12 Nisan 2009, Pazar 14:09:05

HELİKOPTER KAZASINDA ŞOK!

Türkiye, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasını tartışırken; 2006 yılında Antalya'da 5 polisin şehit olmasıyla sonuçlanan helikopter kazasına ilişkin dikkat çekici bilgiler ortaya çıktı.
  • Burdayım koçum, yettim gaari. Boş boş geziyor olsam senin yazdığın gibi boş mesajlar yazardım. ;) Beni beklemene gerek yok, çünkü ilk yorum yazan arkadaş olayı özetlemiş...
  • Hadi Laleli seni bekliyoruz, hala yazmamisin olmuyor ama..yorumunu bilgini,engin düsüncelerini bu haberede aktar..ne de olsa senin vaktin bol bos geziyorsun galiba ?:)))
  • Bazen yukarıdaki tip yazılara yorum yazan sizin gibi bilgi ve fikir sahibi yorumcuların açıklamaları vatandaşların aydınlanmalarına (Devlet yetkilileri açıklamalarından daha fazla)katkı sağlamaktadır.İyiki, sizler gibi bilgi sahibi yorumcular var da vatandaş olarak kafamızı karıştıran bazı şüphelerden kurtulabiliyoruz.
  • Havacılığın dikkatli profosyonel ellerle yapılması geekliliği bir kez daha kendisini göstermektedir.Bir her kaza kırım sonrası "Müşterek Kanaat Raporu"nu düzenleyecek bağımsız ekibi oluşturamazsak ,(bu tren,toplu taşım araçları gibi kazalar da dahil) böyle tartışır gideriz.Yahu,Amerika Uçak kazalarında NTSB yapılanmasını nasıl yaptıysa,biz de yapamaz mıyız?.
  • 1. Sanırım başlığınızla yazınızın içeriği örtüşmüyor. Zira başlıkta 15 senelik motor demişsiniz ancak yazınızda motorun 5 senelik olduğu anlaşılıyor. 2. Motor ve gövdelerin üretim tarihleri aynı olmayabilir hatta böyle ciddi farklara rastlanır. Zira moltor üreticileri belirli bir miktar stok seviyesi muhafaza ederler. Bu çok acayip bir durum değildir. Önemli olan hava aracının servise verildiğ tarihten itibaren garantisinin bütün parçaları için geçerli, faal ve uygun olmasıdır... Ancak motorun başka hava araçlarında kullanılmış olması konusu pek uygun olduğunu sanmıyorum.

Helikopterin hidromekanik aksamının 65 saat boyunca en az 16 değişik uçuşta başka helikopterler tarafından kullanıldığı ortaya çıktı. 

Çağın Polisi Dergisi, son sayısını, Türk polis Teşkilatı'na satılan Mesa MD 600N helikopterin 19 Temmuz 2006 tarihinde Antalya üzerinde düşmesi sonucu iki emniyet amiri, bir başkomiser, bir komiser ve bir polis memurunun hayatını kaybetmesi olayına ayırdı.

'Polis helikopteri sabıkalı çıktı' başlıklı yazıya yer verilen dergide, havacılık kazaları konusunda uzman olan Nolan Hukuk Bürosu yetkililerinin hazırladığı raporun bilgileri yayımlandı.

Kaza Amerika topraklarında gerçekleşmediği için ABD hükümeti tarafından konuyla ilgili bir soruşturma yapılmadı. Ancak Türkiye helikopterin üreticisi MD ile içindeki parçaları üreten Polis-Royce ve Goodrich şirketlerine soruşturma için başvurdu. Bu şirketlerden gelen yetkililer yaptıkları inceleme sonucunda kaza raporunu hazırladı. Fakat kazanın nedeninin 'belirsiz' olduğu sonucuna varıldı.

Emniyet Amiri Ramazan Can, Komiser Adem Vurucu ve Polis Memuru Osman Karadağ'ın aileleri, Chicago merkezli Nolan Hukuk Bürosu ile anlaşarak ABD'de Mesa aleyhinde tazminat davası açılmasını istedi. Havacılık kazaları konusunda uzman olan Nolan Hukuk Bürosu yetkilileri de Tom Ellis adlı uzman ile anlaşarak kaza dosyasını incelemeye başladı.

Türkiye'ye 2004 yılında 'yeni' diye satılan helikopterin motorunun en az beş yaşında ve 1999 yapımı olduğu belirlendi. Helikopterin hidromekanik aksamının 65 saat boyunca en az 16 değişik uçuşta başka helikopterler tarafından kullanıldığı, kullanılmış parçanın Türkiye'ye satılan helikoptere monte edildiği tespit edildi.

Ayrıca helikopterin yakıt sistemi ve uyarı sistemlerinde de hatalar belirlendi. Pilotun motorda problemi fark etmesi durumunda uyarı sisteminin görevini yerine getirmemesi nedeniyle yapacak bir şeyin olmadığı ortaya çıktı. Yine helikoptere yerleştirilen yakıt tankının da bu kadar küçük bir helikopter için çok büyük olduğu kaydedildi.

YENİ HELİKOPTER DİYE SATMIŞLAR

Şirket yetkilileri tarafından hazırlanan raporda yer alan en çarpıcı detay ise hidrolik aksamı içinde yer alan plastik parçaları. Ellis, bu parçaların kazanın sebeplerini ortaya koyması açısından çok önemli olabileceğini düşünerek Mesa'dan hidrolik aksamı incelemek için istedi.

Ancak parçanın şirket yetkilileri tarafından temizlendiği görüldü. Bu da 'delil karartma' suçlamasını beraberinde getirdi. Bu veriler ışığında 18 Temmuz tarihinde firma aleyhinde hatalı mal satmak, ölüme sebebiyet vermek ve delil karartmak suçlarından Maricopa County Yüksek Mahkemesi'nde tazminat davası açıldı.

Mahkeme, savunmasını göndermesi için şirkete süre tanıdı. Mesa'nın suçlu bulunması durumunda milyonlarca dolar tazminat ödenebileceği belirtiliyor.

Çağın Polisi Dergisi'ndeki yazıda şu ifadeler kullanıldı: "Şimdi soruyorum, bu helikoptere milyonlarca dolar vererek alan yetkililerin vicdanları hiç sızlamıyor mu? Hiç sanmıyorum. Bundan bulundukları makamı kaybetmemek için koltuklarına sıkı sıkıya sarılarak, yeni bir ihale veya alım olsa da beleş bir ABD seyahati daha yapsak diye avuç ovuşturuyorlardır.

Kaza raporu sonuçlarını inandırıcı bulmayan ve hukuki yolu kendileri aramak durumunda kalan şehit ailelerini tebrik ediyorum. Gönül isterdi ki bu girişimi Türk Hükümeti yapsın ama ne gezer. Onlar ilgili şirketin soruşturmasını yeterli görmüşler. Antalya'da düşen helikopter ilk değil. Hatırladığım kadarıyla daha önceki yıllarda İstanbul'da ve diğer illerde düşen helikopterlerimiz oldu. Hiç değilse bundan sonra böyle acılar yaşanmaması için her türlü alımdan önce uzman elemanları bulunan danışmanlık şirketlerinden yararlanmalıdır diye düşünüyorum."

HELİKOPTER KAZASINDA ŞOK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 15 yıl önce
Burdayım koçum, yettim gaari. Boş boş geziyor olsam senin yazdığın gibi boş mesajlar yazardım. ;) Beni beklemene gerek yok, çünkü ilk yorum yazan arkadaş olayı özetlemiş...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hadi Laleli seni bekliyoruz, hala yazmamisin olmuyor ama..yorumunu bilgini,engin düsüncelerini bu haberede aktar..ne de olsa senin vaktin bol bos geziyorsun galiba ?:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bazen yukarıdaki tip yazılara yorum yazan sizin gibi bilgi ve fikir sahibi yorumcuların açıklamaları vatandaşların aydınlanmalarına (Devlet yetkilileri açıklamalarından daha fazla)katkı sağlamaktadır.İyiki, sizler gibi bilgi sahibi yorumcular var da vatandaş olarak kafamızı karıştıran bazı şüphelerden kurtulabiliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Havacılığın dikkatli profosyonel ellerle yapılması geekliliği bir kez daha kendisini göstermektedir.Bir her kaza kırım sonrası "Müşterek Kanaat Raporu"nu düzenleyecek bağımsız ekibi oluşturamazsak ,(bu tren,toplu taşım araçları gibi kazalar da dahil) böyle tartışır gideriz.Yahu,Amerika Uçak kazalarında NTSB yapılanmasını nasıl yaptıysa,biz de yapamaz mıyız?.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
1. Sanırım başlığınızla yazınızın içeriği örtüşmüyor. Zira başlıkta 15 senelik motor demişsiniz ancak yazınızda motorun 5 senelik olduğu anlaşılıyor. 2. Motor ve gövdelerin üretim tarihleri aynı olmayabilir hatta böyle ciddi farklara rastlanır. Zira moltor üreticileri belirli bir miktar stok seviyesi muhafaza ederler. Bu çok acayip bir durum değildir. Önemli olan hava aracının servise verildiğ tarihten itibaren garantisinin bütün parçaları için geçerli, faal ve uygun olmasıdır... Ancak motorun başka hava araçlarında kullanılmış olması konusu pek uygun olduğunu sanmıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000