23 Kasım 2017, Perşembe 09:25:37

Helikopter kazasında veri krizi mi yaşanıyor?

İstanbul'da Sikorsky S76 tipi helikopterin TV kulesine çarparak düştüğü ve 7 kişinin öldüğü kazayla ilgili soruşturmada veri krizi yaşanıyor. Savcılığın Ulaştırma Bakanlığı'ndan kokpit ses kayıt cihazı ve uçuş verileri kayıt cihazındaki bilgileri istediği ancak talebin reddedildiği iddia edildi.
  • Ayrıca çarptığı söylenen kulede buna dair bir iz de yok. Olay başka tarafa çekilmesin

İstanbul'da, Atatürk Havalimanı'ndan kalkıp Bozüyük'e doğru giden Eczacıbaşı Grubu'na ait Sikorsky S76 tipi helikopter, Beylikdüzü'ndeki 257 metrelik TV kulesine çarptıktan sonra yere çakılmış, kazada iki pilot ile 4'ü Rus 5 yolcu yaşamını yitirmişti.

10 Mart'taki kazadan sonra TV kulesinin GPS cihazlarında yükseklik engeli olarak işaretlenmediği daha önce ortaya çıkmıştı. Kazanın ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu inceleme başlattı. İncelemenin tamamlanmasıyla kaza nedeni açıklığa kavuşacak.

Karr'da yer alan habere göre; Bakanlığın başlattığı incelemenin dışında Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma yürütüyor. Soruşturmada ise savcılık ile Bakanlığa bağlı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu arasında kriz çıktığı öğrenildi. Savcılık kokpit ses kayıt cihazı ile uçuş verileri kayıt cihazı bilgilerini Bakanlık'tan istedi. Ancak Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu verileri göndermeyi reddetti. Savcılığa geçen Temmuz ayında yazılan yazıda, 4749 sayılı Kanun ile onaylanan Şikago Konvansiyonu gereğince üyesi olunan Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) tarafından Havaaracı Kaza/Olay Araştırma ve İnceleme El Kitabı hatırlatıldı. Buna göre, araştırma ve inceleme faaliyetlerine tescil devleti, işletici devlet, imalatçı devlet ve tasarımcı devlet akredite temsilci sıfatıyla incelemeye katılıyor. Bu nedenden dolayı inceleme faaliyetleri uluslararası boyutta yapılıyor. ABD Ulusal Taşımacılık Emniyet Kurulu olan NTSB'ye, motor imalatçısı ülke olarak Fransa Kaza Araştırma ve İnceleme Bürosu BEA'ya ve kazada hayatını kaybeden vatandaşları olması nedeniyle Rusya Devletlerarası Havacılık Komitesi MAK'a kaza bildiriminde bulunuldu. Bu kapsamda NTSB ve BEA tarafından akredite temsilci ile MAK tarafından da uzman temsilci görevlendirildi. NTSB, BEA ve MAK ile mutabık kalındıktan sonra helikopterden temin edilen Çok Amaçlı Kayıt Cihazı'nın (MPFR) Fransa'da deşifre edildiğini belirten Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu, temin edilen ses kaydının ABD'li üye NTSB'nin akredite temsilcisiyle, Rus üye MAK ve helikopterin işletici firması Kuğu Havacılık tarafından görevlendirilen personel ile paylaşılmadığı kaydedildi.

Sadece kaydedilen bilgiler hakkında toplantıda bilgi verildi. Bakanlık yetkilileri, ICAO maddeleri gereği kokpit ses kayıt cihazı ile uçuş verileri kayıt cihazı bilgilerinin kaza araştırma ve inceleme amacı haricinde kullanılmasının uygun görülmediğini, kurul tarafından hazırlanacak olan Hava Aracı Kazası Nihai Raporu'nda ilgili kayıtlardan sadece kazanın neden yaşandığını aydınlatacak bilgilerin yer alacağını savcılığa iletti. 

Helikopter kazasında veri krizi mi yaşanıyor?

Yorumlar

SABOTAJ ~ 6 yıl önce
Ayrıca çarptığı söylenen kulede buna dair bir iz de yok. Olay başka tarafa çekilmesin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 6 yıl önce
Ön raporu iyi okumanda fayda var. Heikopterin kuleye carpmasi konusunda orda gerekli kayıt mevcut.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000