28 Mayıs 2017, Pazar 10:22:02

Helikopter kazasının ön raporu tamamlandı

Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan inceleme ekibi ön raporunu tamamladı.
  • Buna benzer doğabilecek kazaları önlemek icin avrupa hava sahasında olduğu gibi VFR trafikleri kontrollü hava sahası icinde ve dısında takip edip yönetebilecek kanuni yetki ve teknik imkanlara sahip Hava trafik kontrol ünitelerinin acilen ihdas edilmesi gerekiyor.Türk hava sahasının tamamının alcak irtifalarda dahil olmak kaydı ile radar kaplama alanına alınması zaruridir.
  • Ülke olarak yaşadıklarımızdan ders almak yerine birilerine ders vermek yada çamur atmayı daha çok seviyoruz.Umarım bilip bilmeden yorumların yapılmadığı kaza sonrası resmi sıfatlı birinin kuleye çarpma yok demesi gibi olayları ve bu gibi kazaları bir daha görmeyiz.
  • Yorumlar çok uzun. Kısa yazın lütfen
  • Bırakın kullandığınız hava aracını bir kuleye çarpmayı, iğneyi alıp elinize batırın bakalım, o kadar kolay yapabiliyormusunuz? Pilotların aracını bir kuleye çarpabilecek kadar ruh sağlığı bozuk insanlar olarak görüyor iseniz, Bu defada adama sorarlar, her yıl yapılan Sağlık Kontrollerinde zorunlu olan Psikolojik Muayenelerde ne kontrolü yapılıyor? Havacılık bir kültür işidir. Kendini savunamayacak durumda olana saldırmayı gerektirmez. Etik değildir. Etik olmayana kişiye de Ahlaksız denir. Avrupanın bir çok ülkesi artık VFR rotaları oluşturmuş ve kontrol ediyor. Bu ülkede olaydan sonra ilk demeç veren resmi sıfatlı birisi helikopter kuleye çarpmadı diye olayı saptırmaya çalışıyor. Neyi konuşuyorsunuz ısrarla daha siz. Bu kadar zor mu Uçuş Emniyetini anlamak? Öğrendiği IFR VFR vb. iki kısaltma kullanarak kendini bilgili gibi göstermekle olmuyor bu işler. Artık tüm hatalarda organizasyonel yaklaşım esastır. Sonuçta 7 insan hayatını yitirdi. Aldığınız ders ne? Hala çamurluk yapıyorsunuz.
  • Bazıları ısrarla VFR Uçuşun ne oduğunu ve manialardan nasıl kaçınılması gerektiğini iddia ediyor. Ben bu insanların ne kadar dar görüşlü olduğunu gördükçe kahroluyorum. Akılları sıra algı yönetimi yapıyorlar. Gerçek olan bu ülkede hava trafiğinin nasıl yönetildiğidir. Kontrolör arkadaşları tamamen işlevsiz kılmak gibi bir niyet algılanıyor ama mesele bu da değildir. Bu kaza da göstermiştir ki 2920 Sayılı Kanun "Kaptan pilotun genel yetki ve sorumlulukları Madde 100 – Sorumlu kaptan pilot hava aracının,can ve mal güvenliğini sağlayacak surette sevk ve idaresinden birinci derecede sorumlu olup, olağanüstü durumlarda gereken önlemleri almaya yetkilidir." der. Sen tutup bu yetkinin üzerine pilot üzerinde tahakküm kurar daha önemli otorite olduğun algısı ile IFR trafikleri gerekçe göstererek onu daha emniyetli bölgelerden uzak tutarsan "bu kazada benim sorumluluğum yok, engellerden kaçınmalıydı" diye yırtamazsın.
  • VFR uçuşun temel prensibi ; gör ve kaçındır. Maniadan , buluttan, diğer hava araçlarından görerek kaçınmak demektir. Dünyanın hiç bir yerinde VFR hava araçlarında gps, gpws falan taşımak gerekliliği de zorunluluğu da yoktur. Sadece hava yer muhaberesi için bir telsiz ve bir altimetre taşınması zorunludur. (Minimum Equipment List) Bu kazada gps'de Mania işaretli olmadığı (eğer öyle ise) için olmamıştır. VFR uçuş kurallarına uyulmadığı için olmuştur. Eğer böyle bir cihaz alınıp hava aracına takıldıysa da o zaman yine kuralına uygun kullanılması gerekirdi. VFR gerekliliklerini kayıp ettiysen, ilan edilmiş emniyetli minimaların altında, bulut içine girip gps'den aldığın bilgiyle IFR gibi uçmaya çalışmayacaksın. Kendini pilot, havacı gibi gösterip bu basit kuralın uygulanmamasını es geçerek başka sebepler aramakla hayatını kaybeden kişilere bir yardımınız olmuyor ne yazık ki! Tam tersi bundan sonra olabilecek muhtemel kazalara da çanak tutuyorsunuz.
  • Haci cok buyuk laf etmissin,umarim ucucu degilsindir.Rahmetlilerin arkasindan atip tutmak havaciya yakismaz,insallah basina aynisi gelmez.Sen nasil yetistin bilmiyorum ancak,rahmetli hocalarimiz bizi "ucus ,ucus oncesi hazirlik ile baslar ve biter"dusturuyla yetistirdi.17 senedir TSK ve h.yolunda bu anlayisla ucusa gittim ve gidiyorum.Ancak buna ragmen 2 defa tanri hayatimi bagisladi.Diyecegim o ki, ucuculukta ne yaparsan yap riski %0 indiremezsin,kabul edilebilir duzeye cekersin. O yuzden buyuk lokma ye ancak buyuk laf etme.Senin de kapini calarlar birgun...
  • Ağzı olan konuşuyor... Ölene saygınız olsun, az bi insan olun vicdansız ukalalar...
  • O bölgede alçak irtifa IFR rota var mı? Kaza anında helikopter hangi kurallara göre uçuyormuş
  • Gecenlerde fuara gittigimde yine baktim madem kuleye carptilar izi nerede ?

Beylikdüzü’nde 7 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter faciasının TV kulesine çarparak gerçekleştiği kesinleşti. Kazadan sonra TV kulesinin helikopterdeki GPS cihazında yükseklik engeli olarak işaretlenmediğini ortaya çıkmıştı. Olayın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen 257 metrelik kulenin hâlâ haritada görülmediği öğrenildi.

İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nından 10 Mart’ta kalkıp Bozüyük’e doğru giden Eczacıbaşı Grubu’na ait Sikorsky S76 tipi helikopter, Beylikdüzü’ndeki 257 metrelik TV kulesine çarptıktan sonra yere çakıldı. Kazadan sonra TV kulesinin helikopterdeki GPS cihazında yükseklik engeli olarak işaretlenmediğini ortaya çıktı. Bölgede sık sık uçuş yapan helikopter pilotları, faciaya neden olan ‘hayalet kule’nin görülmediğini GPS cihazı görüntüleriyle de belgeledi. Kazanın öncesinde ise helikopterin ani bulut oluşumuna rastladığı ve geri dönüşe geçtiği ancak bu sırada TV kulesine çarptığı iddia edildi.

Karar gazetesinden Kenan Butakın'ın haberine göre, 7 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın üzerinden yaklaşık 3 ay geçmesine rağmen, TV kulesinin GPS cihazlarında yükseklik engeli olarak hâlâ işaretlenmediği öğrenildi. Helikopterdeki navigasyon cihazlarının 15 günde bir güncelleme yapmasına karşın kulenin bu güncellemelerde yer almadığı ifade edildi. Öte yandan kazadan sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde oluşturulan kaza inceleme ekibi de ön raporunu tamamladı. Ön raporda, helikopterin TV kulesinin antenine çarptığı kesinleşti.

Sikorsky şirketinden bir üye, ABD’den Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu’ndan bir üye, motor üreticisi Fransız şirketten bir üye ve bir Rusya’dan da bir üyenin yer aldığı ekibin hazırladığı raporda, kazada bir sabotaj olmadığı ifade edildi. Rapora göre, helikopterin pervanelerinden bir tanesi TV kulesinin antenine çarptı, antende helikopter pervanesinin bir parçası bulundu. Raporda, TV kulesinin helikopterdeki GPS cihazlarında görünmemesine dair bir noktaya ise yer verilmedi. Kaza ile ilgili tüm detaylar bir yıl içinde hazırlanacak nihai raporla açıklanacak.

30 metre üzerindeki tüm engeller işaretlenmeli

Helikopter pilotı Mehmet Akif Güngören de TV kulesinin navigasyon haritalarına hala işlenmediğini doğruladı. Güngören “GPS veri tabanlarının AIP denilen dökümanlarında kulenin engeller bölümünde yer alması gerekirdi. AIP’de 100 feet yani 30 metre üzerindeki bütün engeller işaretlenmek zorundadır. Ancak kule hâlâ işaretli değil” dedi.

Helikopter kazasının ön raporu tamamlandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

Helikopter pilotu ~ 7 yıl önce
Buna benzer doğabilecek kazaları önlemek icin avrupa hava sahasında olduğu gibi VFR trafikleri kontrollü hava sahası icinde ve dısında takip edip yönetebilecek kanuni yetki ve teknik imkanlara sahip Hava trafik kontrol ünitelerinin acilen ihdas edilmesi gerekiyor.Türk hava sahasının tamamının alcak irtifalarda dahil olmak kaydı ile radar kaplama alanına alınması zaruridir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 7 yıl önce
Ülke olarak yaşadıklarımızdan ders almak yerine birilerine ders vermek yada çamur atmayı daha çok seviyoruz.Umarım bilip bilmeden yorumların yapılmadığı kaza sonrası resmi sıfatlı birinin kuleye çarpma yok demesi gibi olayları ve bu gibi kazaları bir daha görmeyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Patriot ~ 7 yıl önce
Yorumlar çok uzun. Kısa yazın lütfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Israrla-2 ~ 7 yıl önce
Bırakın kullandığınız hava aracını bir kuleye çarpmayı, iğneyi alıp elinize batırın bakalım, o kadar kolay yapabiliyormusunuz? Pilotların aracını bir kuleye çarpabilecek kadar ruh sağlığı bozuk insanlar olarak görüyor iseniz, Bu defada adama sorarlar, her yıl yapılan Sağlık Kontrollerinde zorunlu olan Psikolojik Muayenelerde ne kontrolü yapılıyor? Havacılık bir kültür işidir. Kendini savunamayacak durumda olana saldırmayı gerektirmez. Etik değildir. Etik olmayana kişiye de Ahlaksız denir. Avrupanın bir çok ülkesi artık VFR rotaları oluşturmuş ve kontrol ediyor. Bu ülkede olaydan sonra ilk demeç veren resmi sıfatlı birisi helikopter kuleye çarpmadı diye olayı saptırmaya çalışıyor. Neyi konuşuyorsunuz ısrarla daha siz. Bu kadar zor mu Uçuş Emniyetini anlamak? Öğrendiği IFR VFR vb. iki kısaltma kullanarak kendini bilgili gibi göstermekle olmuyor bu işler. Artık tüm hatalarda organizasyonel yaklaşım esastır. Sonuçta 7 insan hayatını yitirdi. Aldığınız ders ne? Hala çamurluk yapıyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Israrla-1 ~ 7 yıl önce
Bazıları ısrarla VFR Uçuşun ne oduğunu ve manialardan nasıl kaçınılması gerektiğini iddia ediyor. Ben bu insanların ne kadar dar görüşlü olduğunu gördükçe kahroluyorum. Akılları sıra algı yönetimi yapıyorlar. Gerçek olan bu ülkede hava trafiğinin nasıl yönetildiğidir. Kontrolör arkadaşları tamamen işlevsiz kılmak gibi bir niyet algılanıyor ama mesele bu da değildir. Bu kaza da göstermiştir ki 2920 Sayılı Kanun "Kaptan pilotun genel yetki ve sorumlulukları Madde 100 – Sorumlu kaptan pilot hava aracının,can ve mal güvenliğini sağlayacak surette sevk ve idaresinden birinci derecede sorumlu olup, olağanüstü durumlarda gereken önlemleri almaya yetkilidir." der. Sen tutup bu yetkinin üzerine pilot üzerinde tahakküm kurar daha önemli otorite olduğun algısı ile IFR trafikleri gerekçe göstererek onu daha emniyetli bölgelerden uzak tutarsan "bu kazada benim sorumluluğum yok, engellerden kaçınmalıydı" diye yırtamazsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vfr ~ 7 yıl önce
VFR uçuşun temel prensibi ; gör ve kaçındır. Maniadan , buluttan, diğer hava araçlarından görerek kaçınmak demektir. Dünyanın hiç bir yerinde VFR hava araçlarında gps, gpws falan taşımak gerekliliği de zorunluluğu da yoktur. Sadece hava yer muhaberesi için bir telsiz ve bir altimetre taşınması zorunludur. (Minimum Equipment List) Bu kazada gps'de Mania işaretli olmadığı (eğer öyle ise) için olmamıştır. VFR uçuş kurallarına uyulmadığı için olmuştur. Eğer böyle bir cihaz alınıp hava aracına takıldıysa da o zaman yine kuralına uygun kullanılması gerekirdi. VFR gerekliliklerini kayıp ettiysen, ilan edilmiş emniyetli minimaların altında, bulut içine girip gps'den aldığın bilgiyle IFR gibi uçmaya çalışmayacaksın. Kendini pilot, havacı gibi gösterip bu basit kuralın uygulanmamasını es geçerek başka sebepler aramakla hayatını kaybeden kişilere bir yardımınız olmuyor ne yazık ki! Tam tersi bundan sonra olabilecek muhtemel kazalara da çanak tutuyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vay be ~ 7 yıl önce
Emniyet algısını bu kadar dar bir kalıba sığdırdınız ya, hayran kaldık cahilliğinize. Safety Culture denen şeye ne oldu? İngilizceniz yetmediğinden algılayamıyorsunuz, okumayı sevmediğinizden mi?
Nesi vay be? ~ 7 yıl önce
Doğru demiş. IFR uçan yolcu uçakları kulelere çarpıyor mu? Kafaya göre vfr, kafaya göre gps ile ıfr uçarsan sonucuna katlanmalısın
GCA'ya ~ 7 yıl önce
Haci cok buyuk laf etmissin,umarim ucucu degilsindir.Rahmetlilerin arkasindan atip tutmak havaciya yakismaz,insallah basina aynisi gelmez.Sen nasil yetistin bilmiyorum ancak,rahmetli hocalarimiz bizi "ucus ,ucus oncesi hazirlik ile baslar ve biter"dusturuyla yetistirdi.17 senedir TSK ve h.yolunda bu anlayisla ucusa gittim ve gidiyorum.Ancak buna ragmen 2 defa tanri hayatimi bagisladi.Diyecegim o ki, ucuculukta ne yaparsan yap riski %0 indiremezsin,kabul edilebilir duzeye cekersin. O yuzden buyuk lokma ye ancak buyuk laf etme.Senin de kapini calarlar birgun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GCA ya diyene ~ 7 yıl önce
daha çookkk çalışman lazım çookkk
Tsk kafası ~ 7 yıl önce
Risk ve ölüm normaldir sizde. Şehit buuuu! diye paketleyip gömersiniz öğleye kalmadan. Sivilde uçmak nereden aklınıza geliyor onu anlamıyorum. Biz ölümüne uçmuyoruz ki.
Batu ~ 7 yıl önce
Ağzı olan konuşuyor... Ölene saygınız olsun, az bi insan olun vicdansız ukalalar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
VFR - IFR ~ 7 yıl önce
O bölgede alçak irtifa IFR rota var mı? Kaza anında helikopter hangi kurallara göre uçuyormuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fuara gittigimde ~ 7 yıl önce
Gecenlerde fuara gittigimde yine baktim madem kuleye carptilar izi nerede ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000