03 Mayıs 2009, Pazar 15:08:34

HELİKOPTER, KALP KRİZİ NEDENİYLE Mİ DÜŞTÜ?

Kahramanmaraş’ta 25 Mart günü BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 6 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazasıyla ilgili olarak medyada kazanın, “kalp hastası olan pilotun uçuşta kriz geçirmesi” nedeniyle olduğunu ima eden yazılar okumaktayız.
  • Niye bir çok ticari uçuşda 2 pilot mecburiyeti var. Şimdi daha kolay anlaşılıyor. Bir yolcu fazla alabilmek için tek pilotla uçulduğu zaman.Kaza sonrası bu tür tartışmalara herzaman açıktır.
  • Sayın hocam ağzınıza sağlık. Çoğu konularda aynı durumla karşılaşıyoruz. Araştırmadan, konuyu bilmeden, abartarak, ilimden-bilimden habersiz değerlendirmede ve yargıda bulunmak. Sonuç; Yanlış ve gereksiz yere insanları üzmek, toplumu yanlış yere yönlendirmek ve toplumda kaos yaratmak. Aslında buda bir suç olmalı ve gereği yapılmalı. SAYGILAR.
  • Belki de ilk defa bilgili ilgili oluyor. Türk Havacılığına uzun yıllar büyük hizmetler vermiş Doç.Dr.Muzaffer ÇETİNGÜÇ ' e teşekkür ediyorum. Akıl ve bilim yolunda bizleri aydınlattığı için.

Kahramanmaraş’ta 25 Mart günü BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 6 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazasıyla ilgili olarak medyada kazanın, “kalp hastası olan pilotun uçuşta kriz geçirmesi” nedeniyle olduğunu ima eden yazılar okumaktayız. Bu yazı ve haberlere sos olarak da Almanya’dan gelen teknik uzmanlar serpiştirilmekte; sanki bu iddia onların tespitiymiş gibi sunulmaktadır. Sonuç olarak iddialar 2 ana başlıkta toplanmakta;

1) Pilot Kaya İstektepe’nin Adli Tıp’taki otopsi ve histolojik tetkiklerinde, “ileri derecede kalp rahatsızlığını” işaret eden bulgular olduğu; ama bu bulguların klinik belirtilerinin önceki muayenelerde teşhis edilemediği veya göz yumulduğu,

2) Altı ayda bir tıbbi kontrolden geçmesi gereken pilotun en son 2008 Haziran ayında muayene olduğu ve daha sonra muayeneye gitmediği…

İlk iddianın dayandığı kaynaklar nelerdir bilmiyoruz. Adli Tıp raporu henüz resmen açıklanmadığına göre, pilotu uçuşta inkapasite edecek kadar ciddi kalp hastalığı bulgularını kim-nasıl bilebilir? İkinci iddianın doğru olup olmadığını anlamak için tarafımızdan bir araştırma yapılmış; pilotun 4 Aralık 2008 günü tıbbi kontrolden geçtiği ve muayenesinin 4 Temmuz 2009 tarihine kadar geçerli olduğu belirlenmiştir. Yani her iki iddia da yanlıştır; ama zihinleri bulandırmak isteyenlerin amaçları maalesef kısmen gerçekleşmiştir.

Tıbbi inkapasitasyon durumları

Kazaya neden olabilen yüzlerce faktörden birisi de, pilotun ani tıbbi yetersizliğe (inkapasitasyon) düştüğü durumlardır. Gerçekten de pilotun uçuşta kalp krizi, epilepsi nöbeti veya felç geçirmesi; uyuklaması, zehirlenmesi, kabin basınçlama arızasına bağlı oksijensizliğe (hipoksi) girmesi gibi çok sayıda acil tıbbi durum vardır. Ama bir uçuş kazasını böyle bir sebebe bağlamak için somut bazı kanıtlar gerekir. Kanıt yokken, “pilot kalp krizi geçirip helikopteri düşürdü” yargısına varmak; ciddiyetsizlik olduğu kadar, gerçek kaza nedenlerini göz ardı etmek sonucunu da getirmektedir.

Sağlığına oldukça özen gösterdiği anlaşılan Kaya İstektepe’nin dosyasında EKG’sinin ve geçmiş yıllarda girdiği efor testinin de normal çıktığına dair belgeler mevcuttur. Hal böyle iken, mesnetsiz iddialarla hem merhum pilota, hem onun sağlığını değerlendiren hekimlere haksızlık yapılmakta; hem de helikopterde yaşamını kaybeden diğer kişilerin yakınları da kışkırtılmış veya üzülmüş olunmaktadır. Lütfen dürüst ve hakkaniyetli olalım.

HELİKOPTER, KALP KRİZİ NEDENİYLE Mİ DÜŞTÜ?

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Niye bir çok ticari uçuşda 2 pilot mecburiyeti var. Şimdi daha kolay anlaşılıyor. Bir yolcu fazla alabilmek için tek pilotla uçulduğu zaman.Kaza sonrası bu tür tartışmalara herzaman açıktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın hocam ağzınıza sağlık. Çoğu konularda aynı durumla karşılaşıyoruz. Araştırmadan, konuyu bilmeden, abartarak, ilimden-bilimden habersiz değerlendirmede ve yargıda bulunmak. Sonuç; Yanlış ve gereksiz yere insanları üzmek, toplumu yanlış yere yönlendirmek ve toplumda kaos yaratmak. Aslında buda bir suç olmalı ve gereği yapılmalı. SAYGILAR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Belki de ilk defa bilgili ilgili oluyor. Türk Havacılığına uzun yıllar büyük hizmetler vermiş Doç.Dr.Muzaffer ÇETİNGÜÇ ' e teşekkür ediyorum. Akıl ve bilim yolunda bizleri aydınlattığı için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000