06 Temmuz 2016, Çarşamba 13:32:10

Helikopter kazasında pilot faciayı önlemiş

Giresun'da düşen askeri helikopterin pilotunun kaza sırasında büyük bir faciayı önlediği ortaya çıktı.
  • offf yine yerleşim yerine düşmek üzere olan hava aracı ve onu kurtaran kahraman pilot seneryoları...yapmayın artık kimse yemiyor bu numaraları....
  • Acil durum prosedürlerini uygulamış. Her olayda kahraman aramaya ne kadar meraklıyız.
  • her sene bir helikopter düser 20 yıldır ve kimse nedenini arastırmaz önlem almaz cok basarılı bulunur kahraman türk pilotu olunur olay budur
  • Bu hava araçlarında GPWS yok mu ki acaba ilginç geldi bana biraz.
  • Allah rahmet etsin yaralılara da acil şifalar versin. CFIT gibi görünüyor. kahramanlık hikayeleri yazmaya gerek yok.
  • Bu helikopterlerde yakıt boşaltma sistemi yok. Olay tamamen sise girerek yer görüşünü kaybetme sonucu yere çarpmadır.Komplo teorisi veya hamaset üretmeye gerek yok.Aksine deve kuşu gibi her seferinde kuma görfüğümüz kafamızı kumdan çıkarıp gerçeği görelim ki bu tür elim olaylardan ders çıkaralım,bu tür acılar tekrar etmesin, evlatlar babasız annesiz kalmasın. Tv ler bağırıyor son bilmem kaç yılda 20 dkorsky düştü diye, 2-3 tanesini teröristler vurdu veya tele çarptı düştü, 1-2 si teknik arıza geri kalanların tamamı sise buluta tipiye veya kara girmekten görüşü kaybetmekten kaynaklandı.sen helikopteri göz göre göre sise, kara, buluta sokup kırıyorsan helikopterin skorskynin suçu ne.Şehitlere Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar dilerim.Ayrıca bu helikoptere sivillerin alınması ve böyle bir iş için kullanılması yasal değildir, kullandınız da ne oldu boyunuz mu uzadı, bir sürü ocağa ateş düştü yazık değilmi bunca vatan evladına? sapla samanı karıştırmayın hamaseti bırakın artık.
  • yakit tahliyesi ile ugrasacagina adam akilli indirmeyi deneseydin. agaclari hamak olarak kullanmis mis mis . her zaman her yerde agaclardan uzak durun derler. bjrda hatayi yapan pilotu aklamak icin tsk her turlu yolu deneyip beceriksiz pilotlarini kahraman gostermeye calisiyor. yakit tahliye etmismismismis. bu helikopterde o sistem yok. beceriksizliginden oturu dusurdu bu kadar basit. skorskilerin kazalarina bakin inceleyin. hemen hemn hepsi ya daga carpmis yada sistr dusmus. iste sizin yetistirdiginjz pilotlar.
  • Bu Elim olayda yabanci gizli servislerin rolu nedir? Skorsky firması 19 temmuz'da halka açılacağını duyurdu, bununla ne gibi baglantilari var midir? Yaralı tugay komutanı fetö törör örgütüne yapılan operasyonlara cok destek verdigi bilinen bir gercek bu konuda me dusunuluyor
  • Baslik biraz sacma olmus.
  • ya vatandas rumuzlu arkadas bence sen samımıyet testıne gır vıcdanınla beraber yapmacık yapmacık ıcımız yandı yok soyle oldu yok boyle oldu AMA? bunlarda tartısılmalıymıs mış.. ya sen hayatında o bolgeye gıttınmı hıc? artı bahse konu karakollara araclarla ulasmak cok cok zor hatta bazı karakollar ımkansız.. helıkopterle gıdılmesı kadar dogal bı durum yok.. bes bın dolarda degıl ayrıca o ucusun malıyetı..

Giresun'da düşen askeri helikopterin pilotunun kaza sırasında büyük bir faciayı önlediği ortaya çıktı.

Olayda ilk belirlemelere göre 7 kişi şehit oldu, 8 kişi yaralanırken, askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, pilotun yere çarpma sırasında patlama olmaması için yakıt tahliyesi gerçekleştirerek daha büyük bir faciayı önlediği bildirildi.

Cumhuriyet'in bölgedeki askeri kaynaklardan edindiği bilgilere göre; pilot düşmeden kuleye arıza bildirimi yaptı. Kurtarma planı için bilgiler gönderen pilot ‘Helallik’ istedi. Yere çarpma sırasında patlama olmaması için yakıt tahliyesi gerçekleştirdi. Olabildiğince yumuşak iniş yapmak için havacılık tabirinde “Ağaçları hamak olarak kullanmak” yolunu seçti. Askeri kaynaklar, bu yöntemin şehit sayısının daha fazla artmasını önlediğine dikkat çekti. Olaydan sonra Erzincan ve Malatya’dan 2 helikopter ve bir insansız hava aracı bölgeye gönderildi. 14 kişilik ekip bugün bölgede inceleme yapacak. Ekibin ön raporları bir ay içerisinde, kesin raporu 3 ay içerisinde hazırlamaları bekleniyor.

ŞEHİTLERİN İSİMLER BELLİ OLDU

Giresun İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Sadettin Şahin, Pilot Yarbay Hilmi Özer, Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru’nun eşi Nuran Doğru, kızı Berrin Doğru, Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ünal Bayhan’ın eşi Didem Bayhan ve Uzman Çavuş Adem Kara’nın eşi Sema Kara.

Durumu ağır olan Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ünal Bayhan Erzincan Devlet Hastanesi’ne, Astsubay Üstçavuş Cemalettin Çoban Giresun Devlet Hastanesi’ne Jandarma Pilot Üsteğmen Yüksel Kandemir Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edildi. 

KAZA HAVA ŞARTLARINDAN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ile telefonda görüştü. Erdoğan’ın, hava şartlarından kaynaklı bir kaza kırım olduğu tahmin edilen kazadan derin üzüntü duyduğunu belirterek, şehitlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dilediği kaydedildi.Başbakan Binali Yıldırım helikopterin düşmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Helikopterin Giresun’a 40 kilometre kala henüz nedeni bilinmeyen bir şekilde helikopterin düştüğünü belirten Yıldırım şöyle konuştu:  “Arazi patika olduğu için erişimde sorun var. Köylüler çok ciddi katkı sağlıyor. Şehitlerimiz var, yaralılar da var. İlk gelen bilgiler görüşle ilgili bir problem olduğu yönünde dolayısıyla enkaz çalışmaları ve yaralılar ölüler alındıktan sonra kazanın sebebi etraflıca araştırılacak. Terör saldırısı değil, öyle bir ihtimal gözükmüyor. Hava şartları kaynaklı bir kaza olduğu anlaşılıyor. Genelkurmay Başkanı ile görüştüm. Başımız sağolsun.”

YOĞUN SİS VARDI

Tohumluk Yaylası’nda bulunan mantar toplayan köylüler, enkaza ilk ulaşanlar oldu. Yaralıları dik yamaçtan indiren köylüler, bölgede çok yoğun sis olduğunu, çarpma sesi duyduklarını söyledi.

14 KİŞİLİK KAZA KIRIM EKİBİ

Giresun’da meydana gelen helikopter kazasınını nasıl meydana geldiğini araştırmak için 14 kişilik bir kaza kırım heyetinin bölgeye gideceği öğrenildi. Bugün bölgeye gidecek heyetin 7’si Jandarma Kara Havacılık Komutanlığı, 7’si de Kara Havacılık Okul Komutanlığı’ndan oluşacak. Helikopter kazalarını araştırmada uzman olan heyet kazanın nasıl meydana geldiği ile düşüş nedenini araştırıp, enkaz parçaları üzerinde ayrıntılı incelemeler yapacak. Kazadan yaralı olarak kurtulan ve konuşabilen üstteğmen pilot Yüksel Kandemir’in vereceği bilgilerin heyetin kaza karım raporuyla ilgili hazırlayacağı ön rapora büyük katkısı olması bekleniyor. 14 kişilik heyetin ön raporu hazırlamasının çok uzun sürmeyebileceği belirtildi. (Hürriyet)

Helikopter kazasında pilot faciayı önlemiş

Yorumlar Tüm Yorumlar (47)

cobra ~ 8 yıl önce
offf yine yerleşim yerine düşmek üzere olan hava aracı ve onu kurtaran kahraman pilot seneryoları...yapmayın artık kimse yemiyor bu numaraları....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
khan sarr ~ 8 yıl önce
Acil durum prosedürlerini uygulamış. Her olayda kahraman aramaya ne kadar meraklıyız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ucakcı ~ 8 yıl önce
her sene bir helikopter düser 20 yıldır ve kimse nedenini arastırmaz önlem almaz cok basarılı bulunur kahraman türk pilotu olunur olay budur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fo trainee ~ 8 yıl önce
Bu hava araçlarında GPWS yok mu ki acaba ilginç geldi bana biraz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
trinnant ~ 8 yıl önce
GPWS olsa ne olacak sen göre göre sise buluta dalıyorsan GPWS ne yapsın?
Capt ~ 8 yıl önce
Yok kardeşim bu airline uçağımı zannettin!
qwe ~ 8 yıl önce
Allah rahmet etsin yaralılara da acil şifalar versin. CFIT gibi görünüyor. kahramanlık hikayeleri yazmaya gerek yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 8 yıl önce
Bu helikopterlerde yakıt boşaltma sistemi yok. Olay tamamen sise girerek yer görüşünü kaybetme sonucu yere çarpmadır.Komplo teorisi veya hamaset üretmeye gerek yok.Aksine deve kuşu gibi her seferinde kuma görfüğümüz kafamızı kumdan çıkarıp gerçeği görelim ki bu tür elim olaylardan ders çıkaralım,bu tür acılar tekrar etmesin, evlatlar babasız annesiz kalmasın. Tv ler bağırıyor son bilmem kaç yılda 20 dkorsky düştü diye, 2-3 tanesini teröristler vurdu veya tele çarptı düştü, 1-2 si teknik arıza geri kalanların tamamı sise buluta tipiye veya kara girmekten görüşü kaybetmekten kaynaklandı.sen helikopteri göz göre göre sise, kara, buluta sokup kırıyorsan helikopterin skorskynin suçu ne.Şehitlere Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar dilerim.Ayrıca bu helikoptere sivillerin alınması ve böyle bir iş için kullanılması yasal değildir, kullandınız da ne oldu boyunuz mu uzadı, bir sürü ocağa ateş düştü yazık değilmi bunca vatan evladına? sapla samanı karıştırmayın hamaseti bırakın artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
S70 ~ 8 yıl önce
Çok bilmiş şahıs yakıt boşaltma sisteminin olup olmadığını bilmediğin belli, Ama boş konuşmasını çok iyi biliyorsun
gonyali ~ 8 yıl önce
yakit tahliyesi ile ugrasacagina adam akilli indirmeyi deneseydin. agaclari hamak olarak kullanmis mis mis . her zaman her yerde agaclardan uzak durun derler. bjrda hatayi yapan pilotu aklamak icin tsk her turlu yolu deneyip beceriksiz pilotlarini kahraman gostermeye calisiyor. yakit tahliye etmismismismis. bu helikopterde o sistem yok. beceriksizliginden oturu dusurdu bu kadar basit. skorskilerin kazalarina bakin inceleyin. hemen hemn hepsi ya daga carpmis yada sistr dusmus. iste sizin yetistirdiginjz pilotlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nokta ~ 8 yıl önce
Kaç saat hlkp uçuşun var? Sen hiç dağlık arazide hlkp uçurdunmu? Alçak irtifa uçuşunun zorluklarından haberin varmı? Senin 3 km lik pistlere yaptığın iniş kalkışlara benzemez hlkp in iniş kalkışı ve uçuşu.
Gonyaliya ~ 8 yıl önce
Pes artık.. Resmen pes...verilecek çok daha güzel cevaplarım var ama yayınlanmaz.. Ben yayınlanacakları burada özetliyeyim.. Karadeniz cografyasını Gonya ovası sandığın belli .. Helikopter manuellerinin hepsinde ormanlık bölgelere yapılmak zorunda kalınan acil durumlara ilişkin ayrıntılı bölümleri mevcuttur. Senin algılayacagın sekilde söylemek gerekirse üretici onaylı zorunluluk durumunda uygulanacak usuller resmi dökümanda vardır.. Eğitimine kalitesine laf ettiğin o pilotlar ise ucuculuk hayatlarının en az yarısını iç güvenlik bölgesinde harcamış EVET GERCEK KAHRAMANLARDANDIR. Geri kalan yorumlar için sanırım yüz yüze görüşmeliyiz.. Daha açıklayıcı olabilirim
Captain Happy ~ 8 yıl önce
Settle down captain happy
gökhan ~ 8 yıl önce
allah aşkına gonyalı denen ölüye bile saygısı olmayan adi adını adresini ber de yüz yüze görüşelim var mı cesaretin ? bi laf var konyanın altında erenler üstünde ..tv.renler yaşıyor diye
Dusunen adam ~ 8 yıl önce
Bu Elim olayda yabanci gizli servislerin rolu nedir? Skorsky firması 19 temmuz'da halka açılacağını duyurdu, bununla ne gibi baglantilari var midir? Yaralı tugay komutanı fetö törör örgütüne yapılan operasyonlara cok destek verdigi bilinen bir gercek bu konuda me dusunuluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
asker pilot ~ 8 yıl önce
Baslik biraz sacma olmus.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ozel tım ~ 8 yıl önce
ya vatandas rumuzlu arkadas bence sen samımıyet testıne gır vıcdanınla beraber yapmacık yapmacık ıcımız yandı yok soyle oldu yok boyle oldu AMA? bunlarda tartısılmalıymıs mış.. ya sen hayatında o bolgeye gıttınmı hıc? artı bahse konu karakollara araclarla ulasmak cok cok zor hatta bazı karakollar ımkansız.. helıkopterle gıdılmesı kadar dogal bı durum yok.. bes bın dolarda degıl ayrıca o ucusun malıyetı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 8 yıl önce
Orda karakola vs. gitmiyorlar,eleştirilen konuda niye personel veya malzeme karakola karadan gitmiyor vs.de değil..konuyu saptırma, aile ziyaretine gidiyor.Kimse niye ziyaretede gidiyor demiyor,niçin helikopter böyle işlerde kullanılıyor,bunu soruyorum..Samimiyet testi falan abuksubuk konuşma.Haddini bil.Bn bu helikopterde kaptan pilot olarak görev yapan biriyim vede bu aracı aynen bu şekilde lüzumsuzca keyfi kullandıran çok gördüm.Tepkim buna.Ayrıca yaklaşık uçuş maliyeti 5bin dolar.Bunun tek tek maliyet kalemini çıkaracak değilim.
Alpinist ~ 8 yıl önce
Arkadaşlar ben ne askerim ne polisim. Anadoluyu bilen bilir. Bazı köy ve mezralara ulaşım abartısız konuşuyorum bir tam gün alır. Helikopterle gidilmesi
kaptan pilot? ~ 8 yıl önce
Devlet havaaracı, devlet işi için kullanılır bunda garip olan ne?
Moby ~ 8 yıl önce
Vatandas dostum,sen bu canavari ancak ruyanda ucurursun.Kullandigin terminoloji ve yazdiklarin askerlikle sifir alakan oldugunu ortaya koyuyor.Buna ragmen gercekten asker isen,kurum adina buyuk bir ayip ve bosa kaynak israfisin.Askerlik ve havacilik adabindan ise bahsetmiyorum bile...
Flyby ~ 8 yıl önce
aile ziyaretine gidiliyormuş diye saçma sapan muhabbeti bıraksın artık şu "vatandaş" denen kılık! nerede görülmüş bir generalin heyetiyle beraber aile ziyaretine gittiği. böyle bir yorumu TSK ile alakasız bir cemaatçi/yandaş yapabilir ancak!
vatandaş ~ 8 yıl önce
tüm haberlerde şehit ailesi ziyaretinden dönen heyet diyor,moby rumuzlu şahıs nerede görülmüş generalin heyetle aile ziyaretine gittiği vs.diyorsun.bilgin yok fikir çok. bir diğer şahıs;en ufak eleştiride klasik ülkem saçmalığı hemen hain vs ilan edene haddini bil demek nezaman adaba aykırı olmuş?? Sorduğum soru çok net; anlamak isterseniz tabi; niçin aile ziyaretine gidiyor demiyorm,niçin helikopter böyle lüzumsuzca risk alınacak bir şekilde kullanılıyor. Benm kaç bin saat uçuşm var,gecemi gündüzüme kattım uçuş yaptm doğuda,devlete okadar hizmetim varken,bana israf vs diye bahseden senn gibilerine haddini bil demek tabiki haddime..Hangi terminolojim yanlışmış beyfendi? ülkemin en büyük sıkıntısı bu zaten.Şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Ancak butarz olayları sorgulamak hemen hainlik vs.diye nitelendiriliyor.Halbuki bana kalırsa hainlik aranacak çok yer var.siirtteki şehit edilen 17arkadaşın olayı gibi.veya ntsb her kazanın ayrıntılı raporunu açıklarken, bizde herşeyin kapatılmayı çalışılması,hatta muhtemel hataların sorgulanmasının tartışılmasının hemen hainlik olarak nitelendirilmesi gibi.İşte sizin zihniyetinizdeki insanlar yüzünden sorgulanamıyor ve sonraki muhtemel kazaların önüne geçilemiyor.Sonra uh70 diye helikopterin adını bile yanlış yazan ısmarlama yazılarla sadece aldatılırız..
vatandaş ~ 8 yıl önce
ayrıca bu pilot rumuzlu arkadaş hislerime tam tercüman olmuş. yakıt boşaltması olmayan helikoptere yakıt boşalttı diye yalan haber yapıyorsunuz.yok helallik istedi vs diyorsunuz çok büyük ihtimal telsiz bile çekmeyen bölgeden.ki yerden agl bin 2binlik mesafeden emercensiye girmiş pilot ne helalliği,bunları düşüncek vaktimi var?? ortada bariz hatalar varki ısmarlama haberler anında yapılıyor.tutmuş uh70miş vs.Ne diyeyim, böyle vatandaş olarak siz kabullerinirsenz tabikide nerdeyse aylık helikopter uçak kaza kırımı yaşarız..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000