24 Nisan 2009, Cuma 12:02:15

Helikopter kazalarına çözüm geliyor

Avrupa Birliği 2016'ya kadar sivil helikopter uçuşlarındaki kazaları yüzde 80 oranında ortadan kaldırmak hedefiyle çalışma başlattı.
  • başlığa kimse dikkat etmedi galiba 'helikopter kazalarına çözüm geliyor' insanın aklına ilk bakışta helikopterlere bazı cihazlar takılarak kaza oranları azaltılacakmış gibi ama yazıyı incelediğimizde pilotajdan bahsediyor işin ilginci 20 yıl öncesi neyse aynı sorunlardan bahsediyor ve eğitimden bahsediyor misal bütün helikopter pilotları bulut içine girmenin risk olduğunu çok iyi bildikleri halde bulut içi olurlar nedeni ise ...pilotlar iyi bilir bu eğitimsizlikten veya bilmediğinden değildir ve bugüne kadar bu sorun çözülememiştir ve en büyük neden bir deneyelim gerekirse döneriz mantığıdır bazen dönememe durumu olur ve bu son dönüş denemesidir
  • ahh ah bi pilot olabilseydim beni anlardınız.. olsun artık helikopterle idare edecem.. ne yapayım..
  • acaba pilot olsan neyi değiştircektin çok merak ettim? delikanlı olup işini kaybetme, senelerce emek vererek kazandığın itibarı, üç kuruşluk adamların ağzına "kötü pilot" dedirterek, kaybetme pahasına ben bu havada uçmam mı diyecektin? yoksa öyle bir pilot olcaktın ki hiç mi düşmeyecektin?
  • Aslında babadan çok artık kayınpeder parası......
  • Ahh ulenn ahhh ben Pilot olacaktım ama olamadım şimdi önümden gelip gecen Pilotları boğasım geliyor. Birde zenginliğine zenginlik katanlara uyuz oluyorum.. Ben fesatmıyım acaba ???
  • En önemli maddeyi unutmuşlar: "Baba parasıyla uçan oyuncaklar almaya meraklı "cin" gibi "damat"lara, insan hayatının bir ELT anteninden daha kıymetli olduğu hatırlatılmalıdır"...

Avrupa Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Stratejik Güvenlik İnisiyatifi'nin bir parçasını oluşturan Helikopter Güvenlik Analiz Grubu tarafından hazırlanan Kaza Analiz Sonuçları hazırlık raporu açıklandı. Raporda çalışma grubuna dahil olmayan Türkiye ve doğu Avrupa ülkelerindekiler hariç 2000-2005 yılları arasında meydana gelen 186 sivil helikopter kazası incelendi. Rapora göre 2007 itibarıyla Avrupa'da sivil amaçla çalışan 6 bin 860 kayıtlı helikopter bulunuyor. 2006'da Avrupa'da 116 helikopter kazası meydana geldi, 2007'de ise kaza sayısı 96' oldu.

KAZALARIN ÇOĞUNLUĞU UÇUŞ SIRASINDA

Kaza raporları üzerinde yapılan çalışmalara göre, 2007'de ölümle sonuçlanan kaza sayısı 16 oldu, 2006'da bu sayı 14 idi. Bu kazalarda iki yılda 92 kişi ölümcül şekilde yaralandı aldı. İncelenen 186 helikopter kazasından 6'sı araç dururken, 3'ü taksi pozisyonunda yerde yürürken, 28'i kalkarken, 64'ü rotasında uçarken, 38'i manevra yaparken, 47'si inmek üzere yaklaşırken meydana geldi.

Uçuş rotasında meydana gelen kazaların toplam kazaların yüzde 34'ünü oluşturduğu belirtilen raporda, uçaklarda ise kazaların daha çok "iniş sırasında" meydana geldiğine dikkat çekildi. Kazalarda helikopter pilotlarının sınırlı uçuş deneyimlerinin rol oynayabildiğine ancak, "fazla uçuş deneyiminin" kazaların önlenmesinde daimi faktör olmadığına değinilen raporda pilotaj hatası konusunda ise şu bilgiler yer aldı:

-Kazalarda insan faktörü alanı içinde, "pilotun karar vermesi, görev planlama ve dış çevre farkındalığı' en büyük payı alan üç faktördür.

-2016'ya kadar helikopter kazalarını yüzde 80 oranında azaltma hedefine ulaşmak için insani faktörler üzerine yönelmek gereklidir.

-Kazaların ortadan kaldırılması için tavsiyeler en çok "eğitim-öğretim, uçuş operasyonları ve güvenlik yönetimi ve kültürü ile düzenleyici standartlar' alanlarında toplanmıştır."

Avrupa Helikopter Güvenlik Analiz grubunun, kaza analizlerini yapmayı bu yıl da sürdüreceği, eylem planının incelemeler tamamlandıktan sonra Avrupa Birliği ve dünya ölçeğindeki sivil havacılık güvenlik kuruluşları aracılığıyla ilan edileceği bildirildi.

Helikopter kazalarına çözüm geliyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 15 yıl önce
başlığa kimse dikkat etmedi galiba 'helikopter kazalarına çözüm geliyor' insanın aklına ilk bakışta helikopterlere bazı cihazlar takılarak kaza oranları azaltılacakmış gibi ama yazıyı incelediğimizde pilotajdan bahsediyor işin ilginci 20 yıl öncesi neyse aynı sorunlardan bahsediyor ve eğitimden bahsediyor misal bütün helikopter pilotları bulut içine girmenin risk olduğunu çok iyi bildikleri halde bulut içi olurlar nedeni ise ...pilotlar iyi bilir bu eğitimsizlikten veya bilmediğinden değildir ve bugüne kadar bu sorun çözülememiştir ve en büyük neden bir deneyelim gerekirse döneriz mantığıdır bazen dönememe durumu olur ve bu son dönüş denemesidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ahh ah bi pilot olabilseydim beni anlardınız.. olsun artık helikopterle idare edecem.. ne yapayım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
acaba pilot olsan neyi değiştircektin çok merak ettim? delikanlı olup işini kaybetme, senelerce emek vererek kazandığın itibarı, üç kuruşluk adamların ağzına "kötü pilot" dedirterek, kaybetme pahasına ben bu havada uçmam mı diyecektin? yoksa öyle bir pilot olcaktın ki hiç mi düşmeyecektin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Aslında babadan çok artık kayınpeder parası......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ahh ulenn ahhh ben Pilot olacaktım ama olamadım şimdi önümden gelip gecen Pilotları boğasım geliyor. Birde zenginliğine zenginlik katanlara uyuz oluyorum.. Ben fesatmıyım acaba ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
En önemli maddeyi unutmuşlar: "Baba parasıyla uçan oyuncaklar almaya meraklı "cin" gibi "damat"lara, insan hayatının bir ELT anteninden daha kıymetli olduğu hatırlatılmalıdır"...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000