07 Nisan 2011, Perşembe 16:00:01

HAYAT KURTARAN KONUŞMA

Bursa'daki helikopter kazasında 112 Acil Komuta Merkezi'nin yaralı teknisyenle kurduğu iletişim ve kısa sürede olay yerine 2'si askeri 3 kurtarma helikopterinin sevk edilmesi, yaralı pilot ile teknisyenin kurtarılmasında büyük rol oynadı.
  • Niye bu kazada ELT'nin esamesi okunmuyor? Bu cihazlar neden son 2 kazada da hiç bir işe yaramadı? ELT çalışsa kaza geçiren insana televizyon reklamı gibi şunu yaz, buna gönder denmesine gerek kalmazdı. Ama 112 görevlisini eleştirenler de biraz insaflı olsun. Bilinci açık bir insan var ve tel. vasıtasıyla koordinat öğrenme imkanı varken görevli bu durumdan neden faydalanmasın ki? Adamın bilinci açık olmasaydı nolcaktı o zaman demeniin bir anlamı yok bence. Saygılar
  • insanlar hakettiği şekilde yönetilirmiş alın size örnek bu nasıl bir hükümettir tek bir numarayla kurtarma işleri becerilemez. 112 ye bir yetki verirsin acil durumda şu şirketlerden acil yer tespiti istiyorum diye bütün bilgiler aktarılır !!!!!!!!
  • bravo güzel bir işlem. eğer olsaydı daha önce belkide yazıcıoğlu yaşıyor olacaktı. telefonla görüşülmesine rağmen 2 gün boyunca ulaşılamadılar. aslında tam koordinat tespit edilmiş ama bilerek insanlar başka yere yönlendirilmişti. ama böyle olsaydı kişiler koordinatlarını öğrenip jandarmaya değilde güvendikleri kişilere yada basınna verebilirler, böylece göz göre göre ölmezlerdi. birde jandarmayı arayınız olayıda çok komik.
  • Ya pilotun kontörü olmasaydı?O zaman mesaj atamazdı ve ölürdü.Sanki devlet dairesi gibi uygulama.İyiki pilottan ikametgah belgesi,5 adet vesikalık resim,adli sicil belgesi falan istememiş görevliler.Yoksa adam kesin ölürdü..
  • Ahmet AKÇA kardeşimiz cesaret örneği gösterdi kendini kaybetmedi ve elinden gelenin en iyisini yaptı. Ancak bu 112 de telefonlara bakanlar ne zaman sorgulanıp eğitilecekler yahu adam seni aramış kontürün bizden olsun 156 yıda sen arayı ver. Her kazada böğle akıllı insan bulmak zor Ahmet gibi, ama böğle alakasız 112 bulmak mümkün. Saygılarımla. Turan TOKGÖZ
  • 156 yı arayın ne demek ben o teknisyenin yerinde olsam o durumda böyle işgüzarlık yapan 112 personelinin... !!!
  • 112'nin mesaj at demesi normal. Çünkü koordinatlar en kısa sürede bu şekilde bulunuyor. Öbür türlü Turkcell'e ulaşılacak, yardım istenecek,izin vs. vs. 156'ı arayın demesinin nedeni aslında 112'nin kendi için gereken tüm bilgiyi almış olması. Telefonun da şarjı bitiyormuş. 156'yı arayın deniyor çünkü aramaya jandarma da katılıyor ve jandarmanın bilgi almak, vermek vs. ihtiyacı olabileceği düşünülüyor.
  • kendi telefonlarına ''NEREDE'' yazop 7777'ye gonderen arkadaslara bendensiniz der. Yaralılara acil şifalar dilerim.
  • burada birsey dikkatimi cekti. Yarali 112yi ariyor ve oradan 156yi aramasi isteniyor. Durumu kötü olan bir kisi zaten 112yi aramisken neden 156ya yönlendiriliyor? Bu bir zaman kaybi degilmidir veya amaci nedir. Bu prosedür hakkinda bilgisi olan arkadaslar aciklama yaparlarsa sevinirim... Bu sorumu lütfen mazur görünüz, yurtdisinda yasayan biri olarak o kismini mantiksiz gördüm. Saygilarimla
  • hadi mesaj atamayacak durumda olsaydı. aranılan yerin koordinatlarını gösterecek bir sistem kurulmadımı hala bu teknolojide....

İstanbul'dan Ankara yönüne giden helikopterin İznik Gölü yakınlarında sisle kaplı Sölöz Dağı'na düşmesinin ardından hafif yaralanan teknisyen Hacı Ahmet Akça, cep telefonuyla hemen 112 Komuta Kontrol Merkezi'ni aradı. Acil Servis'teki doktor, soğukkanlı olmasını istediği teknisyenden cep telefonuyla koordinatları tespit etmesini talep ederek, kazanın yerinin 20 dakika içinde tespitini sağladı. Daha sonra Bandırma Hava Jet Üssü, Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün Bursa'da konuşlu üç arama kurtarma helikopteri bölgeye sevk edildi. Helikopterin enkazına ulaşılması ve yaralı Hacı Ahmet Akça ile pilot emekli Albay İsa Işık'ın tahliyesi jandarma, sağlık, sivil savunma ve itfaiye ekiplerinin başarılı koordinasyonuyla 96 dakika içinde tamamlandı.

Kazanın hemen ardından 112 Komuta Merkezi'ni arayan yaralı teknisyen Hacı Ahmet Akça ile sağlık görevlileri arasında geçen konuşmalar ise şöyle:
 
112- Buyrun
Teknisyen- Hanımefendi ben Ahmet Akça. Alo duyuyor musunuz?
112- Buyrun dinliyorum sizi.
Teknisyen- Hanımefendi biz helikopterle Bursa civarlarında bir yerde dağa çakıldık, yaralımız var.
112- Neredesiniz şu anda.
Teknisyen- Tam bilemiyorum ben teknisyenim. Arkada uçuyordum, nerede olduğumuz bilmiyorum. Ama Bursa civarlarında bir yerdeyiz.
112- Bir dakika bekler misiniz. (görevli doktora aktarıyor)
Teknisyen- Hanımefendi kaza geçirdik. Nerede olduğumuzu bilmiyorum.
112- Cep telefonundan 'nerede' diye yazıp 7777'ye gönderin. Sizden başka kişi var mı?
Teknisyen- 3 kişiydik. 1 kişi yaralı, 3'üncüyü bilemiyorum.
112- Ne taraftan geliyordunuz?
Teknisyen- İstanbul-Bursa arası gidiyorduk.
112- Tamam mesaj atın, gelen cevabı bize bildirin.

5 DAKİKA SONRA

Teknisyen- Yerimizi öğrendim. Mesajda Bursa-İznik karayolu Orhangazi diye yazıyor. Koordinatlara da bakabilirim. 40 derece 25 kuzey, 29 derece 24 doğu. Pilim bitiyor.
112- Çok yaklaştılar, biraz ayrıntı verin.
Teknisyen- Hiçbir şey yok. Sadece araç sesleri duyuyorum.
112- Ambulans sesi duyuyor musunuz?
Teknisyen- Bir ara duydum şimdi kayboldu.
112- Jandarmanın bilgisi var. Helikopter de göndereceğiz oraya, koordinatları verdik. Ama 156'yı aramanız gerekiyor.
Teknisyen- Tamam arayayım.
112- Gölün yanında olduğunuz tespit edildi. 2 ambulans çıktı. Göl görünüyor mu?
Teknisyen- Ormanın içindeyiz.
112- İki yaralı var değil mi?
Teknisyen- Evet, 1'i ağır.
112- Sizin durumunuz iyi mi?
Teknisyen- Ben iyiyim.
112- Diğer yaralı nasıl, kanaması var mı?
Teknisyen- Kanama yok ama kırığı var.
112- Bilinci yerinde mi?
Teknisyen- Gidiyor, geliyor.
112- Tamam hiç kımıldatmayın. Yeriniz tespit edildi, en kısa sürede yanınızda olacağız"

HAYAT KURTARAN KONUŞMA

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 13 yıl önce
Niye bu kazada ELT'nin esamesi okunmuyor? Bu cihazlar neden son 2 kazada da hiç bir işe yaramadı? ELT çalışsa kaza geçiren insana televizyon reklamı gibi şunu yaz, buna gönder denmesine gerek kalmazdı. Ama 112 görevlisini eleştirenler de biraz insaflı olsun. Bilinci açık bir insan var ve tel. vasıtasıyla koordinat öğrenme imkanı varken görevli bu durumdan neden faydalanmasın ki? Adamın bilinci açık olmasaydı nolcaktı o zaman demeniin bir anlamı yok bence. Saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
insanlar hakettiği şekilde yönetilirmiş alın size örnek bu nasıl bir hükümettir tek bir numarayla kurtarma işleri becerilemez. 112 ye bir yetki verirsin acil durumda şu şirketlerden acil yer tespiti istiyorum diye bütün bilgiler aktarılır !!!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bravo güzel bir işlem. eğer olsaydı daha önce belkide yazıcıoğlu yaşıyor olacaktı. telefonla görüşülmesine rağmen 2 gün boyunca ulaşılamadılar. aslında tam koordinat tespit edilmiş ama bilerek insanlar başka yere yönlendirilmişti. ama böyle olsaydı kişiler koordinatlarını öğrenip jandarmaya değilde güvendikleri kişilere yada basınna verebilirler, böylece göz göre göre ölmezlerdi. birde jandarmayı arayınız olayıda çok komik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ya pilotun kontörü olmasaydı?O zaman mesaj atamazdı ve ölürdü.Sanki devlet dairesi gibi uygulama.İyiki pilottan ikametgah belgesi,5 adet vesikalık resim,adli sicil belgesi falan istememiş görevliler.Yoksa adam kesin ölürdü..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ahmet AKÇA kardeşimiz cesaret örneği gösterdi kendini kaybetmedi ve elinden gelenin en iyisini yaptı. Ancak bu 112 de telefonlara bakanlar ne zaman sorgulanıp eğitilecekler yahu adam seni aramış kontürün bizden olsun 156 yıda sen arayı ver. Her kazada böğle akıllı insan bulmak zor Ahmet gibi, ama böğle alakasız 112 bulmak mümkün. Saygılarımla. Turan TOKGÖZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
156 yı arayın ne demek ben o teknisyenin yerinde olsam o durumda böyle işgüzarlık yapan 112 personelinin... !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
112'nin mesaj at demesi normal. Çünkü koordinatlar en kısa sürede bu şekilde bulunuyor. Öbür türlü Turkcell'e ulaşılacak, yardım istenecek,izin vs. vs. 156'ı arayın demesinin nedeni aslında 112'nin kendi için gereken tüm bilgiyi almış olması. Telefonun da şarjı bitiyormuş. 156'yı arayın deniyor çünkü aramaya jandarma da katılıyor ve jandarmanın bilgi almak, vermek vs. ihtiyacı olabileceği düşünülüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kendi telefonlarına ''NEREDE'' yazop 7777'ye gonderen arkadaslara bendensiniz der. Yaralılara acil şifalar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
burada birsey dikkatimi cekti. Yarali 112yi ariyor ve oradan 156yi aramasi isteniyor. Durumu kötü olan bir kisi zaten 112yi aramisken neden 156ya yönlendiriliyor? Bu bir zaman kaybi degilmidir veya amaci nedir. Bu prosedür hakkinda bilgisi olan arkadaslar aciklama yaparlarsa sevinirim... Bu sorumu lütfen mazur görünüz, yurtdisinda yasayan biri olarak o kismini mantiksiz gördüm. Saygilarimla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hadi mesaj atamayacak durumda olsaydı. aranılan yerin koordinatlarını gösterecek bir sistem kurulmadımı hala bu teknolojide....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000