18 Ağustos 2009, Salı 12:05:55

Hedef tek gökyüzü...

SESAR Avrupa Birliği içinde hava trafiği yönetimini arttırmak için araştırmaya ve teknolojilerini geliştirmeyi teşvik edecek...

İspanyol bilişim şirketi INDRA, Avrupa Komisyonu ve Eurocontrol tarafından kurulan kamusal-özel iştiraki olan SESAR Ortak Girişimi’ne tam hisseli ortak olarak katıldı. Bu ortak girişim, ”Tek Avrupa Gökyüzü Hava Trafiği Yönetim Araştırma” programını (SESAR) Avrupa Birliği içinde hava trafiği yönetimini arttırmak için araştırmaya ve teknolojilerini geliştirmeyi teşvik edecek. Toplam bütçesi 2016 yılına kadar 1.9 milyar Euro olacak program kapsamında INDRA, SESAR’ın 4 anahtar projesinden ikisi olan hava trafiği kontrolü ve havalimanı operasyon yönetimini aynı anda yürütecek. Indra ayrıca, diğer iki programdaki iletişim sistemleri, navigasyon ve hava trafiği gözetiminin yanı sıra gelecekteki hava trafiği yönetim intranet’inin kurulumuna da teknoloji sağlayacak.

SESAR kapsamında yeni havalimanı yönetim sistemi geliştirilecek. Bu sistemle hava yollarındaki izdihamın önlenmesi hedefleniyor. Bu hedef göz önünde bulundurularak, havaalanı pistlerinin kapasitesini optimize etmek, transit yönetimi ve kötü hava şartlarında azami performans elde etmek için araçlar geliştirilecek. Öte yandan terminallerdeki bilgi sistemleri ve uçuş alanları, müşteri deneyimlerini, transit uçuşları, havayolu güvenliği ve çevreye etkilerinin de iyileştirilmesi planlanıyor. İletişim geliştirme, navigasyon ve gözetim sistemlerinde ise ana hedef hava trafik kontrolörleri ve pilotlar arasındaki sesli iletişimi azaltarak uçaktaki ve yerdeki sistemler kullanılarak daha etkili ve güvenilir iletişimi mümkün kılmaktır. Oldukça hassas uydu navigasyonları ve gözetimi için yeni teknolojiler de uygulanacaktır.

INDRA yakın zamanda, Türkiye hava sahası gözetleme ağını 38.5 milyon Euro’ya yenileme ihalesini kazandı. Yaklaşık olarak 20 ikincil radar ve birçok birincil radar tedarik ederek hava trafik kontrolörlerinin edindiği bilgi miktarını ve kalitesini ve havalimanlarının trafik yönetimi kapasitesini arttıracak. Bunun yanı sıra, şirket Trabzon havalimanına yeni bir Hava Yaklaşımı Kontrol Merkezi de kuracak.

Habertürk

Hedef tek gökyüzü...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000