştı.

Motor 5 yıllık çıktı

Türkiye’ye 2004 yılında “yeni” diye satılan helikopterin motorunun en az 5 yaşında ve 1999 yapımı olduğu belirlendi. Helikopterin hidromekanik aksamının 65 saat boyunca en az 16 değişik uçuşta başka helikopterler tarafından kullanıldığı, kullanılmış parçanın Türkiye’ye satılan helikoptere monte edildiği görüldü. Ayrıca helikopterin yakıt sistemi ve uyarı sistemlerinde de hatalar tespit edildi. Pilotun motorda problemi fark etmesi durumunda uyarı sisteminin görevini yerine getirmemesi nedeniyle yapacak bir şeyi olmadığı belirtildi.

Ayrıca helikoptere yerleştirilen yakıt tankının da bu kadar küçük bir helikopter için çok büyük olduğu ortaya çıktı.

Delil karartma suçlaması

Şirket yetkilileri tarafından hazırlanan raporda yer alan en çarpıcı detay ise hidrolik aksam içinde yer alan plastik parçalarıydı. Ellis, bu parçaların kazanın sebebini ortaya koyması açısından çok önemli olabileceğini düşünerek Mesa’dan hidrolik aksamı incelemek için istetti. Ancak parçanın şirket yetkilileri tarafından temizlendiği görüldü. Bu da “delil karartma” suçlamasını beraberinde getirdi. Bu veriler ışığında 18 Temmuz tarihinde firma aleyhinde hatalı mal satmak, ölüme sebebiyet vermek ve delil karartmak suçlamalarından Maricopa County Yüksek Mahkemesi’nde tazminat davası açıldı. Mahkeme şirkete savunmasını göndermesi için süre tanıdı. Mesa’nın suçlu bulunması durumunda milyonlarca dolar tazminat ödeyebileceği belirtiliyor.

2000 yılında güvenlik sorunu belirlendi

Yılda 1.4 milyar dolarlık ciroya sahip Arizona merkezli Mesa Air Group adlı havacılık şirketi tarafından üretilen MD 600N model helikopterler ABD, Türkiye, Brezilya ve İngiltere’de polis teşkilatları tarafından kullanılıyor. ABD’de de aynı helikopterler sınır denetimi için uzun zamandır kullanılıyor. Ancak 2000 yılında güvenlik sorunu yarattığı gerekçesiyle helikopterlerin kullanımının durdurulmasına ilişkin tartışmalar gündeme gelmişti.

Helikopter kazasının şok eden raporu!

Yorumlar

Handikap ~ 16 yıl önce
Sen aldığın malın ne durumda olduğunu iyi kontrol etmezsen eloğlu sana neyi nasıl satacağını çok iyi bilir. Giden canlara yazık. Kim bilir hangi şerefsizler bile bile bu helikopterin alınmasına ön ayak oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000